.: BARU NK ANNOUNCE :.

rasenye kalu korang2 tgk tickers kat atas tu, rasenye aku x yah la nk xplain pjg lebar lagi.... sume sudah terjawab... persoalan yg dok bermain kat fikiran NANA ngan ZUE pn rasenye, dh terjawab sepenuhnye... sori la kwn2.. aku lmbt wat announcement.. sbnrnye aku nk rahsiakan dl pasal ni.. tapi skang ni dh x jadi rahsia, biar aku cite je la...

aku sbnrnye bukan x nk share kegembiraan aku ni kat korang2 sume... tapi sbb kebelakangan ni aku byk dengar kes2 yg x diingini berlaku... pegnent pahtu misscariage la... pegnent n bby mati dlm perut la.. aku takut nk hepi2 awl2 nih.. sbb selalunye time trimester pertama, kandungan x brape nk stabil lagi... takut perkara tu jadi kat aku jugak.. tapi mintak simpang la benda2 tu sume.. skang ni, rasenye kandungan aku dh stabil... so, rasenye mase yg sesuai kot aku cite n kongsi kegembiraan ni ngan kawan2...

bercerita pasal pegnent, mesti x kan lari dari morning sickness.. kalu mase 1st pregnent, aku teruk ssgt alahan.. rasenye x sesuai kot pgl morning sickness.. sbb sllnye menyerang aku time petang2.. everning sickness la kot lagi sesuai... tapi kali ni, alhamdulillah.. syukur ssgt sbb aku x mengalami perkara yg sama... x de muntah2.. loya2.. pening2... sume x de... tu yg aku sdiri pn x bajet yg aku pregnent.. malah selera mkn aku makin menjadi2... hehehe... wat mase ni, ape yg aku rase nk mkn, sume aku beli... lgpn xde ngidam nk benda2 pelik pn.. cuma ada la satu benda ni x jupe kat sini... ala, buat sdiri pn bule sbnrnye. cuma kalu dh terlebih vitamin Malas tu, ssh nk ckp la.. hehehe... nk kena beli la gak.. tunggu blk kg la beli kt sana.. kalu kat kg, aku gerenti ade..

kalu dh pregnent, mesti korang tertny2 bile due... sbnrnye kes aku ni ssh skit.. x leh nk kire ikut perkiraan period.... sbb aku br skali period.. aku lmbt period lps bersalin dl... umur anak 17 bulan br period... mase 1st time gi cek kat klinik tu, doc pn x brani nk kire ikut period la.. sbb katanye selalunye kalu 1st period, mmg x stabil... nk x nk, aku scan la.. ikut due mase scan tu je la.. due aku bulan 7... adeh!!! sbnrnye aku sedikit keciwa... sbb time tu, sume dok tgh tunggu2 mohor besar raja2 nk umum bile pose ramadhan.. aku plak dok tunggu saat2 cemas.. x dpt la aku nk mengambil keberkatan bulan ramadhan tu... tapi xpe la.. ade hikmah disebaliknye tuh.. at least sebulan aku bule berbuka pose bersama famili(wlpn aku x pose).. sebulan gak aku bule beraya ngan famili... dah adil la tuh TUHAN wat camtu.. 3 tahun aku kawen, 3 thn aku pose penuh... biar la thn ni pose ganti plak yg penuh....

mula2 pregnent aku takut gak.. sbb dl kan aku c-sect.. jadinye, sedikit fobia bile dgr byk cite... cite dari kwn asben aku.. kwn asben aku pompuan, keje tudm.. biase la kalu askar ni... lagi2 kalu tgh trening, pagi2 x sah x de kawad.. si kwn asben aku tu bersalin c-sect x smpi pn sthn.. bile dh kawad tu, kena angkat kaki tinggi2, hentak kuat2... korang tau x ape jadi kat dia... tiba2 je, kreppppp.... dia sakit perut... org2 sblh dia soh berdiri tegak pn dh x bule.. sakit ssgt dia ckp... terpakse la usung n hantar gi spital.. smpi sana, doc scan, rupenye tmpt jahit yg kat dalam tu terbukak.. ya Allah, takut nye aku dengar... pahtu ade aku baca blog sorang doktor pakar sakit puan ni, ade yg kes lps operate, sakit tu la. ini la.. macam2.. sapa x takut wei... tu la risiko bersalin c-sect nih...

mase mula2 pegnent, aku tny doc camne.. xde lagi mase tu perasaan gembira... takut ade la.. aku nyaris2 nk amik ubt soh period... rasenye korang2 pn tau kot ubat ni..cuma x de la berleluasa kot gunanye. sbb doc pn ckp, ubt ni tuk org yg berisiko tinggi kalu pegnent jer... tu doc ckp la.. tapi ade gak yg guna ubt ni sdiri kot.. tah ler.. aku pn x tau... bile doc kata plg2 pn tuk org yg penah c-sect wlpn bukan bersalin, dlm tempoh 18bulan... tapi terpulang plak pada individu masing2.. kalu ikut pantang, insyaAllah xde pe2 la.. tapi kalu x pantang btl2, x tau la camne.... lps tu br la ade rase gembira... x de la risau2 pasal ni lagi (risau benda lain still lagi ade)..

mode skang ni, x sabar sbnrnye nk tunggu kehadiran org ke-4 nih.. x sabar jugak nk gi scan, nk tau jantina.. hehehe... tunggu la 6bln++ br nk gi... kalu dl, time camni, x nmpk pn lagi... anak aku pemalu kot..asyek dok kepit jer.. hehehe....

pe2 pn, kepada yg xde rezeki lagi tu, insyaAllah, rezeki tu ada nnt.. tuhan nk bg ujian dl kat korang2 sblm tu... kepada yg rase nk tambah ahli keluarga tuh, selamat berusaha la...



:: pada pandangan aku la, ubt soh period tu,ala2 cam tuk buang bby tu la kot.. tah ler.. aku pn x tau sgt.. cuma ade la gak mula2 dl tny mak aku.. mak aku pn bukan nye ustazah, bule bg jawapan yg tepat.. dia ckp, kalu guna ubt tu atas sbb bule mendatangkan kemudaratan kepada kita, x berdosa.... sahihnye, aku x tau.. kena gi tny ustaz/ustazah gak la..

:: hrp kali ni dpt la bersalin normal plak, insyaAllah.. br la leh rase dua2, bersalin normal ngan bersalin c-sect.. lgpn dl aku bukan xleh bersalin normal pn.. tapi atas sbb2 tertentu yg menyebabkan bby ssh nk kuar, so terpakse...





13 Responses
  1. nanazack Says:

    wahhhh!!!! sue, ko lg kejam dr aku....hahahaha... mkn sorg je ye....hheehehe...apa pun, tahniah ye... ada gak kawan nnt...ko bln 7 ye, aku insyaAllah bln 9, tp tu la, takut terkuar ms awal2 raya je nnt...huhuhuhu xd sape nk jenguk aku nnt....

    ooo sbbtu ko layan rojak mamak ye...penangan bb tu...aku la ni teringin sgt nk mkn nasi minyak org kawin...hrp2 mgu depan blk jhr, dpt la merasa....kat sini, xdenye nak dpt rs...

    tahniah ye sue...sama2 la kte berdoa agar kali ni dpt normal..hehehehe


  2. syanaim Says:

    ::tahniah kak sue..anak kita sama tahun lah ni..:)..::


  3. fyda Says:

    tahniah buat su & nana.
    semoga korang selamat + sihat sepanjang bersalin & dipermudahkan semasa bersalin nanti.

    *ramai tul kawan2 aku yg dapat & akan dapat ahli baru thn ni. he3


  4. Farahazreen Says:

    sue..tahniah scr formal.apa2pun aku rs aku antara awal yg tahu tul x? ingat peristiwa di psr mlm bln 12 dulu rsnya.time tuh ko srh aku rahsiakan..pandai x aku simpan :p. hahahha...aku doakan segalanya dipermudahkan sepnjang kehamilan ko kalini.


  5. $ue @nim Says:

    nana : TERLAMPAU kejam... kalahkan paparazzi kan aku nih.. heheheh..sbb tu la aku gumuks skangni.. sbb mkn sorang2.... tapi ko best la, hrp2 dpt pose penuh thn ni... aku pose ganti kot penuh...eh!!kat sabah ,xde ke jemputan kenduri kawen, smpi nk mkn nasi minyak org kawen pn kena blk johor.. tapi ok gak.. alasan baik tuk blk kg tuh.. heheheh
    kita doa2 kan je la hrp2 tuhan permudahkan segala urusan kita nnt..

    nas : a'ah.. thn ni ramai kwn2 kaksu yg anaknye sebaya ngan anak kaksu...

    fyda : tu la... kitorang mmg dh pakat..... pakat nk beranak thn ni.. hehehe... jom join kitorang.. smpt lagi ni nk kejar tuk thn ni.. :D

    farah :tq..tq.. tu la... antara kwn2 aku, ko la org terawl tau.. aku br je announce kat sume kwn2 arini.. rase bby dh stabil dlm perut ibu dia, br la ibu dia rase yakin skit nk kongsi ramai2... aku doakan kwn2 aku yg blm ade rezeki anak tu, mudah2an rezeki korang muncul x lama lagi, insyaAllah...

    bile ni cikgu farah nk ajak gi umah.. nk gi kenal umah br ko ni.. aku bgtau nik umah ko kat sg buloh.. dia pn nk gi kenal umah ko.. :D


  6. Zuri@ni Says:

    Alaaa, dah jadi org nombor baper dah bg komen ni, dah lambat dah, huhu

    Sue, aku baca tajuk entry je terus dah boleh teka, heheheh

    TAHNIAH Sue (^__^) Aku doakan ko selamat ye, jgn pk yg bukan2, enjoy aje...takpe lah kena ganti posa pun, ko ganti aje slow, aku dulu merasa gak dalam 2 minggu.

    Sonok ni, ramai pulak membe2 nak dapat baby thn nie, hehe


    ***SUE NGAN NANA MEMANG KEJAM! kekekeke


  7. Aliya Says:

    wahh...tahniah Sue..patutla terkenan rojak mamak...(haku mmg tak dpt nak suspect apa2..Nana punya kes, dapat gak hidu)...apapun semoga selamat semuanya...
    p/s:doakanlah kami2 ni yg belum merasa..org kata, doa ibu mengandung bagus...hehe...

    btw, apa kgabar mak nik?kim salam kat dia...


  8. tahniah k,sue..mg di permudahkan segalanya.. doa2kn dpt bersalin normal lak..n dpt gugirl..besnye.. hiihii


  9. $ue @nim Says:

    zue : hehehe... kekejaman aku ni terlampau kan.. tapi bukan pe pn, sbb tunggu bby aku stabil dlm perut ibu dia dl.. sknag ni bile dh masuk trimester ke2, dh yakin bby stabil dlm perut ibu dia, br rase sesuai nk announce... tapi pahni ko jgn la bls kekejaman aku ni ngan kekejaman k.. hehehe x baik tau... :D

    aliya : mungkin la tuh kot.. kalu x, x kan la aku bule telan rojak mamak tu.. btl la org kata, time ngadung ni mcm2.. benda yg kita x suke pn bule jadi suke...hehehe..ape pn, aku berterima kasih la atas doa kwn2.. moga2 segala urusan aku sepanjang pegnent n bersalin kelak selamat... aku sentiasa doakan rezeki anak tuk kwn2 aku n kakak aku(kalu ko masih igt kat kakyah aku la.. yg berniaga tuh.. dia lagi lama kawen x dpt2 ank lagi.. )
    nik, last jupe dia ujung januari aritu la.. gi bday anak dia... eh!! dia pn x tau lagi ni psl aku pegnent.. heheh :D

    wan : tq... moga doa kalian sume dimakbulkan tuhan.. amin...


  10. Kelkatu Biru Says:

    Alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa SUUUUUUUUUUUUUUUUUEEEEEEEEEEE Tahniah!!!!!! aku la orang paling last rasanyeeeee ni...

    Dun wori sue...jaga diri bebaik. Ada je mama yang dapat mrasa normal birth pas c-sect. Aku doakan semua terbaik utk ko, take care...:)


  11. $ue @nim Says:

    syah, tq.... hrp2 nye gitu la... xpe, doa baik dari kalian sume, insyaAllah, dimakbulkan tuhan..

    lama ko menyepikan diri.... x nk followwwww aku ngan nana ke.. hehehe


  12. faizalihsan Says:

    Tahniah dr kami sekeluarga. So lepas ini dzak n Qaleesya ada geng la... hehe


  13. $ue @nim Says:

    faisalihsan : tqvm.. mmg pakat2 nk wat geng la thn ni.. hehehe