.: DEMI NEGARA :.

"DEMI NEGARA YANG TERCINTA, KUCURAHKAN BAKTI PENUH SETIA"


spttnye lagu ni abg aku yg kena nyanyi.. tapi aku nanyi bagi pihak dia la... dia mmg x mampu nk nyanyi sebab x tahan menahan sebab di dada....


alkisah.......

kelmarin aku amik cuti sehari sbbnye abg kandung aku telah dipilih untuk mengikuti kumpulan misi pengaman yang dikenali sebagai MALCON EAST 5... misi ni adalah kumpulan yg akan ke Lubnan untuk berkhidmat demi negara di sana... kelmarin, 27 jan 2010 adalah tarikh diorang sume yg aku nk gelarkan sebagai WIRA negara berangkat ke Lubnan... kumpulan misi pengaman ni menaiki flight kat TUDM Subang(air movement dekat ngan umah aku)... ramai gak kumpulan WIRA2 negara yg gi kali ni... aku tny abg aku, dia ckp sume lebih kurang dlm 500++ org.. ptt la x muat khemah yg disediakan semalam.. arini br 2hr pemergian abg aku ke sana, rase rindu lak... padahal sblm ni dia kat gemas aku kat kl, xde lak rase camni... mungkin sbb abg aku ni kena gi jauh dari mesia kot... aku dh rase camni, kakak ipar aku n anak buah aku x tau la camne kan... sekuat2 abg aku, menitik gak air mata lelaki nye... sapa sanggup tinggal family lama2 wo..... tapi, demi negara, doa sanggup.. aku doakan abg aku selamat pergi n selamat la gak kembali.. moga Allah permudahkan segala urusan harian abg aku di sana...

abg aku, SARJAN ZUHARINI BIN HARON, sebelum keberangkatannya..


bergambar kenangan sebelum keberangkatan




:: YA ALLAH, SELAMATKAN SEMUA WIRA DAN WIRAWATI NEGARA INI... PERMUDAHKAN SEGALA URUSAN HARIAN MEREKA DI SANA...

.: TAG FROM FIEZA - ABOUT WALLET :.

arini aku rase rajin lak n wat tag ni... jom layan jer la.....


1.Snap the picture of both inner and outer of your wallet


outer


inner



2.Introduce your wallet brand, price & where you buy
Brand : GIOSARDI
Price : +- RM 50.. x igt sgt la brape... dah lama bl la..
Where you buy : GIOSSARDI kat jusco bukit Raja.. time ni ade sale.. (wan... igt lagi x time ni.. kaksu pinjam duit wan... hahaha.. gara2 nk beli ssgt n x cukup duit...)


3. Take out whatever inside your wallet.
byk benda dlm wallet aku ni.. hehehe
1) gambar aku n asben aku(bule tgk time rindu)...
2) lesen memandu kete moto (dh lama x bwk moto... reti lagi ker)
3) myKad
4) myKid asyraaf
5) kad perakuan nikah (sama paten cam fiza... cuma lain2 gmbr je.. hehehe)
6) pas keluarga tudm subang(pas ni tuk bini2 askar yg dok quartes tudm subang jer) - kadang2 provos a.k.a guard kat sana yg br keje sini, x kenal org2 yg besa kuar masuk kat sini.. tu yg nk kena ada kad ni.. guna gak time tudm wat latihan operasi perang..
7) duit kertas n syiling.... (dah nama pn beg duit.. mesti la ade benda nih kan.. :D)
8) kad klinik RESAT n hospital putrajaya - time gi klinik, guna kad ni jer
9)kad ATM - maybank n cimb jer...
10)kad smile, bonuslink n mesra - guna time isi minyak.. sume minyak aku bantai isi jer.. janji kete bule jalan.. :D
11)bisnes kad kekawan
12)kad tesco n kad UO
13)credit card - bank islam jer... cukup la ade satu je.. lagi byk kad, lg byk hutang.. hehehe
14)mini kalendar 2010
15)fotocopy ic abg2, kakak2, mak, n asben aku..

ni je la brg2 yg aku rase penting n perlu ade dlm wallet.. byk lg benda lain dlm wallet aku.. tapi sume tu lebih kurang ala2 sampah je la.. time aku rajin, br la kutip tuk buang..


fuh.... mmg btl2 kena dera la menjawab tag fiza ni.. :D.. pe2 pn bez gak skali-skala wat tag cam ni... hehehe.....so, pahni kalu sesapa nk ikut wat tag ni, bule... sile...sile... amat dialu2kan...

.: CARA TIDUR YANG BETUL :.

Antara Sunnah-sunnah Nabi saw sebelum, ketika dan selepas tidur.

1. Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur. Ramai orang memperlekehkan doa Masnun (doa harian) tapi hakikatnya harga yang Allah swt janjikan adalah syurga.

2. Jangan tidur menghadap kaki arah Qiblat. Ini adalah kedudukan tidur orang yang telah mati.

3. Barangsiapa yang membaca Tasbih Fatimah, sekiranya dia mati malam itu,dia akan dikira sebagai mati syahid. Apa itu Tasbih Fatimah?
Subhanallah 33 tak, Alhamdulillah 33 tak, Allahuakbar 33 tak.

4. Baca 4 Qul tiup ke tapak tangan dan sapu keseluruh badan untuk menghindarkan sihir dan niat jahat manusia.

5. Niat untuk bangun Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam. Tahajjud adalah sebaik-baik p elindung daripada sihir dan buatan orang.

6. Ambil wudhu sebelum tidur dan Solat Sunat Taubat 2 rakaat.

7. Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur. Bangun tidur boleh buka fail semula kalau mahu.

8. Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.

Banyak lagi Sunnah Nabi saw yang boleh diamal, semuanya mudah untuk dilakukan. Lebih mudah daripada bersolek atau pakai night cream sebelum tidur.Lebih mudah daripada buat senaman ringan sebelum tidur.


Pesan Nabi saw, dilarang tidur meniarap terutama lelaki. Sekiranya tidur dengan kain pelikat, ikat hujung kain supaya tidak menimbulkan fitnah.

Tutup aurat ketika tidur. Kenapa ya? Lelaki yang tidur meniarap, dibawahnya Syaitan/Jin Betina. Tidur bogel atau tidak menutup aurat akan menghindarkan Malaikat Rahmat dan mengundang makhluk lain. Sekiranya bersetubuh tanpa membaca doa, Syaitan/Jin akan bersama-sama menjamah isteri kita. Kemungkinan besar benih yang masuk bercampur dengan benih-benih Syaitan/ Jin. Jadi jangan marah kalau anak-anak ikut perangai "bapa-bapa angkat" mereka ketika kita bersetubuh dulu."



:: petikan dari sumber internet

.:TENSEN...TENSEN... :.

adoi..... sakit pale aku dok pikir.... camne aku nk wat lagi pn x tau la... naik buntu kepala aku nih....

nape aku tensen????..... anak teruna aku yg sorang tu la punya pasal..... dah abis akal aku dibuatnye.... nape la asyik nk dok ngan ibu ngn abah dia je.... kadang2 tu ngan abah dia pn x makan saman gak.... dok bawah ketiak ibu, xpe la.... wangi sgt ke ketiak ibu nih.. :D... ibu ngan abah kena keje la sayang... tiap kali aku tinggal umah ngasuh dia, mesti dia nangis jer... peel btl la anak ibu sorang ni.. org kata, bekalkan baju yg kita pakai semalam kat anak kita... aku dh wat dh.. tapi x jln gak.... nk kata dia sakit, nape time dok ngan aku dia x nangis lak... nk kata lapar, br je kasi makan... nk kata haus, br je nyusu.... aku pn dh buntu... x tau nk wat ape lagi.... nk tgl gi keje pn x sng ati... dia nangis time kena tinggal jer... time aku ade, bule lak dia main gelak2 ngan ngasuh dia... kadang2 tu dari pagi smpi ke petang nangis x henti2.. brenti time dia tido jer.. kadang2 tu teresak2 bwk dlm tido.. kesian je tgk..... blk umah merah mata... nk kata ngasuh dia pukul or dera dia, kalu ngasuh dia kasi kat org lain pegang, dia nangis gak.. mula meronta2 nk gi kat ngasuh dia lak... adoi.. tolong la sape2 yg tau cara nk tangani masalah aku ni.. dh mcm2 ikhtiar aku wat... dh mcm2 org aku gi jupe.. dh macam2 air jampi dh bg kat ank aku... air jampi darussyifa' pn dh penah bg... tapi skang ni x ok gak... fening...fening... ke anak aku ni pn cam ahmad albab... hahaha.. kalu camni, kayo la ibu pahni... kikiki......


:: sll lmbt smpi opis gara2 anak nangis x nk kena tinggal.. arini pn lmbt lagi la... ibu mana yg sanggup dengar anak menangis teresak2.. berat hati nk tinggal wooooo.....

.: AIR SEMBAHYANG :.

1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".
Penjelasan : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini
".
Penjelasan : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini".

Penjelasan : Ahli syurga diberikanhisab-hisabnya di tangan kanan .


4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".
Penjelasan : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri .

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".
Penjelasan : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini"

Penjelasan : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.


7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".

Penjelasan : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.


8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat- tempat maksiat"

Penjelasan : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.



Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.

Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa?

Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam?

Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?

Bersyukurlah dan bertaubat selalu.


Wasallam.



:: petikan daripada sumber internet...

.: JAMMED :.

arini aku lmbt smpi ofis... bkn sbb aku turun dr umah lwt.. mmg time cam arini gak aku gerak dari rumah sblm2 ni... tapi sbbkan jem kat tol shah alam n sikap x bertimbangrasa sesetengah pemandu kat jalanraya yg buat aku smpi lmbt kat ofis.... dh lama aku x merase jem cam arini.. sllnye jalan clear je... tah sbb ape tah arini jem giler... kat tol je dekat stgh jam... Q nk amik tiket tol pn panjang berjela2.. nape la time jem2 gini aku bule terlupa nk amik kad touch n go aku kt dlm kete abg.. eeeee.... geram tol... tambah geram lagi aku ngan sikap pemandu yg x bertimbangrase suke suke je potong Q.. mmg hangin la.. dh la aku dh lewat... pahtu ade yg potong Q lak.. .tau la ko tu lmbt.. aku pn lambat gak.. aku dok bebel sorang2 dlm kete... x abis lagi aku dok bebel sorang2 dlm kete, tiba2 ade sekor pemandu lori(sori sbb aku gelarkan dia sekor.. sbb org tu x de otak nk pikir psl org...) suke ati dia je mai potong kete aku.. tah dari mana datang nye, tiba2 je masuk depan aku... pahtu ade lak 2 biji lagi lori yg ikut lori tuh.. mmg rase panas ssgt wlpn dok dlm ekon.. psl kat pemandu lori yg bangang tu la.... mentang2 la dia tu besar, raja atas jalan, suke ati pale otak dia je nk potong Q... abis segala sumpah seranah aku sembur kat pemandu lori tuh.. pahtu pemandu lori tu siap tengok tanpa rase bersalah lak kat aku... BODOH PUNYA ORANG...
smpi turn aku amik tiket tol, satu hal lak nk ke susur klang plak.. jln susur nk ke kl tu yg jem sbnrnye...tapi aku yg nk ke klang pn turut tersangkut kat tol.. sbb nye jem dia smpi ke kaunter tol.. cam ne la aku nk kuar nih.. wlpn tadi aku jupe ngan pemandu lori yg bengong, tapi alhamdulillah, masih ade lagi pemandu yg bertimbangrasa kat jalan raya.. ade yg bg laluan kat aku... kalu org yg camtu, rase cam nk ucap terima kasih jer.... tapi ape yg aku wat cuma angkat tangan je la... kalu ucap trima kasih pn, org tu bknnye dengar pn.. smpi kat opis, dh kol 9lebih la... lantak la.. nk wat camne.. sll aku gerak dari umah cam arini, leh smpi sblm kol9 kat opis.. arini nk slhkan sape aku smpi lmbt.. nk slhkan jem??????... ataupn nk slhkan pemandu lori tu??..... mana2 je la.. yg penting aku dh selamat smpi kat opis pn..

.: 1501 :.

aku suke akan nombor 1 n 5... nape????.. sbbnye no 1 n 5 tu ade kaitan antara aku, asben n anak aku, asyraaf... kaitannye ade lah besday... asben aku lahir 15/1. aku lak 5/11. asyraaf 11/5... sbb tu la aku plg suke akan no 1 n 5.. :D.....

bercerita pasal besday asben aku, nk la aku crite skit kat sini... smlm aku kan ade crite yg aku nk gi jcard day kat jusco bukit raja.... aku gi ngan wan n rina, opismate aku.... abis keje tu, trs singgah... ramai x org??... tu x yah tny la.. gerenti la ramai bangat kalu ade sale.... siap ade yg sanggup tunggu jusco bukak... hehehe... kelakar pn ade... brg2 kat sama mmg sale gile baban la.. jusco nk wat sale sempena raya cina skali kot.... seb baik la aku ni tgh xde duit.. kalu x, abis duit aku nnt.. hehehe.. smlm aku just belikan pampers tu asyraaf(drypers rm32.. murah la sbb kalu harga biase rm37), hadiah slack n kemeja tuk asben aku sbgi hadiah besday dia arini ngan sebijik kek(nk beli hadiah mahal2, aku x mampu)....

sbnrnye mmg asben aku x tau yg aku nk wat suprise kat dia(kalu dia tau, x suprise la namanye kan..)... skali aku yg ter suprise.. hehehe... niat dlm ati aku, tepat jam 12 malam, n kuarkan kek n hadiah yg aku beli tuh.. skali, kol 1lebih br aku leh kuarkan sume tu.. gara2 asben aku kena keje mlm tadi n kol1 lebih br balik... adoi.... sabar je la.. aku yg ngantuk ni pn tunggu la ngn sabar(sll time cam ni aku dh di buai mimpi pn).. bile dgr je ketukan pintu umah aku, aku terus bukak pintu n supriseeeee...... "HEPPY BESTDAY ABG".. yg ke berapa???... dah tua dah... dah senja 20-an... nk wat suprise kunun... skali aku yg ter suprise... hadiah slack n kemeja yg aku belikan kat dia tu, x muat da.. hahaha... aku x prasan lak yg asben aku pn makin mengembang.. :D... slack tu mmg ngam2.. tapi kemeja, bak kata org kelate...
"srupo bbaruk nako la..."
hahaha... terpakse la aku gi tukar balik.. rugi la kalu x tukar.. sape nk pakai... dh la mahal... jap lagi aku nk gi jusco lagi.. just nk gi tukar kemeja tu je la.. hrp2 dpt la... tapi skang ni dlm pale otak aku still lagi brmain2 ngn tanda tanya...
"ada sale lagi ke arini yek"..

hehehhe.....


:: doa aku semoga asben aku akan sentiasa dirahmati ALLAH, sentiasa dirahmatiNYA, sentiasa dimurahkan rezeki olehNYA. semoga urusan harian akan berjalan lancar.. semoga ape yg diimpikan akan jadi kenyataan.. AMIN...

.: TERLEBIH SUDAH!!! :.

kenapa aku sekarang TERLEBIH sudah.. terlebih ape yek??.. byk yg terlebih.. skang ni aku terlebih vitamin M la(vitamin MALAS)... hehehe... kalu dulu ank aku boleh menikmati susu aku mase dok umah babysitter dia. skang ni tidak lagi.. dia hanya bule menikmati susu ibunye mase dok skali ngan ibu dia jer... sebab pe??? sbb ibu nye terlebih ambil vitamin M la.. kalu dulu aku rajin wat stok susu dlm peti ais.. tapi skang ni, makin malas.. hehehe.. kenapa yek??. aku sdiri pn x tau nk jawab... skali pikir, kesian gak kat asyraaf.... asyik minum susu lembu jer... susu ibu time ibu ade kat umah je la bule minum... kesian nye.... seb baik la skang ni dia dh makan.. xde la kerap minum susu... skilo susu yg aku bekalkan kat umah babysitter dia, ade lagi skit... mungkin sbb kuat makan kot dia dh x sekerap dulu menyusu.... skang ni aku dh tukar susu kat asyraaf.. kalu dulu mase br lahir, bg anmum... pahtu x tahan sbb anmum mahal sgt... tukar lak susu lactogen..... lps ade sorang kwn aku yg keje misi(dlm bahse stendednye nurse la), aku tukar lagi susu... kwn aku kata dlm susu lactogen tu ade benda yg x bagus tuk baby.... ape nama dia tah.. aku pn lupe dah... so, skang ni aku bg susu dumex je la.. SENANG dan MURAH... kat kg pn ade jual dumex.... jimat duit ibu...

smbg balik crite psl TERLEBIH, ade lagi yg aku x dpt nk kontrol diri aku skang ni... tiap kali aku gi shoping, mesti aku akan terlebih bajet.... .. cuma kadang2 tu kena marah gak kat asben aku.. sbb sikap TERLEBIH ni.... ni dh set dlm pale otak aku, esok nk gi shoping kat jusco kat ngan opis aku ni... dgr2 crite esok JCARD DAY.. hehehe... lgpn, aku mmg nk shoping pn... dah dpt approval dari asben aku dh pn.. aku lupe la yg jumaat ni besday hasben aku.. hehehhe... smlm time tgk calendar br aku igt.. :D.... tu yg nk kena gi beli hadiah... thn lps aku x bg hadiah pn.. just bagi kad jer... mase tu tgh bajet tuk bersalin kat asyraaf... insyaAllah, thn ni ade la hadiah nye...ape??.. tu biar tuan dia je yg tau dl... ehehe....

.: DEMAM :.

kali ni kami satu famili kena serangan demam... mula2 tu start dari anak teruna aku selsema.. pahtu demam lak... lps dia baik demam... aku lak selsema n demam...pahtu berjangkit lak asben aku... mmg penat giler la weekend aritu.. dh la weekend aritu gak la kami kena puluh abis2an pindah brg masuk umah br(sbb kalu x silap aku, esok tarikh last kena antar kunci umah lama)... dah la brg nye x byk mana.. tapi xde la skit.... berhari2 gak la angkut skit2.... dah la badan lemah2 sbb demam... tambah pulak ngan asyraaf dok merengek jer.. aku rase cam nk kurungkan diri aku dal bilik sorang2... tapi x smpi ati lak dok tgk asyraaf dok mencari aku jer... kesian kat asben dok angkut barang dari umah lama ke umah br... dah la dia pn demam.. seb baik la adik ipar aku ade dtg weekend aritu... bule la dia tlg2 skit... tapi dia pn demam gak ahad aritu.. mmg serius la demam berjangkit nih... demam2 aku pn, sempat lagi gi pasar tani mega kat stadium nun(kabut sale)... blk dari san dah berpeluh, igtkan dah baik..skali petang tu menggigil badan aku... last2 ptg tu gak aku gi klinik ... mula2nye aku gi klnik panel kat sec17(alang2 kuar antar adik ipar kat komuter), tapi tutup.. dh x tahan sgt aku gi je klinik kat ngn umah aku. klinik ni mmg aku biase gi pn.... aku suke doc dia..baik sgt n sll bg nasihat.. dpt la aku mc sehari... so, semalam aku COTIIII la.. hehehe... sbnrye tgh hari smlm, demam dh ok pn... cuma pagi tu je la masih berat lagi kepala... skang ni dh x demam pn... cuma sakit tekak.. suara pn serak2 basah lagi..

ni kisah anak teruna aku lak.. pagi tadi kesian tgk badan dia naik merah2, aku gi la kinik... gara2 ibu yg x berpengalaman(br 1st time jadi ibu daaa)... smpi klinik, mak aiiiii.. ramai gile org kat klinik arini.... pikir2 blk, ohohoh... rupenye arini ari tuk ibu mengandung(dah dekat setahun x gi ari selasa... dh x igt la...:D).. terpakse la berebut2 ngan ibu2 mengandung lak... terpakse la tunggu Q yg mmg lama giler... kesian kat anak teruna aku... gara2 ibu yg x de pengalaman(sb 1st time jadi ibu), anak teruna ku kena demam campak pn aku x tau.. mmg aku x bajet kena campak sbb mase umur dia 5bln rasenye dia dh naik campak.. kali ni naik lagi.. mungkin aritu x kuar abis kot... mula2 tu nurse saspek denggi.. sbb nye mmg musim skang ni ramai ssgt yg kena denggi kat kawasan umah aku ni.. pahtu nk x nk, terpakse la merelakan tangan asyraaf dicucuk sbb nk kena amik darah(tuk cek sample darah).. jenuh aku puuk nurse tu supaya x payah la amik darah sbb kecik lagi.. tapi nurse tu ckp kena amk gak... sbb skang ni ramai kena denggi... dah la simptom2 denggi ngan campak lebih kurang jer... keluar gak la suara jantan anak aku.... menangis dia time kena cucuk.. tapi lps tu, tertido lak(sbb mmg time tido dia mase tuh..).. kesian kat anak ibu... tapi xpe la kan.. kalu x gi klinik, x tau lak anak ibu sakit ape... xde la lagi org kata aku ni x reti jaga anak(kecik ati tau bile org kata gtu kat kite....)...

skang ni aku rase dh x sabar nk blk.... camne la anak aku kat umah babysitter hari ni.... mesti berbedak ngan ubat yg doc bagi.. :D.. xpe la... demi kesihatan kan..... asyraaf!!!!! tunggu ibu balik k...

.: FIRST :.

pertama kalinye aku tgk n pertama juga bagi anak aku... hahaha.. sbnrnye first yg dimaksudkan adalah GIGI.... asyraaf dh tumbuh sebatang gigi... :D... suke pn ada... x suke pn ada... suke tgk perkembangan anak aku.. tapi x suke sbb pahni kompem aku akan digigitnye nnt... lagi2 time dia nyusu(aku still lagi BF. cuma skang ni aku terlebih vitamin M tuk wat stok susu... dh mls nk pam.. hahaha)... tp syukur la, asyraaf x demam mase nk tumbuh gigi... org kata rata2 budak akan demam kalu nk tumbuh gigi... tapi asyraaf ni lain skit... nak tumbuh gigi, dia selsema lak. pagi tadi pn dok sok sek lagi... tapi kurang la skit dari semalam.. sblm tido mlm tadi aku dh bg ubt selsema.. adakah sebab nk tumbuh gigi gak yg buat asyraaf asyik meragam jer kat umah babysitter dia...

sbnrnye asyraaf sejak dua menjak ni, asyik menangis je kalu dok ngan babysitter dia.. aku pn x tau nape.. dh rmai org aku jupe.. mana la tau kot2 diorang bule ubtkan anak aku yg bebal ni... cume lps aku gi darussyifa' kat bangi, nangis dia kurang la skit... tapi aku pn kesian gak kat ngasuh dia.. x leh kn wat keje di buatnye.. tapi kalu time aku ade, dia bule lak dok ngan ngasuh dia... skali pikir, aku nk letak kat nursery je.. mana la tau kot2 kalu tinggal kat nursery, dia x de la nangis2 lagi sbb ramai kwn... tapi aku lum jupe lagi nursery area2 umah aku (bukit jelutong or TTDI jaya).. kalu jauh, ssh la skit aku n ngantar n amik nnt.. ade sesapa yg bule tlg aku x... tlg bgtau camne aku nk wat supya anak aku nk dok ngan ngasuh dia.. jadinye, aku x payah la ssh2 cari nursery.. ataupn ade sesapa yg tau nursery area2 bukit jelutong or TTDI jaya.. ataupn ade sesapa yg sudi jadi babysitter asyraaf.. hahahah...

berbalik kepada topik asal, aku harap lps ni pertumbuhan gigi asyraaf cepat(supaya aku x de la kena wat bubur lembik lagi)... dah la benda lain dia lmbt.. umur dia yg nk masuk 8 bulan, dia still dok meniarap.. pahtu ngesot2... org lain dh bule merangkak ape dah... tapi wlpn br tau ngesot2, abis pelusok umah aku dah dia jelajahnye... laju btl dia ngesot2... abis brg2 di'kemas' nye... penat nk kemas balik brg2 yg asyraaf 'kemas'.. last2 aku biarkan je camtu.... jatuh tilam dh berkali2... tu seb baik jatuh tilam je(sbb x pasang katil.. katil dok peram dlm stor.. hehehe)... perancangan aku selepas umur asyraaf masuk 8bln n dh tumbuh gigi.. aku plan nk pelbagaikan lagi makanan yg aku bg kat dia.. smlm aku ade surf tenet psl pemakanan bayi tuk umur 8bln ke atas... byk dpt info... cuma aku lum try tuk asyraaf lagi... insyaAllah, akan aku try weekend ni.. ape lagi yg aku kena wat... ohoho.. aku juga kena beli beberapa helai baju br tuk asyraaf... baju2 n seluar2 asyraaf dh byk kena masuk kotak(sbb dh x muat).. kalu pakai, senteng je nmpk... pahtu baju lak, kompem nmpk perut yg buncit dia tu(ikut perut abah dia la tuh...hahaha).. pe2 pn aku happy hidup ngan family sdiri wlpn anak aku byk ragam... ragam2 tu sume mesti mewarisi dari ibu atau abah dia gak(ikut konsep inheritance dlm OOP.. hehehe).. btl x.. bak kata orang "KE MANA TUMPAHNYA KUAH KALU TAK KE NASI...".

.: GERAM :.

haish!!!!.. geram btl aku arini... bikin hangin satu badan gara2 sorang mamat ni.... masuk ni dh 3x aku terkena ngan dia.... tunggu la kalu dia ade time aku gi sana lagi.. akan ku sembur habis2an....
crite dia camni..... aku sbnrnye dah berkali2 gi ulang alik bank semata2 nk bukak akaun bank tuk anak aku.... lgpn duit dia dh byk aku pegang..kang kalu dok lama2 ngan aku, terguna ke ape, ssh nnt... lmbt lak nk ganti.... tadi aku gi MAYBANK la.. kebetulan aku mmg nk masukkan duit kat sana... alang2 dh dok kat bank, aku pn ringan kan mulut aku kt receptionist MAYBANK Bandar Baru Klang(saje je inform takut pahni ade lagi terkena cam aku).. aku tny pasal nk bukak akaun tuk anak aku.. niat dlm ati nk bukak akaun Amanah Saham Didik tuk dia... masa aku gi tadi, ada sorang laki yg jada kaunter nih... aku tny dia camne prosedur n ape yg diperlukan.... pahtu dia kata "PUAN ISI BORANG NI.. PAHTU AMIK NO N NAIK KAT ATAS".. aku pn isi la borang tu(borang ni dh kali ke3 aku isi tapi x penah bule submit)... pahtu dia kata lagi, "NAK SURAT BERANAK ANAK YE..".. aku pn ckp la aku x bwk. just bawak myKid je(wat pe aku nk usung surat beranak yg amat besar tu... handbag aku pn x muat.. bawa myKid je la)... pahtu mamat tu kata, bule gak kalu guna myKid... aku pn amik la no giliran n naik la kat atas.. mmg kat bank ni, kalu urusan Amanah Saham, mmg lambat giler... kalu kaunter lain dh berpuluh2 siap, kauter tu br satu dua yg siap... lebih 10 minit gak la aku tunggu giliran aku... smpi turn aku, org kat kaunter tu mintak surat beranak anak.. aku bgtau la dia aku x bwk.. dia lak ckp, x leh kalu xde surat beranak.... hadus... geram btl aku rase.. org kat bawah kata bule.. naik kat atas kata x leh lak... buang mase je aku tunggu lama2... bengang punya pasal, aku blah camtu je tanpa sebarang kata... mmg niat dlm ati aku nk sembur je mamat tadi.. tapi seb baik la dia dh xde... org lain lak ganti tmpt dia.. sape x bengang kalu berkali2 kena ngn org yg sama... aku lupa nk tgk nama dia ape... kalu x, aku nk je inform nama dia kat sini.... 1st kena ngan mamat ni, masa aku nk bukak akaun gak.. dia kata bule, naik kat atas kata x bule.. offline lak.. pahtu kali ke2, aku nk bukak akaun ni jugak, dh isi borang sume skali n dah soh dia check sume.... naik2 kat atas org kat kaunter kata xleh sbb umur bawah dari 6bln... blah camtu gak... kali ke3 kena ngan mamat ni, arini la... mmg mamat tu kena antar gi kursus dulu la... bg dia tau sume prosedur kat bank... seb baik la arini opismate aku ade ikut skali..xde la hangin tahap maksimum...


:: aku x suke berurusan ngan MAYBANK.. byk btl duit aku dia potong... siot je.... dh la xde bgtau ape2 nape kena potong.... surat menyurat pn xde kata... kesimpulannye, aku mmg x suke la berurusan ngan maybank.... pahni biar aku lak bukak bank sdiri... hahaahaha.... tunggu untung CAFE ngan ternakan IKAN2 aku dulu...

.: TAK PUAS ATI NIH... :.

semalam sume org2 kat opis ni blk awl.. bunyi je jam punchcard, trs punch.. hahaha... bez kan kalu camtu... tiap2 ari blk ontime... dtg????.. x penah lak ontime.. hahaha... pe2 je la... niat aku blk awl, nk masak tuk mkn mlm.. lgpn, ade adik angkat asben aku... malu gak sbnrnye aku nk ajak dia dtg.. ape x nye... dengan umah nye bersepah(sebab skang ni tgh dlm proses nk pindah umah lain).. tp, lantak la..lgpn dia dh tau yg kami skang ni mmg tgh pindah2 brg... umah skang ni pn just ade tikar rotan jer tuk alas duduk(mmg sblm ni xde krusi pn :D).. malam tadi, disebabkan weekend aritu, asben aku gi mancing n dapat la sekor ikan merah, jadinye, asben aku soh wat kari kepala ikan je latuk menu mkn malam... so, mlm tadi aku just smpt masak kari kepala ikan merah n goreng ayam jer... sayur pn xde.... just aku potong timun batang je la wat ulam.. nk wat camne, tu je la yg aku sempat wat dlm mase stgh jam..

kol 730 mlm, asben aku dh tukar tgn beten(anak aku daaaa).. dia kata dia nk siap2 gi keje la.. ala.. yg dia ajak tetamu dtg tu nape kalu dh keje.. mmg hangin je aku rase... so, ngan anak aku kat atas dukung, smbl2 la aku wat keje dapur... kang risau gak aku tinggal sorang2 kat ruang tamu.. dh la ruang tamu aku x beralas... lebih kurang jam 8 mlm, asben aku kuar gi keje(part ni yg plg aku x suke.. time aku keje, dia dok releks kat umah.. pahtu time aku kat umah, dia lak keje.. bengang mmg bengang.. tapi sabar je la.. camni la hidup bini tentera).. nk ditambahkan lagi bengang aku nih, tunggu2 asben aku blk, x blk2 gak.. adik angkat dia dh smpi n tgh tunggu dia kat depan pintu pagar utama.. nk soh aku gi ambik???? mana aku nk letak anak teruna aku ni... nk angkut skali, aku xde car seat tuk dia... nk tinggal kat jiran kejap, dh mlm.. time tu kol 9lebih.. pikr2 sdiri la..dh la asben dia ade.. perut aku pn dh kelaparan... nk makan nasi, igt nk makan sama2 ngan asben... tunggu punya tunggu, kol12 lebih br dia smpi umah.. mmg hangit satu badan...aku wat2 tido.. dia tau aku kelaparan kot... tapi dia wat 2 tny lak.. "nak makan ke?".. secara spontan aku jawab, "dah makan pn.. makan ati".. tapi dlm perut aku ni, mcm2 irama dah ade.. dah tu, aku smbg tido blk... bgn pagi tadi sesudah smayang subuh ngan asben aku, lapa punya pasal, aku melantak sorang2 tanpa ajak asben mkn skali.. dia lagi syg kn tido dia dr makan... amik ko... pagi2 dh pekena nasi ngan kari kepala ikan... sodap.... hahaha....

arini x tau la camne lak.. x tau la apa yg dirancang tu berjalan lancar ke tidak.. malas nk berharap.. takut jadi cam mlm tadi gak... pe2 pn, aku x menyesal jadi isteri tentera... cuma aku sedikit terkilan kat BOS asben aku tu.. ngada2 lebih...

.: ASET BARU :.

disebabkan arini tahap kebosanan ku teramat la sgt, maka aku telah berjaya membina AKUARIUM aku sdiri... bukan takat kat umah je bela ikan.. kat opis pn aku bela ikan gak.. hahaha... dan ini la hasilnye... hahahha.....




:: pahni apa lak yg akan aku buat bile mencecah tahap kebosanan camni.. hehehe

.: 1'ST ENTRY 2010 :.

1'st entry di tahun baru 2010... tiap org, pantang tahun baru, mesti ada azam baru.. aku pn sama la... hehehe... byk gak azam baru yg aku listkan (x leh bgtau kat sini.. takut x tercapai.. kang ade lak dikatakan angat2 tahi ayam.hehehe).. tapi x tau la tercapai ke x... sehari yg lalu, aku dengar kat radio la... kajian telah dilakukan ke atas azam baru yg di buat sempena thun baru.. dalam mase hanya 3 minggu sahaja, manusia melupakan azam yg telah dibuat.. itu mengikut statistik yg dibuat.. sapa yg wat, aku x pasti la.. ni aku cuma dengar kat radio je la.. tapi hrp2, azam yg telah kita buat tu, akan dicapai nnt.. azam aku juga... hrap2 akan dicapai.... insyaAllah..

malam tahun baru, aku x gi sambut kat mana2 pn.. ssh la nk gi kalu ada anak kecik ni... lgpn, aku skang ni x brpa minat gi tmpt crowded2... mungkin takut terkena H1N1 kot.. cuma mlm thn baru, aku gi jln2 kat umah opismate aku, faizal... niat awalnye, nk kuar gi makan kat kedai kwn asben aku... tapi tiba2 je opismate aku cal n dia ajak gi umah dia... aku tukar plan la... dh la gi tangan kosong x bwk ape2(tapi x kosong 100% la sbb tangan ni dok dukung asyraaf.hehehe), pahtu siap bule makan malam kat umah dia lagi tuh.. hahhaha.... malu2 kucing gak mulanye.. tapi last2, melantak gak.. sbnrnye niat gi umah dia, bkn sbb nk mkn free, tapi sbb nk tau ada satu brite gempak pasal wife dia, ayu. nana, ni ayu skolmate ko dl la.. :D.... nk tau?? ko tny la ayu sdiri... hahaha.... panaz...panaz.... aku blk umah kol11 lebih gak la... aku ada gak ajak asben aku gi pusing2 bandar shah alam.. kalu ade rezeki, dpt la tgk bunga api.. tapi asben x nk gi.. ngantuk katanye... last2 terus blk umah.... smpi kat umah tepat2 jam 12 tgh malam... x dpt nk tgk bunga api.... kat tv pn x smpt nk tgk.. huhuhu... xpe la.. at least aku smpt dengar bunyi bunga api pn jadi la.. aritu mase smpi kat umah, aku ade dengar bunyi bunga api.. tapi kat mana dtg nye, aku pn x tau.... intai2, x juga nmpk.. mungkin terlindung ngan blok2 bangunan kot.. xpe la... dh tua2 ni, x tgk sume tu pn x pe la...

ape yg lg aku sukeee sgt, thn baru ni jugak la aku dpt masuk umah baru.. umah baru ni bukan nye umah aku sdiri.. tapi umah tumpangan je la(aku kan dok quartes)... aku dpt pindah umah yg besar skit dari skang ni... alhamdulillah la.. dulu penah gak mintak umah lain, tp x dpt.. kali ni br dpt.. so, weekend aritu, proses memindahkan barang2 dari umah lama ke umah baru la.. seb baik umah baru tu dekat jer... bule la angkut skit2.. arini blk keje nnt, kena smbg pindah brg skit2.. aku di beri masa 2mgg tuk kosongkan rumah lama.. jadi, kena la cepat2 kemas.. pe2 pn, aku amat berterima kasih sesgt kat adik ipar aku sbb dia sudi tlg aku kemas2 umah baru.. tahun baru ni, aku dh dpt masuk umah baru, aku hrp aku dpt capai azam baru aku, n dpt baby baru... hahahha.. yg ni pn x cukup tangan nk urus... mahu tambah lagi ke??????.. :D



:: jmpt la kekwn dtg umah aku nih.... aku mmg mengalu2 kan kedatangan tetamu2 ke rumah aku..