.: MERDEKA !!!! :.




Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh

Merdeka ! Merdeka !

Tetaplah merdeka

Ia pasti menjadi sejarah


Tanggal 31

Bulan lapan lima puluh tujuh

Hari yang mulia

Hari bahagia

Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara

Ramai-ramai menyambut hari merdeka

Merdeka !

Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh

Hari mulia negaraku merdeka






.: AKU WANITA :.

saje melayan lagu WANITA sempena hari wanita semalam... layannnnnn








.: ZAKAT FITRAH :.

arini sudah masuk 16 ramadhan... rasenye dah ramai ummat islam dah mula tunaikan zakat fitrah... tapi asben aku lum lagi.. kalu tgk pada thn2 lps, dia akn gi byr sehari sblm blk kg... tu kalu thn2 lps la.. thn ni x tau la bile dia nk gi byr.. tapi aku x yah la nk risau... sbb kat tmpt keje dia pn ade kaunter tuk byr zakat.... smlm dok borak2 ngan asben psl zakat fitrah la... tertny2 gak aku, thn ni brape hinggit... sama cam thn2 lps ker.. ataupn dah 'up' skit dari thn2 lps... so, pagi2 tadi masuk opis, trs surf tenet pasal kadar zakat fitrah thn 2010... terjupa la ni.....


sumber : cikgudahlia


so, pahni kita2 sume bule la bajet2 k... dlm dok sibuk ngan bajet raya, jgn lupe bajet tuk zakat fitrah jugek... selamat berzakat...



:: sori la gmbr agak blur... aku just wat printscreen je la.. :D




.: WISH :.

ini bukan kereta WISH ok... tapi aku yg nk wish something....


HAPPY WOMEN'S DAY untuk sume wanita2 sedunia.....




AND

HAPPY BIRTHDAY tuk kakak iparku, ROZIDAH SAMUDIN



semoga kita semua akan dilimpahkan rahmat dan rezeki dariNYA dan sentiasa dipelihara oleh Yang Maha Esa... AMIN.




.: PARAM :.

sejak pose nih, x de lagi entry pasal pasar ramadhan(PARAM).. padahal mmg byk param kat area2 umah aku nih.. bkn nye aku x nk gi or x suke gi param, tapi pose thn ni, keinginan aku nk gi param x de la membuak2 cam sblm2 nih.. kalu thn lps, mmg aku byk beli kat param jer banding ngan masak sdiri kat umah... tiap2 ari gi param lps blk keje.... mmg jarang aku masak la.. kalu masak pn, masak nasi jer.. lauk2 beli kat param.. yg masak grand2, cuma weekend je la.. mungkin sbb time tu ngan anak kecik lagi, ssh la skit nk masak... tu yg keinginan nk beli je makanan kat param membuak2 kot... hehehe... 2thn lps plak aku jarang gi param. bkn sbb x nk gi tapi sbb time tu aku kena stay kat tmpt client n jarang sgt blk awal.. plg awal leh smpi umah kol830 mlm...kesian gak kat asben terpakse tunggu aku nk makan sesama... 1st time pose sbg suami isteri.. mesti la nk bbuka sesama kan.. lagipun time tu aku dok tgh alahan.. nk masak, x leh masak benda yg kena tumis.. kalu x, aku akan muntah bile bau... thn2 sblmnye(time bujang la), aku mmg rajin gi param.. sbbnye param depan umah sewa aku jer.. mmg ari2 la gi param..

thn ni, aku pn kurang pasti nape aku kureng skit nk gi param.. mungkin sbb beg duit nipis kot.. hehehe... salah satu sbb la tuh(tp sll kalu gi param, aku x penah pn bawak beg duit aku.. sbb nk paw asben.. :D)... kalu gi param pn, aku beli kuih2 je... lauk2 aku masak sdiri.. bulan pose, opis hour dari kol830 hingga kol5.. sempat la masak yg simple2 je tuk bbuka... wlpn simple, tapi ttp masak sdiri.. asben makan hasil air tangan bini, lagi baik kan.... air tangan bini tu kan UBAT PENGASIH yg terbaikkkk gtu..

disebabkan aku nk asben aku hari2 makan masakan dari tangan bini dia sdiri, so ari2 la kena pikir nk masak apa.. kadang2 buntu gak nk pikir menu tuk berbuka... kalu menu tuk sahur, x de la nk kena pikir sgt.. sbb sll nye sahur, mkn lebihan bbuka je.. ni makin hampir ngan waktu blk, makin la dok pikir nk masak ape.. pose ni, aku mmg masak simple sgt.. kadang2 tu 1 lauk n 1 sayur jer.. kalu smpat, tambah la skit jadi 2 lauk.. cukup la tuk makan berdua.. asyraaf???? dia dah siap makan kat umah ngasuh dia... blk tu kirenye dh kenyang pn... time kitorang berbuka, dia dok main je la.. abis periuk belanga aku kat dapur dikerjakan.. biar je la.. kang kalu larang, xleh plak kitorang nk berbuka...




:: masak lauk je sdiri, kuih2 kena gak beli.. x smpt nk buat..




.: SEMAKIN HAMPIR :.

skang ni br masuk 8 ramadhan, dh ade org pasang lagu raya la.... mesti ramai yg x sabar nk tunggu raya... sbnrnye, aku pn sama gak.. sbb time raya je bule kumpul ramai2 satu famili.. rase cam nk roboh umah mak aku kat kg nun.. hehehe....

arini 18hb Ogos, lagi 13hari nk sambut ulangtahun kemerdekaan Malaysia yg ke-53... tapi thn ni x terasa kehangatan bulan kemerdekaan... jarng nmpk kete yg pasang bendera... kalu ade pn, bule kira la brape bijik sgt... kalu dl, aku pn suke letak bendera kat kete... siap beli bendera besar wat bungkus bonet kete... smlm mase aku gi kl pn, aku rase sambutan bulan kemerdekaan kali ni kurang memberangsangkan... x byk bangunan yg ade bendera2 besar (mase naik lrt, nmpk la bangunan angkasapuri dah ditutupi ngan bendera Malaysia).. kat tmpt client aku pn, org br nk start pasang bendera... mase kat masjid jamek, kain rentang SALE lagi besar dari bendera yg digantung la.. hehehe.. dah tu cara peniaga2 menarik pelanggan.. nk wat camne kan....

mungkin sbb sambutan bulan kemerdekaan serentak ngan sambutan bulan pose... sbb tu la camni kan... lagi bagus kalu kita mengimarahkan sambutan bulan pose...





:: aku kibar kat sini je la bendera Malaysia... aci x... hehehe...




.: ALONE :.

bosan yg teramatttt sgt rasenye mlm nih.. dh la x de crite yg menarik minat nk tgk... asyraaf plak dh tido.. mata aku ni nape mlm ni x nk pejam2 lagi.... sll aku dh tido time tidurkan asyraaf... tapi mlm ni x leh nk tido plak... ni br lps layan main game...

arini aku terpakse bbuka berdua ngan asyraaf jer(wlpn asyraaf tu x pose :D).. asben aku kena gi alor star atar urusan keje.. esok baru balik... dalam ati aku mula2 nk memberontak gak... ape x nye.. asben aku br je abis kursus jumaat aritu.. arini dh kena soh gi alor star... pahtu aku lak kena bbuka n bersahur sorang2.... tapi bile pikir balik, ape leh wat.. dh keje dia camtu.. trime je la seadanya.. kalu x trime pn, terpakse merelakan diri trima gak.. sap soh jadi bini tentera... aku tgk jiran aku selamba je jupe asben dia smggu skali jer... aku pn, kena wat selamba gak la.. malas nk layan perasaan memberontak aku ni... kang makin dilayan, benda lain plak jadi..

cau cin cau la... nk pakse mata ni pejam... kang tido lmbt, x sedar plak time nk sahur....




.: HARI PERTAMA POSE :.

smlm ari pertama pose thn ni... alhamdulillah.. sahur semalam just makan simple2 je(tapi mmg sll mkn simple2 gak.. xde meriah2 pn.. :D).. sahur nasi ngan lauk tomyam n ikan goreng jer.. pahtu timun wat ulam.. tu je... plan nye smlm nk masak sdiri tuk berbuka.. lgpn bulan pose ni, aku mmg blk awal.. office hour dari kol8.30 hingga kol5..kalu ikut keadaan jln cam besa, kol6 aku dh leh smpi umah.. tu yg aku bajet sempat masak.. cuma nk masak yg grand2 tu, x dpt la kalu dlm mase singkat camni... awal2 dah call asben soh kuarkan ikan2 dlm esbox... asben aku ptg semalam xde kelas.. tu yg ade kat umah... skali smpi umah, rase cam bengang je... rase cam nk gigit org je time bbuka nnt.... asben aku x kuarkan gak ikan2 dlm esbox... padahal aku dah call dia bgtau... bule plak dia kata dia lupe... nak x nk, gi beli lauk kat PARAM TTDI Jaya je la(plan asal, nk gi PARAM gak.. tapi beli kuih2 jer).. aku just beli nasi kerabu ngan air tebu jer(tu pn hutang lagi 50sen ngan abg tebu tuh.. hehehe.. dia xde duit syiling nk bagi baki.)... lain2 x beli pn... asben aku plak beli nasi kerabu gak, tapi lauk ikan percik ngan daging bakar... sbnrnye masih ade rase nk marah kat asben aku.. tu yg beli skit jer... tapi pendam je dlm ati.. pose2 x baik marah2 org..

sahur arini, aku just goreng ikan je... asben aku ni x lalu makan kalu xde menu ikan goreng(seb baik gak la... bini dia ni kan x reti masak.. :D).. dia mkn nasi ngan lauk ikan percik lebih dia mkn berbuka smlm ngan ikan goreng je la.. pagi tadi, lps sahur, gosok baju keje jap pahtu mata x ngatuk, kemas2 skit la umah(sll weekend je la smpt kemas umah :D)... pagi tadi, aku trs kuarkan siap2 ikan tuk aku masak petang nnt.. letak dlm esbox gak tapi kat bahgian bawah jer... br la ptg ni aku blk, bule trs masak.. hrp2 jalan x jem la petang ni... sempat la aku masak pencuci mulut skali...

menu arini(br plan.. x masak lagi.. :D) : -
- gulai tempoyak ikan keli
- ikan masak tiga rase (guna ikan talapia jer)
- sayur goreng
- puding roti


tu je la aku nk masak arini... x nk masak byk2.. kang membazir plak.. kalu aku masak byk, asben aku bising plak(nmpk sgt la bini dia ni sll masak skit :D).. masak skit pn x pe la asalkan kena ngan selera kita.. mahu abis dua tiga pinggan gak kan... ditambah plak ngan budu + ulam(x kan ketinggalan walaupn dok kl)... SEDAP SAMPAI MENJILAT JARI... hehehe





.: NAIK LAGI??? ADEH!!! :.

lps kenaikan harga minyak ngan gula, skng ni harga ayam plak naik ...adeh la.. korang baca sdiri la kat harian metro. camne ni.... harga barang asyek naik jer.. x sejuk pn lagi pasal kenaikan harga gula ngan minyak, heboh pasal kenaikan harga ayam plak.... pahni kita pakat2 mkn telur je la.. eh!!! telur pn dari ayam gak.. silap2 telur pn akan naik harga gak pahni.. x leh mkn ayam la pahni... nk beli ayam pn rase cam nk pikir panjang.. tapi aku ade idea bernas punya... asben aku kan ade bela ayam.. kalu aku rase nk mkn ayam, sembelih je la ayam dia tu kan.. hahaaha.... idea yg bikin aku ngan asben aku perang besar... hahaha.....

aku bangga jadi rakyat mesia, tapi part2 kenaikan harga barang ni, aku mmg x bangga langsung..



:: nk blk awl arini... x leh nk taip panjang lebar la... heheheh.. PARAM dok menunggu aku jer.. :D




.: LIST of HALAL HOTEL :.

arini aku ade trime email dari sahabat aku... just for sharing....



Tidak lama lagi bulan Puasa bakal menjelma. Hotel akan menjadi tempat persinggahan untuk berbuka puasa bagi yang berkemampuan. Namun, agak terkejut apabila membaca Berita Kosmo bahawa HAnya 32 Hotel Halal Menjelang Ramadhan (http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=0724&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_02.htm). Antara serba sedikit ulasan di Metro Itu adalah :

1) Rekod Jakim sehingga semalam (23 Julai 2010) mendapati hanya 63 buah dapur di 32 hotel daripada 2,360 buah hotel di seluruh negara mempunyai Sijil Halal Malaysia.

2) Memandangkan bulan Ramadan akan tiba tidak lama lagi, pasti banyak majlis berbuka puasa akan diadakan di hotel-hotel. Jakim akan menyediakan pegawai khusus untuk memproses permohonan sijil halal itu tanpa pihak hotel perlu mengikut giliran," katanya kepada pemberita di sini semalam.


Agak terkejut kerana rasanya terlalu banyak Hotel yang menyediakan Pakej Berbuka Puasa Ketika Ramadhan namun hanya segelintir sahaja yang betul-betul mendapatkan sijil halal. Kenalah lebih berhati-hati selepas ini.


Hotel 5 Bintang :
1) Cyberview Lodge Resort & Spa, Cyberjaya
2) Hotel Evergreen Laurel , Pulau Pinang

3) Hotel Grand Dorsett, Labuan

4) Hotel Pan Pacific KLIA

5) Hotel Legend , KL

6) Hotel Grand Bluewave , Shah Alam

7) Tradewinds Hotels & Resorts, Johor Bahru

8) Hotel Istana, Kuala Lumpur


Hotel 4 Bintang :

1) Hotel Ancasa Kuala Lumpur

2) Hotel Cititel Pulau Pinang

3) Hotel Crystal Crown, KL

4)Hotel Grand Seasons, KL ( latest : telah ditarik lesen halal!!!)

5) Hotel Armada, Petaling Jaya

6) Hotel Seri Malaysia, Alor Setar

7) Hotel Ming Court, KL

8) Hotel the Summit, USJ Subang

9) PNB Darby Park, Executives Suite, KL


Hotel 3 Bintang :

1) Hotel Brisdale International, KL

2) Hotel Dynasty, KL

3) Hotel Seri Malaysia, Genting Highlands

4) Hotel Seri Malaysia, Marang

5) Hotel KL, Jalan Raja Muda

6) Hotel Nilai, Negeri Sembilan

7) Hotel PG, KL

8) Hotel Puteri Park, KL

9) Hotel Quality, KL

10) Hotel Residence , Kajang

11) Hotel The Paramount, Sibu

12) Hotel Plaza, KL


Dua Bintang :

1) Hotel Seri Malaysia, Kuantan

2) Hotel Seri Malaysia, Sungai Petani

3) Hotel Seri Malaysia , Bagan Lalang




Sumber : Berita Kosmo dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)




.: MEMBUJANG BERSAMA KENGKAWAN :.

hahaha.. dah lama aku x membujang... ops!!! sebenarnye, x penah lagi membujang sejak ade anak nih... siap tinggal anak kat asben lagi tu semata2 nk membujang(tapi bagus gak aku x bwk asyraaf skali.. kesian je aku tgk mane2 yg bwk anak.. bersesak2 tmpt org ramai.. ade yg nangis... ade yg ilang anak plak.. kesian jer kan...)... ni la proj ' membujang n menyoping' sabtu aritu... aritu kwn2 aku mase blajar dulu ajak aku gi shoping kat SOGO.... kebetulan time tu ade sale tuk member card.. aku x de card sogo pn..tumpang2 org je la.. ehehhee.. mulanye aku x nk gi sbb dh janji ngan jiran aku nk gi sale pureen kat jalan nk ke PPUM.. tapi malam tu blk umah, asyek dok pikir jer, last2 aku cancel nk gi shoping ngn jiran aku n trs msg kat kwn aku(team leader proj membujang.. hahaha), yg asben aku dh bg greenlight n aku nk ikut dia join proj ni.. hehehe... sukeeee.. malam tu aku siap brkira lagi tuh... nk beli itu ini.. mmg dh jadi cam trend aku n kakak2 aku kot...kalu ade pe2 proj, mesti aku 3 beradik(yg pompuan jer la) mesti kena tau.. bile kakak2 aku yg lagi 2 org kat kg tau yg aku nk gi SOGO, diorang sipa kim lagi tuh... kim barang je la dl.. duit, kedian2 la br dpt... :D

gara2 nk gi SOGO, bgn pagi tu, trs masuk dapur lps cuci muka... trs masak tuk asben n ank aku.. aku gi ngan komuter jer...sampai sana, aku x leh nk masuk sbb sape2 yg nk masuk kena ade kad sogo or kad kredit maybank.. dua2 aku xde.. call kwn aku yg mmg dah smpi SOGO soh amik aku kat luar.. org yg ade kad sogo bule bwk 2 org..

time tuk shoping plak.. aku sbnrnye kat sana ngan 2 org kwn mase study kat utm dl... qat n ayu n housemate ayu ngan adik dia.. tapi kami dh berpecah... aku ngan qat kaum ibu ni mesti la nk gi bahgian anak2.. so, aku ngan qat gi bahgian anak2... ayu ngan housemate n adik dia gi bahgian lain... brg2 tuk asyraaf x de la byk pn beli sbb sblm ni dh beli... aku x de la teruja sgt nk memilih baju tuk anak aku... tapi sempat gak beli selai baju tuk asyraaf n selai lagi tuk sepupu dia.. biar diorang boria berdua raya nnt.. pahtu aku gi bahgian kasut bby.. mmg niat nk beli kasut je tuk asyraaf.. kang kalu aku x beli kasut, mesti asben aku x puas hati nnt.. kata nk gi beli kasut, tapi kasut xde pn beli.. aku rembat la satu kasut ni.. kasut ni aku dh bekenan mase aku gi sblm2 ni.. tapi sbb mahal n time tu xde sale lagi, aku x beli la.. aku tgk harga time ni dh murah la.. dari rm50++ dah jadi rm30++.. aku pn ngan x ragu2 trs amik la.. saiz aku main agak jer.. lgpn kalu x muat, leh dtg tukar dlm mase seminggu..

abis part bby department. gi plak bahgian org laki plak sbb kakak aku soh beli baju ngan seluar tuk abg ipar aku ngan abah aku. part nk cari baju seluar tuk abg ipar aku ni mmg ssh gilerrrr.. baju dia pakai saiz XS.. seluar plak pakai saiz 27... x byk yg ade... korang bayangkan la betapa keciknye abg ipar aku.. kalu banding ngan kakak aku, cam kakak aku 2x ganda dia la.. hahaha.. pe2 pn, abg ipar aku yg ni mmg yg plg best la..

time nk byr tu, mak aiii.. dah pjg la kena beratur... nk wat camne.. beratur je la..lgpn sume kaunter mmg kena beratur panjang. satu plastik besar gak la habuan kat SOGO... tgk jam dh kol1++.. janji ngan adik ipar kol1.. last2 dia blk sdiri.. soh asben aku amik dia kat komuter.. hehehe.. bertuah kan kakak ipar camni.. dah abis byr, kami pn ikut haluan masing2 la.. aku trs ke stesen komuter sbb nk trs balik.. plan nk gi repair kamera x jadi coz dh lwt.. kompem asben aku bising sbb janji ngan dia kol1 nk blk.. ni dh kol1++ dok kat SOGO lagi... hehehe..

dlm mase nk kuar tu, sempat aku lencong kat bahgian pampers kat ngan pintu kuar.. tgk pampers kat sana murah, aku rembat la 2.. bile time nk bwk tuh, rase menyesal plak rasenye beli 2.. ssh plak nk bwk... dh ter'beli'(terbeli ke mmg nk beli.. hehehe).. ramai org yg jeling ala2 nk tgk ape yg aku borong smpi plastik beg besar gedabak...aku wat bodo jer.. lantak la korang.. bukan aku mintak tlg korang bawak pn.. dlm komuter, seb baik dpt tmpt duduk.. leh la ilangkan lenguh kaki.. last2 bule plak aku tertido... hehehe.. seb baik aku dh naik tren yg btl.. sedar2 dh smpi stesen seri setia.. dh nk smpi la.. seb baik x terlepas lagi..

ops!!! lupe nk crite time dlm komuter.. mase nk naik komuter, aku naik koc wanita.. saje je sbb nk rase camne naik koc wanita.. ni br berpeluang.. mmg sume yg naik tu wanita2 la.. tapiiiii.. ade sorang mamat ni degil, naik gak koc nih.. kalu x reti membaca sekali pn, x kan x dgr org dok wat announcement yg koc tgh tuk wanita SAHAJA.... last2 smpi kat stesen ape tah, ade org yg keje situ halau mamat tu kuar.. time ni aku rase nk je ckp kat dia "PADAN MUKA KO".... hahaha

dah la .. pjg berjela plak crite aku ni.. penat dh nk bercerita... smpi umah, siap kemas2 brg yg aku beli, urus anak... pahtu baring ngan anak jap.. last2 kami dua beranak tertido... asben aku awl2 lagidah tido.. hehehe....




:: gara2 shoping kat SOGO aritu, x smpi tgh beg duit dah nipis la.. dah kering.. ni pn kakak aku soh gi cari brg dia lagi nih.. silap2 ade lagi muka aku ni jadi pengunjung SOGO.. hehehe.. tapi klau dia bank-in duit, bule la gi.. kalu x, simpan je la hasrat tu.. dh kering pn ade ati nk gi shoping lg..





.: SELAMAT BERPUASA :.




:: Nak ucapkan TAHNIAH gak kat anak buah sulong aku, Cik Mira... arini dia konvo...




.: NAIK LAGI KER ? ;.

crite pasal shoping lagi... just shoping barang2 dapur sblm pose tiba... semalam aku ade gi shoping skit kat T**** dekat ngan umah aku nih.. mmg ni je la tmp aku sll shoping... brg2 xde la murah pn.. tapi dh sini je la yg ade.. beli je la... aku kalu nk gi beli brg dapur, mmg aku listkan la apa yg xde kat umah.. byk gak la... termasuklah GULA.. GULA mmg dah lama x beli... plannye nk beli wat stop tuk wat kuih raya nnt... gi tgk kat rak gula, mak aiiiiii... harga gula skang ni dah mahal la.. rm1.90 tuk skilo gula.. aku rase baru je ssgt harga gua naik dari rm1.50 ke rm1.65.. skang ni naik lagi ker.. ke kedai tu je yg naik harga.... x leh jadi nih.. petang ni nk kena try gi tgk kat kedai runcit kat ngan umah aku plak la.. kot2 harga lagi murah.. kalu harga x sama, kompemmmm... kat situ je la yg suke suki naikkan harga sdiri.. tau2 je la.. kalu nk masuk bulan pose n menjelang raya, byk harga2 brg naik... alasan, permintaan tinggi.. barang x cukup...

barang sll je naik harga, tapi gaji aku bile plak nk naik2 nih.. dah lama x merasa gaji up.. ditahap lama gak... :-|... kat sapa yang aku patut ngadu nih.. huhuhu




.: JOM MAKAN BUAH :.


jom ramai2 gi serbu.... maklumat lanjut, sila la tgk kat perbadanan putrajaya.




.: LENCONG LAGI :.

isnin aritu aku kena amik alih tugas sorang opismate aku ni... bkn ssh pn keje dia.. just gi antar tender jer.. xpe la skali skala tolong kawan.. lgpn opismate aku ade keje lain.. terpakse la dia serahkan tugas ni kat aku.. plan nk gi servay tempat yg aku kena gi ari ahad aritu. tapi dh ahad aritu aku aku gi picnic n blk pn dh lewat + asben aku ade kelas plak belah malam, x jadi la gi servay... tempat tu plak aku cam igt2 lupe.. lama dah x jalan sdiri kat kl nih.. dh x igt mana dah... call la kwn yg dok keje kat ngan KLCC... dia la yg bg guide nk ke tempat tuh... disebabkan tempat yg aku nk tuju ju dekat ngan KLCC, aku amik keputusan nk gi ngan LRT jer.. x yah redah jem..

gi antar tender tu kejap jer... tgk jam, awl lagi... aku pn ape lagi... bak kata org, sambil menyelam minum air.. hahaha... aku lencong la kejap ke SOGO... ekekke... bule kategori curi tulang dah nih.. tapi mmg aku dah lama gian nk gi sogo nih... aritu gi pn kejap jer.. x sempat nk ronda sume.. aritu ade berkenan kat satu sandal ni.. tapi sbb x de gaji lagi, xleh nk beli la.. tapi, kali ni gi, terus aku rembat.. bkn satu.. dua skali rembat.. hambik ko... hahahaha.... tu br gi part kasut selipar je.. lum lagi gi bahgian lain.. klau naik bahgian budak2, lagi la gileee la rasenye aku.. bawak duit seguni pn x cukup rasenye.. aku x naik pn kat kids department.. kang kalu naik, terlama la plak.. jadinye, aku sempat rembat sandal ngan selai baju tuk asben aku.. asben aku x tau lagi yg aku beli baju tuk dia.. mls nk bg skang ni.. tunggu dekat2 raya bg nk bg.. kang bg skang, bising plak dia.. sbb aku sll je shoping... nak wat camne.. SHOPING KAN TERAPI TUK WANITA.... hehehe...

tgk jam dh kol11, baik aku blah dari SOGO ni.. nk soh smpi opis sblm kol12 ni.. kang bos bising plak.. dalam ati aku, camne nk sorok brg2 yg aku beli nih dari org nmpk... lagi2 kalu opismate n bos aku nmpk.. mampus aku.. kantoi la nnt.. smpi kat stesen LRT, trs intai tmpt paking bos... ade kete la.. camne ek.. x kan aku nk gi letak dlm kete dl kot.. dh la paking jauh.. bile nk turun dari LRT tuh, nmpk kete bos gerak kuar.. eh!!! rupenye tadi ade org dalam kete bos .. hehhe.. tunggu kejap bg dia blah dl, br aku masuk opis.. xde org nmpk la... opismate aku????.. seb baik dia dok tmpt dia.. so, xde la dia nmpk ape yg aku bwk sbb ade partition...

pahtu dok pikir plak camne nk wat blk umah nnt.. kang kalu wat balik sume trs, kompem asben aku bising.. last2 aku amik keputusan. wat blk 1 sandal ngan baju dl. xde la nmpk byk.. plastik SOGO pn aku ganti ngan plastik 7Eleven.. hahaha.. smpi umh, asben aku x kata pe2 la.. mungkin dia igt aku beli brg kat 7Eleven bawah opis aku ni je kot.. hahaha.. selamat segala2nye.. skang ni ade lagi 1 kotak sandal kat opis aku ni.. biar la dok kat situ dl.. tunggu la beberapa hari lagi br aku wat blk.. br asben aku x prasan.. :D




.: SHOPPING + PICNIC :.

weekend aritu btl2 full la... asyek jalan jer... penat pn xpe asalkan leh jalan.. hahaha.. kaki jalan tol... sabtu aritu, kwn ajak gi nilai3... dia nk gi beli langsir.. aku pn ikut la skali... smpi sana, terbeli la ape yg x de dlm perancangan(tapi kalu x beli ape2, asben bising plak... nnt dia kata, baik x yah dtg kalu takat nk jln2 :D)... beli benda merapu2 jer... tapi baju raya tuk asyraaf sempat la aku beli aritu.. nk soh btl2 matching ngan tema kitorang thn ni, aku siap bawak tudung yg aku beli aritu.. takut terlari jauh la plak time nk beli baju melayu tuk asyraaf nnt.. hahaha.. thn ni tema raya kaler biru... ni sbnrnye ikut kaler baju melayu asben aku.. dah dia x nk jahit baju melayu thn ni, tu yg ikut kaler baju melayu yg sedia ada.. baju melayu sedia ada ni pn jarang2 pakai.. tu yg dia x nk jahit kot.. tapi bagus gak.. jimat skit duit.. ekekeke... niat di hati aritu nk beli baju melayu asyraaf yg leher dia cam leher baju kurung tu(x igt la plak ape nama baju melayu jenis tu).. tapi time nk try tu, x muat la plak nk masuk kepala asyraaf... hahaha..kepala besar sgt la... terpakse la beli baju melayu yg biase.. so, skang ni dh x payah pikir tuk baju raya... sume dah siap pn... :D... blk dari nilai trs pengsan... hahaha.. penat berjalan.. asyraaf pn penat main(kat tmpt shoping tu ade permainan kanak2)...

ahad plak, kawan aku ade call ajak gi umah dia kat rawang... sbnrnye bkn ajak gi umah dia pn, ajak gi berkelah kat ngan umah dia..kat hutan lipur sungai sendal... mmg betul2 sendat la sbb ramai yg pakai sendat2 dtg sini... hahaha... mek saleh + amoi2 + dll.. :D.. aku x de la pakai sendat pn.. kang kalu pakai sendat, nampak plak spare tyre aku ni. ekekeke... sabtu mlm kwn aku(x-skolmet) cal tny.. tapi aku x bg kata putus sbb time aku bgtau asben aku, dia diam jer.. pahtu ahad pagi, aku tny lagi.. last2 dia ckp, ok.. aku ape lagi.. siap2 la.. seb baik nasi dh masak.. cuma lauk je la xde.. yg ade cuma sambal bilis+petai jer... bwk je la.. asben aku ajak kwn dia join skali.. penuh la satu kete rombongan gi picnic.. aku just beli ayam 2 ekor ngan ikan skilo je kat pasar... pahtu smpi tmpt picnic tu, sempat perap kejap je la... rombongan 4 famili la gi picnic kat sana.. ok la.... kwn aku a.k.a incharge pn dh siap masak dari umah... cuma tunggu bkr ayam ngan ikan je la kat sana..

asben aku kalu gi tmpt camni, kompem dia akan bwk alat2 dia tuh.. alat2??... jala+gogle n alatan nk tangkap ikan la... time org dok sibuk bakar ayam, dia plak, sibuk gi menjala... lantak dia la.. asalkan jgn menjala org sudahhhh la.. :D.... tapi x byk pn dpt.. bule la wat mkn time tu gak.. kitorang mkn dl sblm mandi... sbnrnye ni la 1st time aku bwk asyraaf gi mandi tmpt camni sejak dia lahir... sbnrnye aku takut nk bwk bdk2 kecik gi masuk utan camni... org kata kat hutan mcm2 ada.. tu yg wat aku takut. tapi dalm beg aku sentiasa bekalkan uncang lada hitam.... org kata lada hitam ni halau benda2 yg x diingini.. kesahihannye aku x tau la.. tapi bwk je la.. bkn nye berat pn...

berbalik kepada crite picnic tadi...dah siap mkn sume, bwk la asyraaf main air.. asyraaf mula2 kena air bukit yg mmg sejuk tu, nangis(sll kalu pagi2 smlm gi antar umah ngasuh dia, aku mandikan dia ngan air panas :D).. hehehe... x moh dok... siap panjat2 lagi x nk kena air... kelakor je anak teruna aku ni.. tapi lama2 ok la... mungkin sbb tgk ramai org dok main air(anak2 kwn aku)... kol 4 gtu la btlk balik... penat sgt main air kot, naik kete trs tertido anak teruna aku sorang ni... smpi umah br bgn... hahaha....

tu la sedikit sebanyak crite weekend aritu.... weekend ni???? x de plan pn lagi...



:: org kat air sejuk2 ni x elok tuk org yg ade lelah @ asma... tapi ade pendapat kata kalu lelah @ asma, bgs kalu mandi ngan air sejuk camni... bule bg ilang penyakit tu.. mana satu yg btl, aku pn x tau.. nk kena cari info nih...