.: SALAM AIDILADHA :.

salam aidiladha..
kini bersiaran di kampung halaman.. sbnrnye aku dh smpi kg halaman 3 hari lps lagi.. kebetulan asben aku dpt cuti awal.. kitorang blk awal la.. lgpn raya ke2 dh nk kena blk kl.. sempat la bermanja-manjaan ngan famili kat kg dl.. hehehe

insyaAllah, raya ni aku amik satu bahgian lembu tuk akikah bby arsyad.. jadi, raya pertama kat umah asben la.. sbb amik lembu bapa mertuaku..

raya ke2 br kat umah aku.. raya haji ni, x sume famili aku bule berkumpul.. ramai yg x leh blk kg.. terutama skali abg aku yg mengajar kat sabah... kompemm x leh blk.. cuti skolah ni br blk.. abg sulong ku pn x balik.. abg no2 lum kompem lagi leh blk ke x.. sbb dia kat kl.. bini dia kat kuantan.. dan skang ni dia kat KK atas urusan keje.. nmpknye x de la meriah mana umah aku raya haji thn ni.. xpe la.. yg penting raya ttp raya.. hehehe




.: CHECK-UP :.

arini aku halfday kat klinik... ramai gilerrr baban orang kat klinik arini... kalu x pikir lwt, aku x kan tunggu(lwt sbb check-up tuk bby 2 bulan, tapi skang ni dh nk masuk 3 bulan)... arini aku angkut dua2 beradik ni gi klinik tuk check-up.. bile dh ade yg kecik ni, payah skit nk gi mana2... mgg lps aku drive sdiri je bwk bby gi klinik .. satu tgn pegang bby sbb aku pangku dia atas riba je... xde car seat...nk wat camne.. satu tgn lagi pegang stereng.. ape bule wat.. terpkse... kwn2 sume jgn tiru cara aku ni.. aku gamble sbb dekat n dalam kwsn kem ni je.. asyraaf aku tumpang kat umah jiran... spttnye kena gi mgg lps.. tapi nurse kat sana x nk trime sbb aku gi lwt.. xde lwt mana pn.. br kol11.30 pagi... alasan dia, klinik tuk imunisasi smpi kol11 pagi jer... tgk arini, kol12 lebih ade je lagi... alasan malas keje la tuh.. kang org kata makan gaji buta, ade plak yg marah....

arini asben aku yg antarkan... kesian plak.. dia gi keje pagi td jap.. pahtu kol9 blk antar aku gi klinik... kol11 gi mindef blk.. kol12 blk amik aku kat klinik n antar umah plak.. ape bule wat.. kebetulan ari check-up anak2 aritu gak la asben aku bizi...

asyraaf sbnrnye kena gi mgg depan(25/10).. tapi aku skali kan trs... malas nk gi lagi mgg depan... tapi tadi asyraaf xde pe2 pn. mulanya nurse nk bg ubt cacing.. tapi aku dh bg mase bulan 8 aritu.. so dia x bg la...asyraaf skang ni dh 2 thn 5 bulan.. berat dah 13.3kg.. tinggi aku x ukur plak.. ssh tadi nk ukur.. ngan dukung bby lagi.. kalu timbang senang, soh je dia naik penimbang tu, tunggu kuar brape bacaan dia...

bby arsyad plak skang ni lagi smgu nk masuk 3 bulan.. arini sbb mase 2 bulan x gi check-up, kena cucuk tuk yg DTAP yg dos pertama je la.. risau gak takut2 demam. tapi nurse ade bg ubt demam.. soh bg kat bby.. tunggu la dl.. kalu rase badan dia panas br bg.. kalu x demam x yah la bg.. bby arsyad arini genap umur 85 hari, skang dh berat 6.4kg.. skang ni aku x keje, aku fully bf la... fully bf time ade ngan aku je la.. hehehe.. niat nk betul2 fully bf x kesampaian.. sbb aritu dh bg susu formula.. xpe la.. asalkan fully time bersama ngan ibu dia pn dh kire ok la tuh....



:: rindu nk amik gmbr anak2 tgh membesar cam skang ni.. nk abadikan sebagai kenangan... tu yg rase nk beli camera nih... (alasan baik punyaaaaa... hehehe).. asyraaf dl bertimbun album dia... arsyad, xde pn lagi.. sabar je la syg ye.....


.: RENUNGAN :.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita
dapat menjadi penilai yang baik...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita sedar
bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa
mengharapkan pertolongan ALLAH..

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita dapat
KASIH SAYANG YANG TERBAIK,
KHAS UNTUK DIRI KITA...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah semoga kita sedar
bahawa ALLAH MAHA PEMURAH DAN PENYAYANG
kerana mengingatkan kita bahawa dia
bukanlah pilihan yang hebat untuk kita
dan kehidupan kita pada masa depan...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita dapat
mengutip pengalaman yang tak semua orang
berpeluang untuk mengalaminya.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita menjadi
MANUSIA yang HEBAT JIWANYA...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita lebih
faham bahawa CINTA yang TERBAIK HANYA ADA
BERSAMA ILAHI...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita LEBIH
MENGENALI KEHIDUPAN yang TAK SELAMANYA KEKAL...

Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan
sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa
kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.
Hari esok pun kita sendiri tak pasti sama ada menjadi milik kita.
Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA dan meninggalkan laranganNYA...

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu
untuk menolak permintaan hambaNYA yang
menadah tangan meminta dengan penuh
pengharapan HANYA kepada-NYA.....



source: http://jamilatulwardah.blogspot.com/



.: PENGALAMAN BERSALINKAN ARSYAD :.

salam kwn2... skang ni hafiz arsyad dah pn 2 bulan lebih.. tapi br kini aku berkesempatan nk share pasal pengalaman aku melahirkan nye aritu...bg aku, pengalaman tu plg bermakna buat aku sbb pengalaman aku melahirkan kedua2 anak aku mmg lain ssgt... dl asyraaf, kuar ikut tingkap.. czer da... sbb ade mslh yg x dpt dielakkan.. tapi kali ni alhamadulillah ssgt sbb bule bersalin normal.. mmg takut bile kita dh ade pengalaman bersalin czer ni.. takut x leh nk bersalin normal.. dl mase bersalin asyraaf, aku rase aku ni lemah ssgt .. sbb x leh nk lahirkan asyraaf ikut jalan.. sbb tu la kali ni aku rase nk ssgt bersalin normal... nk rase camne kesakitan bersalin normal yg org sll ckpkan smpikan ade yg lps bersalin dh x nk bersalin lagi... hehehe.. macam2 la kan... aritu mmg blk kg awl.. 2 minggu sblm due lagi dh ade kt kg.. kirenye standby awal2 la sbb asyraaf dl bersalin awl.. takut terbersalin awl kat kl ni, payah plak.. ngan xde sesapa.. ngan asyraaf lagi.. ngn keje asben aku yg x menentu.. tu yg decide blk bersalin kt kg n blk awl2..


26 julai 2011

6 petang

mase ni aku br je siap mandi. kat kg mmg aku mandi awl2. kalu dh lps maghrib tu, xdenye aku mandi.. sejuk wei. kg aku guna air bukit .. ala2 cam mandi sungai la.. lps je kuar dari bilik air, aku rase sakit perut.. memulas2 cam senggugut jer(dah lama x rase sakit senggugut camni.. lgpn mase asyraaf aritu, xdep n sakit2 camni).. tapi sakit cam main2 lagi.. mungkin tanda2 nk bersalin dh tu kot.. aku wat bodo je lagi.. pahtu, masuk dapur ngadap meja makan.. makan dl.. smpt gak aku bedal telur ayam kampung separuh masak.. takut kalu2 btl la aku nk bersalin dlm masa terdekat, at least ade tenaga.. mak aku sll telan mentah2 telur ayam kampung tu.. tapi aku x tertelan jer... hehehe..

7 malam

mase ni adalah masa aku bersama tv.. hehehe.. smbl2 dok tgk tv tu, sakit perut tu dtg lagi... aku dh mula risau.. sbb sakitnye dh kerap tapi masih sakit sikit2 je.. aku wat bodo lagi.. sbb pengalaman aku nk bersalin kat asyraaf dl, kuar darah+lendir dl.. pahtu pecah air ketuban.. aku tunggu la tanda2 ni dl.. smpikan nk concentrate tgk tv pn dh x leh.. otak dah ke lain masa ni..

8.30 mlm

mase ni dok tgh layan tv.. sakit makin kerap dtg.. pahtu sakit dia tu dtg lama plak tu.. aku sms asben aku(asben aku kat kl. masih lagi keje)..aku bgtau dia yg aku sakit perut.. soh dia standby blk la.. perjalanan kl-kelantan ni bukanye dekat.. amik mase 5 6 jam gak br smpi.. disebabkan dh malam time ni, asben aku xleh nk amik cuti camtu jer.. kalu nk cuti gak, kena bgtau bos2 dia yg tah brape org aku pn x tau... tu la kalu dh jadi bini askar ni.. keje dok no 1.. anak bini dh jadi no 2.. sabar je la..

11 mlm

disebabkan sakit ni, rase x selesa plak.. nk dok pn sume x kena.. trs masuk bilik kunun2 nk tido la.. lgpn asyraaf dh lama tido depan tv.. aku angkat asyraaf masuk bilik n aku pn cuba la pejam mata.. tapi x boleh.. sume x kena.. mengiring x kena.. terlentang x kena.. tambah plak time ni aku batuk.. lagi la x kena... aku try amik buku.. nk jadikan ubat tido.. aku ni mmg alah ngan buku.. pantang baca 2 3 helai, ngantuk la.. hehehe.. mmg bukan ulat buku la aku ni... malangnye aku xleh nk tido gak.. sakit dah menjadi2.. tapi aku tahan je lagi..


27 Julai 2011

12 tgh malam

mak aku yg tido sblh bilik aku, dtg jenguk aku.. bile dia tgk aku mengerang kesakitan, dia soh aku gi spital.. mulanya aku bedegil x nk gi lagi.. sbnrnye malas nk sshkan famili aku mlm2 buta.. tapi mak aku paksa gak. dia siap kejutkan abg aku yg br je tertido disebakan kepenatan br blk keje.. soh dia antar aku gi spital.. dia kejutkan kakak aku soh ikut temankan aku.. dah sume org dia kejut, aku terpakse la ikut.. anak buah aku yg tido skali ngan aku terjaga time tu.. mase tu, aku mmg x nk bg mak aku ikut skali.. sbnrnye x nk dia berjaga mlm.. mak aku ade darah tinggi.. x nk darah dia naik.. sbb sllnyek alu dia berjaga mlm, esoknye darah dia akan naik.. aku soh dia tido sblh asyraaf.. temankan dia sepeninggalan aku la.. tapi, br je aku bgn dari katil, asyraaf pn ikut terjaga.. dok nangis2 nk ikut.. pe lagi, aku bwk je la dia skali.. smpt sms asben.. bgtau dia yg aku nk gi spital/klinik.. sblm gerak, smpt mintak maaf ngan mak aku dl.. takut wei.. cam nk gi berperang jer time nih..

12.30 tgh malam

mulanye abg aku nk trs bwk aku gi spital.. tapi aku soh dia singgah klinik dl.. nk soh 'misi' kat sana cek dl.. lgpn kat klinik sana la aku sll gi check-up sepanjang aku kat kg.. so, mmg 'misi' dh pesan awl2, kalu rase sakit nk bersalin,kalu tgh malam pn leh dtg.. tu yg aku gi klinik dl. gi ketuk umah 'misi' yg duty.. kesian kat 'misi' tu.. tapi nk wat camne.. dh tugas dia kan.. 'misi' kat sana cek jalan, br 1cm je.. tapi dia sarankan kat aku soh trs gi spital.. dia takut ade pe2 jadi je.. sbb aku kan dah ade history czer sblm ni.. dia takut tu satu jer la... ape lagi, abg aku trs pecut kete dia gi spital.. aku kat blakang rase cam nk terbang jer.. 15 minit rasenye dh smpi spital tanah merah.. asyraaf pn x tido time ni.. mungkin dia risaukan ibu dia kot.. nk temankan saat2 ibu dia perlukan teman.. dh la asben xde... dlm kete smpt aku sms dia yg aku dlm perjalanan nk gi spital..

1.45 pagi

aku daftar masuk kat spital tanah merah.. guard kat sana bwk aku gi satu bilik ni.. tuk 'misi' cek jalan n jantung bby dl.. asyraaf, abg aku ngan kakak aku tunggu kat luar... mungkin asyraaf pn xleh nk tido kot.. risaukan ibu dia ngan adik dia.. masa aku kat dlm bilik, 'misi' soh aku gi kencing.. bule plak aku gi kencing tapi lupe nk amik sample air kencing aku... hahaha.. bule lupe plak rutin tu.. tah apa2 kan.. bile 'misi' cek jalan, jalan dah terbukak 5 cm.. aku rase cam x percaya.. sbb mase kat klinik tadi, br 1 cm terbukak.. x smpi sejam, dh terbukak smpi 5cm.. mungkin sbb tadi abg aku pecut laju sgt n aku rase time tu cam naik kuda jer.. mungkin gak kot.. ataupun mungkin sblm ni aku penah bersalin... wlpn dl brsalin czer, tapi mase tu jalan dh terbukak smpi 8cm pn.. pahtu 'misi' soh la aku kuar gi amik brg2 bby.. sbb dia soh aku trs masuk labor room pahni.. aku lagi x caya.. rase cam kejap ssgt aku masuk labor room.. kalu mase asyraaf dl, sblm masuk labor room, siap kena masuk wad dl.. kakak aku pn berkali2 tny btl ke dh nk masuk labor room..hehehe...
dah siap amik brg2 bby, amik minyak selusoh, air zam2, hp.. smpt cium asyraaf n pesan soh dok baik2(risau gak kalu2 sepeninggalan aku ni, dia meragam).. mintak maaf ngan kakak n abg aku.. trs sms asben ckp aku dh kena masuk labor room.. mintak maaf segala nye kat dia.. org kata, time nk bersalin kena mintak maaf terutama skali ngan asben.. br senang nk bersalin..asyraaf plak, macam merelakan aku gi.. dia x nangis n x de ckp nk ikut aku masuk.. mungkin wlpn dia masih kecik, dia memahami kot time ni...

2.15 pagi

aku dh pn masuk labor room time ni.. labor room kat hospital tanah merah ni, sorang sebilik cam kat bandar.. kalu dl aku selesa dok dalam labor room yg rasenye cukup sume kelengkapan.. tapi kat sini, satu bilik dua orang.. hanya dipisahkan oleh tirai yg x seberapa.. tapi time aku, aku sorang2 jer.. sblh aku xde org.. kat bilik tu tiada mesin yg monitor jantung baby pun.. hanya guna alat kecik ape tah nama dia..mase ni ade sorang 'misi' yg monitor aku kat labor room ni.. mase mula2 masuk sini, ada sorang doc yg dtg n cek2 aku dl.. pahtu dia kuar n tugas monitor ni dia serahkan kat sorang 'misi'.. seb baik la 'misi' tu baik.. tiap kali aku mengerang kesakitan, dia siap bg nasihat kat aku soh selawat banyak2.. masa sakit tu, 5 minit rase cam lama ssgt.. kadang2 tu rase cam nk terberak.. bukan takat sakit jer.. sampaikan aku terasa aku terberak atas katil tu... dok tengah mengerang kesakitan, tiba2 je rase cam terkencing.. sah tu air ketuban pecah.. aku bgtau 'misi' yg monitor aku kat sana yg air ketuban dh pecah, dia pn gi cek jalan dh terbukak brape cm.. kena celup lagi.. mase dia cek tu, dh 8cm terbukak... lps air ketuban pecah tu, masyaAllah, sakitnye menjadi2.. nk disamakan ngan sakit lain, mmg x de yg sama.. hanya org yg merasainye je akan tau camne rase sakitnye.. bile makin sakit, 'misi' yg monitor aku tu tny, aku dtg ngan sapa... sbb dia nk masuk dalam temankan aku.. mase tu asben aku x smpi pn lagi.. kat sana hanya ade abg aku, kakak aku ngan asyraaf jer.. aku soh 'misi' pglkan kakak aku.. mmg kalu ikutkan hati, time sakit2 gini, nk soh asben ade kat sisi.. tapi ape kan daya, perjalanan kl-kelantan bukannye dekat.. jauh wei.. naik kematu dibuatnya...
seb baik kakak aku sudi korbankan diri temankan aku dalam labor room.. kalu iktkan 'misi' hanya mak, suami, or kakak yg penah bersalin sahaja dibenarkan teman org yg kat labor room.. kakak aku x de anak n x penah bersalin.. mulanya, 'misi' xnk benarkan kakak aku masuk.. tapi sbb 'misi' kesiankan aku kot, dia pn benarkan kakak aku masuk memandangkan aku yg kesakitan n yg ada kat sana hanya kakak ngan abg aku je kat sana.. syukur ssgt.. sbb disaat2 kesakitan ade gak org kat sblh.. kalu ikutkan bukannye kakak aku bule kurangkan kesakitan aku pn.. tapi sekurang2nye time sakit tu ade gak org tolong2 urutkan blakang aku time aku sakit tu.. ade gak org tmpt aku nk mengadu kesakitan..

6 pagi

time ni aku agak2 je.. jalan dh terbukak full... makin menjadi2 la sakitnye.. ptt la kalu org meninggal time nk bersalin ni, di anggap mati syahid kecil.. rupenye sakitnye, hanya tuhan je tau... tapi sakit ni x sume sama.. kerap ssgt rase nk terberak.. rasenye 2x gak kot 'misi' tukar kertas yg wat alas aku baring.. xtau la samada aku terberak btl2 ataupn air je.. 'misi' bg guide tuk aku meneran.. dia ajar aku cara nk meneran.. time rase nk terberak tu, time tu gak 'misi' soh teran.. aku teran sekuat tenaga aku.. berkali2 gak aku teran nk bg bby kuar.. smpikan berpeluh2 satu badan.. smpikan 'misi' soh kakak aku kat sblh lap peluh aku.. dh berkali2 aku teran..rase cam dh abis tenaga.. aku amik masa nk teran blk.. tapi 'misi' x bg amik masa lama.. takut bby lemas.. dia siap motivasikan aku lagi tuh mase tu.. aku teran lagi.. tapi bby x kuar lagi.. kakak aku ckp dh nmpk kepala bby.. 'misi' pn dh standby ngan gunting... takut wei kena gunting.. kompem kena jahit byk.. terus aku teran habis2an..

6.45 pagi

tah kali keberapa aku teran, tepat2 6.45 pagi bby aku kuar.. bile bby terpancul kuar, rase ilang segala sakit.. hanya pikir, nk tgk bby je mase ni...seb baik x kena gunting.. mase ni hanya DIA saja tau perasaan gembira.. alhamdulillah, syukur ssgt kat DIA.. 'misi' letak bby atas perut aku.. mase tu ngan darah2 lagi la..'misi' tny aku gender bby aku.. bby boy.. lps je bby kuar, kakak aku pn kuar dari labor room..'misi' soh aku azankan bby tu dl.. sementara nk tunggu diazankan oleh orang lain..
dh lps satu kesakitan, saat2 nk kena jahit plak.. mmg sakit sbb xde bius ke ape.. mmg sejak2 awl lagi xde ubat or ape2 dia bg kat aku.. gas tuk kurangkan kesakitan pn xde.. 'misi' pn ade ckp, diorang x kan bg ubt sbb kalu bg ubt luka lmbt baik.. tapi sbb time tu mmg dh sakit.. cam x terasa sgt la dia jahit tu.. lgpn 'misi' kata aku kena jahit skit je.. seb baik la.. mungkin bby aku x de la besar sgt (kecik daripada yg besar).. lahir 3.1kg jer... dh siap sume skali, aku yg tadinye berpeluh kini kesejukan.. menggigil2.. 'misi' bg aku minum n then soh tukar baju sbb pahni nk masuk wad plak.. tapi sblm tu aku masih smpt ucap terima kasih kat 'misi' yg sambut bby aku..

8.00 pagi

mase ni aku tlh ditolak ngan kerusi roda ngan baby tuk dihantar ke wad.. tapi sblm tu, 'misi' benarkan famili dtg tgk aku ngan bby dl.. mase ni, asben aku masih blm smpi lagi.. yg ade kat hospital masa tu hanya la kakak aku, abg aku, asyraaf, mak n abah aku(diorang dtg ngan abg ipar aku)... abg aku yg azankan bby aku.. pahtu abah aku plak azankan.. dh siap sume, aku ditolak ke wad.. untuk pengetahuan semua, akt hospital ni aku x leh nk pilih2 kat mana aku nk dok.. aku trime je la.. aku tau kat hospital ni byk kekurangan berbanding kat bandar.. kalu mase asyaar dl aku selesa dok dlm bilik berekon.. sebilik 4 orang jer.. selesa ssgt.. mase tu aku mintak bilik kelas 2.. tapi kali ni, aku diletakkan wad 3 kot.. diletakkan dia satu tmpt ala2 dewan.. hanya dipisahkan oleh tirai jer.. tapi tirai tu pn xleh nk guna.. sbb mase ni x ckp wad, jadinye mmg cam sadin jadinye la.. xde ekon.. hny kipas jer.. kepanasan gak la.. tapi xpe la.. ape leh buat.. trime je la..

:: hasben aku smpi umah kol3 ptg lebih.. kol5 br dia bule tgk anak.. alhamdulillah la, sume dah selamat..

28 julai 2011

alhamdulillah, lps je doc dtg cek aku n baby, doc ckp aku ngan bby dh bule kuar.. alhamdulillah... dlm kol2 ptg aku dh leh kuar wad..
maka bermula la sesi aku ngan bby beristirehat kat umah plak.. hehehe


:: pjg lebar entry aku kali ni ala2 cerpen gitu.. hehehe...
:: jgn plak rase takut nk bersalin ye.. sbb tiap org tu lain pengalamannya.. ade yg senang, n ade yg mudah...



.: RAYA :.

skang ni dh penghujung syawal.. aku kini br je beraya buat kali ke-2.. raya pose 6... memandangkan mak auku dh lama beraya, tu yg aku pn cpt2 abiskan pose 6 aku.. dan alhamdulillah, akhirnye sempat gak raya pose 6.. pahni kena trs sambung tuk pose ganti plak..

bile cite pasal raya ni, sume org mesti suka.. kalu dl, mak aku sll je wat ape2 walaupn time raya pose 6.. wat ketupat ke... nasik dagang air tangan dia ker.. nasik impit ker.. mmg dia akan wat la ape2 yg dia rase nk makan or ape yg anak2 dia request.. tapi skang ni, sejak2 mak aku dh x larat ni(anak2 dia bukan x tau wat, tapi lagi sedap dari air tangan ibu.. kan..kan..kan..), x de pn dia wat cam dl.. tu br raya pose 6.. kalu raya btl, macam2 lagi la... x penah tempah pn.. skang ni, nk makan je, gi tempah kat org.. cam thn lps, mak aku x larat nk wat ketupat, tempah la ngan kwn mak aku.. nasi impit kuah kacang n satay pn tempah ngn org gak.. mana la larat nk wat sume tu ngan kederat org tua.. kan... thn ni mak aku rajin skit.. sbb ramai pembantu2 dia wat keje(adik beradik aku ramai yg blk kg awl).. jadinya semangat nk wat itu ini, ade la skit... raya thn ni smpt la merasa ketupat ngan tapai air tangan mak aku.. hehehe.. ni raya pose 6, x de pe2 pn.. lagipn mak aku dh lama pn raya.. aku je la lmbt.. sbb start lewat..

so, kepada sesapa yg pose 6 gak tu, n bakal raya or dh lama raya, aku ucapkan SELAMAT HARI RAYA pose 6 la..


:: tahun ni aku kena ganti pose 29 hari.. byk tu... kena pose awl2. kang ganti lmbt2, ade plak yg liat nih.. selamat ganti pose la tuk diri aku sdiri n tuk sesapa yg tinggal pose tu.. hehehe.. jom pakat2 ganti pose awl2..


.: AKU KINI SUDAH KEMBALI :.

setelah sekian lama aku meninggalkan umah yg aku duduki sejak lps kawen lagi, kini aku telah kembali(isnin aritu lagi aku sampai tapi kini br berkesempatan)... kembali menduduki umah yg aku tinggalkan sejak pertengahan bulan julai lagi..byk benda yg aku kena uruskan sepeninggalan aku.. byk cerita n perkembangan terkini yg aku x tau... pahni kena gi bersidang kat meja bulat la.. hahaha... jiran terdekat pn x smpt nk borak2 pn lagi.. brg2 yg bwk dari kampung aritu pn lum siap kemas sume2 lagi.. penat gak.. kena tunggu hero2ku tido dl la br aman aku wat keje.... skang ni nk berblog pn kena tunggu time hero2ku lena diulit mimpi dl.. kalu x, jgn harap la..

kepada kekawan yg rase nk kenal teratak aku, sila la jemput datang.. aku skang ni bila2 mase je la dok kat umah jer... ssh nk kuar gi mana2 skang ni sejak beranak 2 dh ni.. bby x tau nk letak mana...



:: aku dh kembali ke kl, bermakna dah 2 bulan la aku kat kg.. skang ni tgk bergiat aktif menjadi surirumah sepenuh masa lagi ni.. hehehe





.: PANTANG :.

aku skang ni sudah pn abis pantang.. pantang 44 hari la... dah siap 'pelepas' sume dah la.. tapi masih lagi di kampung... tunggu kanda blk amik. bile lama tinggal umah, rase rindu plak kat umah sdiri... tu yg buat x sabar nk blk kl.. tapi bila dok kl, rase rindu plak kat kg.. tu la kan lumrah dok berjauhan..

bile dh abis pantang ni, ramai la plak org dok bertanya, bile start keje.. ni yg buat kepala aku berserabut nih.. sbnrnye, x ramai yg tau aku skang ni sudah pn berstatus, surirumah sepenuh masa... lagi2 famili mertua.. mmg xde sapa pn tau aku dah keje kat umah jer.. so, kalu dh status camtu, bile2 masa je la bule start keje.. best ke x ye jadi surirumah sepenuh masa ni.. bule la aku try pahni.. tapi bile pikir2, risau plak x de keje lagi ni.. alangkah seronoknya bile aku tgk bby aku... x payah nk pikir apa2.. dunia dia hanya lah minum susu, tdo, berak.. bahagia betul kan dunia si kecil nih.. kan best kalu aku pn camtu.. x payah nk pikir benda2 yg menyerabutkan kepala otak...

ya Allah, bukakanlah pintu rezekiMU buat hambaMU ini... KAU berikanlah rezeki yang terbaik bagiMU dan terbaik juga buat ku..



:: insyaAllah minggu depan aku akan blk kl..


.: SALAM AIDILFITRI :.

salam aidilfitri.. rasanye blm terlambat aku nk ucapkan

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

MAAF ZAHIR BATIN



dari kami sekeluarga
sue, din, asyraaf & arsyad




.: MY LITTLE HERO :.

salam blogger2 sume... alhamdulillah skang aku dh selamat bersalin... tq atas doa kwn2 sume... segala urusan dipermudahkan NYA.. amin...




Nama: Muhammad Hafiz Arsyad bin Mohd Hasarudin
Tarikh Lahir : 27/7/2011 bersamaan 25 Syaaban 1432 H
Masa Lahir : 0645
Tempat Lahir : Hospital Tanah Merah, Kelantan
Berat : 3.1 kg




.: OFFICIALLY :.

skang ni dh secara RASMINYA aku telah bertukar profession pekerjaan menjadi SURIRUMAH SEPENUH MASA... ini bermakna, aku sudah berhenti keje.. mmg rase berat ati nk wat keputusan ni.. tapi setelah dipertimbangkan baik buruknye, amik segala nasihat n kata2 dari famili n kwn2, aku nekad berhenti keje... insyaAllah, lps bersalin nnt, mudah2an aku cpt dpt keje lain.. dok bandar ni, payah kalu sorang je keje.. lain la kalu gaji laki tu besar.. dok goyang kaki pn aku sanggup.. hehehe...

skang ni aku kat kg.. sbb tu la aku lama menyepikan diri aku dari dunia online.. biase la.. kg aku ni kan kat pedalaman... kalu dok umah aku, mmg payah nk cari line wlpn broadband jenis yg speed laju giler pn... silap2 xde langsung... ni pn aku dtg umah kakak aku... umah dia atas bukit skit. senang la skit nk dpt line...

kalu ikutkan due aku, lagi 2 minggu nk bersalin.. takut n berdebar2 gak ni.. dah la tadi mase gi check up kat klinik dekat ngan umah aku tadi, dia soh dtg lagi esok.. jupe doc plak.. dia kata, sbb aku kali ni ade masalah kencing manis, wlpn skang ni dh xde, dia kata mungkin kena masuk spital awal. takut plak bile dengar dia ckp camtu... hrp2 kalu aku btl kena tahan kat wad awal, mintak2 la aku senang bersalin kali ni,... hrp2 bule la kuar ikut jalan plak... kwn2 blogger sume, doakan aku senang bersalin n sume selamat ye.. takut plak.. cam ni 1st time nk bersalin jer...

aku nk mintaak maaf la bbyk kat kwn2 kalu ade slh silap aku selama ni...


::skang ni mode x brape sihat... aku batuk n selsema.. hero junior aku pn batuk + selsema + demam.. risau dibuatnye sbb dh sebulan dok camni gak.. ubt dh berbotol2 abis.. klinik pn dh berkali2 pegi tapi x jadi gak.. aku dh abis ikhtiar skang ni.. x tau nk wat pe lagi...

.: PRIHATIN :.

selasa lps, aku kena gi tmpt client.. camni la rutin kalu dh keje support2 nih... kalu ikutkan ati, mmg x nk nye pergi memandangkan skang ni aku dh sarat.. x kuasa nk redah jem, aku naik lrt je la ke kl.. pahtu dari masjid jamek tu kena menapak plak ke menara maybank(sbb opis client kat sana).. mengah gak.. ngan 2 beg aku sandang.. satu hbag n satu lagi beg ala2 note berkaitan ngan proj kat sana...

smpi sana kol1.30.. cuba bygkan, dari kol1.30 aku berdiri smpi la kol6.. camne nk duduk, krusi xde.. kalu aku duduk pn, payah nk wat keje... penat giler rase.. sempat duduk time gi solat asar je la.. kol6 aku menapak plak dari menara maybank tu ke lrt masjid jamek... serius aku ckp, penat giler..

smpi kat lrt, x yah ckp la, ramai giler mahluk kat kl ni nak naik lrt... dlm ati aku, "mintak2 la dlm lrt nnt ade yg prihatin bg aku duduk.. kalu x kesian kat mak buyung sorang ni"... mmg aku hrp2 sgt dpt dok la sbb mmg dh penat ssgt berdiri... kaki pn rase cam kaki gajah dh.. dlm lrt tu, mmg ramai la org... aku pn kena berdiri mula2 tu.. tapi ade la sorang makhluk Allah ni yg sgt prihatin, bg aku duduk tmpt dia.. mmg nk je aku dok.. tapi bile tgk pada umur dia, kesian plak nk amik tmpt dia sbb yg bg aku tmpt duduk tu dh macik2.. yg muda2 n sihat2 ni wat dek jer... mulanye aku ckp, xpe la(tpi dlm ati nk ssgt :D)..pahtu bile dia ckp dia dh nk smpi, aku duduk je la..

trime kasih ssgt dpt tmpt duduk.. kalu x, stgh jam la aku berdiri... tapi yg x brape berkenan nye, nape la yg prihatin tu, macik2 plak.... yg muda2 ni wat dek jer.. bukan ke dh terpampang kat dinding lrt tu, priority tuk sapa2.. ni x.. diorang wat dek jer.. tah ler.. aku pn x faham la...

blk umah mlm tu, lenguh ssgt, mintak la asben aku urut.. dia terkejut tgk kaki aku dh kuar urat2... dh la kembang semacam cam kaki gajah.. selama ni x penah camni... mungkin sbb byk jalan... kalu kire, rasenye berkilo2 meter aku jalan kot..

esoknye nk gi keje, mula la rase badan semacam jer.. tapi seb baik la, bos aku masih igt yg aku ni pegnent... dia pn ade hati perut... so, dia wat blk la benda2 yg aku ptt wat kat tmpt client tu.. kirenye aku wat keje dari opis . x kena gi tmpt client lagi.. gi antar je la nnt.. tq bos.. kadang2 mmg bule puji la bos aku ni bab2 gini.. tapi kadang2 je la... kadang2 tu bukan takat x leh puji, bule kutuk lagi ade la...

skangni, terasa nk beranak cepat2... dh x larat nk keje... dh x larat nk bwk perut(padahal pegnent kali ni perut aku lagi kecik dari sblm ni)... otak pn asyek dok pikir new bby jer.. sll je ckp ngan bby, soh kuar awal.. ibu dh x sabar nk tgk bby ni.. n yg penting, nk cuti panjang.. panjang mana tu, x tau lagi... tgk pada keadaan nnt...




.: X SABAR RASE NAK... :.




x sabar rasenye nk QUIT... try jadi surirumah sepenuh masa plak pahni... :D





.: CITE PSL MGTT :.

MGTT... rasenye kalu sapa2 yg tgh pegnent or penah pengnent, mungkin faham ape tu MGTT.. MGTT tu sbnrnye tuk cek gula dlm darah.. dlm bahse senangnye, nk tau ade kencing manis ke x mase kita pegnent... pagi tadi aku kena wat MGTT.. semalam dh kena start pose la... klinik tmpt aku check-up ni, special skit.. terlebih prihatin... sbb sume dia wat.. MGTT ni sume org pegnent kena wat wlpn xde family history yg ade kencing manis... aku tny kwn2 yg lain, x de pn diorang kena wat kalu xde history penyakit ni.. x paham tol aku ngan klinik askar ni.. pahtu, ape yg xde kat klink lain, kat sini ade... cam scan. kat klinik aku sll check-up ni, tiap kali gi mesti scan.. klinik lain rata2 xde pn.. nk scan, gi private.. tah ler.. mungkin doc kat klinik ni nk soh lahirkan bby yg sihat n bebas dari segala masalah. tuk warisi ape yg bapa2 diorang kot.. soh jadi askar gak.. berkhidmat tuk negara...hehehe

berbalik kepada topik asal, asal MGTT.. pagi tadi cam prosedur biase la.. gi klinik kol8, amik darah. pahtu di minum air glukose... mak aiii.. manis gile.. terase pure nye.. adeh.. kalu aku yg bancuh, kompem aku x boh sume skali..ni nurse yg tlg bancuhkan.. pahtu byk plak tuh.. satu gelas besar... rase cam nk muntah pn ade .. sbb manis ssgt... nk abiskan satu gelas tu, rase lama ssgt... tapi telan je la.. nk wat camne... nurse dok tunggu depan mata... pahtu dh abis minum air glukose tu, leh la blk umah... kol10 gi klink blk.. amik darah lagi.. lebam lengan aku dek kena jarum jer.. seb baik amik skit je.. aku tny nurse tu, kalu amik skit, nape x amik kat ujung jari jer.. dia ckp, kalu amik kat ujung jari, darah x konsisten... x paham aku ape maksud dia... dah siap sume skali, kena jupe doc plak.. seb la arini x ramai yg wat MGTT.. kalu x, jenuh gak menunggu.. berdebar gak nk tau resultnye camne.. risau gak aku. sbb pegnent kali ni aku bedal makan sume benda.. doc bgtau aku, result aku btl2 atas pagar ... 5.8 ngan 7.6.. mmg xde kencing manis lagi la.. tapi sbb result aku atas2 pagar, doc risau kalau2 pahni aku ade kencing manis.. so, doc soh la aku wat BSP... adeh!!!! kalu ikutkan ati, malas je nk wat BSP tu.. pe x nye.. 4 kali sehari kena amik darah wei... pagi, tghari, ptg, mlm... pahtu kena gi wat kt klinik plak.. tapi sbnrnye aku risau gak kalau2 pahni aku ade kencing manis, aku gak yg ssh.. baik aku ikt je kata doc... so, aku kena bersiap sedia la tuk BSP jumaat depan...

tgh hari tadi, aku masuk opis, ade la cari psl benda ni... merujuk pada sumber ini range normal adalah 6 lps puasa n 8 lps 2 jam berikutnye... kalu gitu, aku bukan atas2 pagar lagi la.. btl ke sumber ni??? aku pn x pasti.. eh!!! ataupn klinik tmpt aku check-up ni yg camni.. xpe la..demi bby aku korbankan la skit masa ngan darah aku tuk BSP tu... hrp2 aku xde pe2...




.: HAPPY 3'RD ANNIVERSARY :.



mase gi holiday kat sabah aritu, btl2 time anniversary aku ngan asben.... beli kek sbijik la tuk makan ramai2..... mmg tiap2 tahun kitorang smbt anniversary ngan abg n kakak ipar aku yg kat sabah... dh kebetulan diorang ade time anniversary kitorang... thn ni alhamdulillah smpt lagi smbt anniversary yg ke3... atas kek tu, ada sedikit kesilapan... tarikh tu ade sedikit silap... sbrnye kek ni aku mintak tlg kakak ipar aku yg belikan... tu yg dia tersalah cetak tarikh anniversary kitorang tuh... spptnye 30 mei.. sbb tarikh tu la aku ngan asben sah jadi suami isteri.. 1 jun tu, majlis kat umah aku... tu yg kakak ipar aku igt tarikh tu je.. sbb mase akad nikah, dia xde.. xpe la... janji enjoy...



mmg enjoy pn sambutan kali ni.. pe x nye... tgk la gmbr kat atas tu.. siap berebut nk potong kek.. hahaha... yg lain2 tu, sbnrnye bday diorang jatuh bulan mei.. so kire skali la...



.: HOLIDAY :.


salam blogger2 sume.. lama aku bercuti dari berblog n blogwalking... sbnrnye smggu lebih gak aku cuti... cuti dari segala2 nye... cuti dari keje.. cuti dari kl yg jem teramat sgt nih.. yg bestnye, bule berholiday bersama2 famili... yg tu lagi mahal kan...

start 26hb aku bercuti smpi la 4hb br blk kl semula... ala2 famili day la gak... bukan gi obersea pn. gi sabah jer.. eh!!! sabah pn obersea gak kan... sbb kena seberang laut cina selatan.. ok la tuh.. kire obersea la gak... hehehe....

malas nk cite pjg lebar.. just nk tepek skit gmbr kat sini... gmbr kitorang berhuha-huha ngan famili.. bule la tgk gmbr aku yg makin membesar dengan sihat nih.. hehehe

tgh tunggu abg aku nk check-in.. pjg giler Q... kebetulan time kitorang gi ni, mmg kat sabah public holiday da...



gmbr mase gi lagoon kat nexus resort.. ni sbb nk wat bbq.. kat sini je bule wat.. so, kami2 gi sini je la.. pantai pn x de ombak sgt.. sesuaiii ssgt tuk anak2 kecil main air pantai... sesapa nk naik banana boat pn ade kat sini... org lain sume naik kecuali aku, mak ayah aku ngan mak mertua abg aku jer.. kang kalu aku naik, x pasal2 trs terberanak pahtu.. hahha...



gmbr ni kat lagoon gak... masing2 sibuk nak potong kek...


amik angin malam kat taman... smbl2 tgk air pancut berirama kat sini...

gmbr mase gi tmpt ikan... kat sg morali.. aku x masuk dlm air pn.. geli wei.... ikan byk sgt dok gigit2 kali... kat sini mmg tmpt peliharaan ikan kelah pn... tuk urutan tuh... kat kl pn ade .. tapi ikan nye xde la sebesar ikan kat sana... tgk la ikan yg asben aku pegang tu.. besar kan.. eh!!! spttnye xleh nk tangkap ikan2 kat sini.. tu action je.. tuk bergmbr.. tapi lps tu, kena marah dek org yg jaga tmpt ni.. hehehe


kat poring.... kempunan aku nk mandi.. sapa soh x bwk baju xtra.. padan muka sdiri.. :D


kat ladang 'Sabah Teh'.. time ni aku dok dlm kete je.. sbb asyraaf ngamuk2 nk tido.. tu yg mls nk gi.. bg susu sbotol, trs lena diulit mimpi.. hehehe....


last day kat sabah .. singgah akuarium @ ums.. mase ni otw nk gi 1B..


gmbr mase gi 1Borneo, tmpt nana sll gi tuh.. tapi xde la jalan pusing 1 shoping complex ni.. x kuase aku.. just gi giant n gi mkn kat kfc je la... tu pn dh mengah2... seb baik la asyraaf ni bule je ngan sapa2. kalu nk ngan aku je, jenuh la... silap2 ak dok umah je la...



hahaha.. ni gmbr budak yg degil nk mandi pantai... terpakse mandi pakai pampers sbb ibu dia x bwk baju xtra... hahaha.... ni mase kat pantai tanjung aru..





.: WORDLESS WEDNESDAY - FLY :.







.: LEMBAB :.

entry kali ni bukan aku nk ckp yg aku wat kek cokelat lembab k.. ni adalah berkenaan ketidakpuasan hati aku ngan satu badan kerajaan ni yg bagi aku tah ape2 je la..

sbnrnye 2 3 menjak ni aku ade la berurusan ngan JPN (jabatan pendaftaran negara) berkaitan ngan tukar2 ic nih... bukan nk tukar ic aku.. ic aku dh mmg mykad dl2 lagi... ic anak aku pn dh mykid sejak kuar lagi... ni cite pasal ic asben aku.. dl, tentera ni mmg x pakai ic.. pakai ic diorang yg ala2 cam ic yg liminate tu.. cam kuno sgt kan..skang ni diorang nk tukar cam ala2 mykad gak la.. rasenye kalu bab2 ic cam ni, polis lagi dahulu tukar.. sbb aku penah tgk ic abg aku mase 2008 dl lagi.. abg aku polis... dh cam mykad pn... yg tentera ni je masih guna kad pengenalan diri yg liminate.. mmg aku pn kata kuno gak kat asben aku.. hehehe...

rasenye dah ramai gak yg dh siap n dh ade pn ic ni(bagi spa2 yg keje tentera la).. tapi mslh skang ni, asben aku x dpt2 lagi.. tah nape la.. sejak dari bulan8 2010 lagi wat.. smpi skang ni dh tgh thn 2011, x dpt2 lagi... kalu org awam, kalu wat kat putrajaya, dlm mase sehari dh bule dpt.. kakak ipar aku ic dia hilang mase shoping kat jalan tar time raya thn lps, gi wat ic kat maju junction, smggu dh leh dpt... aku pn pelik.. nape la tang nk tukar ic tentera ni lmbt sgt.. ape yg buat jadi lmbt sgt pn aku x tau... ke sistem diorang x support tuk ic tentera... ni sume gara2 asben aku soh aku tlg dia la nih.. xpe.. aku xde keje, bule tlg ... kalu time bizi bangat, x smpt gak nk tlg laki sdiri pn.. dh berkali2 cek n call JPN, jwpan sama gak.. MASIH DALAM PROSES... smpi bile diorang proses pn aku x tau la...

rase cam nk je gi JPN kat putrajaya sdiri.. aku suke bab2 sembur org nih.. hehehe... br je kejap tadi budak kat kaunter touch n go kena ngan aku.. dh sah2 aku bgtau nk reload masuk kad touch n go duit aku yg kena telan dek mesin tambah nilai tempohari, dia plak mandai2 gi pos cek kat umah aku.. dah la kalu pos benda2 yg rase penting ,x brape nk selamat kalu pos ke umah aku.. sbb budak2 sll je bukak n main2 peti surat org lain... tah ape2 je la.. aku pn pe lagi, kena sembur la budak tadi tuh(sembur bukan bermakne tersembur ngan air2 luir ok.. hehhe)... kalu la ade sapa2 yg keje ngan JPN ygbule jwpn persoalan aku ni, kan best....




.: CITE ASYRAAF PLAK :.

arini nk cite pasal hero junior aku, asyraaf.... macam2 peel dia skang ni sejak menjangkau usia 2 tahun... penat melayan kerenah dia.. tapi penat2 pn, sonot sbb anak membesar depan mata..

skang ni perut aku mula menonjol ke depan... maka, aku cpt la penat... pantang aku baring je, mula la ade orang kacau.. x hero junior, hero senior... tutup cite pasal hero senior.. nk cite pasal hero junior jer..... skang ni, kalu aku baring, asyraaf akan dtg letak telinga dia kat atas perut aku.. kunun2 nk dgr la bby wat pe.. hahaha.. pahtu dia siap soh aku wat ala2 bby tendang dia. dari pemerhatian aku selama ni, insyaAllah dia bule jadi abg yg penyayang pahni.. bukan nk puji anak sdiri.. tapi mmg dia tu jenis sukakan baby.. sepupu dia yg br 4 bulan pn, asyek nk dukung jer.. smpi kan baby tu yg rimas... pahtu aku tny ngasuh dia, sbb ade baby sorang kat sana, dia ckp asyraaf x pnh lagi buat pe2 baby tu... sll je nak cium.. risau gak.. takut terjatuh atas budak kecik tu kan.. tapi x tau la.. kot2 ngan baby org je camtu.. ngan adik dia seksok, lain plak jadinye..
cuma harapan aku, ngan adik dia sdiri seksok pn camtu gak la hendaknye...

satu lagi psl asyraaf, manja dia makin menjadi2 skang ni.. adeh!!! penat melayan wei... smlm ni dia dh manja.. skang ni bertambah2 lagi... kadang2 nk cepuk je rase bile time blk keje penat2 dia plak ngada2 nk itu ini... ramai org kata aku ni manjakan anak.. kalu la org kata aku manjakan ank, satu je la nk tny, camne cara manjakan ank tu.. nk kata aku x pukul anak, pukul gak. tapi xde la melampau2.. nk kata aku x marah, sll je kena marah... nk kata aku ikut sume kehendak dia, x de gak.. sbb sllnye aku time malas, wat dek jer... tah ler.. mmg dh dia tu sejak azali kot manja gitu....

moga anak ibu x manja2 lagi la pahni... moga jadi abg yg penyayang.. bule tlg ibu seksok...



.: CITE LONG WEEKEND :.

skang ni mood aku nak berblog agak merundum... mungkin kebelakangan ni byk keje kot.. aku kan multitasking.. tamak nk wat keje.. hahaha..

arini just nk post skit entry pasal famili aku... long weekend aritu aku satu famili balik kg.. kebetulan blk nk antar parent aku yg dh seminggu kat kl ni.. sje je diorang dtg jalan2. kelantan asyek ujan jer.. so, mak aku cuti la.. x leh nk gi menoreh... korang mesti tertny2, nape la mak aku yg dh nk masuk 70-an(kalu umur dlm ic dia, dh 68thn) masih lagi keje.. nape la anak2 dia masih biarkan diorang cari duit sdiri.. sedangkan anak2 sume dh lepas dari tanggungan dia.. duit yg anak2 dia bg kat dia bulan2 pn, agak2nye dh sama ngan income aku bulan2 kot... mungkin la kot... jwpnnye, aku sdiri ssh nk ckp.. jwpn ade pada dia je.. tapi aku wat andaian, mungkin sbb dia sejak dari muda lagi keje, bile dok umah jer, rase x best.. so, dia nk ilangkan rase boring dia kat kat kg tu, dtg la jalan2 umah anak2 dia... mula2 gi gemas ari jumaat, umah abg aku sbb dia tumpang abg aku nk blk gemas.. pahtu ari ahad aku gi amik dia kat gemas.. dok umah aku smggu gak la.. dok main ngan cucu dia.. ngasuh cucu la lebih kurang.. smggu gak la asyraaf x gi 'skolah'..

ari jumaat malam kitorng gerak blk kg.. tapi satu perkara yg x best blk kg kali ni, blk time aku xdok pitih... x gaji lagi la time tu.. adeh!! x dpt la nk gi borong sakan kat 'seberang' sungai a.k.a siam nun.. eh!! pegi gak, tapi just cuci mata je la.. jeles tgk kakak aku borong sakan.. dia tu mmg sll borong brg, sbb dia berniaga.. seb baik la gomen dh gaji.. so, tumpang duit laki aku je la.. isnin malam dh gerak blk kl.. x puas je rase dok kg.. ye la, perjalanan pn dh 6 7 jam br spmpi.. phtu dok umah aku sehari, dok umah asben sehari, sehari lagi atas jalan..

selasa plak dtg keje ngan mood penat.. tersengguk2 gak. wlpn bukan aku yg drive, tapi sakit badan tu ttp sakit.. mungkin faktor jalan n masa kot.. lgpn ngan keadaan aku skangni.. lagiii la cpt rase sakit segala mala sendi tuh..

skang ni asben aku still cuti.. isnin depan br keje blk.. best kan kalu aku pn dpt cuti sama.. bule la berlama-lamaan skit kat kg.. tapi syg wei nk amik cuti saja2.. dh la cuti aku skit je.. simpan je la cuti tuh.. pjg la cuti 'skolah' anak teruna aku.. smlm br start antar dia gi 'skolah' blk.. saje je soh abah dia antar.. kang lama2 cuti, x nk dok kat 'skolah' plak.. aku gak yg ssh nnt.. smlm pn bile ckp, esok kena skolah umah ibu ros, trs dia wat muka.. x nk gi... tu la.. bile dh lama2 dok ngan ibu n abah dia.. camni la jadi..




.: KALAU LA SUME LELAKI CAMNI :.

ni kisah 2 3 hari lps la gak.... pagi2 cam biase la rutin harian aku.... bgn pagi, masak bekal tuk aku... rebus air tuk anak aku... pahtu kol730 kejut asyraaf bgn n mandikan dia.. kol8 antar dia umah ngasuh.. sllnye sblm gi antar dia umah ngasuh, turun bawah dl la, gi beli bekal dia kat macik depan blok aku ni.. mmg ari2 bekalkan dia... sbb tau anak lelaki aku tu kuat makan... beli je la apa pn, sume dia bedal... tapi kalu dia ckp nk mkn nasi lemak, aku belikan nasi lemak je la tuk dia.. kalu x, aku just beli kuih2 jer...

phtu lalu depan skolah(skolah agama kat dewan blok aku tu gak), asyraaf yg peramah ni siap pgl "kakak... abang"... wlpn dia x kenal pn budak2 dlm kelas tu... mengganggu budak2 dlm kelas tu nk blajar je la asyraaf ni... hehehe..

tekan lift, n naik tingkat 6, umah ngasuh dia.. kalu awl, borak2 jap.. kalu dh lwt, trs blah je... tekan lift lagi, tuk turun blk, nk gi keje la.. nk dijadikan cite, satu aritu, aku dari tingkat6, tiba2 smpi tingkat 5 lift terbukak. masuk la sorang lelaki, isap rokok time tu... pintu lift blok aku ni, antik skit.. mmg slow bangat.. tiba2 je dia ckp "OPS!! SORI".. pahtu trs tekan butang yg x nk bg pintu lift tertutup.. aku pn heran gak. nape tiba2 dia kuar... takut gak dia kuar sbb aku ni busuk ke ape.. x kan busuk lagi kot, dh mandi pn... heheh

mase aku smpi kat bawh, nmpk la dia kuar dari lift sblh... dia sengih2 la kat aku.. mungkin dia tgk aku pelik tgk dia kot..pahtu dia ckp pe tau, "SORI... X PASAN TADI AKAK MENGANDUNG"....

mase tu br aku terpikir.... ohohoho.. rupenye sbb dia merokok tadi, kebetulan aku pegnent, tu yg dia kuar blk.. sanggup naik lift lagi satu... alangkah bagusnye kan kalu sume lelaki camni... rasnye sume ibu2 mengandung sihat2 belaka la .. hehehe...





.: JEM = CRAMP :.

hidup di bandar besar, tipu la kalu ckp xde jem... wlpn ari cuti, jem ttp ade.... dh jadi sinonim kot.. eh!!! sbnrnye aku bukan nk ckp pasal bandar besar... bukan nk ckp pasal jem.. tapi akibat dari jem kat kl nih.. btl2 menyakitkan ati n menguji kesabaran aku....

nk dijadikan cite smlm aku blk awl la gak(kuar opis sblm kol6), tapi jem nya, mak aiii... lenguh kaki weh.. dengan org agak kurang aja yg potong Q nye.. tensen wei.. buleh menjerit dalam kete sorang2.. dh lama x jem camtu.. sllnye kalu kuar dari opis time camni, smpt la elak jem.. kunun2 nk elak jem la tuh kuar awal...

dh la kad touch n go x tau dok mana.. kalu ade, kompem aku dh ikut hiway.. aritu asyraaf dok main2 ngan kad tu, skali mase nk kuar kete, x de plak kat tgn dia.. tny dia letak mana, mcm2 jawapan.. jenuh cari dlm kete, xde.. rasenye dh innalillah kot.. byk la gak duit dlm tuh... xpe la...ade hikmah disebaliknye tuh...

aku pn x tau ape sbbnye jem gile2 baban smlm.... dari aku kuar opis x kol 6 lg, kol730 ++ br smpi umah.. padahal kalu pagi2 dtg opis, 30minit dh bule smpi.. tensen btl...

disebabkan jem trk, tgh jem tu, bule plak kaki aku ni rase semacam... sakit ssgt... alamak... dh start cramp la.. tensen ssgt tau time tu... time kete benti, aku urut2 gak la kaki.. nk bg ilang cramp tuh.. ilang kejap.. pahtu sakit blk.. nk nagis je rase... sape2 yg penah rase tu, tau la cmne sakitnye...

blk umah tu, tukang urut personal(laki aku la tu :D) aku la jadi mangsa.. sblm tido dia urut kaki aku.. lenguh tau redah jem... pahtu si hero junior aku, asyraaf tu kalut la gak nk urut gak..

mlm tadi dlm kol4 pagi, bule aku tersedar plak.. sbb nk kencing... bgn la gi toilet.. tapi time jalan tu, rase sakit kaki. jari kaki pn rase senget2 tau.. nk dok pn xleh... rase cam org cacat je time tu.. aku try urut2 sdiri.. tapi x ilang gak sakitnye... last2 kejut asben aku, soh dia urut... sakit tau...

kalu ikut pengalaman time pegnent dl, lps 7 bulan br aku start cramp... skang ni awal la plak rase cramp... mungkin sbb sll jem kot... tingin sbrnye nk ngada2 soh laki antar n jemput kat tmpt keje.. tapi aku xleh nk wat camtu.. keadaan x mengizinkan.. terpakse berdikari sdiri la...

nk tny korang2 yg sll cramp, camne ek korang wat.. aku sllnye urut je la... abis2 pn, x tahan sakit, nangis sorang2 dlm kete... bahye kan cramp time drive... dl aku akan bentikan kete kat jalan je la kalu time cramp... tapi penah gak kena tegur kat polis, dia ckp bahye benti tepi hiway gitu jer.. sbb penah jad kes lori langgar keteyg parking kat tepi jalan.. ngeri la plak rase...





.: BELAJAR BERBAHASA OK!! :.


kadangkala kita perlu la bijak dalam penggunaan bahasa. bukan nk kata aku ni terer berbahasa... ataupn aku ni cikgu bahasa.. tapi aku hanya sekadar ingin meluahkan rase bengang yg membuak2 kat hati aku ni...

kalau la itu satu arahan (sekiranya arahan tu perlu kita buat), aku x kesah la kalu bahasa tu strict pn.. dh mmg arahan dan tu mmg kita kena wat, aku redha..

tapi....... aku pantang sekali kalu nk mintak tlg tapi x pandai nk berbahasa... kalu nk mintak tolong tu, pandai2 la selitkan skit perkataan TOLONG.. x salah rasanya.... jangan terlalu ego nk selitkan perkataan TOLONG tu...

rase cam nk soh si anu gi skolah blk jer.. biar pandai skit berbahasa.. biar ego tu ilang skit... mmg dasar manusia, x lagi dari ego... tapi kalau ego tu tinggi sgt, ego tu x lari, tapi org lain yg akan lari...


:: sekadar luahan rasa yg terbit dari hati aku semata2...



.: MENGIDAM :.

salam buat blogger2 sume.... arini rase keje kureng skit, lgpn dh lama wat entry kat blog aku yg hampir bersawang nih... sbnrnye aku ade baca blog sorang kwn aku ni, pasal mengidam... kadang2 tu, aku pn ade gak terpikir, btl ke aku ngidam??? ke saje ngada2.. tah ler... ssh nk kategorikan ngidam ngan ngada2 nih.... lantak la....

bile citer pasal ngidam ni, tingat plak aku mase 1st pregnent dl... aku bukannye ngidam benda pelik2 pn... cuma tah ler, mungkin x kena masa kot time tuh... dl aku ngidam nk mkn sukun... aku x tau la buah sukun ni mmg berbuah sepanjang thn ataupn bermusim... x penah ade pokok sukun, makan je tau.. hehehe... jenuh cari buah sukun kat kl ni, tapi x jupe.. pasar tani, pasar pagi, pasar malam, x jupe gak.. siap merajuk lagi tuh... siot je kan.. btl la org kata, time pegnent, mmg emosi x stabil... x dpt sesuatu pn bule merajuk.. hahaha.....kelakar plak bile pikir...

disebabkan kat kl ni xjupe cari buah sukun idaman aku tuh, mase blk kg, asben aku bgtau la mak dia.. mase tu pacik asben pn ade skali... kebetulan ptg nye tu ade la jiran sekampung dtg lepak borak2 kat umah pacik asben aku... pacik asben aku tny la kat pacik tuh kot2 dia tau kat mana nk dpt buah sukun... kesian plak kat pacik tu, x pasal2 sbb aku, dia plak ssh payah tlg carikan... mlm tu jugak dia antarkan kat umah mertua aku.. hahaha... wlpn dpt sukun muda n rase x brape nk lemak2 sgt, ok la... tercapai gak la nk makan ape yg diidamkan...

skang ni, time blk umah mertua aku, n time tu ade terjupe ngan pacik yg tlg carikan buah sukun tuk aku yg ngada2 dl, mesti dia tny, "NI KE ANAK BUAH SUKUN".. hahaha... bule plak pacik tu gelarkan anak teruna aku tu ANAK BUAH SUKUN... ye la, sbb dia tlg carikan buah sukun mase ngidam dl... skangni kalu tiap kali jupe pacik tu, ANAK BUAH SUKUN la jadi nama kat anak aku tuh... hehehehe....

anak 2nd ni, hrp2 x de la ngidam or ngada2 cam 1st dl... x nk dh sshkan org lain semata2 nk penuhkan permintaan aku tuh..



:: spttnye smlm ada appointment ngan doc tuk scan bby... tapi ada aral yg melintang, x dpt la nk gi... xpe la, wat appointment lain la... sbnrnye aku sdiri pn dh x sabar nk gi tuk tau sex bby... sllnye scan mase monthly check-up, leh tgk bby gerak2 je la..




.: BARU NK ANNOUNCE :.

rasenye kalu korang2 tgk tickers kat atas tu, rasenye aku x yah la nk xplain pjg lebar lagi.... sume sudah terjawab... persoalan yg dok bermain kat fikiran NANA ngan ZUE pn rasenye, dh terjawab sepenuhnye... sori la kwn2.. aku lmbt wat announcement.. sbnrnye aku nk rahsiakan dl pasal ni.. tapi skang ni dh x jadi rahsia, biar aku cite je la...

aku sbnrnye bukan x nk share kegembiraan aku ni kat korang2 sume... tapi sbb kebelakangan ni aku byk dengar kes2 yg x diingini berlaku... pegnent pahtu misscariage la... pegnent n bby mati dlm perut la.. aku takut nk hepi2 awl2 nih.. sbb selalunye time trimester pertama, kandungan x brape nk stabil lagi... takut perkara tu jadi kat aku jugak.. tapi mintak simpang la benda2 tu sume.. skang ni, rasenye kandungan aku dh stabil... so, rasenye mase yg sesuai kot aku cite n kongsi kegembiraan ni ngan kawan2...

bercerita pasal pegnent, mesti x kan lari dari morning sickness.. kalu mase 1st pregnent, aku teruk ssgt alahan.. rasenye x sesuai kot pgl morning sickness.. sbb sllnye menyerang aku time petang2.. everning sickness la kot lagi sesuai... tapi kali ni, alhamdulillah.. syukur ssgt sbb aku x mengalami perkara yg sama... x de muntah2.. loya2.. pening2... sume x de... tu yg aku sdiri pn x bajet yg aku pregnent.. malah selera mkn aku makin menjadi2... hehehe... wat mase ni, ape yg aku rase nk mkn, sume aku beli... lgpn xde ngidam nk benda2 pelik pn.. cuma ada la satu benda ni x jupe kat sini... ala, buat sdiri pn bule sbnrnye. cuma kalu dh terlebih vitamin Malas tu, ssh nk ckp la.. hehehe... nk kena beli la gak.. tunggu blk kg la beli kt sana.. kalu kat kg, aku gerenti ade..

kalu dh pregnent, mesti korang tertny2 bile due... sbnrnye kes aku ni ssh skit.. x leh nk kire ikut perkiraan period.... sbb aku br skali period.. aku lmbt period lps bersalin dl... umur anak 17 bulan br period... mase 1st time gi cek kat klinik tu, doc pn x brani nk kire ikut period la.. sbb katanye selalunye kalu 1st period, mmg x stabil... nk x nk, aku scan la.. ikut due mase scan tu je la.. due aku bulan 7... adeh!!! sbnrnye aku sedikit keciwa... sbb time tu, sume dok tgh tunggu2 mohor besar raja2 nk umum bile pose ramadhan.. aku plak dok tunggu saat2 cemas.. x dpt la aku nk mengambil keberkatan bulan ramadhan tu... tapi xpe la.. ade hikmah disebaliknye tuh.. at least sebulan aku bule berbuka pose bersama famili(wlpn aku x pose).. sebulan gak aku bule beraya ngan famili... dah adil la tuh TUHAN wat camtu.. 3 tahun aku kawen, 3 thn aku pose penuh... biar la thn ni pose ganti plak yg penuh....

mula2 pregnent aku takut gak.. sbb dl kan aku c-sect.. jadinye, sedikit fobia bile dgr byk cite... cite dari kwn asben aku.. kwn asben aku pompuan, keje tudm.. biase la kalu askar ni... lagi2 kalu tgh trening, pagi2 x sah x de kawad.. si kwn asben aku tu bersalin c-sect x smpi pn sthn.. bile dh kawad tu, kena angkat kaki tinggi2, hentak kuat2... korang tau x ape jadi kat dia... tiba2 je, kreppppp.... dia sakit perut... org2 sblh dia soh berdiri tegak pn dh x bule.. sakit ssgt dia ckp... terpakse la usung n hantar gi spital.. smpi sana, doc scan, rupenye tmpt jahit yg kat dalam tu terbukak.. ya Allah, takut nye aku dengar... pahtu ade aku baca blog sorang doktor pakar sakit puan ni, ade yg kes lps operate, sakit tu la. ini la.. macam2.. sapa x takut wei... tu la risiko bersalin c-sect nih...

mase mula2 pegnent, aku tny doc camne.. xde lagi mase tu perasaan gembira... takut ade la.. aku nyaris2 nk amik ubt soh period... rasenye korang2 pn tau kot ubat ni..cuma x de la berleluasa kot gunanye. sbb doc pn ckp, ubt ni tuk org yg berisiko tinggi kalu pegnent jer... tu doc ckp la.. tapi ade gak yg guna ubt ni sdiri kot.. tah ler.. aku pn x tau... bile doc kata plg2 pn tuk org yg penah c-sect wlpn bukan bersalin, dlm tempoh 18bulan... tapi terpulang plak pada individu masing2.. kalu ikut pantang, insyaAllah xde pe2 la.. tapi kalu x pantang btl2, x tau la camne.... lps tu br la ade rase gembira... x de la risau2 pasal ni lagi (risau benda lain still lagi ade)..

mode skang ni, x sabar sbnrnye nk tunggu kehadiran org ke-4 nih.. x sabar jugak nk gi scan, nk tau jantina.. hehehe... tunggu la 6bln++ br nk gi... kalu dl, time camni, x nmpk pn lagi... anak aku pemalu kot..asyek dok kepit jer.. hehehe....

pe2 pn, kepada yg xde rezeki lagi tu, insyaAllah, rezeki tu ada nnt.. tuhan nk bg ujian dl kat korang2 sblm tu... kepada yg rase nk tambah ahli keluarga tuh, selamat berusaha la...



:: pada pandangan aku la, ubt soh period tu,ala2 cam tuk buang bby tu la kot.. tah ler.. aku pn x tau sgt.. cuma ade la gak mula2 dl tny mak aku.. mak aku pn bukan nye ustazah, bule bg jawapan yg tepat.. dia ckp, kalu guna ubt tu atas sbb bule mendatangkan kemudaratan kepada kita, x berdosa.... sahihnye, aku x tau.. kena gi tny ustaz/ustazah gak la..

:: hrp kali ni dpt la bersalin normal plak, insyaAllah.. br la leh rase dua2, bersalin normal ngan bersalin c-sect.. lgpn dl aku bukan xleh bersalin normal pn.. tapi atas sbb2 tertentu yg menyebabkan bby ssh nk kuar, so terpakse...





.: ADE LAGIIIII :.

bengang tol la.. aritu kan aku ade dpt email dari maybank yg tah ape2 tu. skang ni aku dpt lagi email yg lebih kurang sama tapi dari bank lain plak... HONG LEONG BANK.. x penah2 aku berurusan ngan bank tu.. xde akaun pn ngan bank tu.. nape tiba2 dia email kat aku soh update detail... B*****G ke pe.... sakit ati tu mmg la ... tapi aku just ignore je la.. kalu aku update detail n dpt berjuta2, ok gak... la ni gak aku update..

rase cam nk sumpah je org yg wat keje nih.. biar jadi cam tanggang.... br padan muka....





.: BENGANG :.


adeh!!! tensen je sejak dua menjak ni. .. bukan tensen pasal keje... keje ok je.. sedang2 je la.. x penah tensen2 pn.. tensen ngn rakan sekerja ada la.. :D....

sbnrnye sejak kebelakangan ni, dlm sehari tu, bule katakan lebih dari satu email aku terima dari maybank.... ni email yg wat aku tensen2 tu...



mmg aku x penah layan pn email ni..tapi bengang gak la bile cek email asyek email ni je yg ade.. email yg ditunggu2 x kunjung tiba... camne ek nk block email ni.. x nk time lagi email2 camni masuk aku nye email... kalu sape2 reti, ajar skit aku yg kureng ilmu nih....




mode : masih menunggu jawapan dari PTPTN ni.. dpt ke x aku pengurang 1% tu.. kalu x dpt, mmg hangin satu badan la.. org lain yg br 2 3 kali byr pn lepas....





.: PENGUMUMAN :.

just nk bgtau sume2 yg masih2 tercari2... DIPLOMA PENDIDIKAN LEPASAN IJAZAH (DPLI) dah pn dibukak... jadi, kat sesapa yg rase nk mintak, ataupn nak mencuba nasib, ataupn nk beralih arah ke bidang pendidikan plak, bule la apply...

caranya cam biase la.. gi BSN beli no pin... rm20.60 jer... pahtu masuk website dia tuk isi form online... cam dl2 gak la...

nak tau lebih detail mengenai perkara ini, sila la masuk kat

selamat mencuba dan semoga berjaya...




.: PELIK NYA :.

percaya atau tidak, hakikat nye mmg benar2 berlaku kat aku.. tah ler.. sejak dua menjak ni, aku ni dah addict ngan rojak MAMAK... hahaha... pelik jer rase (bg aku je la)... sblm ni mmg aku loya tekak bile makan masakan mamak. tapi kali ni, aku pn x pasti nape... asben aku pn pelik bile tgk aku berkelakuan sebegini... ape x nye.. mmg sejak2 dia kenal aku sblm kawen lagi, aku mmg x penah jejak kaki pn kat kedai mamak... ni kan plak nk lepak2 makan minum kat dlm kedai tuh... dia pn musykil... x-roomate aku mase bujang dl, pn pelik bile time dia dtg kl, aku ajak dia mkn rojak mamak dekat ngan opis aku ni...

aku sdiri pn x tau, nape aku addict sgt ngan rojak mamak nih.. penah satu ketika, aku ajak asben kuar mkn ikan bakar kat jalan belamy, berhampiran ngan istana negara (kat situ salah satu tmpt pilihan tuk makan time bujang2 dl)... bg aku, ikan bakar kat situ antara salah satu tmpt yg best la gak... paking senang.. x yah pikir nk kena saman ngan DBKL.. :D... lps mkn tu, asben cite la kat aku, kalu bos dia ajak join mkn, mesti bos dia gi mkn rojak mamak kat belamy.. aku pe lagi.. wlpn perut masih kenyang, bule lagi tuh mintak asben aku gi tapaw.. teruk gilerrr... cam org kebulur je selera makan aku ni... hehehe

aku sdiri x pecaya, btl ke aku ni dh bule mkn rojak mamak.. hehehe.. pelik tapi benar... aku skang dh bule mkn rojak mamak malah addict lagi ade la.. :D.....

tingat zaman dok blajar kat cosmo jln raja laut.. kat situ mmg byk kedai mamak... kalu kwn2 gi mkn kat kedai mamak, aku sanggup jalan jauh skit sorang2 gi mkn kar foodcourt.. kalu la x-roomate aku mase blajar kat utm dl, qat baca entry ni.. mesti dia gelak sakan.. hahaha... pahtu mula la bgtau aku yg bukan2... lantak la.. yg pasti skang ni aku dh addict ngn rojak mamak...



MAMAK oh!!! MAMAK... ekekekke




.: SALAM MAULIDUR RASUL :.

rasenye lum terlambat nk ucapkan SALAM MAULIDUR RASUL tuk sume umaat islam... dl zaman2 skolah, sll je wat sambutan tuk maulidur rasul.. pakai lawa2, pahtu berarak satu kampung bawak sepanduk ala2 sepanduk tunjuk perasaan... hehehe.... pahtu makan2 besar kat skolah...

pahtu, dh besar remaja, sll ikut sambutan kat masjid(mase dok kg la)... gotong royong wat masak kat masjid(yg sll gotong royong masak, mak aku.. aku gotong royong makan jer.. hehehe)..

tapi skang ni, sejak dok kat bandar x penah ikut mana2 sambutan sempena maulidur rasul nih.. x tau camne sambutan kat bandar... sll tgk sambutan kat bandar, cam dlm tv smlm la.. yg wat kat masjid sultan mizan kat putrajaya... tingin gak nk tau camne sambutan org perseorangan kat kl ni.. same ke cam org kelantan wat...



(image : pakcik google kasi)



:: arini mode penat gile baban.. smlm tolong kwn wat makan2 sempena maulidu rasul.. ikut stail kelantan... sini nye stail, xtau camne...
:: beruntung rase kalu jadi anak yg lahir pada hari yg sama ngn kelahiran nabi kita (smlm ade sorang kwn smbt bsday anak dia.. sbb lahir 12 r/awl.. mmg selalu smbt tarikh ni la.. xpenah smbt ikut tarikh lahir btl dia. best kan)...





.: CUTI BALIK KAMPUNG :.

Selamat kembali bekerja setelah cuti pjg sempena CNY... aku br start keje smlm... smggu gak cuti(2hb - 7hb).. pe lagi... blk kg la... lgpn mmg dah lama ssgt rase x blk kg.. last blk mase raya aritu je la.. ape bule buat.. dh nama pn merantau.. kalu dok dekat2, kompem tiap2 minggu pn bule blk rasenye.. ni dok jauh nun di pantai timur.. terpakse la tunggu time cuti pjg gini je la..

aku start cuti 2hb. asben aku dh cuti dari 1hb lagi.. tapi memandangkan aku keje lagi 1hb(1hb kan cuti tuk wilayah jer), terpakse la tunggu aku abis keje 1hb dl br gerak.. seb baik bos bg kelepasan awal aritu.. bule la kami gerak awl skit...

blk keje kol4, terus packing brg nk wat blk kg.. pahtu asben trs ajak blk time tu gk. siap2 lps solat asar, dlm kol6 gak la br gerak dari teratak kami di subang nih... mmg kalu nk blk kg, asben aku akan rojer2 kwn2 dia dl la tny keadaan jalan camne.. ramai kwn2 dia ckp, jln bentong-raub pn dh start jem.. kami ape lagi... amik langkah alternatif la.. blk ikut grik... alhamdulillah, jalan clear je.. tapi perjalanan kami agak lama skit.. sbb benti byk benti2... bnti mkn kat hentian tapah... sejam lebih gak br gerak blk.. pahtu benti kat hentian titiwangsa kat atas bukit grik nun.. sejuk bangat kat sana.. rase cam dok cameron hiland jer.. mengigil rase.. wlpn aku cam nk menggigil, asyraaf yg dok tergolek tido kat seat blakang, syok je. nyenyak gitu..

mase benti kat hentian titiwangsa, ade 2 buah kete rosak.. asben aku saje gi tgk2... kunun2 peramah la.. 1 kete rim patah, 1 kete tangki air pecah.... kesian je. dh la tgh2 hutan, malam lak tuh.. sabar je la.. tny org tu, dia ckp jalan byk lubang2.. mmg jalan akan jadi teruk bile musm hujan.. byk lubang2... asben aku mmg bwh slow je la pahtu.. takut terjun lobang.... dl abg aku n famili penah pancit kete tgh2 hutan tu. mlm lak tuh.. seb baik ramai.. ilang skit rasa takut..

dlm dok beringat2 pasal lubang, ade gak la terjun lubang.. tapi xde la lubang dalam pn.. tiba2 je...
jeng....jeng...jeng...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
kami terserempak ngan si'debab' kat tgh2 jalan da... bukan sekor.. tapi 3 ekor.. yg sekor tu besar sgt.. aku x penah lagi jupe si 'debab' besar gitu skali.. tgk kat zoo, kecik lagi dari tu.. asben aku kata, mmg spesis 'debab' hutan besar2... aku mmg mengucap panjang dlm kete.. korang bygkan, jarak kami ngan kumpulan 'debab' tu dlm 500 meter jer.. aku mula la imagine yg bukan2... masyaAllah... mintak dijauhkan sume benda yg x diingini... seb baik la asben aku ni mmg penah ade pengalaman bertembung ngan si 'debab'. lama gak kete aku dok benti tgh2 jalan semata2 nk bg laluan kat kumpulan si 'debab' lintas jalan.. mase tu, ade sbijk lagi kete kat blakang kete kitorang.. mungkin kete tu x penah ade pengalaman cmni kot.. bile asben aku bg isyarat soh tutup lampu br dia tutup.. aku rase lama ssgt nk tunggu si 'debab' ni melintas.. mungkin sbb saat2 cemas kot yg buat aku rase lagi lama menunggu.. bile 'diorang' dh dok seberang jalan, asben aku pn pecut la.. wat pe nk tunggu2 lagi.. dia pn, dlm berani2, ade gak perasaan takut.. aku rase, kalu asyraaf x tido time tu, mesti gamat dlm kete...anak aku ni, suke sgt kat si 'debab' ni. smpikan aku wat susu dlm bekas lain nk gantikan cawan dia yg lama(cwn lama ada gmbr si 'debab') dia xnk.. nk yg lama gak..

dekat kol2 pagi gak, kami br smpi umah aku.. alhamdulillah, selamat gak smpi....

esoknya, aku cite la kat famili aku.. kakak ipar aku ckp, x lama dulu, si 'debab' kat bukit grik tu mengamuk sakan.. sbbnye ade org langgar anak dia.. seb baik si 'debab' yg aku jupe tu, baik.. x apa2 kan kami pn....



:: si 'debab' = si gajah
:: ni la pengalaman pertama aku bertembung ngan si 'debab' nih.... sllnye bertembung kat zoo jer.. :D






.: ASYRAAF DAH TERPENGARUH :.

iklan tv, ramai yg terpengaruh... aku gerenti pnya la... igt lagi iklan sabun basuh axion... kan dlm iklan tu, sapu skit je kat pinggan, trs bersih... ade la sorang nenek kat kg aku terpengaruh... hahaha.. siap buat cam dlm tv gtu..

skang ni kalu korang2 yg suke tgk iklan kat tv tu, ade satu iklan colgate yg terbaru.. yg ada 3 org budak menari2 pegang berus gigi.. pahtu nyanyi2 soh berus gigi.. aku x brape igt lagu tu(dah try cari kat youtube tapi x jupe la plak).. tapi iklan tu anak teruna aku suke ssgt... pahtu kalu iklan tu abis, siap nk masuk bilik air.. aku tny nk gi mana, dia ckp nk gi gosok gigi... hahahaha.....

aku rase, berguna gak iklan2 camni... wlpn kadang2 asyraaf time gosok gigi, dia isap ubt gigi je.. gosok skit2 je la.. pahtu dok gigit berus gigi smpi tercabut bulu2 berus gigi tuh... hehehe.. xpe la.. biar dia biasekan diri sll gosok gigi kan.. seksok dh terbiase, biar jadi amalan dia smpi ke besar... skang ni, gigi asyraaf dah hampir penuh... ade lagi 4 batang geraham yg x naik lagi.. 2 geraham bawah 2 geraham atas.. skang ni mulut asyek meleleh je, mesti nk naik gigi lagi ni....






.: RENUNGAN :.

KADANGKALA DIA MEMBERIKAN SESEORANG TU KAYA HARTA, NAMUN TIDAK PULA KAYA BUDI BAHASA DAN KAYA ANAK....

KADANGKALA DIA MEMBERIKAN SESEORANG TU KAYA ANAK DAN BUDI BAHASA, NAMUM TIDAK PULA KAYA HARTA...

SEGALA YANG DIA TENTUKAN, ADA HIKMAH DISEBALIKNYA.. BERSYUKURLAH ATAS SEGALA-GALANYA...




:: mode : weng2... masih mencari sinar(hari mendung je manjang, x jupe sinar lagi da... :D)....




.: NONSENSE :.

salam hari rabu... arini, pagi2 lagi aku dah rase hangin..... ilang mood kejap... ape x nye, pagi2 dh dpt sms dari no x dikenali.. pahtu siap fitnah aku kacau rumahtangga org plak tu... ape motif org tu wat camtu kat aku... bile aku tny, aku kacau rumahtangga sapa, x lah dibgtau nye... kalu bgtau, sng aku nk betulkan keadaan... kalu ikutkan hati yg panas baran ni, nk je aku gi jaja no tipon tu kat merata2... kalu x pn, gi tampal kat notice board kat 7e kat bwh opis aku ni... bodos punya orang...



budak mengong : U ni sape??

aku : sori, i spttnye tny u ni sapa.. i rase i x perlu bgtau nama i kat org yg i x kenal.. lgpn, no u xde dlm hp i.. mane u dpt no hp i nih....

budak mengong : dlm hp hubby member i

aku : sape nama hubby member u tu?? sori dl hp i mmg x de no ni k..

budak mengong : u sapa nama ?

aku : sape nama hubby member u tuh... i rase x perlu i bg nama i kat org yg i x kenal.. sori ye..

budak mengong lagi : u nurse kan? keje khospital mana??

aku : i think u dh salah org...

budak mengong : nape laki member i bgtau u keje nurse kite idup x baik ganggu rumahtangga org pesanan aje. i tlg memeber i je.. kesian dia ada org tlg amik berat plak sejak dua menjak.. anyway sori la i pn x nk campur hal ni tp kesian kat member i idup mcm 2.

aku : sori ye.. DEMI ALLAH, i x penah ganggu idup org lain.. i dah ade laki hokey... why u plak yg bz... pls la.. x payah nk bazirkan kredit u n kredit i semata2 benda yg nonsense nih... i ade keje nk buat.. i pn nk bg pesanan IKHLAS. tuhan plg x suke umat dia tabur fitnah melulu... bedosa... soh member u tu setle sdiri hal dia... x elok kalu org luar masuk campur urusan rumahtangga kita.. i tau sbb i pn dah kawen.. org yg x kawen je yg x kan paham.

budak mengong : i pun dh kawen. tapi nape bleh ade no u dlm hp dia

aku : soh member u tu yg tny hubby dia k.. u x payah nk BIZIBODI.. NOKTAH..


tensen kan bile dpt msg yg merapu2 cam ni pagi2.. malas nk layan benda yg tah ape2 ni, trs NOKTAH.... lgpn x de pekdah bazirkan kedit ngna benda nih... tapi aku rase, nape dia tu yg sibuk2 urusan umahtangga org.. tah2 tu rumahtangga di kot... kalu x pn, mungkin dia ni mamarazzi... tah la. mls nk pikir.. bukan aku dpt pe2 pn kalu pikir...

tapi alhamdulillah la.. dia wat fitnah kat aku, wat aku marah kat dia, dia dpt dosa. aku dpt pahle free....



:: saje je nk luahkan kat sini.. rase lega skit bile dah diluahkan rase bengang ni kat org lain... n kalu la 'budak mengong' tu ade terbaca blog aku(kalu ade la), cepat2 la insaf.. bertaubat la sebelum terlambat..