.: AL-FATIHAH :.

raya thn ni ada crite sedey skit .. 2 hari sblm raya, spupu asben telah kembali ke rahmatullah.. 17/08/2012 bersamaan 27 ramadhan 1433H.. xcident motor.. br 17 thn.. thn ni SPM.. rase terkilan jugak la.. sbb ptg sblm kejadian smpt la tgk dia berpakaian hensem tah nk gi mana tah.. dia plak smpt la bergurau senda ngan hero aku.. mcm x percaya lps isyak tu ade kwn dia dtg ckp yg dia xcident.. tgh nazak.. mengucap pjg aku mase tu.. trs sume kelam kabut.. trs gi amik makcik asben aku kat surau (gi terawikh).. aku x ikut.. payah ngan hero2 aku tuh.. seb baik la si abg x wat onar.. bile ckp

"DOK DIAM2, ABG JIJIE XCIDENT"..
 
trs dia dok diam2 kat atas tangga tgk org tgh kelam kabut..

x smpt nk gi tmpt kejadian, ambulan dh bwk arwah gi spital.. sume bergegas ke spital la.. smpi kat sana mmg arwah xde.. mlm tu aku yg kat umah ni pn x lena nk tido.. mak ayah dia lagi la kannn... sbb kes xcident n meninggal, byk dia punya prosedur.. kena wat report kat balai dl.. pahtu tunggu polis dtg spital tgk mayat dl.. kna tunggu  bedah siasat dl.. tup2 pagi br siap sume.. dlm kol 7am rasenye arwah dibawa blk umah..

aku nk ssgt tgk muka arwah buat kali terakhir.. tapi x berani bile nmpk ade darah kat kain tutup muka dia.. trs cancel.. sedekahkan yasin je la.. mesti sedey gile la mak ayah arwah.. ye la.. dah la arwah tu anak bongsu.. pahtu meninggal plak 2 hari sblm raya.. org tgh kelam kabut nk bungkus ketupat, kitorang masa tu kelam kabut nk bungkus mayat.. hanya org yg penah kehilangan org tersayang je tau cam ne rase sedey nye..

aku sedikit terkilan, x smpt nk bg duit raya kat arwah thn ni.. tah mcm mana thn ni aku spare kan duit raya tuk dia.. mak dia pn ade cite, bln pose ni, arwah lain ssgt.. gi skolah sblm ni x penah pakai songkok.. bulan pose aritu gi skolah pakai songkok.. pahtu melawa plak tu.. masa meninggal tu, arwah sempat la pakai baju raya dia.. sbnrnye dia x sempat nk pakai baju raya yg lagi selai.. dia sbnrnye nk 2 helai baju raya.. satu hitam satu putih.. mase xcident tu dia pakai baju melayu hitam.. mungkin hint tuk baju melayu putih tu, kain kapan kot.. 

tu la kata org.. ajal maut sume di tangan tuhan.. x kire umur, tua, muda, jantina.. kalu dah DIA tentukan ajal seseorang tu cpt, cpt la.. sedekahkan al-fatihah untuk arwah AZIZI BIN AB RASHID..



:: smpi skangni ank sulong aku asyek dok bertny.. "IBU, NAPE ABG JIJIE MENINGGAL..".. "IBU, NAPE ABG JIJIE GI KUBUR"... mungkin dia pn rase lain kot.. sbb petang tu dia smpt bergurau senda ngan arwah..

 

.: CERITA RAYA :.

masih bulan syawal lagi kan.. salam aidilfitri.. hari ni nk cite psl hari raya..
hari raya thn ni x semeriah mana pn.. start cuti 15hb  trs 14hb mlm tu bergolek tayar kete aku ni menyusuri lebuh raya utara selatan nk blk kelantan.. aku blk kg ikut grik.. ni sbnrnye alternatif nk elak dari jam.. takut jln gua musang tu jem jer.. blk umah aku kat tanah merah dl sbb nk amik brg kat umah aku.. smpt la sahur ngan family.. pahtu ptg nye tu trs gerak blk kb.. sbb kali ni nk raya pertama kat umah aku.. kena blk umah asben dl la.. thn ni dalam sejarah wei.. aku bungkus ketupat palas dengan mak mertua aku.. hahaha... berpulas2 tgn aku ni.. tapi x menjadi seperti yg nk pn.. last2 aku jadi tukang potong jer.. hahaha...


thn ni tema kaler biru.. tapi biru x seragam. hehehe.. ni gara2 last time gi cari baju raya la tuh.. saje nk tepek gmbr raya satu famili...

kami satu famili... skang ni ssh nk amik gmbr ber4.. si abg ade je hal yg dia nk wat..
 
 
aku n asben.. tapi time ni asben bad mood.. tgh sakit gigi la.. soh senyum pn dia wat dekkk jer.. xpe la.. dia sorang je yg rase sakit.. sbb tu la gitu... kita x leh nk tlg pn.. kan..kan.. kan.... tu yg muncung je. xleh mkn.. kesiannnn kan.
 
 
ni al gmbr anak2 cucu2 mak aku..  ni x sume ade.. br 4 org anak mak aku jer.. lagi 3 anak mak aku xde time ni.. mcm2 kaler ade kan.. kaler biru tua tu famili abg aku yg no2... kaler oren tu famili kakak aku no 3.. kaler cream(tersorok skit sbb dok barisan blakang) famili kakak aku no 4.. abg aku no 1 ngan no 5 x blk beraya.. abg aku no 6 blk umah mertua.. lum smpi lagi mase sesi bergmbr ni.. kalel biru muda + biru tua tu famili anak mak aku yg no 7 a.k.a bongsu.. aku la tuh... actually mak aku ngan ayah tiri aku tu kaler meroon.. tpai diorang x pakai sedondong la plak.. payah tul mak aku ni nk soh pakai sedondong.. nk plak kaler yg garng2.. xpe la... nk wat cmane...
 
saje je zoom in gmbr hero no2 ku.. rambut x smpt nk potong.. serabai je kan.. hehehe.. nk bg pakai songkok, mmg x kan lekat la..


kuih raya thn ni,  mmg byk giler la.. aku wat blk lagi(buat skit + yg beli byk).. yg abg + kakak + ipar yg beli/buat sama.. mak aku dh raya 6 pn kuih raya x abis lagi.. hehehe.. xpe.. tuk stok sbln syawal la tuh kan... hehehe... abg aku rajin byk thn ni... dia wat lemang.
pagi raya, sume berkumpul ramai2 kat umah kakak aku .. lgpn umah dia depan masjid.. jadinye lps turun dari masjid, sume gi makan kat umah dia la.. thn ni makan lps semayang raya sume wat kat umah kaka aku.. takut x muat dlm umah, wat kat parking kete.. sapa2 yg turun masjid di jemput la singgah.. kakak aku siap masak nasi dagang, satay, nasik impit, kek2 (yg dibeli), lemang (yg abg aku wat), ketupat (mertua aku buat kan) n kuih2 raya...

sebahagian daripada juadah pagi raya.. tgk la anak teruna aku.. cam kebulur je kan.. hahaha


raya pertama dok umah jer.. sbb xde org kat umah.. kang ade tetamu, xde org kat umah la plak.. hero sulong aku ikut ummi (kakak aku yg no 4) dia blk tumpat.. mlm br blk .. sunyi bangat bile si abg xde, si adik plak tidooo jer.. raya ke2, br gerak gi kubur arwah ayah.. skali terus la gi beraya kat umah sedara mara belah ayah.. mlm tu gerak blk umah asben kat kb.. part beraya ngan family n sedara mara asben plak la.. tung tang tung tang, raya ke4 asben dh kena blk kl.. sbb raya ke5 dia dh keje.. aku x ikut skali.. sbb lum puas lagi dok ngan famili kat kg.. hehehe.. aku blk dok umah aku la.. berpuas2an ngan famili kat umah.. bukan wat ape pn.. dok je la ngan famili.. mlm sabtu asben blk smula.. nk amik bini terchenta la plok.. hehehe... ahad mlm tu dah gerak blk kl.. sbb isnin masing2 dah keje...



.: SALAM AIDILFITRI :.

Salam Aidilfitri


arini last aku keje sblm raya.. mlmni dh nk lik kg.. awal kan aku cuti raya.. kalu ikutkan asben aku ajak blk ari jumaat lagi.. sbb dia last keje ari jumaat lps.. tapi aku x brani nk amik cuti awal2.. kompem bos aku x nk sign nye.. aku amik la 2 hari cuti.. "tq bos sbb approve cuti saya.. saya nk blk jauh bos. tu kena amik cuti awal.. hehehe..."

kalu ikutkan, tmpt keje aku cuti raya 17hb - 26hb. 27hb tu br start keje blk.. memandangkan asben aku dah cuti skang ni, so, kitorng pn nk babai kat kl awl la.. alaaa.. blk kg awal, kena dtg awal gak.. asben aku dh start keje 23 hb la.. huhuhu... so, 22hb tu kena dtg kl dah.. tapi tgk la camne.. silap2 aku soh asben aku blk kl dl. nnt mintak dia blk amik aku kedian.. hehehe.. cam kejam je kan.. tapi aku x puas bile dok kg kejap jer.. :D...


pe2 pn kat sini aku nk ucapkan



kepada sesapa nk blk beraya kat kg tu, hati2 di jalan raya.. ni pesanan tuk diri aku sdiri..
hrp2 nye mlm ni keadaan jalan masih lagi bergerak lancar. br lancar perjalanan kami.. kalu x, naik kematu la bontot aku dlm kete.. sapa2 yg penah melalui perjalanan kl-kelantan ataupn perjalanan yg lebih 5 6 jam br smpi.. tu tau la camne penatnye dok dalam kete.. kena plak asben aku ni jenis yg x suke benti2..

raya kt mana tahun ni?? aku mmg tiap2 tahun blk beraya dua2 kg.. dah nama pn satu negeri.. mesti la b lk dua2 kg.. kalu x blk kg aku, kang ada orang menangis sorang2 nnt.. tapi yg penting tu raya pertama la.. raya pose thn ni, aku beraya kt kg aku dl.. mungkin raya ke2 br blk kg asben..

barang2 tuk wat blk kg?? sume dah siap kemas.. dah siap zip pn.. hehehe.. ptg ni x nk kelam
kabut nk kemas lagi.. nk siapkan tuk berbuka lagi.. pahtu nk wat bekal tuk sahur lagi.. dah la
penat keje seharian(mcm la org lain x keje.. hehehe).. keje xde la penat sgt.. nk meredah jem
tu yg penat.. menu ptg ni mungkin simple2 je kot. x nk masak meriah2.. kang x abis, sapa nk
abiskan.. 


.: VROOM...VROOM...:.



Assalamualaikum..

sepanjang bulan pose ni, aku ari2 ulang alik keje ngan moto jer.. 1x je aku dtg ngan kete.. dah
time blk tu jem teramat la sgt, smpi kan kete aku temperature naik.. tu la decide nk dtg keje ngan moto tu.. lgpn kete2 aku tu x brape sihat(ada 2 kete pn dua2 rusak la..).. kena masuk spital la.. kete aku tu kena tukar 'kasut'.. kalu xde org tegur, mungkin aku dok bwk lagi kete tu.. tapi aritu ade org tegur yg keje aku 'kasut'nye dah nmpk urat2 putih, mula la takut.. dan2 trs dok sadai je kete tu.. hehehe.. kete asben plak, lps temperature naik aritu, smpi ke sudah x brani nk bwk.. aritu dah gi repair tukar tangki air, asben bwk still gak naik temperature nye... arini kena siapkan service sume2 skali 1 kete tuk blk kg nnt.. x nk ade mslh dalam perjalanan..

serius aku cakap, aku dh lama x bwk moto... bonceng pn dh lama x.. bukan belagak, tapi memandangkan bilangan ahli keluarga aku ni dah bertambah, x muat dh nk naik moto.. tu yg bile 1st time bwk moto sejak sekian lama x bwk moto, rase x brape confident.. bukan xde lesen pn.. cuma takut2 je la ngan kete byk.. ngan moto cilok sana sini.. tapi bila dah lama rase cam sonok plak.. aku plak main cilok2.. smpikan ade opismet aku tegur "DAH SONOT NAIK MOTO KE SKANG NI".. hehehe.. mmg sonot pn.. sbb time blk, x yah nk pikir jem.. cilok kiri cilok kanan 10minit dh smpi umah.. tapi bile pikir kat aunty cleaner 2 org yg tumpang aku sblm ni, kesian la plak kat dia.. mungkin bulan pose ni je kot merempit.. lps raya ni, back to normal kot.. gi keje ngan sang WIRA ku..

:: asben asyek dok tny, bile nk pulangkan moto dia.. hahaha.. sbb skangni aku yg konker moto dia. sabar ye bang.. harta abang harta bersama kan..kan..kan...:D

.: NOT FEELING WELL :.




.: PROGRESS ANAKKU :.

salam jumaat...
arini nk wat entry pasal anak2 plak.. dh lama x wat update pasl anak2 kat blog usang aku
ni..skang ni, genap la umur hero aku no2 1 thn 1 minggu... si abg plak dah berumur 3 thn 2
bulan ++.. ibu ngan abah dia x yah la nk update gak ye.. hehehe...

selasa aritu ada bwk my baby gi klinik tuk cucuk 1 thn punya.. lwt skit 2 3 hari.. xpe.. bukan
lwt mana pn.. doc pn x kata aku gi lwt.. aku dh fedup nk gi RSAT yg dekat ngan umah aku..
servis dia hampess.. menyakitkan ati.. aku sanggup kuar duit skit daripada sakit ati ngan RSAT tu ... aku bwk anak aku gi klinik private.. tapi klinik private tu dh macam klinik famili aku.. sbb sakit demam aku gi klinik tu.. servis dia ok la.. caj pn aku rase adalah termurah kat area2 umah aku ni..  doc dia ssgt la friendly... laki bini dua2 sgt baik.. meh nk promote skit klinik tu.. nama klinik tu POLIKLINIK HIKMAH.. doc sgt berhikmah ok.. aritu masa nk cucuk my baby, pandai dia pujuk... tapi dlm pujuk2 tu pn, my baby still gak nangis.. anak manja tol la.. hahha... mase cucuk tu ada la timbang gak.. berat dia skang ni br 8.9kg... aku rase ringan la plak... ringan2 pn, still x leh jalan lagi ni.. camne anakku.. cpt la bule berjalan.. ibu dah x larat nk dukung2.. raya ni biar la dh leh jalan. bule la gi jalan kutip duit raya.. hahahaha

progress si abg plak.. si abg skang ni 3 thn 2 bulan ++.. makin mulat. perut dh nk jadi cam perut abah dia plak... kalu pagi2 mmg berpeluh dl la aku antar anak2 aku gi umah ngasuh.. kena time dia x nk bgn tido, soh dukung, mmg mandi pelluh pagi2 la jwbnye.. berat dia x sure brape skang ni.. makin bertambah nakalnya.. makin kuat nyakat adiknye.. adik dok main elok2 dia gi kacau adik dia.. adeh!! aku pn dah x larat nk marah dah... dah nama pn budak.. skang ni sume keje dia nk wat sdiri... mandi x nk bg aku mandikan.. nk mandi sdiri. nk sabun , gosok gigi sdiri.. aku plak x yakin bersih ke x dia sabun n gosok gigi tuh.. pahtu nk makan pn sdiri.. tapi berterabur la nasik2 keliling tmpt dia mkn tu.. xpe la.. aku biarkan je la.. nk basuh kencing pn sdiri.. nk basuh berak pn sdiri(part ni aku x bg dia wat sdiri).. nk pakai baju sdiri.. wlpn kadang2 dia pakai baju terbalik... hahha... mungkin peringkat umur dia skang ni nk belajar wat benda sdiri... yg aku x suke dia wat, dia nk tolong aku masak kat dapur.. kalu time masak, mmg bising la kat dapur.. aku dok menjerit2 kat dapur ngan ank aku tuh.. tu la.. dl aku nk beranak pompuan kot.. sbb tu rajin bebenor nk tolong aku masak..
mlm tadi kunun2 aku nk wat kuih raya la.. hehehe.. tp cancel x jadi sbb anak aku dah masukkan telur dalam adunan kuih tu.. resepi dia x de telur.. adeh!!
thn ni plan nk wat kuih raya byk tuh.. tapi nmpk gayanye tahun ni raya wat kuih raya TUNJUK je la.. tujuk2 kat kedai pahtu byr.. hahaha