.: WORDLESS WEDNESDAY - FLY :.







.: LEMBAB :.

entry kali ni bukan aku nk ckp yg aku wat kek cokelat lembab k.. ni adalah berkenaan ketidakpuasan hati aku ngan satu badan kerajaan ni yg bagi aku tah ape2 je la..

sbnrnye 2 3 menjak ni aku ade la berurusan ngan JPN (jabatan pendaftaran negara) berkaitan ngan tukar2 ic nih... bukan nk tukar ic aku.. ic aku dh mmg mykad dl2 lagi... ic anak aku pn dh mykid sejak kuar lagi... ni cite pasal ic asben aku.. dl, tentera ni mmg x pakai ic.. pakai ic diorang yg ala2 cam ic yg liminate tu.. cam kuno sgt kan..skang ni diorang nk tukar cam ala2 mykad gak la.. rasenye kalu bab2 ic cam ni, polis lagi dahulu tukar.. sbb aku penah tgk ic abg aku mase 2008 dl lagi.. abg aku polis... dh cam mykad pn... yg tentera ni je masih guna kad pengenalan diri yg liminate.. mmg aku pn kata kuno gak kat asben aku.. hehehe...

rasenye dah ramai gak yg dh siap n dh ade pn ic ni(bagi spa2 yg keje tentera la).. tapi mslh skang ni, asben aku x dpt2 lagi.. tah nape la.. sejak dari bulan8 2010 lagi wat.. smpi skang ni dh tgh thn 2011, x dpt2 lagi... kalu org awam, kalu wat kat putrajaya, dlm mase sehari dh bule dpt.. kakak ipar aku ic dia hilang mase shoping kat jalan tar time raya thn lps, gi wat ic kat maju junction, smggu dh leh dpt... aku pn pelik.. nape la tang nk tukar ic tentera ni lmbt sgt.. ape yg buat jadi lmbt sgt pn aku x tau... ke sistem diorang x support tuk ic tentera... ni sume gara2 asben aku soh aku tlg dia la nih.. xpe.. aku xde keje, bule tlg ... kalu time bizi bangat, x smpt gak nk tlg laki sdiri pn.. dh berkali2 cek n call JPN, jwpan sama gak.. MASIH DALAM PROSES... smpi bile diorang proses pn aku x tau la...

rase cam nk je gi JPN kat putrajaya sdiri.. aku suke bab2 sembur org nih.. hehehe... br je kejap tadi budak kat kaunter touch n go kena ngan aku.. dh sah2 aku bgtau nk reload masuk kad touch n go duit aku yg kena telan dek mesin tambah nilai tempohari, dia plak mandai2 gi pos cek kat umah aku.. dah la kalu pos benda2 yg rase penting ,x brape nk selamat kalu pos ke umah aku.. sbb budak2 sll je bukak n main2 peti surat org lain... tah ape2 je la.. aku pn pe lagi, kena sembur la budak tadi tuh(sembur bukan bermakne tersembur ngan air2 luir ok.. hehhe)... kalu la ade sapa2 yg keje ngan JPN ygbule jwpn persoalan aku ni, kan best....




.: CITE ASYRAAF PLAK :.

arini nk cite pasal hero junior aku, asyraaf.... macam2 peel dia skang ni sejak menjangkau usia 2 tahun... penat melayan kerenah dia.. tapi penat2 pn, sonot sbb anak membesar depan mata..

skang ni perut aku mula menonjol ke depan... maka, aku cpt la penat... pantang aku baring je, mula la ade orang kacau.. x hero junior, hero senior... tutup cite pasal hero senior.. nk cite pasal hero junior jer..... skang ni, kalu aku baring, asyraaf akan dtg letak telinga dia kat atas perut aku.. kunun2 nk dgr la bby wat pe.. hahaha.. pahtu dia siap soh aku wat ala2 bby tendang dia. dari pemerhatian aku selama ni, insyaAllah dia bule jadi abg yg penyayang pahni.. bukan nk puji anak sdiri.. tapi mmg dia tu jenis sukakan baby.. sepupu dia yg br 4 bulan pn, asyek nk dukung jer.. smpi kan baby tu yg rimas... pahtu aku tny ngasuh dia, sbb ade baby sorang kat sana, dia ckp asyraaf x pnh lagi buat pe2 baby tu... sll je nak cium.. risau gak.. takut terjatuh atas budak kecik tu kan.. tapi x tau la.. kot2 ngan baby org je camtu.. ngan adik dia seksok, lain plak jadinye..
cuma harapan aku, ngan adik dia sdiri seksok pn camtu gak la hendaknye...

satu lagi psl asyraaf, manja dia makin menjadi2 skang ni.. adeh!!! penat melayan wei... smlm ni dia dh manja.. skang ni bertambah2 lagi... kadang2 nk cepuk je rase bile time blk keje penat2 dia plak ngada2 nk itu ini... ramai org kata aku ni manjakan anak.. kalu la org kata aku manjakan ank, satu je la nk tny, camne cara manjakan ank tu.. nk kata aku x pukul anak, pukul gak. tapi xde la melampau2.. nk kata aku x marah, sll je kena marah... nk kata aku ikut sume kehendak dia, x de gak.. sbb sllnye aku time malas, wat dek jer... tah ler.. mmg dh dia tu sejak azali kot manja gitu....

moga anak ibu x manja2 lagi la pahni... moga jadi abg yg penyayang.. bule tlg ibu seksok...



.: CITE LONG WEEKEND :.

skang ni mood aku nak berblog agak merundum... mungkin kebelakangan ni byk keje kot.. aku kan multitasking.. tamak nk wat keje.. hahaha..

arini just nk post skit entry pasal famili aku... long weekend aritu aku satu famili balik kg.. kebetulan blk nk antar parent aku yg dh seminggu kat kl ni.. sje je diorang dtg jalan2. kelantan asyek ujan jer.. so, mak aku cuti la.. x leh nk gi menoreh... korang mesti tertny2, nape la mak aku yg dh nk masuk 70-an(kalu umur dlm ic dia, dh 68thn) masih lagi keje.. nape la anak2 dia masih biarkan diorang cari duit sdiri.. sedangkan anak2 sume dh lepas dari tanggungan dia.. duit yg anak2 dia bg kat dia bulan2 pn, agak2nye dh sama ngan income aku bulan2 kot... mungkin la kot... jwpnnye, aku sdiri ssh nk ckp.. jwpn ade pada dia je.. tapi aku wat andaian, mungkin sbb dia sejak dari muda lagi keje, bile dok umah jer, rase x best.. so, dia nk ilangkan rase boring dia kat kat kg tu, dtg la jalan2 umah anak2 dia... mula2 gi gemas ari jumaat, umah abg aku sbb dia tumpang abg aku nk blk gemas.. pahtu ari ahad aku gi amik dia kat gemas.. dok umah aku smggu gak la.. dok main ngan cucu dia.. ngasuh cucu la lebih kurang.. smggu gak la asyraaf x gi 'skolah'..

ari jumaat malam kitorng gerak blk kg.. tapi satu perkara yg x best blk kg kali ni, blk time aku xdok pitih... x gaji lagi la time tu.. adeh!! x dpt la nk gi borong sakan kat 'seberang' sungai a.k.a siam nun.. eh!! pegi gak, tapi just cuci mata je la.. jeles tgk kakak aku borong sakan.. dia tu mmg sll borong brg, sbb dia berniaga.. seb baik la gomen dh gaji.. so, tumpang duit laki aku je la.. isnin malam dh gerak blk kl.. x puas je rase dok kg.. ye la, perjalanan pn dh 6 7 jam br spmpi.. phtu dok umah aku sehari, dok umah asben sehari, sehari lagi atas jalan..

selasa plak dtg keje ngan mood penat.. tersengguk2 gak. wlpn bukan aku yg drive, tapi sakit badan tu ttp sakit.. mungkin faktor jalan n masa kot.. lgpn ngan keadaan aku skangni.. lagiii la cpt rase sakit segala mala sendi tuh..

skang ni asben aku still cuti.. isnin depan br keje blk.. best kan kalu aku pn dpt cuti sama.. bule la berlama-lamaan skit kat kg.. tapi syg wei nk amik cuti saja2.. dh la cuti aku skit je.. simpan je la cuti tuh.. pjg la cuti 'skolah' anak teruna aku.. smlm br start antar dia gi 'skolah' blk.. saje je soh abah dia antar.. kang lama2 cuti, x nk dok kat 'skolah' plak.. aku gak yg ssh nnt.. smlm pn bile ckp, esok kena skolah umah ibu ros, trs dia wat muka.. x nk gi... tu la.. bile dh lama2 dok ngan ibu n abah dia.. camni la jadi..