.: HEPPY NEW YEAR :.


...... LAST ENTRY 2009 .....


pejam celik pejam celik, dah nk masuk tahun baru.... rase cam kejap je kan dah setahun lagi berlalu... byk benda pahit manis sepanjang 2009 nih...perkara pahit, x nk la aku crite kat sini.. wat ape di kenang perkara yg pahit .. baik kita igt perkara yg manis.. perkara yg manis, mesti la 2009 ni aku sudahpn bergelar ibu.... alhamdulillah la.. wlpn umur sudah senda 20-an, tapi bersyukur ssgt... sambutan tahun baru kali ni aku x gi mana2... asben aku keje la malam ni.. so, dok umah je la ngan asyraaf n adik ipar aku... xpe la.. dr dok gi sambut tahun baru, baik aku gi gotong royong sempena asyura... sbnrnye arini ade majlis gotong royong asyura kat masjid dekat umah aku... tu anjuran TUDM Subang... da jemput sume skali. tapi disebabkan aku keje, x dpt la nk gi bergotong royong dari awl lagi... kalu rajin, pahni gi tunjuk muka pn jadi la.. at least dpt la gak kenal2 ngan jiran tetangga... serius aku kata, aku lum kenal sume lagi jiran2 aku... jiran satu blok ni pn aku lum kenal sume... camne nk kenal2, tiap2 ari keje... gi keje pagi2 lagi, blk keje lak dh nk maghrib.. kompem org sume dh masuk umah masing2... time ade function camni je la aku rase bule mengeratkan silaturrahim....

pe2 pn, aku nk ucapkan " SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2010". semoga tahun baru lebih baik dari tahun2 sebelum ni....




.: PERKARA SUNAT 10 MUHARRAM :.

14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura (10 Muharram)

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah
fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

6. Bersedekah
fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu
lafaz niat : "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala"

9. Bercelak
fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala"
Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca "hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ni'mannasiiru"
fadhilat - Tidak mati pada tahun ini

13. Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa
Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala"
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.




.: SALAM MAAL HIJRAH :.


SALAM MA'AL HIJRAH

selamat bercuti tuk sume2 yg cuti esok sempena maal hijrah.... dah masuk thn baru pn ek.. dh 1432h .... jom la kita pakat2 baca doa akhir n awl tahun... mudah2an tahun baru yg bakal tiba nnt akan membawa seribu erti dan lagi bermakna bg kita semua.. jom kita pakat berhijrah... x kira la hijrah ape skali pn.. hijrah kelakuan kita dari jahat ke baik amat di alu2kan(aku lum cukup baik lagi.. jom hijrah)... esok???... sempena cuti maal hijrah ni, aku x de plan pe2 pn... dok umah je la memandangkan asben aku kena keje... cuma kat umah aku ni ade cam nk wat majlis jer... siap ade pasang khemah lagi... majlis ape pn aku x sure la(kalu ade majlis makan2, bez gak kalu aku pn dpt jemputan.. hehehe)...



:: nape sambutan tahun baru (1 jan) lagi meriah dari sambutan tahun baru (1 muharam).. kadang2 soklan ni bermain gak kat pale otak aku....




.: BOSAN... LAYAN TAG DULU :.

boring...boring...boring.. jom layan tag dulu.


1. Name one person who made you laugh last night?
~: of coz la anak aku.. sbb hasben n anak aku je ade kat umah..

2. What were you doing at 0800?
~: biasenye time2 camni aku dok depan tv smbl tidurkan anak.. kalu x pn, dok masak kat dapur..

3. What were you doing 30 minutes ago?
~: chatting... main tenet.. :D

4. What happened to you in 2006?
~: banyak benda jadik.. suka duka sume ade.. byk mengajar aku erti kehidupan sebenar... x perlu la bgtau kat sini kot..

5. What was the last thing you said out loud?
~: ABANGGGGGGGG!!!!!!

6. How many beverages did you have today?
~: 2 kali, sarapan dan makan tengah hari....

7.What color is your hairbrush?
~: hitam...

8. What was the last thing you paid for?
~: barang2 yg beli kat 99 speedmart smlm... brg2 dapur n keperluan anak jer..

9. Where were you last night?
~: Kat rumah je.. layan anak n tv..

10. What color is your front door?
~: Coklat..

11. Where do you keep your change?
~: dalam botol susu yg rm2++ tuh.. ala2 tabung la tuh. :D

12. What's the weather like today?
~:panas + mendung + cam nk ujan jer

13. What's the best ice-cream flavor?
~: Semua suka, asalkan ice-cream...lg2 kalu yg free.. hehehe

14. What excites you?
~: Bila masak resipi baru, menjadi dan sedap!!! pahtu dpt pujian suami... suke la.. :D

15. Do you want to cut your hair?
~: nak tapi ni pn baru je potong. .tunggu panjang dl la..

16. Are you over the age of 25?
~: yupe... dh penghujung 20-an la.

17. Do you talk a lot?
~: tgk pada keadaan la..

18. Do you watch the O.C ?
~: O.C??? pe tuh...

19. Do you know anyone named Steven?
~: x-opismate dl.. aku x kena pn ..just kenal name je.. :D

20. Do you make up your own words?
~: kadang2

21. Are you a jealous person?
~: ade gak kadang2 tu jeles.. klau yg mendatangkan pekdah, ape slhnye jeles kan..

22. Name a friend whose name starts with the letter ' A '?
~: ASYRAAF.... my son n my bez friend..

23. Name a friend whose name stars with the letter ' K '?
~: KAKYAH.... kakakku merangkap tempat aku mengadu nasib selain hasben aku..

24. Who's the first person on your received call list?
~: mr lover ..

25. What does the last text message your received say?
~: msg promotion dari maxis...

26. Do you chew on your straw?
~:cam xde keje lain jerk...

27. Do you have curly hair?
~:yesh.. ala2 babydoll lagi tuh.. hahaha...

28. Where's the next place you're going to?
~: balik kg.. oooooo.. blk kg...

29. Who's the rudest person in life?
~: Tak de pulak, sebab kalau ada pun macam tak perasan.

30. What was the last thing you ate?
~: mee bandung kakak aku buat..... lama x pekena... sedap la plak..

31. Will you get married in the future?
~: sudah.... cukup la skali ni jer...

32. What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?
~: Tak ingat sebab jarang tengok2 movie ni. sll nk tgk, beli cd n tgk kat umah jer.. kalu x, tgk movie kat tv je la..

33. Is there anyone you like right now?
~: yg x menyakitkan ati n baik..

34. When was the last time you did the last wishes?
~: last wishes???... lps solat tadi la..

35. Are you currently depressed?
~: kadang... kadang... lumrah manusia la...

36. Did you cry today?
~: tak.

37. Why did you answer and post ni?
~: saje je suke2.. nk isi mase boring ni..

38. Tag 5 people who would do this survey.
~: sape2 je bule wat(kepada yg suke wat tag je la).. lgpn aku jwb tag dr org gak.. :D




.: WEEKEND YG MEMENATKAN tp SERONOK :.

mmg lps aku long weekend(mmg bln ni bulan long weekend.. tiap2 mgg long weekend la)... sonotnye... cuti start ari jumaat lagi(jumaat cuti sempena keputeraan sultan selangor)... kebetulan time skang ni cuti skolah, kakak2 n abg aku dtg la umah aku..saje2 la diorang nk abiskan cuti yg tinggal lebih kurang 2 mgg lagi ni... diorang smpi petang jumaat lagi... mmg meriah la umah aku aritu... abg sulung aku satu family.. tambah lak kakak2 aku dari kg lagi.. adik ipar aku 2 org... mmg crowded gile la umah aku weeknd aritu... dh la umah sempit.. tapi bersempit2 kejap xpe.. yg penting, heppy bersama family... tu yg penting.. jadual aku weeknd aritu mmg pax la...jumaat tunggu ketibaan kakak2 n abg aku...ptg tu gi amik diorang kat tesco shah alam(coz diorang x tau jln nk gi umah aku).. pahtu sabtu lak gi kenduri kawen makteh(adik angkat abg aku) kat sri andalas, klang.... lps kenduri, gi kl.. jln2 kat SOGO.. mmg sale kat sana.. skang kan musim YES.. bwk kakak aku shoping kat sana.. aku??.. tershoping gak selai baju overal anak teruna aku... hahaha... ape bule wat.. dh nafsu shoping aku tinggi.. sabar je la laki aku.... :D... blk umah tu, sume flat... penat jelajah sume pelusuk SOGO...

ahad lak bwk anak2 buah aku gi wet world kat shah alam.. aku, asyraaf n sorang kakak aku x gi la.. sbb nye ade plan lain... aku gi antar je diorang kat sana.. mmg ramai gile org kat sana.. smpi parking kat sana pn penuh.. kat kali lima jln pn penuh ngan org paking kete.. last2, aku blok je kete org... bknnye aku lama pn.. just nk dropby diorang jer... pahtu aku ngan kakak aku pn jalankan plan kitornag.. kakak aku sorang ni mmg kaki shoping.. aku bwk la dia gi shoping kat alam sentral(sbb tu yg dekat ngan wet world)... x smpt abis shoping, asyraaf lak wat hal.. lapar+ngntuk la kot... sbb dr pagi tadi x tido lagi... mase tu time lunch lak... tp perut dia x terisi lagi.. kami pn cepat2 la shoping.. phtu trs blk umah.... kesian kat anak teruna aku.. x smpt nk mkn.. dh tertido... tido pn kejap je la sbb perut kosong.. bile dia dh bgn, aku bg dia makan kenyang2 dl.. pahni nk layan shoping lg nih.. hahaha... kol4 lebih aku gi amik diorang sume.. tapi sume x nk blk lg la.. aku ajak kakak aku lepak kat akuarium(sblh wet world).. ni 1st time aku jejak kaki kat sana... beli eskem n lepak2 kat sana.. asyraaf pn join makan eskem sama2 kitorang gak.. hahaha.. belasah je la.. janji perut dia x meragam sudah la... otw blk umah lak, kami layan shoping lagi.. shoping kat giant lak.. aku just shoping barang2 dapur yg sudah kehabisan je la... tapi, terbang gak la 2 keping... kol8 br blk umah la.. blk tu, rase penat lak.. terbantut plan belah malam.. plan asal nk gi umah sedara kat setiawangsa.. tapi sbb sume kepenatan, terpakse la cancel... tgk la mlm ni.. kalu x de ape2 hal, bule la gi. leh bwk kakak aku jln2... esok diorang dh nk blk kg... kalu la aku dpt cuti, mahu je aku ikut diorang blk kg...


to kak kay >> sori la x dpt nk gi umah mlm tadi..



.: PENIPUAN SAINS BARAT UNTUK NEGARA ISLAM :.

ni aku dpt dari email aku... aku just kopipes je.. bule share ngan bloggers sume....

Pengalaman seorang bapa

PERTEMBUNGAN ANTARA SAINS MODEN DENGAN ILMU WAHYU (AL-QURAN) & HADIS

Dalam artikel ini saya menceritakan pengalaman diberikan Allah anak sulung dengan pemberikan anak manja ini makanan rapu. Sebenarnya, melalui anak yang sulung ini, begitu banyak Allah memberikan ilmu melalui pengalaman membesarkannya. Alhamdulillah bersyukur saya di atas segala nikmat yang diberikan Nya.

Dari tahun 1980 hingga 1985, saya mengajar di tiga buah sekolah dari SMK Sultan Ahmad Shah Cameron Highland, Sekolah Mahmud Raub dan akhir sekali di Sekolah Menengah Sains Raub. Saya mengajar subjek utama biologi tingkatan 4 dan 5 di samping beberapa subjek lain. Dalam subjek biologi ini saya menggalakkan pelajar saya untuk memakan hati kerana menurut sains, hati kaya dengan pelbagai khasiat seperti sumber zat besi yang sangat diperlukan oleh tubuh badan . Saya ti dak pernah membuktikan sama ada benar dakwaan sains ini tetapi itulah yang perlu saya ajarkan kerana ia terdapat di dalam sukatan pelajaran biologi dari dulu sampai sekarang.

Para doktor juga telah diberikan ilmu yang sama iaitu hati sama ada hati ayam atau hati lembu mengandungi sumber zat besi yang tinggi yang sangat diperlukan tubuh. Namun Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ilmu sains ini iaitu mafhumnya lebih kurang begini “Janganlah kamu makan organ dalaman” . Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya. Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:
1. Hati
2. Paru-paru

3. Perut
4. Hempedal
5. Buah pinggang
6. Jantung
7. Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
8. Telur ikan
9. etc.

Sains menggalakkan makan hati kerana khasi at zat besinya yang sangat diperlukan manusia sedangkan Islam melarang dari memakan hati ini . Mana yang anda pilih? Sains atau pesan Nabi Muhammad SAW ini?

Kembali kepada pengalaman membesarkan anak sulung 25 tahun lalu, setelah berbagai makanan rapu termasuk berbagai jenama minuman bergas diberikan, sewaktu anak saya berusia 2 tahun, ia sudah menghadapi satu masalah, beliau mudah letih dan tidak bermaya. Saya dan isteri membawa anak kesayangan ke klinik di Raub Pahang. Doktor Cina di klinik ini sangat rapat dengan saya dan isteri kerana isteri doktor ini mengajar matapelajaran Biologi di sekolah yang sama dengan Isteri saya.

Setelah membuat semakan dan ujian termasuk melihat di dalam kelopak mata bahagian bawah, doktor mengatakan bahawa anak saya sudah mempunyai masalah anemia atau bahasa mudahnya kurang darah atau lebih tepatnya darah anak saya ini kekurangan sel darah merah menyebabkan warna darahnya kurang merah . Doktor menasihati kami berdu a agar memberikan anak sulung kami ini makan banyak hati seperti hati ayam. Doktor juga ada memberikan supplement untuk anak kami tersebut.

Bermula dari saat ini setiap kali balik dari sekolah, sewaktu singgah di pasar Raub, saya akan membeli sekilo hati ayam untuk diberikan kepada anak disamping makanan ayah dan ibunya. Walaupun dengan supplement dan hati ayam yang diberikan, keadaan kesihatan anak saya semakin merosot . Ia semakin sangat mudah letih. Beliau hanya akan menjadi penonton apabila sepupunya bermain atau rakan-rakannya berlari berkejar-kejaran.

Perniagaan doktor ini semakin maju maklumlah saya kerap ke kliniknya boleh dikatakan setiap bulan selain dari sakit demam. Pada usia anak saya ini 4 tahun, doktor Cina ini dah surrender dan merujukkan kes anak saya ini ke Hospital Universiti Petaling Jaya . Saya dan isteri terpaksa mengambil cuti membawa anak menemui doktor pakar kanak-kanak. Anak saya diambil darahnya dan doktor minta anak s aya dimasukkan ke dalam wad kanak-kanak. Bacaan hemoglobin dalam darah anak saya cuma 4.2 sedangkan orang biasa sepatutnya dalam lingkungan 12 dan ke atas . Allah saja yang mengetahuinya azab yang kami lalui. Hasil pemeriksaan doktor, mereka mengatakan anak saya kena anemia Talesemia (umur sel darah merah pendek berbanding normal 120 hari). Saya tidak ada ilmu ketika itu tentang apa itu (Talesemia). Saya menelefon kakak ipar saya di Tapah bertanyakan apa itu Talesemia. Subhanallah, penjelasannya sangat mengerikan. Kanak-kanak penghidap talesemia selalunya meninggal dunia sebelum usia mencecah 7 tahun . Adakah saya akan kehilangan anak sulung yang dikasihi?

Sudah tidak tahu apa yang perlu dibuat, saya berkunjung ke sebuah farmasi di Kajang mencari sesuatu yang boleh saya usahakan untuk mengubati masalah anak saya. Saya ternampak sebuah ubat supplement buatan Amerika dalam bentuk cecair bernama NUTROPLEX. Saya tawakkal membelinya dan memberikan ubat ini kepada an ak saya. Alhamdulillah bacaan hemoglobin anak saya meningkat sehingga ada waktunya kepada bacaan 7. Satu perkara lain selain masalah masalah yang telah disebutkan di atas, anak saya ini kerap sekali menghadapi demam secara purata 2 kali sebulan dari usia 2 tahun sehingga berusia 13 tahun . Pendek kata, sekolah memang terpaksa selalu tidak hadir kerana demam.

Begitulah masalah yang kami hadapi membesarkan anak sulung ini sehingga berusia 13 tahun. Kerap demam dan tidak bermaya serta mudah letih. Kemuncak masalah ini ialah bila satu ketika saya mendapat panggilan telefon dari isteri mengatakan anak saya terpaksa dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius. Waktu ini saya sudah mula berguru dengan arwah guru saya. Segala masalah anak saya sudah sedia dalam makluman arwah guru cuma menanti saat yang sesuai sahaja untuk memberitahu kepada saya.

Dalam saat kebingungan mengenangkan anak dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius, saya menelefon arwah guru saya. Setelah saya menjelaskan cerita sebenarnya, arwah memberitahu saya agar mencari sebanyak mungkin buah delima masak di mana-mana kampung dan berikanlah makan kepada anak saya. Alhamdulillah saya berjaya mencari agak banyak juga buah delima kampung dan saya menyuapkan kepada anak saya. Alhamdulillah selepas beberapa hari, anak saya dibenarkan keluar dari wad hospital.

Bermula dari saat inilah saya terpaksa akur sahaja dengan apa yang disarankan oleh arwah guru saya. Sebelumnya, saya memang banyak membantah kata-kata arwah guru, maklumlah saya lulusan universiti (biologi & kimia) sedangkan arwah guru sekadar pengamal perubatan tradisional dan tok guru agama . Arwah guru saya menasihati agar:

1. Elakkan dari makan sebarang organ dalaman seperti hati dsbnya
2. Elakkan makanan rapu seperti coklat, maggi mee, twisties, ding dang, double decker,burger, naget, sausage dan sebagainya
3. Elakkan minuman bergas

4. Elakkan jeruk-jeruk kering dan basah
5. Makan sayur-sayuran yang berzat seperti sayuran hijau dan pahit.
6. Makan buah delima
7. Makan epal hijau




.: KB Mall runtuh ???? :.


KB Mall runtuh?????? sll dengar bangunan yg tinggi2 je runtuh.. ni bgnn yg br je x smpi 10 tingkat runtuh.. ... oh!.. cam x pecaya je shoping complex yg terletak kat kelantan tu bule runtuh.. aku dh dpt call dr kwn aku dari kelantan mlm tadi.. dia dh bgtau berita ini.. tapi aku sangkakan dia wat lawak. .tapi bile pagi tadi otw aku dtg keje, ade terdengar berita kat sinar.fm psl ni.. pahtu dlm akhbar utusan melayu pn ade... kompem la berita tu benar2 belaka..sape yg harus di persalahkan dlm kes ni???... aku pn x tau nk kata.. cuma yg aku bule kata, aku br je beberapa kali jejak kaki kat sana(wlpn aku ni rakyat sana.. :D).. last aku gi sana sblm raya puasa thn lps. dh sthn lebih la x gi sana... lum pn smpt jelajah sume pelusuk shoping complex tuh.. ohohoho... meremang bulu roma aku... ni dh wat aku ngeri nk gi sana.. xpe la.. pahni gi shoping kat tmpt lain lak.. skang ni kat kelantan pn dh byk shoping complex naik.. cuma aku je la yg lum smpt jelajah sume skali.. blk kg kejap je.. mana sempat nk xplore.. :D.. kalu nk shoping, shoping kat kl je la(tu pn kau ade duit lebih la.. hehehe..).. kalu nk lg selamat, baik dok umah je.. duit pn selamat.. hehehe


nk tgk video berita ni, klik kat sini..
sumber : utusan malaysia




.: BILA BEKALAN AIR PUTUS :.

smlm seharian umah aku xde air.. bukan umah je.. mmg satu blok aku tu kot xde air.. pagi nye time aku masak, masih ade air lagi.. tah bile start xde air.. tapi adik iaprku yg skang ni ade kat umah aku(cuti skolah, bercuti la kat umah aku) kata, air xde sejak pagi lagi.. blk2 umah tu, nk mandi pn takut2.. takut lama je air xde. kang kalu lama air xde, camne nk masak.. tunggu la air smpi dl... mmg aku x puas hati btol la... time ade gangguan air, xde lak bg warning dl.. bg announcement ke. tapi kalu tang ade gotong royong, smggu sblm tu dh wat announcement.. x cukup ngan announcement, siap tampal notis lagi... salah sape skang ni.. aku pn x tau nk slh kan sapa dh skang ni... seb baik la mlm tadi dlm kol8lebih, air dh ade blk.. tapi........... mak ai.. air yg br smpi tu bkn nye jernih warna putih.. tapi.. kuning keemasa n la... abis baju2 yg aku cuci.. dhbertukar warna la.. sume baju putih dh melekat kaler kuning2 tuh... iash...mmg sakit ati btl la.... tp x leh nak salahkan org lain sbb ni sume slh aku gak.. sapa soh basuh baju time air br smpi.. x nk check dulu kebersihan air tuh.. amik muka ko.. skang ni baju putih ko dh jadi kuning... hahaha.... mmg aku ni xlehpakai baju kaler putih la kot..mesti ade2 je benda yg mencacatkan..

yang bikin kelakar tu, jiran sebelah umah aku... dia siap guna air dari pili bomba lagi tuh.. haahha.. aku igtkan bunyi ape kat luar tu.. rupe2nye bunyi diorang anak beranak dok angkut air dari pili bomba(pili bomba tu depan umah aku jer).. dah terputus ssgt bekalan air la tuh.. aku pn x terpikir smpi nk amik air dr pili bomba.. hehehe.. tapi kalu pahni xde air lagi, kompem aku pn akan amik sumber air dari situ gak(jiran aku yg kasi ilham kat aku soh wat camni gak.hehehhe)... hrp2 pahni xde la kes bekalan air putus lagi.. kalu bekalan elektrik putus, ok lagi.. tapi kalu air, mmg ssh la skit... sume nk guna air..cuma kalu bekalan elektrik putus, abis la ikan2 dlm akuarium umah aku tuh.. jwbnye, bye bye je la.. :D.. menangis x berlagu la asben aku.. hahaha..... pe2 pn, tu sume keperluan harian kita...




.: PERIHAL KUKU :.

Dalam hukum Islam, kuku berperanan dalam beberapa perkara hukum yang tidak seharusnya diabaikan oleh umat Islam.

Hukum Dan Hikmat Memotong Kuku
Memotong kuku tangan dan kaki adalah termasuk dalam amalan sunat bagi lelaki dan perempuan. Hikmahnya ialah menghilangkan segala kotoran yang melekat atau berkumpul di celah kuku, yang boleh menghalang sampainya air ketika bersuci. Selain daripada itu, jika kuku pula dibiarkan panjang dan segala kotoran melekat di dalamnya, ia boleh menjejaskan kesihatan.

Cara Memotong Kuku
Sunat memotong kuku bermula daripada tangan kanan kemudian tangan kiri, memotong kuku kaki kanan kemudian kaki kiri. Menurut Imam an-Nawawi, sunat memotong kuku bermula jari tangan kanan keseluruhannya daripada jari telunjuk sehinggalah jari kelingking dan diikuti ibu jari, kemudian tangan kiri daripada jari kelingking sehinggalah ibu jari. Sementara kuku kaki pula, bermula kaki kanan daripada jari kelingking sehinggalah ibu jari kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehinggalah kelingking. Setelah selesai memotong kuku, segera membasuh tangan dengan air. Ini kerana jika seseorang itu menggaru pada anggota lain, ditakuti akan menghidap penyakit kusta.

Waktu Memotong Kuku

Dalam perkara memotong kuku, waktu juga diambil kira dan diambil perhatian dalam Islam. Adapun waktu memotong kuku itu tertakluklah pada panjang kuku tersebut.
Adapun menurut Imam asy-Syafi'e dan ulama asy-Syafi'eyah, sunat memotong kuku itu sebelum solat Juma'at, sebagaimana disunatkan mandi, bersugi, berharuman, berpakaian kemas sebelum pergi ke masjid untuk mengerjakan sembahyang Juma'at. Sementara menurut Ibnu Hajar Rahimahullah pula, sunat memotong kuku itu pada hari Khamis atau pagi Juma'at atau pada hari Isnin.

Menanam Potongan Kuku

Potongan-potongan kuku sunat ditanam di dalam tanah sebagai tanda menghormatinya, kerana ia salah satu daripada anggota manusia. Sebagaimana disebutkan dalam kitab Fath al-Bari, bahawa Ibnu 'Umar Radhiallahu 'anhu menanam potongan kuku.

Memotong Kuku Ketika Haid, Nifas Dan Junub

Menurut kitab Al-Ihya', jika seseorang itu dalam keadaan junub atau berhadas besar, jangan dia memotong rambut, kuku atau mengeluarkan darah atau memotong sesuatu yang jelas daripada badannya sebelum dia mandi junub. Kerana segala potongan itu di akhirat kelak akan kembali kepadanya dengan keadaan junub.

Memanjangkan Kuku Dan Mewarnainya (Cutex)

Tabiat memanjangkan kuku dan membiarkannya tanpa dipotong adalah perbuatan yang bertentangan dengan sunnah Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihhi wasallam, kerana Baginda menggalakkan supaya memotong kuku.
Adapun dalam hal mewarnai kuku (cutex), perempuan yang bersuami adalah haram mewarnai kuku jika suaminya tidak mengizinkan. Sementara perempuan yang tidak bersuami pula, haram baginya mewarnai kuku. Demikian juga jika pewarna itu diperbuat daripada benda najis adalah haram digunakan melainkan ada hajat seperti berubat.
Jika pewarna kuku itu boleh menghalang daripada masuknya air, maka wajiblah ditanggalkan pewarna tersebut. Jika tidak ditanggalkan ia daripada kuku tangan atau kaki, maka tidaklah sah wudhu apabila dia berhadas kecil, atau mandi wajib apabila dia berhadas besar iaitu haid, nifas atau junub.



Dikeluarkan oleh Syukbah Dakwah dan Pendidikan, Masjid Negeri Sabah. Siri 50/06




.: BKT @ MY OFIS :.

BKT tu sbnrnye BAK KUT TEH.. kedai makan cina yg br bukak kat opis aku nih.... aku sangkakan nk bukak kedai makan melayu memandangkan kat sini x byk kedai mkn melayu.. xde la aku kena bwk bekal ari2 kalu ade kedai mkn melayu kat ngan opis aku... ni x.. kat opis aku ni yg ade cuma kedai makan mamak n cina.. pahtu kedai western.. kedai mamak n kedai cina tu mmg aku x masuk(tumpang duduk penah la)... kedai western lak skali skala bule la gak melayan tekak aku ni.. tapi kalu selalu sgt, bule muntah gak.. tekak aku ni tekak org melayu.. x leh kalu x pekena nasi...lagi2 kalu skang ni selera aku membuak2.. malam pn aku makan lagi.. aku dh makin SIHAT dah skang ni.. x heran la kalu bln depan timbang time gi check-up anak aku tu, berat naik lagi... hahaha... makan x hingat pahtu mulut ni asyik dok kata, badan dh naik.. nk diet la.. diet la sgt tuh.. hehehe.... xpe... kang kalu kurus2, org kata laki x pandai jaga bini lak... x kasi makan ke pe.. :D.. kalu SIHAT, tu tandanye cukup makan minum.. senang ati.. btl x.. hehehe...

berbalik kepada cite BKT tadi, br sehari dua ni aku tgk dh naik signboard kedai tuh.. ayyak... signboard BKT la.. pahni tiap2 ari la aku dpt cium aroma b*** nnt... pe bule wat... makin sesak la paking kat opis aku nih.. sll nye time lunch mesti ramai sgt org kat sini.. org cina suke makan kat kedai depan opis aku nih.. ape yg spesel pn aku x tau la.. pahtu paking suke suke ati je la... kadang2 blok kete org pn dia x kesah(lum penah lagi blok kete aku)... crite pasal paking suke suki ni, teringat aku kat satu kejadian kat sini mgg lps.. byk sgt kete paking suke suki n kat kaki lima x yah ckp la, pahtu ade sbijik bas ni nk lalu.. skali x muat.. bas tu main seret ke jete2 yg kat tepi jalan tu.. ngeri jer aku tgk kete yg jadi mangsa tuh.. risau gak ngan kete aku(sbb aku pn paking tepi kaki lima gak).. tapi seb baik x kena.. yg jadi mangsanya cuma 3 bijik kete.. yg parahnye, kete waja la.. brape kali tah di kena hentam... tapi ni nk salahkan sapa pn x tau la.. nk slh kan drebar bas tu sbb x tau bwk bas, x leh gak.. sbb kete tu paking tepi jalan.. last2 skali, slh kan diri tuan punya kete tu la....


:: kwsan opis aku ni mmg black area... kawasan panaz tuh.. panaz ngan kes pecah kete.. so, sape2 yg dtg n paking kat area opis aku kat bandar baru klang ni, hati2 skit k.. jgn tinggal brg berharga dlm kete... 2 org opismate aku pn dh kena... kite beringat2 la sblm kena..