.: VIRUS MENYERANG:.


 
minggu ni satu famili x sihat.. mula2 tu adik.. adik batuk2...
pahtu selsema.. lps adik, abahnye plak.. sakit2 pinggang...
cam kena cucuk2 katanye.. sampai demam..
pahtu semalam si abg plak demam selsema..
pagi ni ibu plak berjangkit kena selsema..
satu famili kena serangan virus2 x baik..
adeh!!! la.. xlarat nk keje.. rase nk amik mc je.. blk umah, rehat..
keje arini, tido kat surau, bangun, makan ubat... pahtu tido blk..
lmbt nye nk tunggu blk ni.. x larattttttt...
 


 
 


Balik Kampung.....
















 








.: I'm turned 31 :.




sebenar-benarnye, bday aku 5/11 aritu.. ni kire entry yg  basi la.. hehehe
thn ni aku dapat hadiah specialll punya... hahaha.. hadiah roadtax kete dari suami terchenta... mmg kebetulan yg x dirancang btl la... tup2 roadtax kete mati 1/11 aritu... adeh!!! xde duit punya pasal, smggu bwk kete xde roadtax.. wat bodo jer... last2 asben bg hadiah roadtax da... i like... hehehe.. TAHUN DEPAN LAGI SKALI LA EK KENA BG HADIAH ROADTAX KETE... PLUS LESEN SKALI... EKEKEKE..




.: ORANG BARU :.

entry kali ni nk cite pasal orang baru dalam salasilah keluarga aku... yg ni generasi ke-3 keturunan HARON BIN YASIN la kirenye ni... sblm tu aku mintak izin kepada tuan punya gmbr yek.. nk tepek skit gmbr orang baru kat blog aku ni.. gmbr ni aku amik dari laman sosial dia... jangan marah ye.. :D..





sbnrnye ni anak kepada anak buah aku.... anak kepada anak abg aku yg sulong (byk sgt la anak.. jgn plak sapa yg baca ni pening2 lalat.. sila la imagine betul2 ek).. skang ni aku dah bertukar status lagi la.. dl bertukar status kepada ibu.. skang ni kepada nenek plak.. oh!! tidak... dah tua rupanya aku.. br awal 30an, dah jadi nenek... tapi xpe... jadi nenek vogue la.. hahaha.. orang baru ni br je lahir 1 november aritu (kalu lewat 4 hari kan best.. leh sama2 smbt bestday ngan aku.. mana la tau kot mak budak ni nk bg hadiah kat aku jugak.. kan best gitu)..

buat baby(macam la bby dah pandai baca blog kot.. :D), WELCOME.. WELCOME....
buat mak baby plak, selamat berpantang.. lama tuh pantang.. smpi thn depan lagi tuh.. hahaha...
buat opah ngan to'ki baby, semoga jadi opah ngan to'ki yg terbaikkk..
buah 'neksu' baby plak, sedar la diri tu dah tua.. dah jadi nenek pn.. :D




.: adik... oh!! adik :.

sambungan cite pasal entry sblm ni.. aritu kan aku blk dari kg, dekat kol 9 pagi gak la br smpi.. terpakse meng'halfday'kan diri.. ngasuh anak2 aku x blk lagi dari kg.. maknenye, isnin ngan selasa aku terpakse la tumpang anak2 aku kat umah jiran.. TERPAKSA ok.. sbb aku x berani nk apply cuti lagi.. dah la sblm blk raya aku TERPAKSA amik EL sbb ngasuh xde.. nk amik EL lagi???.. kang x pasal2 la aku kena dengar ceramah nnt.. x kuase telinga ni...

disebabkan aku halfday isnin lepas, maka nye tgh hari la jugak aku antar anak2 aku umah jiran aku.. punya la nangisss adik ngn abg mase aku nk tinggal tuh.. nangis mcm sakit2 jer.. ssh ati tau.. mak mana yg x ssh ati kalu tgk anak melalak cam tu wei... tapi aku tiggal gak la.. sbb kena masuk kol1.. br sejam, kol2 aku dah call tny jiran aku perihal anak2 aku.. anak2 aku nangis kejap je.. pahtu diam la.. kata jiran aku..  abe long sonot main menan ngan anak jiran aku tu.. makan minum cam biase je la... cuma, si adik je la mogok.. mogok coiz ibu abah dia tinggal dia kot.. hehehe.. kesian adik...mmg aritu aku blk ontime la.. kol530 trs chow.. smpi umah, asben aku dah amik dia dl.. asben aku blk awal gak aritu.. adik nmpk aku berjalan nk naik.. bule plak dia nagis bile tgk aku... sedih lagi kot.. hahaha.. kelakar la adik ni.. bile aku amik je, trs dia.. pahtu mula la mencari sumber air dia.. cam org kelaparan jer.. adik...adik.. bile la nk jadi gudboy part2 kena tinggal ni... 


:: kwn2 ade ikhtiar x camne nk bagi anak2 x nangis mase nk tinggal umah ngasuh..




.: Cite Aidiladha :.

Aidiladha thn ni x meriah sgt.. ngan si adik x brape sihat.... ngan suami lak sakit gigi.. ngan mak ayah xde..kami plak x korban pn tahun ni... mmg x meriah LANGSUNG... aku x amik cuti pn.. just cuti yg kompeni bg je la..blk kg rabu mlm.. kali ni kitorang blk ikut Bentong...
jem gilerrrrrrr.... kat gombak pn dah jem.. kalu x igt kat kwn, mmg kitorang x kan blk ikut sana ok..X AKAN... X AKAN... mmg dah lama pn kitorang x blk ikut sini.. sll blk ikut grik.. biar bry tol mahal skit asalkan x jem n cepat smpi... sbb kesian kat kwn sorang ni, dia ajak konvoi teman dia blk kelantan sesama...tu yg ikut jalan sana.. asben aku nyaris2 nk patah blk dah.. sabar je la... bayangkan la, bertolak lps isyak, lebih kurang kol 9mlm gitu, kol 11 pagi esoknye br smpi.. tu terpakse 'check-in' hotel tepi jalan dl.. sbb jln jem, drebar ngantuk da..

raya pertama tu beraya kat umah asben dl.. raya kedua lps gi kenduri kwn, trs blk umah aku plak..tapi x rase suasana raya pn... xde ketupat mak aku.. xde lemang abg aku.. tapi ade la yg org bagi.. yang mertua buat... ok la gak dari xde langsung.. kan.. ahad mlm gerak blk kl.. x nk redah jem, kitorang blk ikut grik... gerak kol10 mlm.. sbb sllnye kalu gerk time tu, sblm subuh dah leh smpi kl.. sekaliiii,, jem jugak ikut sini pn... adeh!!!!...  terpakse meredah jem gara2 lori rosak n 3 tmpt xcident... time ni gak la nk ade lori rosak la.. nk ade xcident sana sini la... gerammm tol.... last2 smpi kl dah kol 8 lebih... terpakse la meng'half-day'kan diri.. tgh hari br masuk keje... eh!! ramai lagi la org bercuti kat tmpt keje aku ni da....

saje nk tepek gmbr anak2 raya haji aritu. xde gmbr satu famili pn..  gmbr anak2 ngn spupu2 nye je la..








.: Abang Asyraaf :.





ni kisah ujung bulan lepas... sehari slps mak aku berlepas ke tanah suci..
abe long yg cedera parah kununnye la. .. tu la akibat nye bila x dengar org larang ...
sudah jatuh ditimpa rak kasut..
sbnrnye abe long tu nk test kuat ke x rak kasut yg ibu dia beli.. tu la  dia panjat.
dan, terbukti rak kasut tu x kuat.. nk kena bukak PR tuk beli rak kasut baru la nih.. hahahaha



.: adik oh! adik :.

 
 



budak yg suke manjat... time demam pn bule lagi tu manjat..
ni x tgk lagi dia panjat rak buku n rak tv...
pahtu siap goyang2 rak tv 'jati' tu plak..  roboh gok la wei rak2 ibu tuh syg oiii....
 



.: bookshop walking :.

Assalamualaikum...

aritu aku ade gi kedai buku.. sbnrnye x terniat pn gi sana.. saje nk abiskan mase rehat.. x tau nk gi mana.. merayau2 kat tesco.. ternmpk ade kedai buku br bukak(eh!! br bukak ataupn aku yg lama x dtg)...abiskan masa 2 jam kat sana jer... smbl memilih buku smbl baca.. hehehe... aku dh lama x beli buku ni.. majalah pn jarang2 skali.. senang cite, dah lama x membaca la.. tah nape kali ni rase cam nk baca buku plak.. aku belikan buku kecik untuk si kecik arsyad, beli buku panduan solat upin ipin untuk si abg asyraaf.. tiba2 camne tah bule lencong gi tmpt novel.. serius aku ckp.. dah lama x beli novel ni.. mase dalam pantang aritu je, x tau nk wat pe, ter'baca novel. tu pn pinjam anak buah punya.. dlm dok belek2 (bukan belek mana pn, baca sinopsis kat blakang buku tu je la), tiba2 terjumpa satu novel ni.. eh! penulis dia aku kenal da... trs amik tanpa baca sinopsis nya.. hahaha.. xpe.. support kawan katakan..


zue, aku dh beli novel ko... tapi x baca pn lagi..hehehe...tunggu free leh la baca.. x best baca novel ni sambung2.. kena khusyuk.. :D

 
 
 
smoga pahni ade lagi la kemunculan novel baru ek zue...
 
 
 
 


.: Rinduuuu :.

saat2 aku keseorangan, mata xleh nk pejam lagi dah... sbnrnye aku tido kol8 tadi lagi.. tu yg skang ni mata dah xleh nk pejam... :D..
 
budak 2 orang ni pn dah tido..
 
 
 mula la perasaaan ni datang..
 rindu kat asben yg berkerja di luar kawasan.. ahad ni br leh jupe abang sayang..
lama dah aku x ditinggalkan lama2 ni.. smggu dah..
 
rindu jugak kat mak ayah...
kalu sblm ni tiap2 mggu akan call mak.. kalu lebih dari smggu tu, dah rase lama ssgt dah tu... skang ni ssh skit sbb time kat mekah ngan time kat mesia x sama.. ni br lps call diorang.. kol130 pagi kat mesia bersamaan kol 8 malam kat arab saudi.. ilan skit rindu nye.. moga mereka mendapat haji yg mabrur..
 
gmbr ni masa antar diorang kat kompleks tabung haji kelana jaya.. masa tu dah kol 12malam ++.. x heran la kalu mata mak aku tu kuyu je..

 
 
 
 

.: TETAMU ISTIMEWA KU :.

arini gi amik mak kat KLIA... arini x cuti pn.. just bgtau HR aku masuk keje lwt sbb ade hal.. isi borang kuar je la... xpe kalu kejap... kalu lama tu yg kena apply cuti tuh.. ni la kelebihan yg ada kat kompeni aku keje skang ni.. alhamdulillah..

mak aku dtg ngan ayah n macik aku.. diorang akan bertolak gi Mekah mlm esok.. sbnrnye kalu nk soh diorang naik bas Tabung Haji, ade je kat KLIA nuh.. tapi kesian plak kat diorang.. kalu naik bas Tabung Haji, mmg free jer.. cuma nye diorang kena gi Kompleks Tabung Haji yg kat Kelana Jaya tu la.. baik aku je gi amik diorang.. wat blk umah aku dl.. kasi diorang rehat2 kat umah aku dl la sehari..

anak aku awl la aku antar gi umah ngasuh arini.. adik je yg gi.. abg nk ikut aku gi amik tokmek dia.. xpe.. jgn nk ikut aku gi keje sudahhhh la..


:: mood nk berbelog agak merundum buat masa skang...



.: Hadiah untuk diri sdiri plak :.

alhamdulillah..
kali ni aku beli hadiah tuk diri sdiri plak.. sbnrnye beli bln lps lagi.. tapi br nk bukak crite.. ni hadiah tuk diri sdiri dari diri sdiri jugak..


al-quran digital

so, skangni, benda ni la cikgu mengaji aku.. nk gi cari ustaz/ustazah, byk kekangan yg ada.. ada benda ni pn dah sedikit sebanyak membantu aku.. bukan tuk aku je, free muqaddam lagi tuh.. bule la bg kat anak teruna aku.. suke la tuh dia dpt lagi satu muqaddam.. asben aku pn rajin gak guna benda ni.. diharap dengan ada nye benda ni bule membantu kami menjadi hamba yg rajin... rajin mengaji la..



:: smlm masa nk ajar anak teruna aku ngaji, dia dah soh aku belikan tmpt lapik muqaddam dia.. skang ni aku guna bantal je la tuk alas muqaddam dia..



.: Hadiah buat si abang :.

alhamdulillah...
aritu aku ade belikan set al-quran tuk anak aku.. ni kira hadiah hari raya la ye... baca kandungan dia, cam ok jer.. tu yg beli.. pahtu tgk zue dah beli dl dari aku, lagi la yakin yg benda tu bagus.. satu pelaburan yg berbaloi la harapnye..




bile wat blk bg kat anak teruna aku, dia suka ssgt.. skang ni rajin mengaji muqaddam.. alhamdulillah.. dah hampir sebulan, ade peningkatan yg positif.. skang ni aku br je guna 3 brg.. muqaddam, buku1 ngan cd lagu..cuma yg dia suke muqaddam ngan cd lagu je la.. tunggu la satu2 kan.. si adik pn bile dengar lagu tu tersengih2 sorang..


:: gambar tu aku amik kat sini ok..
 

.: AL-FATIHAH :.

raya thn ni ada crite sedey skit .. 2 hari sblm raya, spupu asben telah kembali ke rahmatullah.. 17/08/2012 bersamaan 27 ramadhan 1433H.. xcident motor.. br 17 thn.. thn ni SPM.. rase terkilan jugak la.. sbb ptg sblm kejadian smpt la tgk dia berpakaian hensem tah nk gi mana tah.. dia plak smpt la bergurau senda ngan hero aku.. mcm x percaya lps isyak tu ade kwn dia dtg ckp yg dia xcident.. tgh nazak.. mengucap pjg aku mase tu.. trs sume kelam kabut.. trs gi amik makcik asben aku kat surau (gi terawikh).. aku x ikut.. payah ngan hero2 aku tuh.. seb baik la si abg x wat onar.. bile ckp

"DOK DIAM2, ABG JIJIE XCIDENT"..
 
trs dia dok diam2 kat atas tangga tgk org tgh kelam kabut..

x smpt nk gi tmpt kejadian, ambulan dh bwk arwah gi spital.. sume bergegas ke spital la.. smpi kat sana mmg arwah xde.. mlm tu aku yg kat umah ni pn x lena nk tido.. mak ayah dia lagi la kannn... sbb kes xcident n meninggal, byk dia punya prosedur.. kena wat report kat balai dl.. pahtu tunggu polis dtg spital tgk mayat dl.. kna tunggu  bedah siasat dl.. tup2 pagi br siap sume.. dlm kol 7am rasenye arwah dibawa blk umah..

aku nk ssgt tgk muka arwah buat kali terakhir.. tapi x berani bile nmpk ade darah kat kain tutup muka dia.. trs cancel.. sedekahkan yasin je la.. mesti sedey gile la mak ayah arwah.. ye la.. dah la arwah tu anak bongsu.. pahtu meninggal plak 2 hari sblm raya.. org tgh kelam kabut nk bungkus ketupat, kitorang masa tu kelam kabut nk bungkus mayat.. hanya org yg penah kehilangan org tersayang je tau cam ne rase sedey nye..

aku sedikit terkilan, x smpt nk bg duit raya kat arwah thn ni.. tah mcm mana thn ni aku spare kan duit raya tuk dia.. mak dia pn ade cite, bln pose ni, arwah lain ssgt.. gi skolah sblm ni x penah pakai songkok.. bulan pose aritu gi skolah pakai songkok.. pahtu melawa plak tu.. masa meninggal tu, arwah sempat la pakai baju raya dia.. sbnrnye dia x sempat nk pakai baju raya yg lagi selai.. dia sbnrnye nk 2 helai baju raya.. satu hitam satu putih.. mase xcident tu dia pakai baju melayu hitam.. mungkin hint tuk baju melayu putih tu, kain kapan kot.. 

tu la kata org.. ajal maut sume di tangan tuhan.. x kire umur, tua, muda, jantina.. kalu dah DIA tentukan ajal seseorang tu cpt, cpt la.. sedekahkan al-fatihah untuk arwah AZIZI BIN AB RASHID..



:: smpi skangni ank sulong aku asyek dok bertny.. "IBU, NAPE ABG JIJIE MENINGGAL..".. "IBU, NAPE ABG JIJIE GI KUBUR"... mungkin dia pn rase lain kot.. sbb petang tu dia smpt bergurau senda ngan arwah..

 

.: CERITA RAYA :.

masih bulan syawal lagi kan.. salam aidilfitri.. hari ni nk cite psl hari raya..
hari raya thn ni x semeriah mana pn.. start cuti 15hb  trs 14hb mlm tu bergolek tayar kete aku ni menyusuri lebuh raya utara selatan nk blk kelantan.. aku blk kg ikut grik.. ni sbnrnye alternatif nk elak dari jam.. takut jln gua musang tu jem jer.. blk umah aku kat tanah merah dl sbb nk amik brg kat umah aku.. smpt la sahur ngan family.. pahtu ptg nye tu trs gerak blk kb.. sbb kali ni nk raya pertama kat umah aku.. kena blk umah asben dl la.. thn ni dalam sejarah wei.. aku bungkus ketupat palas dengan mak mertua aku.. hahaha... berpulas2 tgn aku ni.. tapi x menjadi seperti yg nk pn.. last2 aku jadi tukang potong jer.. hahaha...


thn ni tema kaler biru.. tapi biru x seragam. hehehe.. ni gara2 last time gi cari baju raya la tuh.. saje nk tepek gmbr raya satu famili...

kami satu famili... skang ni ssh nk amik gmbr ber4.. si abg ade je hal yg dia nk wat..
 
 
aku n asben.. tapi time ni asben bad mood.. tgh sakit gigi la.. soh senyum pn dia wat dekkk jer.. xpe la.. dia sorang je yg rase sakit.. sbb tu la gitu... kita x leh nk tlg pn.. kan..kan.. kan.... tu yg muncung je. xleh mkn.. kesiannnn kan.
 
 
ni al gmbr anak2 cucu2 mak aku..  ni x sume ade.. br 4 org anak mak aku jer.. lagi 3 anak mak aku xde time ni.. mcm2 kaler ade kan.. kaler biru tua tu famili abg aku yg no2... kaler oren tu famili kakak aku no 3.. kaler cream(tersorok skit sbb dok barisan blakang) famili kakak aku no 4.. abg aku no 1 ngan no 5 x blk beraya.. abg aku no 6 blk umah mertua.. lum smpi lagi mase sesi bergmbr ni.. kalel biru muda + biru tua tu famili anak mak aku yg no 7 a.k.a bongsu.. aku la tuh... actually mak aku ngan ayah tiri aku tu kaler meroon.. tpai diorang x pakai sedondong la plak.. payah tul mak aku ni nk soh pakai sedondong.. nk plak kaler yg garng2.. xpe la... nk wat cmane...
 
saje je zoom in gmbr hero no2 ku.. rambut x smpt nk potong.. serabai je kan.. hehehe.. nk bg pakai songkok, mmg x kan lekat la..


kuih raya thn ni,  mmg byk giler la.. aku wat blk lagi(buat skit + yg beli byk).. yg abg + kakak + ipar yg beli/buat sama.. mak aku dh raya 6 pn kuih raya x abis lagi.. hehehe.. xpe.. tuk stok sbln syawal la tuh kan... hehehe... abg aku rajin byk thn ni... dia wat lemang.
pagi raya, sume berkumpul ramai2 kat umah kakak aku .. lgpn umah dia depan masjid.. jadinye lps turun dari masjid, sume gi makan kat umah dia la.. thn ni makan lps semayang raya sume wat kat umah kaka aku.. takut x muat dlm umah, wat kat parking kete.. sapa2 yg turun masjid di jemput la singgah.. kakak aku siap masak nasi dagang, satay, nasik impit, kek2 (yg dibeli), lemang (yg abg aku wat), ketupat (mertua aku buat kan) n kuih2 raya...

sebahagian daripada juadah pagi raya.. tgk la anak teruna aku.. cam kebulur je kan.. hahaha


raya pertama dok umah jer.. sbb xde org kat umah.. kang ade tetamu, xde org kat umah la plak.. hero sulong aku ikut ummi (kakak aku yg no 4) dia blk tumpat.. mlm br blk .. sunyi bangat bile si abg xde, si adik plak tidooo jer.. raya ke2, br gerak gi kubur arwah ayah.. skali terus la gi beraya kat umah sedara mara belah ayah.. mlm tu gerak blk umah asben kat kb.. part beraya ngan family n sedara mara asben plak la.. tung tang tung tang, raya ke4 asben dh kena blk kl.. sbb raya ke5 dia dh keje.. aku x ikut skali.. sbb lum puas lagi dok ngan famili kat kg.. hehehe.. aku blk dok umah aku la.. berpuas2an ngan famili kat umah.. bukan wat ape pn.. dok je la ngan famili.. mlm sabtu asben blk smula.. nk amik bini terchenta la plok.. hehehe... ahad mlm tu dah gerak blk kl.. sbb isnin masing2 dah keje...



.: SALAM AIDILFITRI :.

Salam Aidilfitri


arini last aku keje sblm raya.. mlmni dh nk lik kg.. awal kan aku cuti raya.. kalu ikutkan asben aku ajak blk ari jumaat lagi.. sbb dia last keje ari jumaat lps.. tapi aku x brani nk amik cuti awal2.. kompem bos aku x nk sign nye.. aku amik la 2 hari cuti.. "tq bos sbb approve cuti saya.. saya nk blk jauh bos. tu kena amik cuti awal.. hehehe..."

kalu ikutkan, tmpt keje aku cuti raya 17hb - 26hb. 27hb tu br start keje blk.. memandangkan asben aku dah cuti skang ni, so, kitorng pn nk babai kat kl awl la.. alaaa.. blk kg awal, kena dtg awal gak.. asben aku dh start keje 23 hb la.. huhuhu... so, 22hb tu kena dtg kl dah.. tapi tgk la camne.. silap2 aku soh asben aku blk kl dl. nnt mintak dia blk amik aku kedian.. hehehe.. cam kejam je kan.. tapi aku x puas bile dok kg kejap jer.. :D...


pe2 pn kat sini aku nk ucapkan



kepada sesapa nk blk beraya kat kg tu, hati2 di jalan raya.. ni pesanan tuk diri aku sdiri..
hrp2 nye mlm ni keadaan jalan masih lagi bergerak lancar. br lancar perjalanan kami.. kalu x, naik kematu la bontot aku dlm kete.. sapa2 yg penah melalui perjalanan kl-kelantan ataupn perjalanan yg lebih 5 6 jam br smpi.. tu tau la camne penatnye dok dalam kete.. kena plak asben aku ni jenis yg x suke benti2..

raya kt mana tahun ni?? aku mmg tiap2 tahun blk beraya dua2 kg.. dah nama pn satu negeri.. mesti la b lk dua2 kg.. kalu x blk kg aku, kang ada orang menangis sorang2 nnt.. tapi yg penting tu raya pertama la.. raya pose thn ni, aku beraya kt kg aku dl.. mungkin raya ke2 br blk kg asben..

barang2 tuk wat blk kg?? sume dah siap kemas.. dah siap zip pn.. hehehe.. ptg ni x nk kelam
kabut nk kemas lagi.. nk siapkan tuk berbuka lagi.. pahtu nk wat bekal tuk sahur lagi.. dah la
penat keje seharian(mcm la org lain x keje.. hehehe).. keje xde la penat sgt.. nk meredah jem
tu yg penat.. menu ptg ni mungkin simple2 je kot. x nk masak meriah2.. kang x abis, sapa nk
abiskan.. 


.: VROOM...VROOM...:.



Assalamualaikum..

sepanjang bulan pose ni, aku ari2 ulang alik keje ngan moto jer.. 1x je aku dtg ngan kete.. dah
time blk tu jem teramat la sgt, smpi kan kete aku temperature naik.. tu la decide nk dtg keje ngan moto tu.. lgpn kete2 aku tu x brape sihat(ada 2 kete pn dua2 rusak la..).. kena masuk spital la.. kete aku tu kena tukar 'kasut'.. kalu xde org tegur, mungkin aku dok bwk lagi kete tu.. tapi aritu ade org tegur yg keje aku 'kasut'nye dah nmpk urat2 putih, mula la takut.. dan2 trs dok sadai je kete tu.. hehehe.. kete asben plak, lps temperature naik aritu, smpi ke sudah x brani nk bwk.. aritu dah gi repair tukar tangki air, asben bwk still gak naik temperature nye... arini kena siapkan service sume2 skali 1 kete tuk blk kg nnt.. x nk ade mslh dalam perjalanan..

serius aku cakap, aku dh lama x bwk moto... bonceng pn dh lama x.. bukan belagak, tapi memandangkan bilangan ahli keluarga aku ni dah bertambah, x muat dh nk naik moto.. tu yg bile 1st time bwk moto sejak sekian lama x bwk moto, rase x brape confident.. bukan xde lesen pn.. cuma takut2 je la ngan kete byk.. ngan moto cilok sana sini.. tapi bila dah lama rase cam sonok plak.. aku plak main cilok2.. smpikan ade opismet aku tegur "DAH SONOT NAIK MOTO KE SKANG NI".. hehehe.. mmg sonot pn.. sbb time blk, x yah nk pikir jem.. cilok kiri cilok kanan 10minit dh smpi umah.. tapi bile pikir kat aunty cleaner 2 org yg tumpang aku sblm ni, kesian la plak kat dia.. mungkin bulan pose ni je kot merempit.. lps raya ni, back to normal kot.. gi keje ngan sang WIRA ku..

:: asben asyek dok tny, bile nk pulangkan moto dia.. hahaha.. sbb skangni aku yg konker moto dia. sabar ye bang.. harta abang harta bersama kan..kan..kan...:D

.: NOT FEELING WELL :.




.: PROGRESS ANAKKU :.

salam jumaat...
arini nk wat entry pasal anak2 plak.. dh lama x wat update pasl anak2 kat blog usang aku
ni..skang ni, genap la umur hero aku no2 1 thn 1 minggu... si abg plak dah berumur 3 thn 2
bulan ++.. ibu ngan abah dia x yah la nk update gak ye.. hehehe...

selasa aritu ada bwk my baby gi klinik tuk cucuk 1 thn punya.. lwt skit 2 3 hari.. xpe.. bukan
lwt mana pn.. doc pn x kata aku gi lwt.. aku dh fedup nk gi RSAT yg dekat ngan umah aku..
servis dia hampess.. menyakitkan ati.. aku sanggup kuar duit skit daripada sakit ati ngan RSAT tu ... aku bwk anak aku gi klinik private.. tapi klinik private tu dh macam klinik famili aku.. sbb sakit demam aku gi klinik tu.. servis dia ok la.. caj pn aku rase adalah termurah kat area2 umah aku ni..  doc dia ssgt la friendly... laki bini dua2 sgt baik.. meh nk promote skit klinik tu.. nama klinik tu POLIKLINIK HIKMAH.. doc sgt berhikmah ok.. aritu masa nk cucuk my baby, pandai dia pujuk... tapi dlm pujuk2 tu pn, my baby still gak nangis.. anak manja tol la.. hahha... mase cucuk tu ada la timbang gak.. berat dia skang ni br 8.9kg... aku rase ringan la plak... ringan2 pn, still x leh jalan lagi ni.. camne anakku.. cpt la bule berjalan.. ibu dah x larat nk dukung2.. raya ni biar la dh leh jalan. bule la gi jalan kutip duit raya.. hahahaha

progress si abg plak.. si abg skang ni 3 thn 2 bulan ++.. makin mulat. perut dh nk jadi cam perut abah dia plak... kalu pagi2 mmg berpeluh dl la aku antar anak2 aku gi umah ngasuh.. kena time dia x nk bgn tido, soh dukung, mmg mandi pelluh pagi2 la jwbnye.. berat dia x sure brape skang ni.. makin bertambah nakalnya.. makin kuat nyakat adiknye.. adik dok main elok2 dia gi kacau adik dia.. adeh!! aku pn dah x larat nk marah dah... dah nama pn budak.. skang ni sume keje dia nk wat sdiri... mandi x nk bg aku mandikan.. nk mandi sdiri. nk sabun , gosok gigi sdiri.. aku plak x yakin bersih ke x dia sabun n gosok gigi tuh.. pahtu nk makan pn sdiri.. tapi berterabur la nasik2 keliling tmpt dia mkn tu.. xpe la.. aku biarkan je la.. nk basuh kencing pn sdiri.. nk basuh berak pn sdiri(part ni aku x bg dia wat sdiri).. nk pakai baju sdiri.. wlpn kadang2 dia pakai baju terbalik... hahha... mungkin peringkat umur dia skang ni nk belajar wat benda sdiri... yg aku x suke dia wat, dia nk tolong aku masak kat dapur.. kalu time masak, mmg bising la kat dapur.. aku dok menjerit2 kat dapur ngan ank aku tuh.. tu la.. dl aku nk beranak pompuan kot.. sbb tu rajin bebenor nk tolong aku masak..
mlm tadi kunun2 aku nk wat kuih raya la.. hehehe.. tp cancel x jadi sbb anak aku dah masukkan telur dalam adunan kuih tu.. resepi dia x de telur.. adeh!!
thn ni plan nk wat kuih raya byk tuh.. tapi nmpk gayanye tahun ni raya wat kuih raya TUNJUK je la.. tujuk2 kat kedai pahtu byr.. hahaha




.: WEEKEND :.

Assalamualaikum..
syukur aku masih bule bernafas lagi.. pejam celik dah seminggu lebih kita pose .. rase kejap jer.. alhamdulillah aku masih dpt pose penuh.. dan harap2 nye dpt pose penuh la thn ni..

arini rase nk wat entry ala2 cerpen skit.. dah lama x wat entry pjg.. komitment keje katakan.. hahaha... poyo je..keje la sgttttt....jumaat aritu, 27/7 adalah ulangtahun kelahiran putera ke2 aku, Muhammad Hafiz Arsyad.. plan awal nk amik cuti ari jumaat aritu.. nk luangkan lebih masa ngan anak pada hari lahir dia.. xde wat celebrate pn..sbb bulan pose.. lgpn beg duit pn tgh pose skang ni.. duit x brape nk ada sgt.. pikir2 last2 x jadi la nk amik cuti.. tapi still cam x best sbb x wat pe2 sempena bday anak no2 aku tuh.. last2 sabtu aritu aku ala2 masterchef masuk dapur.. bukan nye masak nk wat majlis ke ape.. plan nk wat kek, x jadi.. sbb bahan2 xde.. last2 wat pulut kuning ngan rendang... byk la gak masak.. sbb pplan nk bagi2 kat jiran2.. xpe la.. x celebrate pn x pe la.. lgpn kecik lagi kan ..x reti pe2 lagi pn.. yg best nye, anak aku tu bukan main suka makan pulut kuning yg ibu dia wat.. bule kata, sabtu aritu dia mkn pulut je la.. nasi mkn skit jer.. mmg sabtu aritu x de program pe2 la.. program masterchef kat dapur aku tu je la. mlmnye, kuar jap gi potong rambut hero sulong aku.. skang ni dah bule la gi potong rambut kat kedai.. x payah la ibu dia yg jadi tukang gunting lagi.. kalu sblm ni, dia bukan main takut ngan mesin potong rambut tu.. siap nangis2.. tah ape2 la abe long nih...

ahadnye plak, aku ada la jemput anak2 buah aku dpt berbuka sesama kat umah aku.. be'iftar' kat umah aku ramai2.. bukan ramai mana pn, just jemput anak buah aku, abg aku n ipar aku jer.. tapi tu pn x sume dtg.. lgpn makan ramai2 ni best dia lain macam skit.. ari2 dok makan berdua je.. rase nk gak berebut2 makanan nih.. biar kecoh skit dapur umah aku.. hehehe... aku xde la masak meriah2 mana pn..

menu ber'iftar ramai2 aritu :
     - tomyam udang (hasil pancingan asben.. hobi terbaru dia skang ni),
     - ayam percik ala2 kelate mari (versi kelate kuah dia byk berbanding yg kt kl nih), 
     - ikan lambok goreng (kalu bahse stended aku x tau nama ikan tu ape.. ni bahse kelate la),
     - sayur kangkung goreng...
     - tambah 1 lagi menu yg ada org bagi, gulai daging..
     - serawa durian makan ngan pulut (durian dari kg lg nih.. )...
     - agar2 santan
     - agar2 santan gak ngan buah melaka (jiran sblh umah)..
     - otak2 ngan mertabak - hasil dari ahtu kuar gi jalan2 kat PARAM
     - air - soya (beli kat PARAM juga)
     - air teh ais

bile masa nk menghidang tu, mak ai... x muat meja.. hahaha... sllnye x de smpi x muat meja.. tu kuih muih terpakse letak tepi dl sbb kitorang nk bedal nasik .. biase la perut org melayu, nk kena ade nasik gak..

alhamdulillah ssgt sbb lauk2 aku sume abis.. bukan licin la maksudnye.. ade la skit tuk sahur pagi tadi.. mana yg lebih tu bekalkan tuk anak2 buah aku jer... maknanye lauk2 yg aku masak tu memenuhi citarasa si pemakan la.. dah bule la ni masuk masterchef 2 nih.. hahaha... koyaaa la ibu MHA nih..  so, pagi tadi just makan lauk yg ade skit lebih smlm.. aku just makan kuih je.. pagi2 x de selera lagi nk mkn.. tapi sama je kuantiti dia aku mkn kuih ngan asben aku mkn nasi.. hehehe..

ptg ni, menu ape yek nk berbuka.. x pikir lgi nk berbuka ngan apa.. kalu rase mls, masak yg simple2 je la.. goreng ikan pekasam je la ptg ni.. best gak. lama x pekena ikan pekasam..



.: Happy 1'st Birthday My Son :.


arini genap setahun umur anak aku no-2, Muhammad Hafiz Arsyad bin Mohd Hasarudin.. ibu doakan semoga anak ibu membesar menjadi orang yang berguna..





Alhamdulillah.. Syukur kepadaMU


Alhamdulillah..
setelah 6 bulan berlalu, akhirnye aku bule menarik nafas panjang..
syukur ssgt kepada NYA..
harap2 aku dapat menjalankan tanggungjawab ku dengan sebaik yang mungkin..
AMIN..