.: HEPPY NEW YEAR :.


...... LAST ENTRY 2009 .....


pejam celik pejam celik, dah nk masuk tahun baru.... rase cam kejap je kan dah setahun lagi berlalu... byk benda pahit manis sepanjang 2009 nih...perkara pahit, x nk la aku crite kat sini.. wat ape di kenang perkara yg pahit .. baik kita igt perkara yg manis.. perkara yg manis, mesti la 2009 ni aku sudahpn bergelar ibu.... alhamdulillah la.. wlpn umur sudah senda 20-an, tapi bersyukur ssgt... sambutan tahun baru kali ni aku x gi mana2... asben aku keje la malam ni.. so, dok umah je la ngan asyraaf n adik ipar aku... xpe la.. dr dok gi sambut tahun baru, baik aku gi gotong royong sempena asyura... sbnrnye arini ade majlis gotong royong asyura kat masjid dekat umah aku... tu anjuran TUDM Subang... da jemput sume skali. tapi disebabkan aku keje, x dpt la nk gi bergotong royong dari awl lagi... kalu rajin, pahni gi tunjuk muka pn jadi la.. at least dpt la gak kenal2 ngan jiran tetangga... serius aku kata, aku lum kenal sume lagi jiran2 aku... jiran satu blok ni pn aku lum kenal sume... camne nk kenal2, tiap2 ari keje... gi keje pagi2 lagi, blk keje lak dh nk maghrib.. kompem org sume dh masuk umah masing2... time ade function camni je la aku rase bule mengeratkan silaturrahim....

pe2 pn, aku nk ucapkan " SELAMAT MENYAMBUT TAHUN BARU 2010". semoga tahun baru lebih baik dari tahun2 sebelum ni....




.: PERKARA SUNAT 10 MUHARRAM :.

14 Perkara Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura (10 Muharram)

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah
fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang ridha.

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

6. Bersedekah
fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu
lafaz niat : "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala"

9. Bercelak
fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah diakhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala"
Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah di baca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca "hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ni'mannasiiru"
fadhilat - Tidak mati pada tahun ini

13. Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa
Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala"
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.




.: SALAM MAAL HIJRAH :.


SALAM MA'AL HIJRAH

selamat bercuti tuk sume2 yg cuti esok sempena maal hijrah.... dah masuk thn baru pn ek.. dh 1432h .... jom la kita pakat2 baca doa akhir n awl tahun... mudah2an tahun baru yg bakal tiba nnt akan membawa seribu erti dan lagi bermakna bg kita semua.. jom kita pakat berhijrah... x kira la hijrah ape skali pn.. hijrah kelakuan kita dari jahat ke baik amat di alu2kan(aku lum cukup baik lagi.. jom hijrah)... esok???... sempena cuti maal hijrah ni, aku x de plan pe2 pn... dok umah je la memandangkan asben aku kena keje... cuma kat umah aku ni ade cam nk wat majlis jer... siap ade pasang khemah lagi... majlis ape pn aku x sure la(kalu ade majlis makan2, bez gak kalu aku pn dpt jemputan.. hehehe)...



:: nape sambutan tahun baru (1 jan) lagi meriah dari sambutan tahun baru (1 muharam).. kadang2 soklan ni bermain gak kat pale otak aku....




.: BOSAN... LAYAN TAG DULU :.

boring...boring...boring.. jom layan tag dulu.


1. Name one person who made you laugh last night?
~: of coz la anak aku.. sbb hasben n anak aku je ade kat umah..

2. What were you doing at 0800?
~: biasenye time2 camni aku dok depan tv smbl tidurkan anak.. kalu x pn, dok masak kat dapur..

3. What were you doing 30 minutes ago?
~: chatting... main tenet.. :D

4. What happened to you in 2006?
~: banyak benda jadik.. suka duka sume ade.. byk mengajar aku erti kehidupan sebenar... x perlu la bgtau kat sini kot..

5. What was the last thing you said out loud?
~: ABANGGGGGGGG!!!!!!

6. How many beverages did you have today?
~: 2 kali, sarapan dan makan tengah hari....

7.What color is your hairbrush?
~: hitam...

8. What was the last thing you paid for?
~: barang2 yg beli kat 99 speedmart smlm... brg2 dapur n keperluan anak jer..

9. Where were you last night?
~: Kat rumah je.. layan anak n tv..

10. What color is your front door?
~: Coklat..

11. Where do you keep your change?
~: dalam botol susu yg rm2++ tuh.. ala2 tabung la tuh. :D

12. What's the weather like today?
~:panas + mendung + cam nk ujan jer

13. What's the best ice-cream flavor?
~: Semua suka, asalkan ice-cream...lg2 kalu yg free.. hehehe

14. What excites you?
~: Bila masak resipi baru, menjadi dan sedap!!! pahtu dpt pujian suami... suke la.. :D

15. Do you want to cut your hair?
~: nak tapi ni pn baru je potong. .tunggu panjang dl la..

16. Are you over the age of 25?
~: yupe... dh penghujung 20-an la.

17. Do you talk a lot?
~: tgk pada keadaan la..

18. Do you watch the O.C ?
~: O.C??? pe tuh...

19. Do you know anyone named Steven?
~: x-opismate dl.. aku x kena pn ..just kenal name je.. :D

20. Do you make up your own words?
~: kadang2

21. Are you a jealous person?
~: ade gak kadang2 tu jeles.. klau yg mendatangkan pekdah, ape slhnye jeles kan..

22. Name a friend whose name starts with the letter ' A '?
~: ASYRAAF.... my son n my bez friend..

23. Name a friend whose name stars with the letter ' K '?
~: KAKYAH.... kakakku merangkap tempat aku mengadu nasib selain hasben aku..

24. Who's the first person on your received call list?
~: mr lover ..

25. What does the last text message your received say?
~: msg promotion dari maxis...

26. Do you chew on your straw?
~:cam xde keje lain jerk...

27. Do you have curly hair?
~:yesh.. ala2 babydoll lagi tuh.. hahaha...

28. Where's the next place you're going to?
~: balik kg.. oooooo.. blk kg...

29. Who's the rudest person in life?
~: Tak de pulak, sebab kalau ada pun macam tak perasan.

30. What was the last thing you ate?
~: mee bandung kakak aku buat..... lama x pekena... sedap la plak..

31. Will you get married in the future?
~: sudah.... cukup la skali ni jer...

32. What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?
~: Tak ingat sebab jarang tengok2 movie ni. sll nk tgk, beli cd n tgk kat umah jer.. kalu x, tgk movie kat tv je la..

33. Is there anyone you like right now?
~: yg x menyakitkan ati n baik..

34. When was the last time you did the last wishes?
~: last wishes???... lps solat tadi la..

35. Are you currently depressed?
~: kadang... kadang... lumrah manusia la...

36. Did you cry today?
~: tak.

37. Why did you answer and post ni?
~: saje je suke2.. nk isi mase boring ni..

38. Tag 5 people who would do this survey.
~: sape2 je bule wat(kepada yg suke wat tag je la).. lgpn aku jwb tag dr org gak.. :D




.: WEEKEND YG MEMENATKAN tp SERONOK :.

mmg lps aku long weekend(mmg bln ni bulan long weekend.. tiap2 mgg long weekend la)... sonotnye... cuti start ari jumaat lagi(jumaat cuti sempena keputeraan sultan selangor)... kebetulan time skang ni cuti skolah, kakak2 n abg aku dtg la umah aku..saje2 la diorang nk abiskan cuti yg tinggal lebih kurang 2 mgg lagi ni... diorang smpi petang jumaat lagi... mmg meriah la umah aku aritu... abg sulung aku satu family.. tambah lak kakak2 aku dari kg lagi.. adik ipar aku 2 org... mmg crowded gile la umah aku weeknd aritu... dh la umah sempit.. tapi bersempit2 kejap xpe.. yg penting, heppy bersama family... tu yg penting.. jadual aku weeknd aritu mmg pax la...jumaat tunggu ketibaan kakak2 n abg aku...ptg tu gi amik diorang kat tesco shah alam(coz diorang x tau jln nk gi umah aku).. pahtu sabtu lak gi kenduri kawen makteh(adik angkat abg aku) kat sri andalas, klang.... lps kenduri, gi kl.. jln2 kat SOGO.. mmg sale kat sana.. skang kan musim YES.. bwk kakak aku shoping kat sana.. aku??.. tershoping gak selai baju overal anak teruna aku... hahaha... ape bule wat.. dh nafsu shoping aku tinggi.. sabar je la laki aku.... :D... blk umah tu, sume flat... penat jelajah sume pelusuk SOGO...

ahad lak bwk anak2 buah aku gi wet world kat shah alam.. aku, asyraaf n sorang kakak aku x gi la.. sbb nye ade plan lain... aku gi antar je diorang kat sana.. mmg ramai gile org kat sana.. smpi parking kat sana pn penuh.. kat kali lima jln pn penuh ngan org paking kete.. last2, aku blok je kete org... bknnye aku lama pn.. just nk dropby diorang jer... pahtu aku ngan kakak aku pn jalankan plan kitornag.. kakak aku sorang ni mmg kaki shoping.. aku bwk la dia gi shoping kat alam sentral(sbb tu yg dekat ngan wet world)... x smpt abis shoping, asyraaf lak wat hal.. lapar+ngntuk la kot... sbb dr pagi tadi x tido lagi... mase tu time lunch lak... tp perut dia x terisi lagi.. kami pn cepat2 la shoping.. phtu trs blk umah.... kesian kat anak teruna aku.. x smpt nk mkn.. dh tertido... tido pn kejap je la sbb perut kosong.. bile dia dh bgn, aku bg dia makan kenyang2 dl.. pahni nk layan shoping lg nih.. hahaha... kol4 lebih aku gi amik diorang sume.. tapi sume x nk blk lg la.. aku ajak kakak aku lepak kat akuarium(sblh wet world).. ni 1st time aku jejak kaki kat sana... beli eskem n lepak2 kat sana.. asyraaf pn join makan eskem sama2 kitorang gak.. hahaha.. belasah je la.. janji perut dia x meragam sudah la... otw blk umah lak, kami layan shoping lagi.. shoping kat giant lak.. aku just shoping barang2 dapur yg sudah kehabisan je la... tapi, terbang gak la 2 keping... kol8 br blk umah la.. blk tu, rase penat lak.. terbantut plan belah malam.. plan asal nk gi umah sedara kat setiawangsa.. tapi sbb sume kepenatan, terpakse la cancel... tgk la mlm ni.. kalu x de ape2 hal, bule la gi. leh bwk kakak aku jln2... esok diorang dh nk blk kg... kalu la aku dpt cuti, mahu je aku ikut diorang blk kg...


to kak kay >> sori la x dpt nk gi umah mlm tadi..



.: PENIPUAN SAINS BARAT UNTUK NEGARA ISLAM :.

ni aku dpt dari email aku... aku just kopipes je.. bule share ngan bloggers sume....

Pengalaman seorang bapa

PERTEMBUNGAN ANTARA SAINS MODEN DENGAN ILMU WAHYU (AL-QURAN) & HADIS

Dalam artikel ini saya menceritakan pengalaman diberikan Allah anak sulung dengan pemberikan anak manja ini makanan rapu. Sebenarnya, melalui anak yang sulung ini, begitu banyak Allah memberikan ilmu melalui pengalaman membesarkannya. Alhamdulillah bersyukur saya di atas segala nikmat yang diberikan Nya.

Dari tahun 1980 hingga 1985, saya mengajar di tiga buah sekolah dari SMK Sultan Ahmad Shah Cameron Highland, Sekolah Mahmud Raub dan akhir sekali di Sekolah Menengah Sains Raub. Saya mengajar subjek utama biologi tingkatan 4 dan 5 di samping beberapa subjek lain. Dalam subjek biologi ini saya menggalakkan pelajar saya untuk memakan hati kerana menurut sains, hati kaya dengan pelbagai khasiat seperti sumber zat besi yang sangat diperlukan oleh tubuh badan . Saya ti dak pernah membuktikan sama ada benar dakwaan sains ini tetapi itulah yang perlu saya ajarkan kerana ia terdapat di dalam sukatan pelajaran biologi dari dulu sampai sekarang.

Para doktor juga telah diberikan ilmu yang sama iaitu hati sama ada hati ayam atau hati lembu mengandungi sumber zat besi yang tinggi yang sangat diperlukan tubuh. Namun Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ilmu sains ini iaitu mafhumnya lebih kurang begini “Janganlah kamu makan organ dalaman” . Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya. Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:
1. Hati
2. Paru-paru

3. Perut
4. Hempedal
5. Buah pinggang
6. Jantung
7. Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
8. Telur ikan
9. etc.

Sains menggalakkan makan hati kerana khasi at zat besinya yang sangat diperlukan manusia sedangkan Islam melarang dari memakan hati ini . Mana yang anda pilih? Sains atau pesan Nabi Muhammad SAW ini?

Kembali kepada pengalaman membesarkan anak sulung 25 tahun lalu, setelah berbagai makanan rapu termasuk berbagai jenama minuman bergas diberikan, sewaktu anak saya berusia 2 tahun, ia sudah menghadapi satu masalah, beliau mudah letih dan tidak bermaya. Saya dan isteri membawa anak kesayangan ke klinik di Raub Pahang. Doktor Cina di klinik ini sangat rapat dengan saya dan isteri kerana isteri doktor ini mengajar matapelajaran Biologi di sekolah yang sama dengan Isteri saya.

Setelah membuat semakan dan ujian termasuk melihat di dalam kelopak mata bahagian bawah, doktor mengatakan bahawa anak saya sudah mempunyai masalah anemia atau bahasa mudahnya kurang darah atau lebih tepatnya darah anak saya ini kekurangan sel darah merah menyebabkan warna darahnya kurang merah . Doktor menasihati kami berdu a agar memberikan anak sulung kami ini makan banyak hati seperti hati ayam. Doktor juga ada memberikan supplement untuk anak kami tersebut.

Bermula dari saat ini setiap kali balik dari sekolah, sewaktu singgah di pasar Raub, saya akan membeli sekilo hati ayam untuk diberikan kepada anak disamping makanan ayah dan ibunya. Walaupun dengan supplement dan hati ayam yang diberikan, keadaan kesihatan anak saya semakin merosot . Ia semakin sangat mudah letih. Beliau hanya akan menjadi penonton apabila sepupunya bermain atau rakan-rakannya berlari berkejar-kejaran.

Perniagaan doktor ini semakin maju maklumlah saya kerap ke kliniknya boleh dikatakan setiap bulan selain dari sakit demam. Pada usia anak saya ini 4 tahun, doktor Cina ini dah surrender dan merujukkan kes anak saya ini ke Hospital Universiti Petaling Jaya . Saya dan isteri terpaksa mengambil cuti membawa anak menemui doktor pakar kanak-kanak. Anak saya diambil darahnya dan doktor minta anak s aya dimasukkan ke dalam wad kanak-kanak. Bacaan hemoglobin dalam darah anak saya cuma 4.2 sedangkan orang biasa sepatutnya dalam lingkungan 12 dan ke atas . Allah saja yang mengetahuinya azab yang kami lalui. Hasil pemeriksaan doktor, mereka mengatakan anak saya kena anemia Talesemia (umur sel darah merah pendek berbanding normal 120 hari). Saya tidak ada ilmu ketika itu tentang apa itu (Talesemia). Saya menelefon kakak ipar saya di Tapah bertanyakan apa itu Talesemia. Subhanallah, penjelasannya sangat mengerikan. Kanak-kanak penghidap talesemia selalunya meninggal dunia sebelum usia mencecah 7 tahun . Adakah saya akan kehilangan anak sulung yang dikasihi?

Sudah tidak tahu apa yang perlu dibuat, saya berkunjung ke sebuah farmasi di Kajang mencari sesuatu yang boleh saya usahakan untuk mengubati masalah anak saya. Saya ternampak sebuah ubat supplement buatan Amerika dalam bentuk cecair bernama NUTROPLEX. Saya tawakkal membelinya dan memberikan ubat ini kepada an ak saya. Alhamdulillah bacaan hemoglobin anak saya meningkat sehingga ada waktunya kepada bacaan 7. Satu perkara lain selain masalah masalah yang telah disebutkan di atas, anak saya ini kerap sekali menghadapi demam secara purata 2 kali sebulan dari usia 2 tahun sehingga berusia 13 tahun . Pendek kata, sekolah memang terpaksa selalu tidak hadir kerana demam.

Begitulah masalah yang kami hadapi membesarkan anak sulung ini sehingga berusia 13 tahun. Kerap demam dan tidak bermaya serta mudah letih. Kemuncak masalah ini ialah bila satu ketika saya mendapat panggilan telefon dari isteri mengatakan anak saya terpaksa dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius. Waktu ini saya sudah mula berguru dengan arwah guru saya. Segala masalah anak saya sudah sedia dalam makluman arwah guru cuma menanti saat yang sesuai sahaja untuk memberitahu kepada saya.

Dalam saat kebingungan mengenangkan anak dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius, saya menelefon arwah guru saya. Setelah saya menjelaskan cerita sebenarnya, arwah memberitahu saya agar mencari sebanyak mungkin buah delima masak di mana-mana kampung dan berikanlah makan kepada anak saya. Alhamdulillah saya berjaya mencari agak banyak juga buah delima kampung dan saya menyuapkan kepada anak saya. Alhamdulillah selepas beberapa hari, anak saya dibenarkan keluar dari wad hospital.

Bermula dari saat inilah saya terpaksa akur sahaja dengan apa yang disarankan oleh arwah guru saya. Sebelumnya, saya memang banyak membantah kata-kata arwah guru, maklumlah saya lulusan universiti (biologi & kimia) sedangkan arwah guru sekadar pengamal perubatan tradisional dan tok guru agama . Arwah guru saya menasihati agar:

1. Elakkan dari makan sebarang organ dalaman seperti hati dsbnya
2. Elakkan makanan rapu seperti coklat, maggi mee, twisties, ding dang, double decker,burger, naget, sausage dan sebagainya
3. Elakkan minuman bergas

4. Elakkan jeruk-jeruk kering dan basah
5. Makan sayur-sayuran yang berzat seperti sayuran hijau dan pahit.
6. Makan buah delima
7. Makan epal hijau




.: KB Mall runtuh ???? :.


KB Mall runtuh?????? sll dengar bangunan yg tinggi2 je runtuh.. ni bgnn yg br je x smpi 10 tingkat runtuh.. ... oh!.. cam x pecaya je shoping complex yg terletak kat kelantan tu bule runtuh.. aku dh dpt call dr kwn aku dari kelantan mlm tadi.. dia dh bgtau berita ini.. tapi aku sangkakan dia wat lawak. .tapi bile pagi tadi otw aku dtg keje, ade terdengar berita kat sinar.fm psl ni.. pahtu dlm akhbar utusan melayu pn ade... kompem la berita tu benar2 belaka..sape yg harus di persalahkan dlm kes ni???... aku pn x tau nk kata.. cuma yg aku bule kata, aku br je beberapa kali jejak kaki kat sana(wlpn aku ni rakyat sana.. :D).. last aku gi sana sblm raya puasa thn lps. dh sthn lebih la x gi sana... lum pn smpt jelajah sume pelusuk shoping complex tuh.. ohohoho... meremang bulu roma aku... ni dh wat aku ngeri nk gi sana.. xpe la.. pahni gi shoping kat tmpt lain lak.. skang ni kat kelantan pn dh byk shoping complex naik.. cuma aku je la yg lum smpt jelajah sume skali.. blk kg kejap je.. mana sempat nk xplore.. :D.. kalu nk shoping, shoping kat kl je la(tu pn kau ade duit lebih la.. hehehe..).. kalu nk lg selamat, baik dok umah je.. duit pn selamat.. hehehe


nk tgk video berita ni, klik kat sini..
sumber : utusan malaysia




.: BILA BEKALAN AIR PUTUS :.

smlm seharian umah aku xde air.. bukan umah je.. mmg satu blok aku tu kot xde air.. pagi nye time aku masak, masih ade air lagi.. tah bile start xde air.. tapi adik iaprku yg skang ni ade kat umah aku(cuti skolah, bercuti la kat umah aku) kata, air xde sejak pagi lagi.. blk2 umah tu, nk mandi pn takut2.. takut lama je air xde. kang kalu lama air xde, camne nk masak.. tunggu la air smpi dl... mmg aku x puas hati btol la... time ade gangguan air, xde lak bg warning dl.. bg announcement ke. tapi kalu tang ade gotong royong, smggu sblm tu dh wat announcement.. x cukup ngan announcement, siap tampal notis lagi... salah sape skang ni.. aku pn x tau nk slh kan sapa dh skang ni... seb baik la mlm tadi dlm kol8lebih, air dh ade blk.. tapi........... mak ai.. air yg br smpi tu bkn nye jernih warna putih.. tapi.. kuning keemasa n la... abis baju2 yg aku cuci.. dhbertukar warna la.. sume baju putih dh melekat kaler kuning2 tuh... iash...mmg sakit ati btl la.... tp x leh nak salahkan org lain sbb ni sume slh aku gak.. sapa soh basuh baju time air br smpi.. x nk check dulu kebersihan air tuh.. amik muka ko.. skang ni baju putih ko dh jadi kuning... hahaha.... mmg aku ni xlehpakai baju kaler putih la kot..mesti ade2 je benda yg mencacatkan..

yang bikin kelakar tu, jiran sebelah umah aku... dia siap guna air dari pili bomba lagi tuh.. haahha.. aku igtkan bunyi ape kat luar tu.. rupe2nye bunyi diorang anak beranak dok angkut air dari pili bomba(pili bomba tu depan umah aku jer).. dah terputus ssgt bekalan air la tuh.. aku pn x terpikir smpi nk amik air dr pili bomba.. hehehe.. tapi kalu pahni xde air lagi, kompem aku pn akan amik sumber air dari situ gak(jiran aku yg kasi ilham kat aku soh wat camni gak.hehehhe)... hrp2 pahni xde la kes bekalan air putus lagi.. kalu bekalan elektrik putus, ok lagi.. tapi kalu air, mmg ssh la skit... sume nk guna air..cuma kalu bekalan elektrik putus, abis la ikan2 dlm akuarium umah aku tuh.. jwbnye, bye bye je la.. :D.. menangis x berlagu la asben aku.. hahaha..... pe2 pn, tu sume keperluan harian kita...




.: PERIHAL KUKU :.

Dalam hukum Islam, kuku berperanan dalam beberapa perkara hukum yang tidak seharusnya diabaikan oleh umat Islam.

Hukum Dan Hikmat Memotong Kuku
Memotong kuku tangan dan kaki adalah termasuk dalam amalan sunat bagi lelaki dan perempuan. Hikmahnya ialah menghilangkan segala kotoran yang melekat atau berkumpul di celah kuku, yang boleh menghalang sampainya air ketika bersuci. Selain daripada itu, jika kuku pula dibiarkan panjang dan segala kotoran melekat di dalamnya, ia boleh menjejaskan kesihatan.

Cara Memotong Kuku
Sunat memotong kuku bermula daripada tangan kanan kemudian tangan kiri, memotong kuku kaki kanan kemudian kaki kiri. Menurut Imam an-Nawawi, sunat memotong kuku bermula jari tangan kanan keseluruhannya daripada jari telunjuk sehinggalah jari kelingking dan diikuti ibu jari, kemudian tangan kiri daripada jari kelingking sehinggalah ibu jari. Sementara kuku kaki pula, bermula kaki kanan daripada jari kelingking sehinggalah ibu jari kemudian kaki kiri daripada ibu jari sehinggalah kelingking. Setelah selesai memotong kuku, segera membasuh tangan dengan air. Ini kerana jika seseorang itu menggaru pada anggota lain, ditakuti akan menghidap penyakit kusta.

Waktu Memotong Kuku

Dalam perkara memotong kuku, waktu juga diambil kira dan diambil perhatian dalam Islam. Adapun waktu memotong kuku itu tertakluklah pada panjang kuku tersebut.
Adapun menurut Imam asy-Syafi'e dan ulama asy-Syafi'eyah, sunat memotong kuku itu sebelum solat Juma'at, sebagaimana disunatkan mandi, bersugi, berharuman, berpakaian kemas sebelum pergi ke masjid untuk mengerjakan sembahyang Juma'at. Sementara menurut Ibnu Hajar Rahimahullah pula, sunat memotong kuku itu pada hari Khamis atau pagi Juma'at atau pada hari Isnin.

Menanam Potongan Kuku

Potongan-potongan kuku sunat ditanam di dalam tanah sebagai tanda menghormatinya, kerana ia salah satu daripada anggota manusia. Sebagaimana disebutkan dalam kitab Fath al-Bari, bahawa Ibnu 'Umar Radhiallahu 'anhu menanam potongan kuku.

Memotong Kuku Ketika Haid, Nifas Dan Junub

Menurut kitab Al-Ihya', jika seseorang itu dalam keadaan junub atau berhadas besar, jangan dia memotong rambut, kuku atau mengeluarkan darah atau memotong sesuatu yang jelas daripada badannya sebelum dia mandi junub. Kerana segala potongan itu di akhirat kelak akan kembali kepadanya dengan keadaan junub.

Memanjangkan Kuku Dan Mewarnainya (Cutex)

Tabiat memanjangkan kuku dan membiarkannya tanpa dipotong adalah perbuatan yang bertentangan dengan sunnah Nabi Muhammad Shallallahu 'alaihhi wasallam, kerana Baginda menggalakkan supaya memotong kuku.
Adapun dalam hal mewarnai kuku (cutex), perempuan yang bersuami adalah haram mewarnai kuku jika suaminya tidak mengizinkan. Sementara perempuan yang tidak bersuami pula, haram baginya mewarnai kuku. Demikian juga jika pewarna itu diperbuat daripada benda najis adalah haram digunakan melainkan ada hajat seperti berubat.
Jika pewarna kuku itu boleh menghalang daripada masuknya air, maka wajiblah ditanggalkan pewarna tersebut. Jika tidak ditanggalkan ia daripada kuku tangan atau kaki, maka tidaklah sah wudhu apabila dia berhadas kecil, atau mandi wajib apabila dia berhadas besar iaitu haid, nifas atau junub.



Dikeluarkan oleh Syukbah Dakwah dan Pendidikan, Masjid Negeri Sabah. Siri 50/06




.: BKT @ MY OFIS :.

BKT tu sbnrnye BAK KUT TEH.. kedai makan cina yg br bukak kat opis aku nih.... aku sangkakan nk bukak kedai makan melayu memandangkan kat sini x byk kedai mkn melayu.. xde la aku kena bwk bekal ari2 kalu ade kedai mkn melayu kat ngan opis aku... ni x.. kat opis aku ni yg ade cuma kedai makan mamak n cina.. pahtu kedai western.. kedai mamak n kedai cina tu mmg aku x masuk(tumpang duduk penah la)... kedai western lak skali skala bule la gak melayan tekak aku ni.. tapi kalu selalu sgt, bule muntah gak.. tekak aku ni tekak org melayu.. x leh kalu x pekena nasi...lagi2 kalu skang ni selera aku membuak2.. malam pn aku makan lagi.. aku dh makin SIHAT dah skang ni.. x heran la kalu bln depan timbang time gi check-up anak aku tu, berat naik lagi... hahaha... makan x hingat pahtu mulut ni asyik dok kata, badan dh naik.. nk diet la.. diet la sgt tuh.. hehehe.... xpe... kang kalu kurus2, org kata laki x pandai jaga bini lak... x kasi makan ke pe.. :D.. kalu SIHAT, tu tandanye cukup makan minum.. senang ati.. btl x.. hehehe...

berbalik kepada cite BKT tadi, br sehari dua ni aku tgk dh naik signboard kedai tuh.. ayyak... signboard BKT la.. pahni tiap2 ari la aku dpt cium aroma b*** nnt... pe bule wat... makin sesak la paking kat opis aku nih.. sll nye time lunch mesti ramai sgt org kat sini.. org cina suke makan kat kedai depan opis aku nih.. ape yg spesel pn aku x tau la.. pahtu paking suke suke ati je la... kadang2 blok kete org pn dia x kesah(lum penah lagi blok kete aku)... crite pasal paking suke suki ni, teringat aku kat satu kejadian kat sini mgg lps.. byk sgt kete paking suke suki n kat kaki lima x yah ckp la, pahtu ade sbijik bas ni nk lalu.. skali x muat.. bas tu main seret ke jete2 yg kat tepi jalan tu.. ngeri jer aku tgk kete yg jadi mangsa tuh.. risau gak ngan kete aku(sbb aku pn paking tepi kaki lima gak).. tapi seb baik x kena.. yg jadi mangsanya cuma 3 bijik kete.. yg parahnye, kete waja la.. brape kali tah di kena hentam... tapi ni nk salahkan sapa pn x tau la.. nk slh kan drebar bas tu sbb x tau bwk bas, x leh gak.. sbb kete tu paking tepi jalan.. last2 skali, slh kan diri tuan punya kete tu la....


:: kwsan opis aku ni mmg black area... kawasan panaz tuh.. panaz ngan kes pecah kete.. so, sape2 yg dtg n paking kat area opis aku kat bandar baru klang ni, hati2 skit k.. jgn tinggal brg berharga dlm kete... 2 org opismate aku pn dh kena... kite beringat2 la sblm kena..




.: PERJALANAN YG BIKIN AKU BENGANG :.

actually, aku br je smpi dr kampung pagi tadi.. patutnye bule smpi umah kol 3pagi lagi..tapi disebabkan kejadian yg diingini, terdelay la hmpr 2jam gak... aku smpi umah kat subang kira2 jam 5pagi.. kejadian ape yg wat aku smpi lwt?... camni critenye......

semalam, ade la sorang ni (adik angkat hasben aku) tumpang kami blk kl (sbb xde tiket punya kes la nih).. aku ok jer.. at least ade gak peneman hasben aku time dia drive.. kalu aku yg temankan dia, dia lagi suka aku tido dari temankan dia... sbbnye aku akan membebel jerk(mmg dh lumrah org pompuan suka membebel kot..).. so, kami bertolak lwt la skit dari kebiasaan sbb tunggu adik angkat hasben aku tu smpi umah aku dulu(sll kalu dr umah aku, kami akan bertolak plg lwt pn kol6 ptg).. tup2 kol7 gak la baru gerak blk kl... cadangnye nk blk ikut gerik tapi hasben aku tukar pikiran last2 minute.. sbbnye tgk byk kete kat jln, dia tukar laluan ikut jalan dabong(jln shortcut nk ke gua musang)... jln ni agak teruk gak la..tapi sbb bule save mase dlm sejam gk n kete x byk, tu yg ikut jln ni.. kami x penah lalu jln ni kalu malam.. smpi satu simpang hasben aku tny aku. "terus ke kanan".. aku ngan kompidennye ckp "terus je. jln ni mane ade masuk simpang".. hasben aku teruskan perjalanan tanpa was2 la.. tiba2 je jln makin kecik.. makin kecik.. n last skali jln tar pn dh xde.... rupenye slh jalan la.. hahaha.. kami bertiga gelak sakan la.. salahkan diri sdiri je la.. nk slh kan signboard, xleh.. sbb ni jln kg.. jarang jupe kalu jln kg ade signboard.. :D.. patah balik la.. seb baik x jauh mana lagi pn.. dlm 20 minit la kami buang masa kat sana... pahtu smpi gua musang rehat jap. minum dulu ilangkan penat... aku siap bedal beger spesel sbijik.. yg lain x nk makan.. :D... kami teruskan perjalanan.. smpi kat bukit7 (mmg pames la kwsn ni.. hehehe), kete dh start byk la.. tapi sbb ramai yg potong Q, hasben aku pn follow gak la potong Q.. hehhe... hrp2 mlm tadi x dpt surat cinta dari PAKCIK POLIS la hendaknye.. hehehe... smpi gombak, brenti lagi skali.. rehatkan badan jap.. pahtu dlm 15minit, kami teruskan perjalanan.. disebabkan adik angkat hasben aku tu dok putrajaya, gi antar dia kat putrajaya la dulu.. dh antar dia kat umah sewa dia kat persint11, bermula lak crite baru... kami dari persint11 tu x jupe jln nk kuar ke hiway elite... sejam lebih gak dok pusing ronda2 kat putrajaya nk cari jln kuar.. mmg aku x puas hati btl la.. tapi nk luahkan kat sape pn aku x tau ... nk slhkan kat JKR???.. PPJ??... ataupn kat sape.. aku mmg x puas hati ngan signboard kat sana.. aku kategorikan signboard kat putrajaya tu x user friendly la.. 2x aku gi sana n 2x gak la aku sukar nk cari jln.. senang crite.. sesat la.. aku yg nk blk subang ni, mesti la cari sihgboard ke shah alam.. korang bayangkan la aku dr persint11 pusing2 cari signboard nk kaur hiway elite bule smpi PICC... dari ujung je ujung... last skali jupe signboard hiway max, hasben aku ikut jln tu jer... kalu jupe hiway tu, kompem bule kuar hiway elite... perjalanan yg plg buat aku bengang adalah perjalanan ni la.. 2x sesat jln.. adoi.... entah le ape malang kami... kol 5pagi br smpi umah... pahtu pagi tadi terbabas kol 730 pagi br bgn.. kelam kabut la nk siap kan anak.. masak bubur dia.. gosok baju keje hasben aku.. last2 smpi opis punchcard ku merah la...kol 9.05 rasenye pagi tadi smpi.. tp selewat2 aku, masih ade yg lagi lewat dari aku.. hahaha.... ade yg terasa ker... kikiki....




.: CUTI YG CIPUT. BTL2 MEMENATKAN :.

aku tersangat la penat... tapi penat2 pn bile blk umah sdiri n bule lak layan tenet, ilang kejap penat tu... 4 hr kat kg ni, aku rase penat ssgt.. pnt sbb sume nk rushing... smpikan anak aku pn x terlayan... time lapar n nk tido je la cari aku.. kesian kat anak teruna kesayangan aku sorang ni... pe bule wat... byk keje kena wat.. keje opis yg aku wat blk pn x terusik.. usung je la laktop ke hulu ke hilir.. tapi on pn tidak..camne nk wat keje.. hahaha.. cuti aku kali ni mmg aku rase cam x cukup jer... ye la.. smpi umah pagi khamis.. rehat kejap kat umah aku, pahtu blk umah hasben aku lak.. raya pertama n kedua x yah ckp la.. x de mase terluang pn.. raya ke2 mlm lak blk umah aku lak.. kesian kat anak2 buah aku.. tunggu kepulangan aku smpi tertido kat ruang tamu... x smpt nk main ngan asyraaf aku... sepupu asyraaf tido umah aku gak semata2 nk main ngan asyraaf... kesian ssgt.. rase cam serba slh la plak.. pe2 pn, benda dh jadi, ape bule wat.. aku bercadang(lum lg usulkan kat asben aku), nk blk kg lg bln12 ni.. bln12 ni kan byk cuti... tiap2 mgg long weekend.. nk qadak cuti yg x puas mase raya ni..hehehe... suke..suke...




.: LUAHAN HATI SEORANG IBU :.

apakah perasaan anda sekiranya anda dikatakan tidak ambil berat n x tau menjaga anak?(soklan untuk kaum2 ibu).... beginilah apa yang terjadi pada diri aku.. kecik ati yg teramat sangat aku rase apabila ada org yg mengatakan aku x ambil berat pasal anak.. aku tau la aku ni br je menjadi ibu sejak 6bln yg lalu.. tapi ini x bermakna aku x amik berat psl anak aku sdri.. wat ape aku teran penat2 (tapi x kuar gak n terpakse di toreh perut aku tuk baby kuar) kalu x nk amik berat psl anak... aku tau la yg aku ni x perfect.. tapi aku rase aku dh wat sume ape yg perlu tuk anak aku... begini la cerita psl babysitter aku...aku gelarkan dia ngn F*** je la... last day dia jaga anak aku rabu lps(2 hr sblm aidiladha).. aku pn pelik kenapa dia x nk jaga anak aku.. aku beranikan diri tny dia.. mcm x masuk akal jer dia ckp camtu kat aku.. dalam ati aku, mcm la dia tu pandai sgt jaga anak.. anak dia pn selalu je x sht.. pandai ke tuh.. anak aku tiap kali gi amik dia kat umah F***, tiap
kali tu jugak la ade2 je kesan merah kat badan anak aku(tapi aku x kategorikan ni kes dera la).. mungkin kena gigit semut kot.. pahtu bubur yg aku bekalkan kat anak aku pn x penah abis... btl ke anak aku x nk mkn..sedangkan sll aku suap, mmg licin la kalu takat 3 4 sudu... penah gak aku usulkan kat hasben aku psl nk tukar babysitter lain..tapi mengenangkan hasben F*** tu kwn hasben aku, x jadi lak nk tukar... kang ape lak kata dia... sabar lagi la wat mase ni.. tapi bile F*** kata aku camtu, mmg aku x leh nk terima la.. pahtu dikatanya aku lmbt amik anak aku.. dh smpi umah pn kol 6 lebih.. camne aku nk gi amik awal.. asben aku lagi la lwt smpi umah..cuba korang bayangkan, kalu dah kena ujan, kompem korang mandi dulu sblm gi amik anak kan.. sbb aku mandi dl sblm gi amik anak aku pn di jadikan isu besar.. tah la.. aku pn x tau la nk kategorikan F*** ni ape.. dh la ckp tu sinis2.. pedih telinga ni dengar.. berkira nk mampus.. penah skali je seingt aku, ank aku cirit2.. x cukup la pampers 5 keping yg aku bekalkan(selalunya mmg x penah abis la guna kalu 5 keping tuh).. sbb terpakse guna pampers ank dia sekeping, tu pn dia berkira.. pahtu, aritu aku terlupa nk bagi botol susu besar(botol susu kecik je la ade), terpakse pinjam anak dia punya dulu, tu pn dijadikan isu besar.. nk berkira ssgt... aku buknnya sengaja x bg botol besar.. tapi sbb aritu aku x pam susu, aku lupa la nk bg botol susu besar(selalu botol besar tu aku isi susu yg aku pam).. kalu gtu, nape x wat je susu dlm botol kecik je(kecik2 pn 5 oz lebih gak la muatan dia..).. mmg ade satu lagi benda yg aku TERAMAT x puas hati n aku kategori kan dia ni BODOH dlm hal ni wlpn dah beranak sorang.. korang bayangkan la, bule dia kata sbb susu badan yg aku bekalkan tu penyebab anak aku batuk2(sbb aritu anak aku batuk2)...masuk dek akal ke x.. susu tu aku mmg pam kat opis. pahtu simpan dlm peti ais.. kaum2 ibu yg pam susu badan tuk anak2 dia, camne korang wat... bukan ke korang pam dulu n simpan dlm peti ais.. aku nye stok x penah pn lebih smggu.. arini aku pam, esok bg bekal.. se jahil2 aku ni pn, x penah lagi aku terbaca ke, terdengar ker yg susu ibu bule jadi penyebab ank sakit.. penah kan sebelum ni aku bg entry psl makanan tuk anak aku.. aku wat bubur ngan kurma tuh... ade sorang kwn aku yg dh beranak 2 bg komen skit.. dia kata, makanan manis x elok tuk baby lagi2 kalu umur 6 bln.. tu nasihat dr doc.. aku pn bgtau la kat F*** yg jgn lagi bagi kurma kat anak aku.. bule dia kata tu kan makanan nabi... manis buah kurma x ade effect ape2 kat kesihatan kita (tapi kan, kurma tu bukan ke dah di proses ala2 sira gtu..kompem tu bkn manis asli lagi kan...) pahtu siap bgtau kat aku lagi tu, kalu x tau tny la kwn2.. jgn lak malu bertanya.. berdesing gak telinga aku dengar kata2 sinis dia tuh..aku nk tny korang2 sume la.. adakah sumber internet & majalah2 keibubapaan tu x leh jadikan sumber.. betol kecik ati aku ngan F*** yg agak perasan pandai jaga anak. aku x penah lagi jupe org yg jadi babysitter berkira nk mampus camni.. buai yg anak aku guna tu pn di mintak byran(aku bukan nye soh tidokan anak aku dlm buai pn.. kt umah dia tido kt bwh jer.. baiknya hanya sekejap aje..)...so, pesanan kepada ibu2 sume, kalu nk cari babysitter tuk anak2 kita, baik cari yg bt2 ikhlas nk jaga anak kita.. jgn main hentam keromo je cam aku(padahal F*** tu yg book awal2 mase aku pegnent dulu lagi yg dia nk jaga anak aku).. camni la jadi kalu babysitter yg semata2 nk kan duit...lum cukup sebulan jaga, dah mintak byran... ssh gtu... skang ni aku tinggal ank aku kat jiran sebelah umah aku je la..aku bg nama I** je la.. dari pemerhatian aku selama ni, dia jaga anak org ok jer(dia mmg dh lama jaga budak2).. arini aku gi amik anak aku, try gak belek2 kat badan dia(bkn sbb x pecaya kan I**), x de pe2 pn lagi.. alhamdulillah la.. bubur yg aku bekalkan pn licin.. malah I** soh aku wat lebih skit bubur tuh.. arini cam x cukup jer.. alhamdulillah la.. aku hrp benda2 yg lps xkan jadi lagi la... kita kena tawakal je.. kalu rase x brape yakin, brenti keje jaga anak sdiri lagi bagus... ni la luahan hati seorang ibu..




.: SUDAH SELAMAT SAMPAI :.

aku sudah smpi di kampung halaman.. lebih kurang jam 9pagi tadi aku smpi umah aku(gerak mlm tadi pn dh lwt la.. kol 130 pagi br gerak).. aku sgt suke... skang ni singgah umah aku dulu.. amik baju raya la.. sementara anak n hasben aku lena diulik mimpi di siang hari, aku layan tenet free dulu(free la sbb guna kakak aku nye broadband..hehehe).. mlm ni terpakse gerak gi umah mertua aku..sbbnye esok bapak mertuaku nk tumbangkan lembunye(tuk korban la).. aku amik satu bahgian tuk akikah anak aku.. pahtu raya ke2 lak, wat makan2 sempena akikah anak aku.. kalu ikutkan ati aku, x nk wat makan2.. nk bg je la daging tuh..tapi dh parent hasben aku nk wat makan2, terpakse la ikut wlpn ngan ati yg berat.. kang dikatakan menantu hantu lak kalu x ikut kata diorang.. terpakse la beraya kat kg hasben lagi.. thn depan dua2 raya KENA beraya kat umah aku lak...hehehe... tahun ni tema raya haji aku ialah kaler cream.. entah smpt ke x bergambar sefamili kali ni(raya puase aritu pn x smpt nk bergambar sefamily :-( ).. xleh nk demand2 la sbb raya kat umah hasben.. kalu kat umah aku,kompem ramai yg nk jadi cameraman... ok la.. x de idea la nk taip pe lagi.. kepala pening + mata pn ikut ngantk... nk layan tido ngan 2 buah ati aku gak la...




.: AKU MAHU PULANG :.

mlm ni aku akan pulang ke kampung halaman... MAK..... TUNGGU KEPULANGAN ANAKMU.. hehhee.. alhamdulillah, sehari dua ni cuaca ok... x ujan la maksud aku... call kakak kt kg pn dia kata ok jer.. check kat sini pn, ok jer.. dpt la aku blk kg jugak.. x sanggup aku beraya kat perantauan.. arini kepala otak aku sudah di kampung.. keje??.. leh nk concentrate langsung dah... skang ni tunggu detik 5.30 ptg jer.. aku mahu pulang... so, kepada sesapa yg nk blk beraya kat kampung tu, hati2 di jalanraya.. kalu drive sdiri tu, drive carefully.. kalu naik bas, pesan kat drebar bas soh bwk bas hati2 skit... kepada yg blk ngan moto, baik blk naik bas.. hehehe... kepada sesapa yg beraya kat perantauan, jgn lak sedey2 k... raya ttp raya.. sesapa yg x blk kg n yg x de kg, relex ar.. asalkan ade baju raya, pn kire ok la tu.. semoga DIA permudahkan segala urusan kita sume.. semoga kita sume selamat pulang n selamat kembali.. SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA...




raya aku kali ni kena wat keje umah gak ker.. ish..ish..ish.. camne ni?... sempat ke aku bukak laktop ni..kalu dari pengalaman2 lps, kompem usung ke hulu kehilir je la laktop tuh.. bukaknye idak pn. hehehe.. kalu x siap keje, tunggu tadah telinga je la.. pahtu wat ala2 mabuk... mabuk daging katakan.. hehehe

sesa[a yg ade kat kelanan raya ke2 tu, jmpt la dtg umah mertuaku kat pangkalan chepa.. depan taman bendahara... ade wat makan2 a.k.a kenduri akikah asyraaf.... datang jgn x dtg.... :D





.: SAKIT TU CUMA UJIANNYA :.

smlm time aku dok ngemas2 brg2 lama dlm drawer umah aku ni, aku terjupe la result ujian darah aku mase zaman2 bujang dulu.. dulu time zaman2 bujang, aku rajin derma darah(nk derma duit, aku sdiri pn x de duit lebih... ni je la yg aku mampu wat sebagai amalan hari esok)... ade la dlm 3x aku sempat derma darah.. lps tu, xleh lagi... aku masih simpan buku merah(buku tuk derma darah) sbgi kenang2an... sbnrnye aku skang ni dh x leh nk derma darah lagi.. sbb pe?????.. ini kerana...........

alkisah, camni critenye.... dulu2 kan aku ni rajin gi derma darah(time tu aku menyewa kat kg br kat kl nun. dekat la ngan tabung darah)... sempat 3x aku derma darah, kali ke4 aku nk derma darah, xleh lak.. aku pn pelik. nape kan... nk kata x ckp berat, aku rase aku dh terlebih.. :D (mmg prosedur dia. nk derma darah kena check tahap kesihatan dl).. tup2 time misi(nurse la tuh) yg kat kaunter pendaftaran tu check, dia kata aku kurang zat besi (akceli misi ni adalah classmate aku mase amik kursus bisnes time tunggu result SPM dl.. ala2 jejak kasih la nih.. hehhee) ... dia kasi la ubat2 yg besa dia bg.. dia soh dtg lagi mgg seterusnya.. mgg seterusnye aku gi lagi.. wat prosedur cam besa la.. check2, x leh gak.. ade benda lain lak prob.. erm.. peliknye... pahtu misi soh aku jupe ngan doc sdiri.. disebabkan aku sll gi ari sabtu(sbb x keje), doc lak x masuk.. terpakse la wat appointment jer.. dpt la wat appointment ngn doc mgg seterusnye... seb baik sabtu... gi lagi sabtu berikutnye, masih kena wat prosedur cam besa.. cuma kalu ni doc lak wat... pahtu doc amik sample darah aku.. byk gak la.. rasenye ni cam bukan sample jer.. sbb sll nye sample mesti skit jer.. ni ade dlm 2 tabung uji dia amik... tah la brape ml pn aku x pasti la... doc tu ckp, dia akan antar sample darah aku ke HKL.. pahtu dia setkan tarikh aku bule dpt result nye(aku dh x igt tarikh dia bile sbb nye dh lama).. dlm sbln gak rasenye aku leh tau resultnye... pada hari result ujian darah ku kuar(cam tungu result SPM lak rasenye.. berdebar2), aku gi lagi skali kat tabung darah.. terus jupe doc aritu.. masuk bilik dia, dia trs ckp.. "OH! YA. U PUNYA RESULT". tabik la kat doc tuh.. kuat btl daya igtan dia.. dia tunjuk la kat aku resultnye.. mak ai.. ape ke benda nih.. x paham aku.. bahse perubatan dia tunjuk kat programmer.. mmg bertembung chanel la... hahaha.. kalu dia tunjuk HTML ke, actionScript ke, bule la gak aku pahamnye... dia nmpk aku cam blur2 x tau pe, dia pn xplain la kat aku ape yg tertulis itam putih tu.. rupe2nye selama ni aku ade TALASEMIA minor.. ya Allah.. aku igt aku bebas dari segala penyakit.. tapi.... huhuhu...apa tu talasemia??...

Talasemia adalah sejenis penyakit keturunan yang membabitkan pengeluaran sel darah merah dalam tubuh manusia.

kalu nk tau lebih detail lagi psl penyakit ni, sila rujuk di sini ataupn di sini..


huhuhu... menurut kata doc tu jugak, aku adalah pembawa.. sbb tu la mak ayah aku n adik beradik aku yg lain bebas dari penyakit ni... tapi aku???.. menurut doc tu lagi, aku dh xleh nk derma darah lagi pahni sbb sel darah merah aku kecik n mudah pecah.. cuma dia ckp, aku aku masih bule menderma kalu nak.. tapi bkn derma darah, derma platlet lak.. itu kata doc.. tapi aku lum penah lagi derma platlet.. lum tergerak hati aku takat ni nk derma platlet n aku x leh nk crite camne rase kalau derma platlet.. skang ni aku yg kena tny org lain, camne rase bile derma platlet.. sakit ker???... bule pitam ke lps tu???...kalu rase cam derma darah je, bule la aku rajinkan diri aku ngan amalan merderma cam dulu...

alhamdulillah, pasangan hidup aku skang ni(cinta hati pengarang jantung aku mesti la suami tersayang) bebas dari penyakit ni.. kalu x, anak aku yg akan menanggungnye nnt.. aku harap n berdoa ssgt moga2 anak aku bebas dari segala penyakit dan membesar ngan sihat dalam keluarga yg bahagia smpi ke ahir hayat.. dunia dan akhirat...AMIN




aku anggap ini semua dugaan dan ujian dariNya.. sakit itu juga adalah ujian dariNya.. dengan sakit juga Dia menguji tahap keimanan kita terhadapnya.. ya Allah, dekatkan diriku denganMu..

lps blk dr tabung darah, gi pekena nasi campur kat kedai paklang kat kg baru dulu.. hehehe... perut kena isi wlpn ade penyakit.. btl x.. :D.. skali time nk byr, org kat kedai tu ckp, free.. sbb dia ade wat makan2 n jemput org ramai makan free(patot la ramai je kat kedai dia).. hahaha.. makan free la .. sukeeeee... rindu nk gi mkn kedai paklang lagi..





.: jantung itu bukan milikku.... :.

sekiranya bloggers ade tgk tv3 sabtu lps dl slot cerekarama, semestinye tau akan maksud entry aku kali ni.. ini adalah tajuk crite cerekarama sabtu lepas.. mmg bez crite tuh... perasaan aku betul2 tersentuh bila tgk crite tu.. kepada sapa2 yg x tgk crite ni, aku crite la skit sinopsis crite dia.. crite ni mengisahkan seorang lelaki muda ngan keluarga kayanya dan juga seorang lelaki cacat ngan keluarga miskin nye.. si iskin bernama Daud n si kaya plak bernama Jeff. di jadikan crite camne kedua2 lelak ini bule berkait rapat adalah begini..... Daud adalah seorang lelaki miskin harta tetapi kaya budi bahasa.. wlpn dia cacat, namum dia begitu sakangkan ibunya yg buta.. dia bekerja sebagai pembantu Pak Ali di kedai buahnya dengan pendapatan harian lebih kurng rm15 sehari.. dia juga bekerja sebagai pencuci kereta jalanan. pendapatan hariannya cukup untuk makan minumnya ngn maknya.. bak kata org, kais pagi makan pagi..kais petang makan petang... rumahnya, begitu daif sekali.. sekembalinya Daud dari keje pada suatu malam, dia dilanggar oleh kereta yg dipandu oleh Jeff.. abis terpelanting makanan n baju baru yg dibeli untuk maknya... mereka berdua dihantar ke hopital(x de lak tau sape yg antar n bagaimana dia dibawak ke sana)... keadaan Jeff agak parah juga la sbb jantungnye mengalami masalah.. namun dia dpt penderma jantung untuk dirinya(jantung Daud la tuh)... setelah Jeff sihat, perangai dia btl2 lain dari sblmnye(sbb guna jantung Daud, perangai dia pn terikut2 cam perangai Daud).. setiap malam dia akan termimpikan Daud n mak Daud.. mak Daud???... dia begitu sedey sbb anaknye x pulang ke rumah.. jiran2 la yg membantu mak Daud.. maknye btl2 syg kan Daud... sehingga la satu ketika Jeff dtg jupe mak Daud dan menyatakan dia adalah Daud.. menangis kerinduan makcik tu.. huhuhu.. aku pn turut menangis... tapi last2 skali Jeff bgtau yg dia adalah penyebab Daud meninggal n memberitahu hasrat dia mahu menjaga makcik tu sepertimana yg diwasiatkan oleh Daud dlm mimpinya.... tapi, si Ayu, merangkap awek Jeff tidak suke akan kehadiran makcik tua yg buta tu.. dia anggap, makcik itu la yg menjadi penyebab Jeff x nk kawen dgn nye... dia siap bg warning lagi tuh kat makcik tu ygdia xnk mackik tu ade ape2 hubungan ngn Jeff... aduh... teramat sedey n kecik ati dia apabila mendengar pengakuan Jeff yg anak nye sudah tiada.. ditambah pulak ngan amaran keras Ayu.... aku juga turut bersedih saat itu.. mungkin aku juga akan sesedih makcik tua itu jika anak kesayangan kita sudah tiada(mungkin naluri keibuan dlm diriku sejak bergelar ibu ni kot yg membuat aku berperasaan begitu).. tapi last2 mak Daud boleh terima kehadiran Jeff sebagai pengganti anaknya... aku kasi 5 bintang la kat crite nih.. bule menang award anugerah skin la pahni...




smpi dlm tido pn aku teresak2 bila teringat crite tuh.. btl2 tersentuh hati aku.. dh lama aku x nangis tie tgk crite..




.: Kisah hari jumaat :.

dh lama rasenye aku x kuar time lunch break ari jumaat.. arini aku mmg dh plan awl2 ngan opismate aku yg kami nk kuar gi beli kepek raya.. hahahaha... kepek raya tuh... ye la.. dh raya haji org x wat kuih raya, beli kepek je la.. :D smpi kat kedai tu, x byk pn kepek2 yg ade.. x mcm mase pegi sblm raya pose aritu... tp dah alang2 smpi sana, aku beli gak la satu pek kepek.. kepek roda(sbb bentuk dia cam roda jer) ...satu pek rm10 jer... pahtu, gi care4 lak.. hahaha... 1st time gi care4 klang, tercari2 gak la(sbnrnye ni gak la 1st time gi care4 sejak aku dok subang)... tu pn bule terlepas jln... terpakse la pusing blk.. :D xpe la..asalkan smpi sana.smpi je sana, dh hmpir kol2... x bez sbnrnye shoping dlm keadaan rushing camni.. main amik je la.. bkn nye shoping ape pn.. just shoping brg2 keperluan harian anak aku je la... pahtu skit brg2 dapur.. mana yg aku rase kat sana murah dr biase, aku beli je la trs.. dh alang2 kat sana.. tret..tret... kuar bil. alamak.. byk jugak aku shoping ni.. hampir rm200 gak... kejap je kan bule pegang duit.. rm200 tapi brg seco'et je... xpe la..aku paham zaman skang ni mmg sume brg mahal(cuma gaji je x mahal.. dah lama x merase kenaikan gaji nih...).. dh siap sume, blk la.. ape lagi.. mkn??... aku bwk bekal(mmg hari2 bwk bekal pn.. sbgi langkah berjimat-cermat :D).. mkn bekal la.. aku blk n smpi kat opis dh kol3 da... hahaha.... punch card ku bewarna merah... xpe la. skali skala ade lipstik, br la comey... btl x :D... plan weekend????? kalu hasben aku sudi ikut kemahuan aku, aku nk ajak dia gi shoping lagi.. :D (x abis2 ngan shoping jerk..).. aku nk belikan asben aku baju raya la.. dh la mase raya pose aritu, dia xde baju raya gak.. xkan la raya haji pn, x de gak.. kesian lak kat dia.. aku n anak sume dah ade.. tinggal asben aku jer... tapi kena tgk bajet gak.. sbb esok nk kena gi antar servis n repair kete.. rabu depan kn dh nk blk raya... kena la spare dua tiga keping... adoi.. duit... duit... camtu la kan.. kalu dok kat bandar nih.. gaji beribu raban pn rase cam x cukup lagi.. aku rase, kalu dok kg menoreh getah , lg masyuk dr skang ni..(tp musim skang ni ssh la skit.. sbb musim ujan..xleh la nk toreh getah..)... pahni kalu xde keje, bule amik kontrak menoreh getah kt kg.. kena book awal2 la ngan mak aku... hahaha....




.: BUDAK YANG NAKAL :.

nakal btul la anak ibu nih... skang ni dh jadi cam habit lak si asyraaf ni... suke isap jari kaki... kalu pakaikan stokin skali pn, dia isap stokin yg dia pakai tuh... hahaha... sedap kot air stokin tuh.... tapi org kata, kalu anak isap jari kaki, nk adik la tuh(mane bule kasi adik lagi. kasi la besar si asyraaf dl.. br bule bg adik kat dia...).. itu cuma org kata.. aku kata lak, dia nk kena marah kt ibu dia la... hahaha....kalu kite alih kaki dia pn, pahtu dia wat lagi.. siap meleleh air mulut tuh.. last2 aku biarkan je la dia isap kaki dia.. asalkan dia x merengek.. tapi kena make sure la kaki dia bersih.. layannnn je la...










.: AKHIRNYE.....:.

akhirnye, seletah sekian lama aku me'magento'kan diri ku, smlm dengan rasminya aku telah berjaya mengistall alah ni dlm laktop ku... hohohoho... sungguh tidak kupercaya.... aku sgt la hepi sbb aku sudah berjaya meng insetol alah ni wlpn amik masa yg agak lama.... MAGENTO.... mmg satu nama yg agak asing bagi aku.. ni la 1st time aku dengr n guna alah ni...ni adalah engine tuk wat e-commerce... open source nye la..kite leh dowload je kat tenet... tapi.... cara install x semudah yg dijangkakan.. x seperti biase.. juga x semudah ABC... tapi, ngan usaha n bantuan kwn2, akhir nya aku berjaya melepasi tahap pertama... install ni br tahap pertama... lum masuk level2 seterusnye.. carank guna lum tau lagi camne... adoi... seksa gak kan kalu guna benda yg org x guna.. rata2 kwn2 yg aku tny, sume x tau psl ni... ape2 pn, aku kena teruskan juga... arini aku kena study psl cara nk guna magento plak.... hrp2 aku dpt menguasainye ngan cepat... sbb bos aku pn asyik dok tny2 je... :D




.: Magento oh Magento :.

bunyi cam nama aiskrim lak.. conetto...hehehe... ada ala2 lebih kurang la bunyi nye..
skangni aku kena study psl magento... tapi perlu igt yg nk install magento ni bukan semudah ABC... magento sbnrnye developed untuk OS linux.. tapi kalu nk install kat windows XP pn bule gak.. guna xampp... tapi ade certain2 part kena edit la skit.. aku pn berhari2 malah berbulan2 gk la nk install alah ni..

cara nk install magento... tuk panduan aku sdiri di masa hadapan.


1. download dulu magento n sample data dari http://www.magentocommerce.com/download/noregister

2. sy guna xampp 1.7.1(xampp version 1.7.2 x support.. kompem ade error kalu guna gak.).jadi, kalu xde lagi xampp 1.7.1, downdload dr tenet n istall.. just follow dia nye instruction jer..

3. dh install xampp, copy magento yg kite download tadi masuk dlm folder xampp/htdoc/namafolderygkitacreate

4. run xampp.

5. pahtu taip kat browser http://localhost/phpmyadmin.. create satu privilages kat database.. create username n password.. igt!!! password n username ni akan digunakan semasa proses installation nnt..

6. dh siap create privilages, create lak database. sy create database named magento..then import sample data yg kite download dari tenet tadi. table2 akan di create automatically...

7. taip lak kat browser http://127.0.01/namafolderygkitacreate tuk install. (disarankan guna 127.0.01 berbanding ngan localhost...)kadang2 kalu guna localhost, some error dia xleh nk detact n display...

just follow the instruction...




huh...setelah sekian lama, akhirnye tanggal 17 nov aku berjaya menginstall magento dlm laktop ku... syabas tuk diri aku sdiri... yea...yea... pahni nk kena teruskan study camne nk guna alah ni la.. ni br step permulaan.. camne nk guna???.. lum lg tau camner.....




.: FAMILY FIRST :.



16 November 2009... kalu ikutkan pada tarikh ni, aku dh x dok keje kat M***P*** lagi.. spttnye aku dh keje kat tmpt br... aritu aku dpt ofer keje kat satu kompeni yg agak besar gak bg aku la.. tapi sbb hati aku berbelah bagi antara nk gi atau x, aku amik keputusan tuk stay kat sini je dl(mungkin rezeki aku skang ni masih kat sini)... lgpn, setelah asben aku sdiri ckp "CARI KEJE LAIN LA".. bkn nye dia soh tolak trs... tapi kite sdiri paham la... bertambah berat la ati aku nk pegi.. gaji tu mmg besar dia ofer... keje tu x tau lagi camne.. mase iview aritu nmpk bos tuh cam pentingkan perkauman jer... dr dia ckp pn dh nmpk.. "I TAK NK KEJE NGAN ORG *****." ish.. keje lak 6hr seminggu.. kalu keje 6hr seminggu, mana mase aku tuk family... mana peginye istilah "FAMILY FIRST" slama nih.. pikir punya pikir... aku utamakan family aku dr kerjaya.. ssh kan kalu suami isteri bekerja.. kena betul2 imbangkan antara kerjaya ngan family... biar kita berjaya dlm kerjaya dan juga berjaya dlm membina keluarga bahgia... ape2 pn aku berharap aku boleh mengimbangkan antara kerjaya ngan keluarga...




.: HEPPY 6'TH MONTH :.

heppy 6 month day to my baby.... sbnrnye arini umur dia dh 6bln 2 hari.. start sabtu aritu, aku dh start rajinkan diri aku wat bubur nasi tuk anak teruna aku tuh.. nyum..nyum..nyum... sedap jer dia mkn... makan byk lak tuh... 1st time aku bg bubur nasi, aku masak ngan carot jer(sbb aku penah terbaca dlm majalah PA&MA, carot sesuai tuk bayi yg baru makan makanan pejal)... asyraaf mkn n xde ape2 alahan ngan carot..pahtu campur buah2 lak... pahtu lagi aku wat bubur ngan carot n kurma lak.. lagi byk asyraaf makan.. mungkin sbb rase manis kurma kot.. tu yg dia mkn byk.. dia mkn bubur nasi + carot n kurma, x de pe2 masalah sembelit or alahan... kire ok la tuh.. try lak kasi bubur nasi ngan kentang... asyraaf x mkn byk kalu nk berbanding ngan sblm2 ni.. mungkin dia rase tawar je kot.. aku masak bubur x letak perasa makanan pn.. org kata, x elok tuk bayi.. esok, aku nk try masak bubur ngan ayam lak... kalu ikut dlm majalah PA&MA, ayam bagus dijadikan sebagai pengenalan pertama kepada bayi.. ini kerana ayam mudah dihadam.. tu yg aku nk try masak bubur ngan ayam lak.. skang ni sejak bg bubur, asyraaf dh x nk makan nestum lagi.. sayang je nestum yg tinggal lagi suku tin tuh... so, sejak sabtu aritu, aku dh bgn br biase la sbb kena spend masa tuk mask bubur asyraaf dl.. nnt k bekalkan dia kt umah baby sitter.. kalu aku sempat bg dia mkn pagi tu sblm aku gi keje, aku suapkan dl.. tp sllnye mmg x smpt la.. .arini je la aku smpt suapkan asyraaf makan.. sbbnye arini dia bgn awal.. mase abah dia nk gi keje, dia dh bgn la.. bubur pn aku x smpt masak lagi..aku biarkan dia golek sorang2 atas tilam.. aku kat dapur masak bubur dia.. dh siap masak dlm kol730, terus mandiakan n suapkn dia makn.. ok la.. dh kenyang pn ... barangkali skang ni dia dok lena tido.. perut dh kenyang... cuaca la mendung jer.. aku kat opis ni pn rase cam nk tido jer.. :D

eh!.. btl ke kita xleh bg madu kat bayi?.. mgg lps asyraaf batuk2.. smggu gak berlarutan. kalu aku, minum madu ngan limau nipis, insyaAllah ok.. pahtu jiran2 lak kata x elok bg ubat batuk kat baby.. last2 aku bagi madu kat asyraaf... campur dlm bubur dia la.. batuk dh xde... tapi risau gak sbb aku ade terbaca dlm majalah yg dia bgtau JANGAN BAGI BAYI MADU SEMASA UMUR BAYI KURANG DARI SETAHUN....ape effect dia nnt ek... risau gak...


pagi tadi aku kena marah kat bos.. sbbnye??????? sbbnye aku x siapkan keje dia.. hahaha.. ape bule buat.. saya budak baru belajar.. kalu salah, x tau sapa nk tunjukkan.. :D tensen nih... selasa ni dia nk.. aku skang ni hape pn xde.. dok terhegeh2 nk istall je br.. :D




.: I'M MOODY :.

kebelakangan ni aku dh jadi malas nk update blog.. kalu dulu x update sehari mmg x leh duduk... tapi skang ni lain lak.. nape ek???????? adakah sbb aku dh bosan ngan blog.. mungkin aku terlebih amik vitamin M kot(Malas). hahaha... saje je nk hiburkan ati yg mmg tgh gundah gulana nih... mungkin sbb masalah yg aku hadapi skang ni kot... xpe la... tunggu dh setle masalah ni, mungkin mood blog dtg balik..




.: + 1 = 28 :.


saje je aku wat tajuk entry camtu... tu sbnrnye umur aku yg makin meningkat... dh penghujung 20-an rupenye... :D ...arini genap la umur aku 28thn... (xpe..yg pasti masih 20-an..hehehe).. bertambah lagi sthn umur aku.. kejap je aku rase... aku rase heppy ssgt ngan bday aku thn ni.. bkn sbb aku dpt hadiah bez2(kalau dapat, ok gak kan).. tapi ni la kali pertama aku dpt ucapan "HEPPY BIRTHDAY SAYANG" dari suami ku terchenta... sejak kenal hingga kini, dia x penah2 igt akan tarik lahir aku.. x romantik langsung la.. tah camne smlm dia bule igt lak... sukeee sgt... aku mmg tgg saat2 detik 12 malam.. sanggup x tido tuh.. hahaha... mase aku dok kemas2 dapur (mlm tadi blk lwt.. kami kuar mkn kt luar ala2 kuar celebrate bday la tuh..), tiba2 je asben aku dr blakang dtg pelan2 wish epi besday kat aku.. huhuhu.. terharu je aku rase... wlpn dia jadi org ke2 wish bday aku(1st person yg wish bday aku AKMAL, my x-classmate mase study kat COSMOPOINT.. sbnrnye dia silap tarikh..hhahaha... tp xpe la..aku kire dia la org pertama wish besday aku), aku rase hepi sgt sbb sejak kenal, berchenta, kawen n dh dpt anak, ni la kali pertama dlm hidup dia wish birthday kat aku... wlpn xde hadiah yg mahal2 dr asben aku, tapi ingatan akan hari lahir aku pn dh kire memadai.. sbnrnye asben aku ade gak tny aku nk hadiah ape.. tapi aku xnk bebankan dia... dah la skang ni dia pn tgh sesak sgt.. gaji ujung bulan ni br dapat (gomen kan dpt awl gaji bln lps..).. aku bukan xnk hadiah.. rugi tuh kalu tolak rezeki... :D.. aku just bgtau dia, tunggu gaji dl la br belikan hadiah.. :D..

hasben aku ni mmg x alert skit pasal tarikh2 penting ni... mungkin dah habit org lelaki kot.. ade yg x amik kisah tarikh2 nih... ade satu ketika tu, asben aku tanya aku. "yang, kita nikah dulu brape haribulan ek?".. camne tuh. tarikh nikah pn lupe... ni mesti kuat makan kepala ikan ni.. org kata, kalu kuat mkn kepala ikan pn bule jadi pelupa gk.. x tau btl ke x... last2 aku ckp, "tgk kat kad nikah. malas la nk ckp."(sambil wat mula ala2 merajuk...) :D

so, memandangkan umur aku dh bertambah lagi setahun, aku harap hidup aku pada hari mendatang akan lebih bahgia, sempurna. semoga segala impian aku akan jadi kenyataan. semoga aku cpt dpt keje yg lagi bagus dari skang. semoga aku cepat dpt tambah anak dengan bertambahnye umur.. hahaha... AMIN

tq la pada kekawan yg wish heppy birthday kt aku.. aku terharu ssgt sbb ramai kwn2 yg wish kat aku.. tq tuk my hubby, abg2 n kakak2 ku, adik iparku, kawan2 kat FB, opismate, kwn2 lama n sesiapa yg berkenaan.. x larat aku nk sebut kat sini...doa anda sume lebih bermakna dari segala2nya.. itu adalah hadiah yg lebih bermakna buat aku..




.: TAG LAGI - TUGASAN HARIAN :.

TUGASAN HARIAN...????

1) bila kali terakhir anda cuci toilet?
sabtu lalu..(mmg smggu skali je smpt wat)


2)pencuci apa yg anda guna?
macam2 aku guna...
pencuci pinggan aku guna axion.
cuci baju aku guna dynamo.
cuci tangan aku guna cap watson je.
cuci badan, dettol.
senang crite, mcm2 brand ade la.. :D


3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?
hahaha.. tang ni skali smggu je la.. tgk kesempatan n kerajinan aku..
sll weekend je aku sempt wat. ari lain, x smpt nk wat..
aku ni kan perempuan bekerjaya(bekerjaya la sgt .. hehehe)


4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
biase nye masak tuk dinner la.

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?
ikut permintaan suami la.. tapi aku rase dinner yg plg simple ialah 'oat'. :D


6)minuman selalu anda buat waktu pagi?
susu, soya, milo or horlick...


7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?
kemas brg2 baby tuk dia bwk ke umah babysitter esoknye..
(kalu pagi br nk kemas, kompem kelam kabut.. penah terlupa nk bg pampers sbb kelam kabut sgt.. he3x)



8) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
sesapa pn bule wat tag ni.. x payah la nk sebut nama.. aku pn dpt tag ni dr org gak.. :D..
suke jawab2 soklan nih.. tingat zaman2 skolah dulu2 kala la...






.: DOALAH KEPADA ORG TUA KITA :.

Rassulullah SAW pernah bersabda :

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...


Berdasarkan Hadith Nabi SAW :


" Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"



Huraian hadith:

- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (yg hidup mahupun yang sudah tiada)

- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yg x putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa

- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT

- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2.
> tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita
> berdoa perlu benar2 bersungguh2
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki Oleh Allah SWT.


Kesimpulannya:

- Bagi yang berniaga, x perlu ada ilmu pelaris. Cuma jangan lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari

- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita Dapat dari Allah
> (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)
- Berusaha dan bertawakal.. ...insyallah
- rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM, STPM, IJAZAH dsb nya. tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita untuk ibu dan bapa kita. Mari kita Cuba . Allahhuakhbar. .



Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja, (tidak termasuk diwaktu solat lima waktu)


Caranya :

'YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn yarabillialamin. ..." (Doa ini untuk orang tua kamu yang masih hidup)


Untuk yang sudah meninggal : "YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.



:: berdoalah kepada org tua kite.. kite juga akan tua jugak kelak..






.: HEALTHY ATTITUDE :.



:: ekceli, ni aku amik dr tenet(kat mana aku dh x igt la.. :D)... bule jadikan guide tuk diri sdiri... tu aku kopipes je.. :D (takut kang pahni kuar lak isu copyright jer.. hehehe)





.: H.U.S.B.A.N.D :.

H.U.S.B.A.N.D

tag tuk suami2 sbnrnye(tag dr ibu naurah)... aku tolong jawab k... :D

1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
football??.. no..no.. hubby aku x suke bola... jadi.. tgk je la crite ape yg ade kat tv.


2. You're out to eat, what kind of dressing does he get on his salad?
sejak zaman berchenta smpi skang, lum penah lagi dia makan salad kalu time mkn kat luar.


3. What's one food he doesn't like?
sume dia bedal.. janji sedap... he3x


4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
sll dia akan order bihun sup.. kalu nasi lak, nasi putih, kailan ikan masin, telur dadar, daging goreng kunyit n mesko beng(nescafe ais la tuh)

5. Where did he go to high school?
Sek Teknik Pangkalan Chepa

6. What size shoe does he wear?
saiz 7.. (tu mase aku nk beli kasut kawen dulu2 la.. skang ni sama lg kot..)

7. If he was to collect anything, what would it be?
duit syiling... (2 tabung dia dh penuh. aku kadang2 amik dlm tabung dia masuk tabung aku.. hahaha)

8. What is his favorite type of sandwich?
Sandwich sardin

9. What would this person eat every day if he could?
ikut selera tekak dia... yg pasti dia x memilih..

10. What is his favorite cereal?
oat.. kadang2 dia x nk mkn nasi, ni la makanan dia.. senang keje aku. kuikui...

11. What would he never wear?
baju ketat yg menampakkan keboroian dia.. :D (tang kaler, ape2 pn dia pakai..)

12. What is his favorite sports team?
sport team???? sejak dr zaman berchenta smpi skang, x penah lagi ade fav team.. xtau la kot2 skang ni mula berjinak2 ngan sport..

13. Who did he vote for?
x vote ape2 pn..

14. Who is his best friend?
mesti la bini dia no1...no2 tu br jaruh kat kwn dia yg kat pulau tioman(x yah bgtau nama la)

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?
entah ler..

16. What is his heritage?
ntah...mcm complicated jerk soalan... (kopipes je)

17. What is his favourite colour?
blue...blue... n blue....

18. What is his habit?
gi mancing smpi lupe anak bini kat umah... geram + bengang + sakit ati jer...

19. What is he proud of?
yg ni pn x tau gak.. bini dia kot.. :D

20. Who he loves the most?
family la...

Sapa2 nak buat tag nie?...
sila..sila.. sapa je..





.: KERETA BARU :.

POM....POM....POM....

tajuk entry ni seolah2 aku je dpt kete baru.. hehehe.. sbnrnye 'kete' baru tu tuk anak teruna kesayangan aku, asyraaf... kete tu walker la.. :D.. ibu dia dh belikan dia 'kete'.... tapi abah dia la kasi duit.. hehehe... suke aku kalu sll leh shoping camni... aku shoping org lain bayarkan.. :D... sbnrnye aku dh lama nk beli 'kete' ni kat asyraaf.. dari umur dia 4 bln lagi dh start ushar2 harga 'kete' tu.. sbb benda tu mahal, tu yg aku ushar2 dl.. mane tau bule dpt harga murah lagi kat tmpt lain kan.. plg murah aku jupe rm50++ kat tesco.. tapi cam x kuat je 'kete' tuh.. servay lagi jupe yg harga rm80++. kuat skit dari yg tadi, tapi x lawa la plak... aku berkenan yg kat satu 'kete' ni tapi harga dia rm130.. skang br aku mampu belikan dia kete... sblm belikan asyraaf 'kete' ni pn, byk tmpt gak la ushar... kat butik anakku yg kat sec13, xde yg berkenan n mahal lak tuh... pahtu gi giant sec13, ade yg berkenan tapi mahal lak la(yg ni la yg aku berkenan tuh)... pahtu try lagi ushar kat jusco bukit raja(kat ngan opis aku ni je), ade yg berkenan tapi lagi mahal dr yg kat giant sec13.. kena tunggu gaji bln ni la br belikan.. nk dijadikan crite camne bule ter'beli' 'kete' ni, camni sbnrnye..

ALKISAH..... sabtu aritu adik2 ipar aku ngan mertua aku dtg umah aku... adik ipar aku dpt posting kat kl.. kirenye ni dtg antar adik ipar yg kena posting kl tu je la.. sabtu diorang dtg smpi petang.. ahad lak gi kenduri kawen opismate aku kat gombak. pahtu gi cari pusat latihan yg adik ipar aku kena gi lapor diri masa orientasi esoknye(isnin la).. pahtu gi servay skolah tmpt dia kena ngajar lak(dia kena ngajar kat Victoria Intitution.. kat ngan stadium merdeka)... dh setle sume, trs blk umah.. mertua aku smpi umah je trs flat.. penat sgt kot.. hehehe.. malam nye, adik ipar aku nk gi giant.. nk beli brg tuk dia bawak gi umah sewa kat kl nnt... aku ngan baby ikut skali.. tapi mertua aku x ikut.. penat kot.. xlarat nk ikut.. tinggal la dia sorang2 kat umah.. hehehe.. menantu hantu tol la aku nih.. bule lak tinggal mertua sorang2.. mmg x de niat nk tinggal kan pn, tapi dah dia penat sgt, biar je la dia berehat kat umah.. mlm tu mmg x de niat pn nk beli brg kat sna.. saje je la jln2... aku sempat singgah kat Hinode Shop n berkenan lak kat satu benda nih.. aku beli je sbb bknnye mahal...rm5 je(dah nama pn kedai 5 hinggit).. :D masuk je dlm giant, kunun2nye x nk beli brg la.. tu yg aku just amik bakul jer.. pusing2 ronda2 kat dlm tuh, aku beli t-shirt sama kaler tuk aku ngan hasben aku.. kalu gi sini, x sah kalu aku x gi baby department.. mmg dh jadi habit aku kot, kalu x dpt beli sesuatu benda yg aku berkenan tu, dpt tgk n cuba pn kire ok la tuh.. aku gi tgk 'kete' yg aku berkenan tu.. skali time tu ade offer.. rm99 jer... eh!..eh!.. btl ke ni.. xpuah ati ni.. aku ape lagi.. gi la tny promoter dia.. dia ckp mmg tu la harga dia.. last day arini katanye(arini tu maksudnye ahad aritu la..)... aku tny hasben nak beli ke x, dia kasi lampu ijau.. ape lagi.. trs la cari troli.. kotak 'kete' ni x muat nk isi dlm bakul.. hehehe... tu la kisah nye camne aku bule ter'beli' 'kete' tuk anak teruna kesayangan aku ni.. pagi tadi pn, time dia dh bgn tapi aku lum siap masak lagi, aku letak dlm tuh je.. bukan main suke lagi.. hahaha.. besa la.. br dapat kete katakan.....


1'st time bule naik 'kete'


sukenye dia....


penat sgt... tertido otw gi anta adik ipar aku kat kl..



:: so,moral of the story, kalu nk beli ape2 brg tu, kena la servay byk2 tmpt... kang terus terkam je, tgk tmpt lain lagi murah, x ke sakit ati.. hehehe