.: PRIHATIN :.

selasa lps, aku kena gi tmpt client.. camni la rutin kalu dh keje support2 nih... kalu ikutkan ati, mmg x nk nye pergi memandangkan skang ni aku dh sarat.. x kuasa nk redah jem, aku naik lrt je la ke kl.. pahtu dari masjid jamek tu kena menapak plak ke menara maybank(sbb opis client kat sana).. mengah gak.. ngan 2 beg aku sandang.. satu hbag n satu lagi beg ala2 note berkaitan ngan proj kat sana...

smpi sana kol1.30.. cuba bygkan, dari kol1.30 aku berdiri smpi la kol6.. camne nk duduk, krusi xde.. kalu aku duduk pn, payah nk wat keje... penat giler rase.. sempat duduk time gi solat asar je la.. kol6 aku menapak plak dari menara maybank tu ke lrt masjid jamek... serius aku ckp, penat giler..

smpi kat lrt, x yah ckp la, ramai giler mahluk kat kl ni nak naik lrt... dlm ati aku, "mintak2 la dlm lrt nnt ade yg prihatin bg aku duduk.. kalu x kesian kat mak buyung sorang ni"... mmg aku hrp2 sgt dpt dok la sbb mmg dh penat ssgt berdiri... kaki pn rase cam kaki gajah dh.. dlm lrt tu, mmg ramai la org... aku pn kena berdiri mula2 tu.. tapi ade la sorang makhluk Allah ni yg sgt prihatin, bg aku duduk tmpt dia.. mmg nk je aku dok.. tapi bile tgk pada umur dia, kesian plak nk amik tmpt dia sbb yg bg aku tmpt duduk tu dh macik2.. yg muda2 n sihat2 ni wat dek jer... mulanye aku ckp, xpe la(tpi dlm ati nk ssgt :D)..pahtu bile dia ckp dia dh nk smpi, aku duduk je la..

trime kasih ssgt dpt tmpt duduk.. kalu x, stgh jam la aku berdiri... tapi yg x brape berkenan nye, nape la yg prihatin tu, macik2 plak.... yg muda2 ni wat dek jer.. bukan ke dh terpampang kat dinding lrt tu, priority tuk sapa2.. ni x.. diorang wat dek jer.. tah ler.. aku pn x faham la...

blk umah mlm tu, lenguh ssgt, mintak la asben aku urut.. dia terkejut tgk kaki aku dh kuar urat2... dh la kembang semacam cam kaki gajah.. selama ni x penah camni... mungkin sbb byk jalan... kalu kire, rasenye berkilo2 meter aku jalan kot..

esoknye nk gi keje, mula la rase badan semacam jer.. tapi seb baik la, bos aku masih igt yg aku ni pegnent... dia pn ade hati perut... so, dia wat blk la benda2 yg aku ptt wat kat tmpt client tu.. kirenye aku wat keje dari opis . x kena gi tmpt client lagi.. gi antar je la nnt.. tq bos.. kadang2 mmg bule puji la bos aku ni bab2 gini.. tapi kadang2 je la... kadang2 tu bukan takat x leh puji, bule kutuk lagi ade la...

skangni, terasa nk beranak cepat2... dh x larat nk keje... dh x larat nk bwk perut(padahal pegnent kali ni perut aku lagi kecik dari sblm ni)... otak pn asyek dok pikir new bby jer.. sll je ckp ngan bby, soh kuar awal.. ibu dh x sabar nk tgk bby ni.. n yg penting, nk cuti panjang.. panjang mana tu, x tau lagi... tgk pada keadaan nnt...




.: X SABAR RASE NAK... :.




x sabar rasenye nk QUIT... try jadi surirumah sepenuh masa plak pahni... :D





.: CITE PSL MGTT :.

MGTT... rasenye kalu sapa2 yg tgh pegnent or penah pengnent, mungkin faham ape tu MGTT.. MGTT tu sbnrnye tuk cek gula dlm darah.. dlm bahse senangnye, nk tau ade kencing manis ke x mase kita pegnent... pagi tadi aku kena wat MGTT.. semalam dh kena start pose la... klinik tmpt aku check-up ni, special skit.. terlebih prihatin... sbb sume dia wat.. MGTT ni sume org pegnent kena wat wlpn xde family history yg ade kencing manis... aku tny kwn2 yg lain, x de pn diorang kena wat kalu xde history penyakit ni.. x paham tol aku ngan klinik askar ni.. pahtu, ape yg xde kat klink lain, kat sini ade... cam scan. kat klinik aku sll check-up ni, tiap kali gi mesti scan.. klinik lain rata2 xde pn.. nk scan, gi private.. tah ler.. mungkin doc kat klinik ni nk soh lahirkan bby yg sihat n bebas dari segala masalah. tuk warisi ape yg bapa2 diorang kot.. soh jadi askar gak.. berkhidmat tuk negara...hehehe

berbalik kepada topik asal, asal MGTT.. pagi tadi cam prosedur biase la.. gi klinik kol8, amik darah. pahtu di minum air glukose... mak aiii.. manis gile.. terase pure nye.. adeh.. kalu aku yg bancuh, kompem aku x boh sume skali..ni nurse yg tlg bancuhkan.. pahtu byk plak tuh.. satu gelas besar... rase cam nk muntah pn ade .. sbb manis ssgt... nk abiskan satu gelas tu, rase lama ssgt... tapi telan je la.. nk wat camne... nurse dok tunggu depan mata... pahtu dh abis minum air glukose tu, leh la blk umah... kol10 gi klink blk.. amik darah lagi.. lebam lengan aku dek kena jarum jer.. seb baik amik skit je.. aku tny nurse tu, kalu amik skit, nape x amik kat ujung jari jer.. dia ckp, kalu amik kat ujung jari, darah x konsisten... x paham aku ape maksud dia... dah siap sume skali, kena jupe doc plak.. seb la arini x ramai yg wat MGTT.. kalu x, jenuh gak menunggu.. berdebar gak nk tau resultnye camne.. risau gak aku. sbb pegnent kali ni aku bedal makan sume benda.. doc bgtau aku, result aku btl2 atas pagar ... 5.8 ngan 7.6.. mmg xde kencing manis lagi la.. tapi sbb result aku atas2 pagar, doc risau kalau2 pahni aku ade kencing manis.. so, doc soh la aku wat BSP... adeh!!!! kalu ikutkan ati, malas je nk wat BSP tu.. pe x nye.. 4 kali sehari kena amik darah wei... pagi, tghari, ptg, mlm... pahtu kena gi wat kt klinik plak.. tapi sbnrnye aku risau gak kalau2 pahni aku ade kencing manis, aku gak yg ssh.. baik aku ikt je kata doc... so, aku kena bersiap sedia la tuk BSP jumaat depan...

tgh hari tadi, aku masuk opis, ade la cari psl benda ni... merujuk pada sumber ini range normal adalah 6 lps puasa n 8 lps 2 jam berikutnye... kalu gitu, aku bukan atas2 pagar lagi la.. btl ke sumber ni??? aku pn x pasti.. eh!!! ataupn klinik tmpt aku check-up ni yg camni.. xpe la..demi bby aku korbankan la skit masa ngan darah aku tuk BSP tu... hrp2 aku xde pe2...




.: HAPPY 3'RD ANNIVERSARY :.



mase gi holiday kat sabah aritu, btl2 time anniversary aku ngan asben.... beli kek sbijik la tuk makan ramai2..... mmg tiap2 tahun kitorang smbt anniversary ngan abg n kakak ipar aku yg kat sabah... dh kebetulan diorang ade time anniversary kitorang... thn ni alhamdulillah smpt lagi smbt anniversary yg ke3... atas kek tu, ada sedikit kesilapan... tarikh tu ade sedikit silap... sbrnye kek ni aku mintak tlg kakak ipar aku yg belikan... tu yg dia tersalah cetak tarikh anniversary kitorang tuh... spptnye 30 mei.. sbb tarikh tu la aku ngan asben sah jadi suami isteri.. 1 jun tu, majlis kat umah aku... tu yg kakak ipar aku igt tarikh tu je.. sbb mase akad nikah, dia xde.. xpe la... janji enjoy...



mmg enjoy pn sambutan kali ni.. pe x nye... tgk la gmbr kat atas tu.. siap berebut nk potong kek.. hahaha... yg lain2 tu, sbnrnye bday diorang jatuh bulan mei.. so kire skali la...



.: HOLIDAY :.


salam blogger2 sume.. lama aku bercuti dari berblog n blogwalking... sbnrnye smggu lebih gak aku cuti... cuti dari segala2 nye... cuti dari keje.. cuti dari kl yg jem teramat sgt nih.. yg bestnye, bule berholiday bersama2 famili... yg tu lagi mahal kan...

start 26hb aku bercuti smpi la 4hb br blk kl semula... ala2 famili day la gak... bukan gi obersea pn. gi sabah jer.. eh!!! sabah pn obersea gak kan... sbb kena seberang laut cina selatan.. ok la tuh.. kire obersea la gak... hehehe....

malas nk cite pjg lebar.. just nk tepek skit gmbr kat sini... gmbr kitorang berhuha-huha ngan famili.. bule la tgk gmbr aku yg makin membesar dengan sihat nih.. hehehe

tgh tunggu abg aku nk check-in.. pjg giler Q... kebetulan time kitorang gi ni, mmg kat sabah public holiday da...



gmbr mase gi lagoon kat nexus resort.. ni sbb nk wat bbq.. kat sini je bule wat.. so, kami2 gi sini je la.. pantai pn x de ombak sgt.. sesuaiii ssgt tuk anak2 kecil main air pantai... sesapa nk naik banana boat pn ade kat sini... org lain sume naik kecuali aku, mak ayah aku ngan mak mertua abg aku jer.. kang kalu aku naik, x pasal2 trs terberanak pahtu.. hahha...



gmbr ni kat lagoon gak... masing2 sibuk nak potong kek...


amik angin malam kat taman... smbl2 tgk air pancut berirama kat sini...

gmbr mase gi tmpt ikan... kat sg morali.. aku x masuk dlm air pn.. geli wei.... ikan byk sgt dok gigit2 kali... kat sini mmg tmpt peliharaan ikan kelah pn... tuk urutan tuh... kat kl pn ade .. tapi ikan nye xde la sebesar ikan kat sana... tgk la ikan yg asben aku pegang tu.. besar kan.. eh!!! spttnye xleh nk tangkap ikan2 kat sini.. tu action je.. tuk bergmbr.. tapi lps tu, kena marah dek org yg jaga tmpt ni.. hehehe


kat poring.... kempunan aku nk mandi.. sapa soh x bwk baju xtra.. padan muka sdiri.. :D


kat ladang 'Sabah Teh'.. time ni aku dok dlm kete je.. sbb asyraaf ngamuk2 nk tido.. tu yg mls nk gi.. bg susu sbotol, trs lena diulit mimpi.. hehehe....


last day kat sabah .. singgah akuarium @ ums.. mase ni otw nk gi 1B..


gmbr mase gi 1Borneo, tmpt nana sll gi tuh.. tapi xde la jalan pusing 1 shoping complex ni.. x kuase aku.. just gi giant n gi mkn kat kfc je la... tu pn dh mengah2... seb baik la asyraaf ni bule je ngan sapa2. kalu nk ngan aku je, jenuh la... silap2 ak dok umah je la...



hahaha.. ni gmbr budak yg degil nk mandi pantai... terpakse mandi pakai pampers sbb ibu dia x bwk baju xtra... hahaha.... ni mase kat pantai tanjung aru..