.: SETAHUN SUDAH :.


SELAMAT HARI ULANGTAHUN animarina.blogspot.com


hahaha.... ade gak ke ulangtahun blog?????.. belasah je la..

rupe2nye dah setahun aku berjinak2 nga blog nih.. dah setahun umur blog aku... sblm ni kunun2 x nk jadi blogger tegar, tapi skang ni kalu bule ari2 nk update blog... hehehe... nk dijadikan crite camne aku bule terjebak ngan dunia blog ni.... mase aku lps bersalin rasenye, masuk keje tapi xde keje... ari2 keje main game, surf tenet, baca blog orang.... tah camne terdetik dlm ati nk wat blog gak.. hehehe... dalam mase setahun, blog aku sudah mencapai 211 entry sume nye.. x termasuk yg ni la... bule kategori blogger tegar dh nih.. ehehe...

aku rase blog ni byk gak kelebihan dia.. kelebihan yg utama, bule rapatkan hubungan kita ngan sedara-mara n kawan2..bg aku, wlpn berjauhan, tapi sbb sll dok baca perkembangan diorang, terasa cam diorang dekat je ngan kita... aku rase korang sume pn rase cam aku gak... btl kan....

blog aku ni dh jadi cam diari hidup aku plak(kalu ade sesapa yg x suke ngan blog aku ni, sila la jgn baca k..)... mcm2 aku simpan kat sini... pasal keje, ape yg aku wat, perancangan aku, dan macam2 la aku sumpat kat dlm ni.. ala2 e-diary gtu.. esok2 bule la anak2 aku baca...



:: kalu dulu2 aku suke baca diary kakak aku... hehehe... mula2 curi2 baca... pahtu kakak aku dpt tau, dia plak yg bg baca... :D
:: sumber image : google





.: MENUGGU KEDATANGAN TETAMU ISTIMEWA :.

salam hari khamis... hehehe.... bgs la plak arini siap bersalam2 nih.. kita kena berubah ke arah kebaikan kan...kan...kan... sbnrnye arini aku rase hepi.. x sbr nk tunggu kedtgan tetamu istimewa aku... mak abah n famili kakak aku dari kelantan... ni br je lps call diorang.. sbnrnye diorang saje je nk dtg kl.. jalan2.. rindu kat asyraaf skali kot... :D.... rase cam lama x blk kg.. tapi skang ni keadaan x mengizinkan aku blk kg.. sbb skang ni asben aku masih dlm kursus.. tgh bulan depan br abis... so, x dpt la nk cuti .. aku kalu blk kg, mmg kena amik cuti... sbb nk kena blk 2 umah. umah aku n umah asben aku... asben aku kalu kursus, weekend je free.. tu pn ahad mlm kena baris plak.. mane la sempat nk blk kg... so, diorang kat kg la kena dtg umah aku...

skali pikir, rase cam x ptt plak mak abah tingat kat anak, diorang yg dtg jenguk anak.. tapi nk wat camne, mmg aku x leh nk blk wat masa nih.. xpe la... at least kalu diorang dtg kl, bule la jln2 ronda kl.. bule la aku bwk mak abah aku gi shoping(nak ke diorang gi shoping.. hehehe).. lgpn kat kg skang ni asyek ujan jer.. mak abah aku nk gi kebun pn x leh.. dari diorang x wat ape2 kat umah, baik dtg umah aku kan... kan... ade gak teman aku time asben gi kelas.. asyraaf pn bule main ngan nenek ngan atuk dia.. cuma skang ni, mak abah aku kat sini, kat mane aku nk bwk diorang jln2... xde idea nih... :D.. nk kna pikir dari skang...any idea????



:: x sbr gak nk tunggu buah tangan dari kelantan nih...
:: to MIRA, sila la jmpt dtg umah weekend ni k... kompemmmmm... dpt ole2 dari kelantan..



.: MALANG TAK BERBAU :.

smlm aku kena gi wat keje kat tmpt client kt KL... gerak kol12++ ngan LRT jer(dah opis dpn stesen LRT.. mls nk redah jem kat KL)... plannye alang2 dh smpi KL, nk jupe x-opismet(kak wani n misha can :D)... mmg dh lama x jupe dia... kontek by sms or fb jer.. tapi, disebabkan keje aku kena wat time rehat je(sbb nk kena shutdown server n seangkatan ngan nye) n time rehat je aku rase available(x kan nk tunggu diorang blk dl kot... aku pn nk blk gak :D), so, x dpt la nk berjumpa2an ngan x-opismet aku tu.. xpe la, jupe lain kali je la... siapkan keje dl kan... smpi tmpt client trs jupe org yg sepatutnye aku jupe n trs wat keje yg aku kena wat.... dlm kol4 lebih siap sume2 keje tuh.. bile kuar dari bangunan opis client aku tuh, ujan la plak... lencong kejap kat maydin kat pudu... niat nk window shoping jer tapi dah ter'shoping' plak... ehehe.. ssh nk kontrol tabiat shoping aku nih.. tapi ok pe, org kata shoping kan satu terapi... aku rase brg2 yg aku shoping smlm xde la termasuk dlm kategori membazir.. aku just beli mknn, 1 buku tuk asyraaf, selai baju asyraaf n skit brg keperluan harian(x kan nk listkan sume kot :D).. kuar maidin, ujan lagi la.. masuk blk nk beli payung.. pahtu nk Q byr tu, pjg plak Q... last2 aku tgk ujan dh renyai2, aku tinggal je payung kat situ... hahaha... leh plak wat cam tu kan... teruk tol aku ni..

aku redah ujan yg renyai2 tu... alhamdulillah smpi gak kat lrt masjid jamek... x lama pn tunggu lrt... tapi still kena berdiri la dlm lrt tu.. smpi stesen kl sentral br leh dok.. time tu ujan makin lebat... lebat.. dan selebat2 nye... smpikan langit pn gelap cam malam..keadaan jln time tu x yah ckp la.. kompem jem bangat.... time ni, rase cam nk jadi infomer tuk renjer trafic kat radio la plak.. ekekke... smpi opis, ujan lebat lagi... dok tunggu kat bwh opis(sbb baju basah n malas nk naik opis) kot2 ujan brenti... lama gak la.. msg opismet sbb nk tumpang dia gi kat kete... tapi bile tgk ujan dh xbrape lebat, kilat ngan guruh pn dh xde tambah plak baju aku ni mmg dh basah, aku redah je la ujan.. skali time dok berlari2 anak nk gi tmpt paking kete, bule plak terpelecok... bule plak sandal aku ni putus time2 gni.. dah la dua2 belah.. mak ai... malang btl la.. last2 aku pakaikan sandal aku tu kat tangan jer.. hahaha..... igtkan xde org tgk.. rupenye ade org dok dlm kete dok gelak kat aku.. aku x pasan mula tuh sbb kete tu dok paking n tinted gelap.. tapi dh smpi dekat kete org tu, br pasan la.. hahaha.. aku pn sengih je la.. nk cover malu kunun... smpi kat kete, seb baik ade kasut.. alangkah x selesanya aku drive kete ngan kasut tu(dah lama x pakai la)...

jalan jem bangat smlm... so, nk elakkan dari jem teruk, aku blk ikut tol je la.. kang kalu ikut jalan biase, x smpt la plak ngan asben aku nk gi kelas kol8 nnt... smpi umah dh kol730 lebih.. asben aku dh brsiap2 nk gi kelas pn.. aku dh pesan kalu aku smpi lmbt, tumpangkan asyraaf kat umah ngasuh dia jap.. smpi nnt aku amik la.. seb baik aku smpi awal.. bile crite kat asben aku, dia siap gelak lak... xpe... ade ubi ade batas... ada hari bule balas.. nnt pahni aku nk gelak puas2 kat dia kalu benda camni jadi kat dia gak...

moral of the story, SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN.. hehehe....




.: MISI BERJAYA :.

alhamdulillah, akhirnye aku berjaya mencapai misi aku nk setlekan sume saman2 kete aku... akhirnye, skangni aku bule berbangga la drive kete yg dah bebas dari saman2... kalu ikutkan perancangan aku, bajet setle sume saman2 ni ujung thn ni..tapi, skang dh setle.. ni sume gara2 kakak aku yg sll call tny saman2 tu sume(sebab kete aku guna nama dia... kompem la sume surat saman menyaman smpi kat dia.. n kompem dia tau).. dia sll cal tny n aku rase rimas ngan soklan2 yg ditujukan oleh kakak aku, tu la aku setlekan awl dari yg dirancang... ptt ucap trima kasih gak kat kakak aku nih sbb jadi pendorong aku cepat2 byr saman.. hehhee... cuma bln ni, sakit skit la... sbbnye duit abis wat byr saman... aku ade 3 saman yg lum setle sejak dari thn 2007(satu saman speedtrap, 2 saman paking - 1 kat putrajaya, 1 kat KLIA)... hahaha... time tu aku x kawen pn lagi.. kalu kira total sume saman2 tu rm430 la... tapi mintak tlg kawan kepada asben aku, dpt la kurang... so, total sume yg ptt aku b yr rm250 SHJ... ni bkn rasuah k... ni mintak tlg dia setlekan... aku x hulur pn kat dia k.. aku hulur total yg ptt aku byr je kat dia.. jgn korang2 yg baca entry aku ni slh faham.... pahtu aku ngan bangga n riak nye, call kakak aku ckp "DAH SETLE K SUME SAMAN2 WGB**** TU K". ngan riak lagi tuh... ahhahaha...

target skang ni nk setle saman kete asben aku plak.. sbb skang ni kete asben aku pn, aku gak yg bawak.. n aku gak la yg kena saman.. hehehe..... tapi bkn saman polis la.. tu sume saman MPPJ(sume saman paking kat opis aku nih la)... ade 4 saman sume... hehehe.. ptt kah aku gi byr secepat mungkin???? ataupn tunggu ade diskaun dl br bayar???? tunggu ade duit lebih dl la...... bajet 2010, setle saman kete asben aku x de dlm list.. tunggu thn depan kot.. hahaha.... jahat btl aku ni kan.. xleh wat gtu kan.. baik la.. aku hrp kete asben aku pn aku leh setlekan sume secepat mungkin... insyaAllah....



:: hrp2 lps ni x kena saman lagi la.... dh tobat nasuha nih.. nk jadi pemandu berhemah dh pahni.. :D




.: DURIAN OH! DURIAN :.

layan gmbr dulu sbgi muqaddimah..... hehehe.. :D

(image : google)

durian oh! durian... thn ni lum merasa durian pn lagi... kempunan btl rasenye.. dh la time aku blk kg aritu(cuti skolah bln5), buah durian kat kebun(bkn kebun aku.. kebun abg ipar aku la.. :D) x nk gugur2 la plak.. hari ke2 gi tgk kat kebun tu lagi, ade la dua tiga bijik yg gugur.. tapi sume bg kat kakak ipar abg aku.. sbb dia nk wat blk kl.. melepas lagii... tingin sgt nk mkn, gi tny kat kedai durian siam, xde plak.. tny kakak aku yg beniaga, dia kata skang ni durian siam xde la mahal cam dulu.. rm3 je skilo.. aku suke durian siam sbb isi dia, gerenti sedappp... tapi time aku nk mkn, time tu gak la xde.. tensen tol la.. gi kat kebun tok asben aku pn, xde gak.. mmg xde rezeki tol la.. kempunan.. kempunan...

nk dijadikan crite, smlm aku pakse asben aku soh gi beli durian kat kg subang... hehehe.. cam terliur tahap menitik air liur dah ni.. xleh nk tahan dh sgt nih.. ekekek.. dah la soh asben aku yg gi beli.. pahtu demand plak tu nk durian isi kuning.. hahaha... sbnrnye aritu ade jupe org jual durian kat pasar malam kg subang.. mula2 tu nk beli, tapi cancel bile tgk isi dia putih.. x pecah liur la plak rase.. tu yg smlm pakse asben gi beli tuh... hehehe.... sll durian biase, 3 bijik rm10 pn ade.. tapi yg ni, mak aiiii.. sbijik rm20++... hahaha.. xpenah lagi aku mkn durian mahal camni.. sll mkn durian kat kg, x mahal gni skali... ngada2 btl la aku nih.. bkn nye ngidam pn.. tapi x tau nape tingin ssgt nk mkn durian isi kuning.. nk mkn byk, kena tunggu blk kg la jawabnye.. hrp2 bln depan or smbt pose ni bule la aku blk kg.. niat dlm ati, mmg nk mkn puas2 la durian siam..

kempunan tahap cipan dh nih... hahaha.. time pegnent dulu pn aku xde la tingin camni skali.. ekekek.. sabar je la en Hasarudin ye.... :D



:: skang ni xleh nk mkn durian sgt... sbb asyraaf batuk2.. jadinye aku bg dia ubt batuk.. sbb dia BF, aku pn x brani nk mkn durian gak la.. sabar... sabar.... tunggu asyraaf btl2 baik, br bulih pulun la.. :D




.: KAMERA RUSAK.. kat mana nk repair.. :.

kamera aku rusak.. huhuhu.. dah lebih sbln x leh nk amik gmbr.. x tu nape tiba2 je kamera aku ni x kuar flash.. puas digodeknye, x berjaya jugek.. kalu kamera aku x guna flash, mmg gmbr gelap cam mlm la... biase la kamera lama n uzur.. bile nk gi repair, aku pn x tau la... asyek tangguh jer... skang ni, tangguh lagi, sbb bajet tuk repair kamera dah xde.. lg plak, x tau nk gi repair kat mana.. kalu dulu, under warranty, aku gi antar kat kedai tmpt aku beli kat loywat.. tapi skang ni, rasenye cam ssh je nk gi sana.. asben aku ni x suke gi tmpt2 jem gtu... dh la jem, masuk lowyat, crowded ngan makhluk sekelian alam.. kompem, kalu aku ajak gi sana, xde nye dia nk gi...

skang ni aku plan nk gi cari kedai tuk repair kamera aku area2 shah alam n dekat2 ngan umah aku kat Subang ni je kot.. jalan x jem sgt cam kl.. n dekat dari umah aku.. kesian plak tgk kamera uzur aku tuh.. dh lama aku x 'peteq' butang2 dia... dh macam dianaktirikan plak.. nk beli br, xde pitih lebih lagi.. tu yg nk repair je kamera ni.. kalu dah ok, niat nye nk bagi kat kakak aku.. n aku bule la pikir nk beli yg baru... ekekeke... berangan..berangan.. n berangan lagi.. :D

skang ni aku guna kamera ni......
:
:
:
:
BENQ DC C500 - dah lebih 5 thn berjasa kat aku ni... (image : google)


apa yang aku idamkan adalah ini.....
:
:
:
:
:
SONY DSC-TX5 - rase nye btl la nama dia kot.. :D (image : google)

dan bile aku akan dpt yg ini, lum pasti lagi.. xdok pitih nok beli lagi la... biar la angan2 mek jenin je la dl... lgpn, ni bkn keperluan pn.. just kehendak... moga angan2 menjadi kenyataan... hehehe


SAPE TAU MANA2 KEDAI REPAIR KAMERA YG HARGA MURAH2 LA SKIT... KALU X PN YG REASONABLE


:: rindu la nk amik gambar anak teruna aku.. :-( :: x dpt SONY DSC-TX5, dpt yg lain pn okkk la.. janji ade nama BARU... hehehe...



.: KES CURI :.

skang ni kawasan opis aku n dah rase cam x selamat dh... bkn opis aku yg x selamat tapi kawasan sekitar ni yg x selamat... opis aku insyaAllah selamat kot(sbb ade guard yg jaga).. kwsn kat ngn opis aku ni bule kategori kawasan panas la.. tapi lum jadi lagi ape2 perkara yg x buruk jadi kat aku... perkara yg x diingini yg sll jadi kat aku, kena saman je la.. mintak dijauhkan sume perkara2 yg x diingini jadi la... cuma, aku dah byk kali la dgr(mmg penah jadi kat opismet aku pn) kes2 kecurian kat sini... kes pecah kete la.. kes curi tayar kete la..

ni yg aku nk crite ni.. isnin aritu, cam biase la kami2 yg lwt smpi opis ni, xleh la nk paking dekat2 ngan opis.. mmg paking kat sini SSSSUSAAAH ssgt nk dpt kalu dtg lwt.. biase aku smpi kol830 pn x de paking kosong.. kalu bernasib baik, bule la paking kat blakang bangunan opis aku ni(paking ni FOC.. x de sapa kacau).. tu pn kalu bernasib baik.. kalu x, terpakse la paking tepi2 jalan or paking kat dewan... nk dijadikan crite, aku paking la kete kat dewan n opismet aku paking kat jalan nk ke dewan.. kitorang paking la kat sini sbb tmpt yg biase parking dh kena serang ngan MPPJ(kena saman la.. ape lagi.. :D).. hehehe... so, terpakse la menapak jauh skit.. ptg isnin aritu opismet aku kuar petang tu awal la plak.. dlm kol5 gtu la.. x smpi 15 mintt, tret...tret... tipon aku bunyi... skali opismet aku call bgtau kete dia dh xde 2 tayar la... dh kena curi... mak aiiii.. tragis btl la... dh la kete dia tu kete br lagi.... tayar pn br je tukar... skali, dh kena curi... dlm ati aku dh risau.. takut2 la kete aku pn diapa2kan.. trs aku pn kemas2 gi tmpt kejadian.. kompem... dah ilang 2 tayar kete dia.. kesian plak tgk kete opismet aku...aku ofer la kat dia guna tayar spare aku sbijik(satu lagi guna tayar spare dia).. bersusah payah nk boh tayar spare aku, skali dh jet segala mala, tup2 x ngam lak tayar aku ngan kete dia... lubang tayar spare aku x masuk ngan tmpt skru dia.. kesian seh tgk opismet aku... baju dh basah ngan peluh. skali x dpt.. frust nye dia... x dpt la aku nk tolong... last2 terpakse la dia tunggu ayah dia dtg.. aku xleh nk temankan dia la sbb aku pose.. lgpn aku skang ni mmg xleh nk blk lwt.. sbb asben nk kena gi kelas plak lps maghrib..

masa dok tgh proses nk pasang tayar tu, ade la org2 yg lalu kat situ tny kenapa... kitorang ckp je yg tayar kete kena curi... rupenye mmg kat sini, dh kerap ssgt kes org curi tayar kete nih(kitorang je yg x brape nk tau :D)... bkn br skali nih... cuma kes ni ngan sblmnye, jarak tempoh kejadian tu lama la skit.. kalu x, tiap2 bln ade2 je kes camni. br la aku tau yg kat sini mmg tmpt panas... so, pahni mmg kena berhati2 la skit kalu ade yg paking kete kat SS25/dekat2 ngan lrt KJ, sila la berhati2 k... jgn perkara ni terjadi kat org lain plak pahni...

tu kes curi tayar... ni kes curi hp plak.. aritu ade la audit kompeni tmpt aku keje ni dtg nk wat audit.. dia paking jauh la dari paking sbb xde paking dekat2 ngan opis.. smbl jalan, smbl dok cakap kat hp.. skali ngan tiba2 je ada org dtg ngan moto dari blakang trs sambar hp tuh.. gileeee btl... hp yg org tgh guna tuh.. bule di sambarnye..

skang ni aku agak sedikit fobia la kalu jalan nk gi tmpt paking kete..dh la sblm ni aku mmg fobia kalu ade moto dtg dari arah blakang(sbb dulu penah kena ragut dari blakang ngan moto gak)... kompem aku akan menjauhi moto tuh.. kalu ade org yg jalan kat blakang aku lain macam pn aku rase takut.. mesti aku akan pegang hbag n beg laptop kuat2.. baik beringat sblm kena kan.. kalu dh kena, putih mata je la..

aku pn x tau la nape kes2 camni sll jadi kat sini.. padahal kawasan ni polis sll meronda(sll nmpk kete polis dok ronda kt kawasan opis ni).. dah la kawasan ni kawasan rukun tetangga.. mmg sll ade nmpk org yg jaga ala2 guard yg pakai baju putih tu meronda ngan moto... tu la kan.. bagi aku, kawasan yg paling selamat tu la yg paling x selamat sebenarnye kan... kan...








.: AKU SUKE WORLD CUP :.

btl ke aku suke world cup???... padahal x penah2 aku layan tgk bola... last tgk pn mase thn 2002 rasenye..mase tu praktikal n sume opismate aku minat gile bola.. so, aku pn layan gak la ngan diorang..... :D.. sbnrnye aku suke semalam...aku suke smlm... nape???.. sbb nye smlm la satu2 nye hari yg mmg jalan lengang gile... lengang tu bkn nye xde kete langsung la.. tapi jln x jem cam biase2... lum penah lagi sejak aku keje kat pj ni, jalan lengang camni... sllnye mmg naik lenguh gak la betis aku ni. dok main ngan alah kat kaki aku nih.. korang bayangkan la, dari umah aku nk gi opis, xsmpi 30 minit.. aku gerak dari umah kol830(gara2 asyraaf nangis x nk dok umah ngasuh.. biase adegan camni jadi time ari isnin la.. sbb dh berweekend ngan mak ayah dia.. ssh la skit nk antar umah ngasuh..)... smpi opis, sblm kol9.. sblm ni plg cepat pn, sejam gak la br smpi... time blk keje pn, x jem gak.. gerak dari opis kol630 sblm kol7 dh leh smpi umah....sukeeee sgt.. aku rase la, mungkin sbb penangan world cup la.. kan final mlm isnin, mesti ari isnin ramai yg mintak cuti.... tapi pagi tadi, jalan dh kembali seperti biasa... seb baik arini aku gerak dari umah, kol8... so, sempat la smpi sblm kol9...

sbnrye ade kisah yg tragis ptg smlm.. nnt aku crite later k.. x smpt nk wat karangan lagi la... hehehe..



:: kalu la ari2 cam semlm, alangkah bahgie nye idup aku.. x payah nk meredah jem.. blk keje pn x yah nk bersesak2... menyelit sana sini...
:: arini asben aku xm.. hopefully dia lulus ngan jayanye la xm fasa pertama arini... br smggu jadi student dh ada xm.. adeh!!!!!...




.: AWARD FROM NAS :.

smlm nas ada ym bgtau... "KAKSU!!! AMIK AWARD KAT BLOG NAS...".. so, ni la awardnye... tq..tq...


1. Anda mesti memberi pujian kepada pemberi award ini.

NAS!!! TQ BG AWARD NI KAT KAKSU... CUTE... MACAM ORANGNYE.. HEHEHE..

2. Sila beri award kepada 10 bloggers yang lain.



3)ZUE







10)ANIS

DAN JUGA KEPADA BLOGGER2 YG MEMBACA BLOG NI..

3. Anda mesti beritahu 10 blogger ini.

TIRU CARA NAS.. BGTAU KAT SINI JE.. :D..
"WAHAI ORG2 YG DI TAG, SILA LA AMBIL AWARD NI.. "..HEHEHEHE


4. Bagaimana anda boleh digelar blog yang "Best and Great".

BEST AND GREAT???????? erm!!!!!!!!!!!!!!! dunoooo... :D





.: LAMBAT NYE NK ABIS SBLN 1/2 NIH :.

lmbt nye rase nk tunggu sbln setengah nih... penantian satu penyeksaan.. adeh!!!... ape yg sbln stgh tuh??.. sbnrnye tu adalah tempoh asben aku kursus.. kan aku ade crite mase entry lps, asben aku start kursus tersebut 5 july 2010.. so, ngan rasminye dia dh jadi student balik.. dah kena pakai pas student.. bkn lagi pas pekerja.. dh kena pakai alah cam student la.. so, kalu dh jadi student, mmg masa tu fix la skit... petang siap kena gi bersukan lagi... hrp2 ngan mase fix ni, smpt la asben aku meng'fit'kan diri nye mmg makin mengembang.. bak kata alex... "megi ku sudah kembang".. aku nk tukar skit la kata2 alex tuh jadi "hubby ku makin kembang".. ekekek....

sejak asben aku kursus ni, mmg masa kitorang bersama satu famili amat2 la terhad... kejap ssgt kitorang bule berborak... ape tak nye... aku blk keje, kol7 br smpi umah.. kalu jln x jem, kol630 dh leh smpi... pahtu lps maghrib asben aku kena gi kelas lagi(tapi kalu ari khamis, wajib berjemaah maghrib kat mesjid.. kedatangan diamik..).. kelas start kol8 plak.. kol1030 br abis.. blk umah, sll nye lps crite kat 8TV abis kol930, aku dh bwk asyraaf masuk tido..saje nk ajar dia tido awal(org kata, bagus kalu tido awal bgn awal.. tapi asyraaf x de bgn awal sgt pn)... nk tidokan asyraaf, ngan aku2 skali tertido... hehehe.. pahtu pagi plak, kol645 asben aku dh kena bkumpul... so, kol630 gtu la dia dh kuar umah.. kalu kire2 mase aku bule berborak ngan asben aku, mmg kejap ssgt.. weekend je la dia bule luangkan masa sepenuhnye ngan aku n asyraaf(tu pn kalu dia x wat hobi dia tuh... mancingn masuk hutan).. camni la berterusan smpi la kursus dia abis.. huhuhu... tu yg aku rase lama ssgt nk tunggu abis sbln stgh... awal pose br abis... kalu ikut jadual la... tapi, camne skali pn, aku sebagai isteri ttp akan menyokong asben aku dari belakang.. demi kerjaya dia sebagai tentera, aku terpakse akur.. mudah2an rezeki yg dia perolehi diberkati olehNya..



::dh plan awal2 ngan asben, abis je dia kursus nk pakat2 amik cuti.. blk kg.. bule la sambut pose kat kg..




.: KISAH ABC :.

camne ek kalu.... si B bercuti panjang... so, si A yg kena amik alih tugas si B.. kompem la si A agak ssh nk amik alih tugas yg x penah or jarang wat kan.. gerenti nye ada benda yang nk kena tau or dptkan info dari si B kan.. x keruan la jadinye si A..cuba letak diri kita k at tmpt si A... dah la si A dh contact si B(untuk dptkan bantuan), tapi hampa n keciwa je.. email x berbalas... mesej x berbalas gak.. call x berangkat... pahtu si A plak sll je kena push kat si C.. nk soh siap cepat.. nak siap cepat.... padahal si A x tau nk lum jupa cara nk solvekan sume tuh... mesti kalu aku jadi si A pn, rase cam gelegak jugek kan ulu hati + pedal + perut n sume la kan... pehtu si A yg kat tmpt dia, terkial2 nk xleh nk wat keje.. ari2 si A dok main tenet jer.. dtg opis bukak tenet.. pahtu cukup time blk, blkkk.... bile time si C tny status keje, sume kata ok.. dh siap.. padahal x siap pn.. patut ke camtu...

sgt2 la x profesional kan.. tiga2 pihak la x profesional.. si B, mmg x patut wat camtu kan.. wlpn dia dlm situasi kecemasan skali pn.. cuba la bls email or mesej or return call blk... zaman skang ni, rasenye mustahil kalu x tgk hp dlm sehari kan.. jarang skali rasenye.. kalu dh tgk, mesti tgk gak miskol n mesej kan.. tapi, x reti2 nk reply or return call balik.. wlpn xde kedit, miskol blk pn jadi la.. si A plak, pttnye x leh gak wat camtu kan.. rasenye, cam x ptt gak si A kacau si B sbb si B dlm kecemasan.. tapi, bile pikir balik, rasenye ptt gak kacau... cuma jgn terlalu push2 si B dah la... makin tensen si B nnt.. silap2 bule plak masuk spital gara2 terlalu tensen... satu lagi, si A rasenye x patut tipu si C... sah2nye tipu tu berdosa.. wat pe wat dosa free kan.. tapi rasenye si A tipu bersebab.. nk selamatkan diri dari kena push lagi.. si C plak, x ptt gak.. sbb percaya 101%..kalu si A kata dah siap, try tgk btl ke dh siap.. kalu x siap, bule gak si C pelangkung sbijik atas dahi si A tu.. br padan muka si A...

moral of the story, A B C sume x profesional dlm bab2 nih.. tapi, kembali kepada lumrah kejadian manusia.. tiap2 manusia, ade kelebihan dan kelemahan masing2.. aku sdiri pn ade kelemahan n kelebihan tersendiri... kelebihan aku yg terserlah, aku terlebih sihat atau dlm kata lainnya adalah gumuk... hahaha...



::kalu korang kat tmpt si A, ape nk wat ek...





.: GIGI PUNYA CERITA :.

smlm aku masuk opis lwt... kebetulan asben aku x keje, aku amik kesempatan nk gi klinik gigi... kalu dia keje, xkan la aku nk antar awal pagi asyraaf kat umah ngasuh dia.. sllnya kol730 br time asyraaf bangun.. cuma kalu weekend je la bgn lwt.. sbb aku ngan hasben aku pn bgn lwt gak(camni la kalu dok ber3 ngan anak...hehehe)... kalu asyraaf tersedar awal, tepuk2 montot dia, dia tido balik.. tapi... kalu ari keje, mmg kol730 la dia akn bgn.. cam dh set2 kol730 kena bgn.. tapi kalu x bgn pn, aku akan kejut gak dia...hehehe.... sll aku akan antar asyraaf kol8 gtu la kat umah ngasuh... xkan la aku nk angkt asyraaf mase dia dok tido lagi.. pahtu terus antar umah ngasuh.. kesian la plak.. kalu korang nk tau, klinik gigi tmpt aku ni, lain skit... cam tadi... aku rase aku dh gi awal.. sblm kol8 lagi... dlm kol740 kot aku gerak dari umah.. klinik dari umah aku dekat ssgt.. x smpi pn 5 minit.. bile aku smpi, mak aiiii.. dh dpt no8 da... disebabkan aku ni br 1st time nk gi cek gigi kat sana(sblm ni sll dtg tp x penah dpt no giliran pn), so byk la benda aku tny nurse kat sana... rupe2nye, sblm kol7 lagi dah ade org menunggu nk amik no giliran la... ptt la aku gi dh dpt no byk... dah la dlm sehari hanya amik patient belah pagi jer.. belah petang, x akan di layan.. mana2 yg ade wat appointment je la akan dilayan... teruk btl la klinik ni... pahtu, doc la sorang jer... dah la sorang, tadi kol930 br smpi... tensen tol la... seb baik aku tadi, pls amik no giliran, ade tny nurse tu kol bape agak2 giliran aku... dia kata dlm kol10 gtu la.. tu pn kalu doc masuk ontime kol8 katanya.. seb baik la aku x tunggu kat klinik tadi.. dh lps amik no giliran, aku blk umah dl.. masak2 tuk asben dl... makan2 dl sblm jupe doc(yg ni harus.. sbb takut lps doc godek2 gigi aku, kang x leh nk makan sbb sakit lak)..

dlm kol930 gtu la aku antar asyraaf kat umah ngasuh dia.. pahtu trn sma2 ngan asben aku cuma lain2 haluan.. aku gi klinik n dia plak gi kolam mancing(camni la kalu dh kaki mancing.. pantang cuti, kolam je tmpt tuju dia)..aku smpi kat klinik gigi dlm kol945 gtu la..tensen je bile smpi sana... br giliran no3... adeh!!.. x nk la tunggu kat dlm.. sejuk.. baik aku tunggu kat luar.. pahtu ade la sorang kakak tu dtg. no dia lps aku.. so, kami borak2 la kat luar jer.. dlm kol1130 br giliran aku la...

tensen..tensen... tensen...

adegan dlm bilik doc plak.. masuk2 tu, mak aii.. ekon nye kuat sgt la.. sejuk bangat.. dh la aku ni mmg x brape nk suke ngan ekon ni(kat opis pn, kalu aku dok sorang, aku x on pn ekon.. kalu panas br on).. pahtu bile nurse bagi aku pakai alah ala2 apron, rase bertambah sejuk plak.. dh la alas dia tu plastik.. ngn spontannye terkeluar la ayat "sejuk la plak" dari mulut aku... nurse tu plak main perli2 plak.. dia ckp pe tau.. "sejuk ke takut"... hahaha... tapi mmg perasaan takut tu ade gak.. ape x nye, ni 1st time aku nk tampal gigi.. niat nk cabut je. tapi bile doc cek, dia kata gigi aku ni bule diselamatkan lagi.. tu yg dia kata, baik tampal je.. kalu sakit br cabut.. kirenye ni 1st experience aku tampal gigi la... adeh!!!.. sakit la gak.. dah sakit ati ngan pengurusan kat sini, pahtu tambah plak sakit gigi.. malu la nk jerit2 kesakitan dlm bilik tuh... dh tua bangka pn melalak lagi.. hahaha.. tanah je la... pahtu dah siap, nurse bg borang ala2 nk tau pendapat pengguna mengenai perkhidmatan kat klinik nih... aku byk tick kat bahgian 'kurang memuaskan' jer.. dh mmg x puas ati ngan pengurusan dia.. xkan nk tick kat tmpt lain kot... dah la nk tunggu amik timeslip pn, mak aiiii.. lama giler.. rasenye stgh jam gak la aku tunggu nk amik timeslip... seb baik kat klinik tu ade tv.. xde la boring sgt menunggu...

kalu korang2 nk tau, aku mmg x tahan ngan sakit.. mmg aku takut nk jupe doc.. dulu2 la.. dulu2 punya kisah, time aku skolah rendah kot.. nk gi cabut gigi.. dh siap cucuk ubat kebas.. tapi takut punya pasal, aku yg dok atas krusi depan doc tu bule bangun balik n lari keluar peluk mak aku... hahaha.. tu kisah kecik2 dl.. tapi skang ni, kena beranikan diri la.. kang anak2 aku seksok, jadi penakut cam mak dia... :D....

jumaat ni, aku kena gi lagi.. doc nk ampal gigi lain plak.. adeh!!!.. .sakit yg ni pn x seharian gak br ilang sakti 100%.. mlm tadi nk mkn pn rase x selesa.... sume benda yg masuk mulut aku, trs aku telan je.. xde nye kunyah2.. hahaha... seb baik mkn puding jer..



.: KPR dah jadi PKR :.

cam ni la kalu x tau istilah pendek dlm bidang tentera nih.. gara2 memandai sdiri, ni la akibatnye... hahaha....

akceli, aritu asben aku ade tunjuk satu surat kat aku.. signal tuk gi kursus.. nama asben aku pn ade dlm list tuh.. aku sbnrnye x brape nk paham sgt bahase tentera nih.. PERBAH la... BAT la.. lantak la.. asalkan aku tau baca tajuk surat tu n nama asben aku sudah la..

nk dijadikan crite nye, bile time asben aku bg surat tu, dia xde lak bgtau tu surat ape.. aku baca sdiri la.. aku dah bule agak sbnrnye.. sbb aritu asben aku dh bgtau dia nnt kena gi kursus.. cuma mase tu signal(surat = signal dlm istilah tentera)... skangni, dah kompem la sbb dh ade itam putih.. aku baca surat tu ikut kefahaman aku sdiri la.. so, bila dh abis baca, aku wat kesimpulan sdiri... aku tny la asben aku..
"ABANG KENA GI KURSUS PKR KE??"...

asben aku gelak bagai nk pecah perut... nape ngan asben aku ni.. org tny dia gelak plak... pahtu asben aku balas blk..

"BILA MASA PLAK ABG JADI PEMBANGKANG NIH.."

aku makin kompius... aku tny la blk dia....

"DAH NI SURAT TUK KURSUS APE?"

(x kan surat tuk kursus kawen kot)... dia malas nk bertekak ngan aku(sbb sllnye kalu dh bertekak ngan aku, kompem aku x nk kalah nye wlpn hakikatnye aku slh.. last2 dia gak kena mengalah.. ekeke)

"TU SIGNAL TUK KURSUS KPR LA.. BKN PKR... PKR TU PARTI KEADILAN RAKYAT."...

hohohoh... br aku sedar kesilapan aku.. rupa2nya aku sudah tersalah ckp la.. KPR dah jadi PKR la.. hahahaha....

so, pahni aku ssh la skit nk kuar gi mana2... asben aku start kursus ni minggu depan la.. kalu dh jadi student ni, kelas smpi ke malam.. weekend pn kalu nk kuar siap kena amik surat pelepasan(cam zaman2 dok hostel time skolah dulu la plak).. dh la kursus ni lama la gak.. hrp2 abis sblm raya la.. aku br je plan nk blk raya kat kg lama skit thn ni.. :D



:: sbnrnye aku pn x tau ape sbnrnye kursus KPR tuh.. hehehe... lantak la... janji asben aku bule abiskan kursus tu dengan jayanya... mudah2an.. AMIN



.: SUDAH ADA ORANG BARU :.

tajuk entry cam saspen jer.. sape org baru tu.. aku pegnent lagi n bakal dpt org baru ker??? ... hahaha.. xde la.. org baru yg aku maksudkan tu, jiran baru la..

alhamdulillah...akhir nya kini aku sudah ada jiran.. sudah ade jiran baru... sudah ade org baru menjadi jiran aku... rumah kosong(umah aku dulu) telah ade penghuni baru.. hrp2 yg ni mmg nk dok situ la... kalu ikutkan, aritu pn dh ade satu famili ni masuk umah tu.. tapi disebabkan byk perabot xde, diorang mintak tukar umah lain... dulu masa aku dok umah tu, mmg aku mintak asben pulangkan blk sume perabot2 yg ada dlm umah tu... bkn sbb perabot2 tu terlalu uzur tuk digunakan(x baru sgt n x terlampau buruk), tapi sbb umah tu sempit... kalu masuk perabot, makin sempit la.. tapi kalu dok berdua n anak sorang, rasenye mmg boleh ssgt la... cuma kalu datang sume adik beradik aku yg ramai, x tau nk campak mana la.. silap2 ade yg tido smbl duduk la.. tu la aku soh asben aku pulangkan balik sume perabot2 yg ada.. guna perabot aku yg mase zaman bujang2 dulu je la.. tinggal meja makan sbijik jer.. katil yg mmg baru pn (mmg br sbb masih berbungkus ngan plastik lagi) aku x bukak.. simpan dlm stor jer.. ade anak kecik, kalu pakai katil,mesti tiap2 ari la asyraaf jatuh katil.. baik aku tido beralaskan tilam je.. gerenti selamat dari tragedi jatuh katil..

kembali ke pada perabot2 dlm umah tu, sbnrnye kalu org baru nk perabot, bule request balik..kena gi sdiri la kat pejabat.. camne prosedur dia, aku x tau sgt la.. byk kot prosedur dia.. sbb tu la org yg dok kejap umah tu aritu malas nk request.. jiran yg ni, aku x tau la camne plak..ekceli, jiran baru aku ni, aku pn x penah face to face lagi ngan dia.. just tau je ade org.. sbb nmpk lampu nyala kat umah tu.. bile start sesi suai kenal beramah mesra, aku pn x tau la.. maklumlah, aku ni kan keje.. kuar pagi, senja br sampai umah... mane sempat nk berkenal2an.. mlm plak, diorang x bukak pintu pn.. aku, kalu asben ade kat umah, bukak je pintu.. bg angin malam masuk.. kalu aku dok sorang2, xde nye.. takut la plak... weekend kompem aku ade whole day kat umah. tu pn kalu x kuar gi mana2.. tapi dh lama x kuar weekend wat aktiviti riadah santai bersama keluarga.. last few week ni, asben aku agak bizi.. weekend pn keje.. so, x de kelapangan nk wat aktiviti riadah santai.. pahni lagi la kot.. sbbnye asben kena gi kursus... sabar je la....