.: CITE LONG WEEKEND :.

skang ni mood aku nak berblog agak merundum... mungkin kebelakangan ni byk keje kot.. aku kan multitasking.. tamak nk wat keje.. hahaha..

arini just nk post skit entry pasal famili aku... long weekend aritu aku satu famili balik kg.. kebetulan blk nk antar parent aku yg dh seminggu kat kl ni.. sje je diorang dtg jalan2. kelantan asyek ujan jer.. so, mak aku cuti la.. x leh nk gi menoreh... korang mesti tertny2, nape la mak aku yg dh nk masuk 70-an(kalu umur dlm ic dia, dh 68thn) masih lagi keje.. nape la anak2 dia masih biarkan diorang cari duit sdiri.. sedangkan anak2 sume dh lepas dari tanggungan dia.. duit yg anak2 dia bg kat dia bulan2 pn, agak2nye dh sama ngan income aku bulan2 kot... mungkin la kot... jwpnnye, aku sdiri ssh nk ckp.. jwpn ade pada dia je.. tapi aku wat andaian, mungkin sbb dia sejak dari muda lagi keje, bile dok umah jer, rase x best.. so, dia nk ilangkan rase boring dia kat kat kg tu, dtg la jalan2 umah anak2 dia... mula2 gi gemas ari jumaat, umah abg aku sbb dia tumpang abg aku nk blk gemas.. pahtu ari ahad aku gi amik dia kat gemas.. dok umah aku smggu gak la.. dok main ngan cucu dia.. ngasuh cucu la lebih kurang.. smggu gak la asyraaf x gi 'skolah'..

ari jumaat malam kitorng gerak blk kg.. tapi satu perkara yg x best blk kg kali ni, blk time aku xdok pitih... x gaji lagi la time tu.. adeh!! x dpt la nk gi borong sakan kat 'seberang' sungai a.k.a siam nun.. eh!! pegi gak, tapi just cuci mata je la.. jeles tgk kakak aku borong sakan.. dia tu mmg sll borong brg, sbb dia berniaga.. seb baik la gomen dh gaji.. so, tumpang duit laki aku je la.. isnin malam dh gerak blk kl.. x puas je rase dok kg.. ye la, perjalanan pn dh 6 7 jam br spmpi.. phtu dok umah aku sehari, dok umah asben sehari, sehari lagi atas jalan..

selasa plak dtg keje ngan mood penat.. tersengguk2 gak. wlpn bukan aku yg drive, tapi sakit badan tu ttp sakit.. mungkin faktor jalan n masa kot.. lgpn ngan keadaan aku skangni.. lagiii la cpt rase sakit segala mala sendi tuh..

skang ni asben aku still cuti.. isnin depan br keje blk.. best kan kalu aku pn dpt cuti sama.. bule la berlama-lamaan skit kat kg.. tapi syg wei nk amik cuti saja2.. dh la cuti aku skit je.. simpan je la cuti tuh.. pjg la cuti 'skolah' anak teruna aku.. smlm br start antar dia gi 'skolah' blk.. saje je soh abah dia antar.. kang lama2 cuti, x nk dok kat 'skolah' plak.. aku gak yg ssh nnt.. smlm pn bile ckp, esok kena skolah umah ibu ros, trs dia wat muka.. x nk gi... tu la.. bile dh lama2 dok ngan ibu n abah dia.. camni la jadi..




3 Responses
  1. 3uri@ni Says:

    Org tua biasa la mcm tu (^__^) nanti kalu rehat aje duk umah, dia rasa badan tak sihat, hehe, nak jugak keje. Arwah ayah aku, pas pencen (arwah ayah aku dulu cikgu), mana duk diam kat umah. Habis keliling umah aku, ada aje keje dia, tak cukup depan uman, belakang umah pun dia kejekan. Selai rumput pun x tumbuh, habis dia cabut, hehe


  2. nanazack Says:

    ayah aku plak lain citernye....pas pencen, takat kemas2 umah je la...ye la, keliling umah dh simen..xde tanah lgsg...tu yg slalu tido je...bila tido rs mcm xsdp bdn...last2, kalo tepon, tanya kat mana tu, asyik jln g pasar karat ngan mak aku je la...hehehe....


  3. $ue @nim Says:

    zue >> tu la kan.. klau org biase keje dari muda lagi, bile dh pencen mesti x leh dok diam.. kalu x, mesti rase lain je kan..

    nana >> ayah ko lg b est.. xde keje nk wat, gi jalan2.. hehehe... mak aku ni x larat dh nk jalan.. kalu dia dtg kl, aku pening pikir nk bwk dia jalan2 kat mana.. sume tmpt kt kl ni, kena jalan kaki gak. paking jauh katakan.. kesudahannya dok umah je la.. hehehe.. dia siap ckp ape tau kat aku.. "NMPK X MAK DH LAIN SKANG NI.. MAKIN PUTIH KAN".. hahaha... ape x nye, seminggu dok umah aku, 2 kali je dia turun bwh kat taman.. dia sbnrnye ade angin nk jalan.. tai x larat nk jalan.. kalu kitorang adik beradik ckp nk beli kerusi roda kat dia, dia x nk..

    seksok kita2 pn mesti camtu gak kan.. :D