.: LAST DAY :.

bkn last day aku k.... last day bagi opismate aku.. arini dia last keje seopis ngan aku... dia dh dpt keje lain.. aku mmg x bantah kalu dia nk gi tmpt yg lagi bagus.. sape x nk kan(lgpn sapa la aku ni kalu nk bantah2)... so, pahni xde la sorang lagi kwn opis aku.. xde la kwn nk lunch sesama... kwn nk bergosip sesama.. sume tinggal kenangan la..

arini gak la last day bagi anak aku kat umah babysitter dia... nape aku kata last day??.. sbb pahni asyraaf x dok umah babysitter ni lagi.. babysitter yg ni dh nk blk kg la.. huhuhu.. xde la babysitter asyraaf n xde la lagi sorang jiran aku.. kompem, berjiran ngan umah2 kosong je la pahni.. ish... bile pikir, rase takut la plak.. ye la.. umah aku yg ujung ngan umah ujung lagi satu jer yg ade org.. naik seram sejuk gak rasenye.. satu level tu ade 2 umah jer.... camne kalu asben kena outstation.. dah la aku ni terletak dlm golongn PENAKUT gak.. hrp2 cepat2 la ade org masuk umah2 kosong tuh.. wat peneman aku.. xde la rase sunyi mana...

yg pasti, ade nyeape last day, mesti ada 1st day.. yg aku risaukan adalah 1st day... 1st day asyraaf kat umah babysitter baru.. yg ni pn satu blok ngan aku gak.. tapi level lain2(mmg nk cari yg satu blok je.. senang nk gi amik time ujan).. camne la dia nnt.. risau yg teramat2 la sgt.. aritu mase nk tinggal umah babysitter yg ni pn, bukan main lama br bule biasakan diri.. selebihnye, nangis n nangis... sehinggakan aku tiap2 hari time lunch hour blk... camne lak kali nih????... adeh!!!! hrp2 asyraaf dh x cam dulu... skang dia dah besar, hrp2 asyraaf dh x wat perangai cam tu lagi..

hopefully, tomorrow will be fine..


::hrp2 ssgt dpt dengar berita gembira psl asyraaf dari babysitter baru dia esok...
::hari ni adalah hari yg plg aku rajin berblog... 3 entry aku wat dlm mase sehari... puji pada diri sdiri..hahaha




.: MAIN POLITIK??? :.

pagi seperti biase la aku smpi opis.. kol9... smpi opis aku park kat tmpt parking my bos gtu.. hahaha... private parking tuh... skali lagi... private parking.. hahaha.. park ni mahal la kat sini... rm200 sebulan... aku mana mampu... yg aku mampu, park tmpt free yg jauh pahtu jln kaki ke opis.. :D.. rase bangga pn ada bile dpt park kat parking bos... segan pn ada... segan la sbb dikelilingi oleh kereta yg HENSEM n GAGAH PERKASA.... aku hanya SANG WIRA yg uzur.. dah la uzur, kotor lak tuh.. hahaha.. tapi lantak la.. dh bos bg permision, baik aku gunakan peluang yg ada nih.. xde la aku kena jln jauh2...

berbalik pada tajuk entry, lps aku park tadi, ade la sorang mamat c*n*.. dia dtg kat aku n tny aku bule ke dia nk park kat sini gak(ish.. mcm la aku ni tukang jaga parking....)... so, aku ckp la parking lot situ mmg tuk org yg byr jer.. kalu x, xleh... dah nama pn private parking tuh.. dia tny la brape.. aku sbnrnye x pasti nilai sebenar.. tapi aritu bos aku ade bgtau la... dia kena byr rm200 tuk petak parking tuh... so, aku ckp la rm200... dia ngan spontan, MAHAL NYE.. aku diam je la.. pahtu, aku ngan baik hatinye ckp la. kalu park kat tepi jalan ni, silap2 kena saman.. sbb aku pn penah kena saman.. bkn 1, tapi 2.. mamat tadi trs melenting sbb dia pn parking kat tepi jalan gtu gak... siap ckp, UMNO ni pandai main politik... xde duit, pahtu mintak duit rakyat... MCA pn sama(dia kata camtu mungkin br sedar yg dia ckp ngan aku, kaum melayu)...
ish!!! x paham aku ape kena ngan mamat nih.. salah ke aku ckp.. aku just igtkan dia... sblm di kena saman(cam aku ni.. sbb tu sanggup parking jauh semata2 x nk kena saman)... ape lak kaitan SAMAN ngan MAIN POLITIK plak... pelik... pelik... n nape aku yg mesti terlibat ngan mamat nih... aku mmg x paham...



.: HAPPY ANNIVERSARY :.


1st time sambut anniversary(30 Mei 2010)... tapi anniversary ke2.. 1st aniversary thn lps aku mase tu kat kg.. dalam pantang... x dpt la nk smbt anniversary.. xpe la.. tapi thn ni, xde gak pn sambut anniversary.. hehehe. aku just beli kek ngan kfc jer.. pahtu mkn ngan famili abg aku yg br smpi dari sabah sabtu lps... tu je la aku mampu wat.. faham2 la kalu time nazak cam skang ni.. xde bajet ma.... x gaji lagi. :D



.: WAITING MOOD :.


first, aku x sabar nk tunggu dapat gaji.... GAJI...GAJI...GAJI.... bile la nk dpt nih.. aku dah nazak gilerrr dh nih....huhuhu

2nd, aku x sabar nk bercuti esok..... mgg ni long weekend gtu.. suke... suke...

3rd, x sabar nk tunggu Sabtu ni... 29hb abg aku yg dok sabah akan balik sini.... dh setahun x jupe dia... mmg rindu bangat nk jupe abg aku, kakak ipar aku yg amat spoting giler, anak2 buah yg wat hati terhibur.. mmg rindu ssgt... ngan rasminye mereka2 suma akan blk pada 9 Jun 2010... sempena cuti skolah.. diorang blk awal sbb sabah kan ade cuti pesta menuai... so, mmg cuti awal la diorang.... aku akan gi amik diorang kat klia nnt.. biar aku org first yg jupe diorang...

4th, aku x sabar nk tunggu 30 mei 2010.. nape???? tu ari ape???.. tu sbnrnye MY ANNIVERSARRY yg ke-2.. x tau nk celebrate camne.. nk gi bercuti, cam x smpt je.. memandangkan duit gaji aku x dpt lagi n gaji asben aku pn dh abis kat kete aku(sang WIRA ku rosak lagi.. huhuhu).. so, aku plan nk gi belikan asben hadiah je la(kat sogo ade sale x ek... ke kat mana2 tmpt lagi yg ade sale???? bgtau skit).. pahtu mungkin kuar makan ala2 candle light dinner gtu.. (candle light dinner sgt la kalu ada asyraaf.... silap2 candle light dinner tuk dia jer)... hahaha.... thn ni 1st time sambut coz thn lps aku kat kg.. dok dlm pantang la...

5th, aku x sabar nk tunggu 9 Jun 2010.. nape??... sbb abg aku yg BERKHIDMAT DEMI NEGARA kat Lubnan akan balik bercuti selama sebulan kat mesia.. jadinye, aku juga mahu jadi org pertama jupe dia... n then org pertama juga terima ole2 dari dia.. hahahha.. ok x....



:: arini bos x masuk, jadinye, aku juga x sabar nk tunggu petang... hahaha.. mood keje pn dh menurun kalu bos xde.. ekekekke....



.: JALAN-JALAN bakar lemak :.

hari ni adalah hari tuk membakar lemak bagi aku la.. nape???... ape tak nye.. arini rasenye kalu kire2 mahu dekat berkilo2 meter aku jalan... pagi tadi, smpi opis, cari parking kat ngan opis, xde.. kompem, kena parking kete kat tmpt besa la.. pahtu menapak la ke opis.. nk kata jauh xde la sgt, tapi ade la berkali2 penat kot... smpi opis, berpeluh satu badan.. hahaha... bile smpi opis, mmg lege rase bile kena ngan ekon... badan basah ngn peluh, bile kena ekon, sejukkkk ssgt.. pahtu dlm kol 10 gtu la, ade org JAN call.. soh gi amik LO la plak.. kompem aku lagi kna gi amik.. xde org lain dh.. xpe la... aku pinjam lrt monthly pass opismate(faham2 sdiri la time gawat.. sume nk cari yg free... tambang rm2.50 tu pn aku rase mahal ssgt.. hahaha).. turun kat stesen masjid jamek... pahtu menapak lagi ke menara maybank kat depan puduraya nun... penat siot.. dh la arini panas terik la plak... bule cair otak aku.. tapi bile tingat kat kata2 puspawangi dlm crite musang berjanggut, manusia yg takut pada panas tu manusia yg bodoh (dialog sebtlnye aku x brape ingt ssgt wlpn dh berkali2 tgk crite tuh. :D)... aku, redah je la... panas kan sahabat manusia.. hahaha....

smpi kat JAN, org yg aku nk jupe xde la plak... adusssss!!!!.. tgk jam dh kol 1230, patut la... time rehat skang ni... so, aku pn tunggu la kat sana.. mahu dekat stgh jam gak tunggu kat sana.. jupe org tu, kejap ssgt.. 5 minit pn x smpi rasenye.. x padan ngn menunggu kat stgh jam.. dh siap urusan kat sana, menapak lagi ke stesen lrt... dh la jln jem.. bkn takat jln jem ngan kete je, org pn ramai time tu... pahtu, nk gi cari pejabat pos lagi.. adeh... rase malas lak nk gi pejabat pos time panas2 gini.. pale pn dh berdengut2(tu tanda lemak aku dah abis terbakar kah???hahaha).. kebetulan time nk blk tu, ternampak la satu kedai nih, singgah la tny kot2 ade wat perkhidmatan pos ekspress... skali, x sia2 aku tny.. alhamdulillah, kat sana ade.. aku ape lagi, trs pos brg yg aku nk pos ke kg kat situ trs je la...

smpi kat lrt masjid jamek, org x brape ramai.. so, xde la kena berebut2.. aku siap dpt tmpt duduk lagi tuh dlm lrt.. tapi kali ni aku x tunggu pn lrt yg 4 koc tu memandangkan pala aku pn dh makin kuat berdengut2... lgpn aku dah naik pn mgg lps.. :D... smpi kat lrt kelana jaya, br aku tingat yg kwn aku ade mintak tlg aku belikan kad touch n go tuk dia.. aku pn gi la kat kaunter... seb baik ade.. pahtu dia bwk aku gi kat mesin kiosk la... eh!!! aku pn br tau skang ni dh ade mesin tuk beli kad touch n go.. hahaha.. betapa kunooo nye aku ek.. smpikan benda cam ni pn aku x tau.. hahaha.. aku igtkan mesin tuk beli tiket je kat sana... hahaha.... pe2 pn, aku mmg puji la brother tadi tuh.. dah la ckp slow n stedy jer... tergoda bile dgr suara dia.... ensen tu, xde la sgt pn.. lagi ensem asben aku... hahaha... merapu je la aku nih.. smbg crite tadi la... pahtu brother tadi tlg ajar aku cara guna mesin kiosk ni plak tuh.. sblm aku blah, dia siap xplain kat aku ape tu park n ride(aku pn x tau pe dia park n ride tu.. kalu korang2 nk tau,try masuk website rapidkl.. kat situ ade info psl ni rasenye).. sbb nye dia ade tny aku, beli kad ni tuk ape.. aku ckp la tuk parking.. padahal x pn.. sbb ni kwn aku punya.. hahaha...

pe2 pn aku mmg bangga sbb tergolong dalam golongan org yg terawal tau guna mesin nih... (terawal dari yang terlewat la :D)...



.: 2+2 For U :.


pagi tadi ade keje kat tmpt client kat JAN... jadinye, aku la yg kena gi kat sana memandangkan dh xde orang lain.. xpe la... lgpn aku x de la bizi cam org2 lain tuh.. aku mmg bajet mls nk drive kat bandar.. x suke nk redah jem.. korang paham2 la kat kl.. tiap mase jem jer.. lagi2 area pudu.. fuhhhh!!! mmg aku x nk drive la.. kalu berteman, mungkin aku gagahkan gak diri drive... tapi sbb aku gi sorang, aku gi naik lrt putra je la.. lgpn opis kan depan stesen lrt jer.. sng.. xyah jln jauh... mase aku otw gi kl, dok berangan la kejap.. dalam ati aku berdetik.. NAPE AKU X TUNGGU NAIK TRAIN YANG PANJANG NYE... X PENAH NAIK LAGI... aduh... lupe la tadi nk tunggu train yg panjang tu... xpe la... yg pendek pn sampai gak kat tmpt nk dituju.. aku turun kat stesen masjid jamek... so, jln kaki je la dari sane ke menara maybank.. dah setle urusan kat sana, sempat lagi tu gi window shopping kat maydin... mentang2 la maydin depan menara maybank jer.. hahhaha.. window shoping je k.. x beli pe2 pn.. mane bule nk shoping, pitih xdok... ops!!! bukan xdok langsung(kang ckp xde, btl2 xde br padan muka :D).. ade lagi la. tapi x byk.. cukup2 makan je la...

dlm kol1 gak la br aku gerak balik... naik train pn kat lrt masjid jamek gak.. org x brape ramai mane.. bgs la.. x payah la nk berebut2 naik train wlpn dh beratur.. memandangkan org x brape ramai, aku tingin nak naik train yg panjang tuh.. yg 4 koc... dok dlm 5 minit lebih kurang, smpi satu train.. tapi aku x nak sbb nk tunggu train yg 4 koc punya pasal... pahtu dok kejap, smpi lak satu train lagi.. aku tgk cam lain macam je train ni... tanpa buang masa, aku naik je la... KOMPEM... tu train yg aku tingin naik tuh.. berbunga2 ati nih.. hehhe... seat dia mmg lain skit dari yg biase.. bkn lain maksud aku, ade sofa ke ape.. tapi susunan dia la.. ade yg dia letak seat berkembar jer.... seat yg pjg, kat ujung2 je ade... pahtu ruang tuk berdiri pn luas.... ok la.. bule la muat ramai penumpang.. bule gak mengurangkan kesesakan time blk keje.. eceh..eceh.. macam la aku blk keje naik lrt.. naik lrt pn jarang2 jer...hahaha.. kalau korang2 nk alami sdiri pengalaman naik train 4 koc ni, sila la... naik yg "2+2 For U" k...

nk crite skit mase dlm train.. mase aku naik kat masjid jamek, aku dok la kat sblh kakak nih.. smpi stesen ape tah, dia pn turun.. tiba2 ade sorang mat saleh ni ganti tmpt dia... bau dia.. fulamakkkkk.. wangi semerbak(kalu malam2 mahu aku kata bau pontianak tuh.. hahaha).. perfume ape yg dia pakai pn aku x tau la... dalam ati aku, "ni mesti nk gi jupe awek nih".. sbb nye dia ade bwk a bouquet of flowers gtu.. 3 kuntum ros merah... bile tgk 3 kuntum ros merah, tingat lak aku time aku 1st time dpt bunga dari asben aku(mase tu lum jadi asben aku lagi) 2 thn yg lps.. kunun2 nk melamar aku gtu.. hahahha... rase kelakar la plak..senyum sorang2 dlm train tuh.. :D... aku mmg byk berangan la sepanjang perjalanan arini... sehinggakan mat saleh tu turun pn, aku bule x prasan.. hahaha... mmg patut berangan pn.. sbb nye perjalanan nk smpi kat opis aku, lama la gak.. last stesen gtu..

pahni nk try naik komuter yg ade koc tuk wanita sahaja plak.. hehehe




:: bila la nk dpt bunga dari hasben aku lagi ni ek... oh! berangan lagi.....hahahaah
::ari ni ari tuk aku berangan je la kot...




.: Ada hadis rupanya psl sanggul tinggi tu :.

jom kita pakat2 kongsi ape yg kwn aku post kat FB...




It's a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.


I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you're not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can't remember the hukum whether it's haram or harus or makruh.


Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:


Quote::


" akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.


Rasulullah s.a.w bersabda:


Quote::


“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”


–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-


I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.


Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I'll just forget about buying the sanggul arab thingy.




masyaAllah



:: untuk mengetahui kesahihan perkara di atas, sila rujuk pada yg lebih pakar... aku hanya berkongsi ape yg aku ade je k..

.: FREE TAPI CAM SSH NK DPT :.

tadi aku ade baca blog Fiza. tertarik la psl entry dia tu... psl tiket free airasia la...


tingin nk gi jln2..tapi x tau nk gi mana sbnrnye...nk try intai2 kat website airasia.. mak aiiii.. ssh gile nk masuk.. berkali2 try, still dpt msg "TRAFFIC MAY BE A LITTLE BUSY AT THE MOMMENT".. tu la yg aku dpt tgk.. keciwa la plak... xpe.. akan ku cuba lagi...

aku ni beria2 nakkan tiket tuh, kalu dpt, bule ke asben aku cuti?????? hahaha... kalu dpt tiket free tu n then asben aku pn dpt cuti(aku kalu x dpt cuti, pandai2 la wat cuti sdiri.. hahaha), kompem x kan lepaskan peluang keemasan ni.. tapi ade ke duit aku nk gi bercuti2 nih.. hahaha....




.: SAMBUTAN BDAY ASYRAAF :.

akcelli ni adalah last minute punye keje la nih... majlis yg x dirancang2.... seperti biase la, kalu weekend xde gi mana2, belah petang, aku sekeluarga akan kuar jalan2... kalu x gi lepak kat stadium smbl tgk org main kete mini, gi tgk org main drift... kalu x, gi cuci2 mata kat tesco or giant la.. tu mmg dh rutin mingguan aku la.. memandangkan sabtu lps, aku mmg x de plan nk gi mana2(sebenarnye ade jemputan ke majlis bday anak yani.. tapi sbb asyraaf x sihat lagi, tu yg x gi mana2).. aku ajak asben gi jln2 kat tesco.. kebetulan nk masuk tesco tu lalu kedai kek, time tu gak la terlintas nk beli kek tuk asyraaf.. mula la berkira nk beli itu ini... tapi.... sume x beli pn... so, masuk tesco servay harga pampers, susu(tapi x beli pn... saje je servay kot2 ade murah :D).. pahtu gi bahgian makanan amik ayam goreng ayamas je... gi kedai kek td, tgk kek x de yg menarik.. ajak plak asben gi giant.. sbb kat situ ade 2 kedai kek lagi... skali kat kedai kek ni ade sale smpi 40%.. ape lagi.. aku pn rembat la black forest cake sbijik.... cancel plan nk beli kek katun2... hahaha... xpe la... dh murah, beli je la.. lgpn kalu harga asal, mahu nya lebih 50 hinggit..

blk umah, trs bgtau jiran2 terdekat soh dtg mlm nnt.. majlis agak lewat.. dekat kol10 gak la br start.. ni disebabkan ade tetamu yg masih lum smpi... tu yg start lwt.. so, majlis bday asyraaf aku just hidang kek ngan ayam goreng ayamas tu je la.. pahtu benda2 merapu tu ade la gak.. tuk budak2 aku goreng la gak crabball.. pahtu bagi goodie bag kat budak2.. tu je la yg sempat aku wat memandangkan plan last minute.. time ni, asyraaf still batuk+selsema+demam.. tapi dah kurang dari sblm2 ni..

so, kat bwh ni gmbr sekitar majlis bday asyraaf yg x seberapa nih....

kek birthday boy


birthday boy ngan keknya...


sesi memotong kek plak..


ni la hadiah dari ibu ngan abah.. hadiah ni dh bg awal 2 hari dari tarikh lahir dia..


akcelli, selasa aritu, aku ade masak pulut kuning + rendang tuk bagi kat jiran2 aku.. sbb mase tu mmg x plan nk wat bday asyraaf pn sbb dia x sihat..so, plan nk bg pulut kuning + rendang je la jiran2(resepi nye aku mintak kat wan)...

pulut kuning + rendang... rendang nye x sempat nk btl2 kering coz asyraaf dh terjaga time nih...



:: tq kat adik ipar aku sbb dia ade mase majlis.. so, bule la dia tlg2 skit....
:: kepada kekawan sume, mintak maaf la sbb x ajak korang2. plan last minute punya. tunggu sambutan akan dtg la. insyaAllah..

.: CAMNI KE CARA SAMBUT BDAY :.

kesian kat anak ibu... tu je la aku bule katakan kat sini....

akcelli, arini aku nk crite psl sambutan bday yg aku rase org x wat kot.... tapi ape bule wat... dh nasib badan.. 11 mei 2010 aritu adalah bday anak bujang aku.. tapi sudah smggu dia x sihat... aku mmg x de pikir nk wat sambutan bday tuk dia.. lagi pn dia br umur setahun.. xtau pe2 lgi kan... 11 mei 2010 aritu, lebih kurang jam 11 lebih gtu la, ngasuh asyraaf call aku... dia ckp asyraaf cam penat ssgt... bernafas pn laju ker... masa tu, aku dah rase cam x tentu arah... trs kemas2 hbag, pahtu pesan kat opismate yg aku nk blk umah jap.. atas alasan anak x sihat... trs blk.. kebetulan mase tu asben aku mmg ade keje kat ngan umah aku... aku cal dia soh blk n then kami trs gi klinik UMRA yg kat seksyen 13.. btl2 depan stadium.. akcelli aku lum penah gi sana.. tapi sbb ramai yg kata kat situ, dia nye servis KELAS A punya.. aku nk try la... smpi sana, x de la lama mana pn menunggu wlpn ramai coz doc ramai... 1st time aku gi sana... mmg aku kategori kan klinik tu klinik 5 bintang... cuma satu je x brape berkenan.. doc yg merawat asyraaf tu, agak seksi la.. tapi bukan seksi yg teramat k... seksi di mata aku la.. x tau la kat mata org lain, seksi ke x... disebabkan asyraaf asyek batuk2 yg teramat teruk, doc bgtau kat aku yg asyraaf ptt sedut ala pe benda tah nama dia(gas tuk org2 yg ade athma) .. mak aiiiii... punya la ssh giler... asyraaf x suke ngan alat tuh.. abis tercabut wayar2 dia + nangis yg kuat ssgt... sume org kat situ tgk jer.. tapi aku wat bodo je la... dh nama pn budak... aku pakse gak la.. pahtu doc check lagi skali lps sedut gas tuh... doc kata salur pernafasan dia still tersumbat... byk la nasihat doc kat aku.. ape benda yg kena jauhi.. n apa benda yg ptt di buat... last2 doc wat surat tuk refer hospital.. kena gi spital ker????... kesian anak ibu.... xpe la... demi kesihatan anak ibu, gi je la..

ptg tu aku amik EL. tapi asben aku x dpt nk EL... bos dia tak bagi... ape bule wat.. dh laki aku tu askar.. mungkin bos dia utamakan keje.. BERKORBAN DEMI NEGARA(aku agak x suke ngan motto ni...).... huhuhu.. terpaksa la hasben aku curi2 mase tuk antar aku gi spital.. aku amik keputusan gi hospital putrajaya je memandangkan rekod asyraaf n aku dh ada kat sana(dulu time bersalin kat asyraaf, kat spital ni gak la...)... smpi kat sana, dlm kol 4lebih dah.. kompem kaunter pendaftaran dh tutup... aku gi kat kecemasan je... daftar kat sana.. pahtu doc check n then dia soh sedut gas alah cam kat klinik UMRA tadi gak... aku ngan x malu, trs bgtau yg asyraaf mmg ssh nk bg benda tuh.. pahtu, doc soh la nurse gi bungkus asyraaf ngan selimut.. alhamdulillah, senang la skit aku nk handle asyraaf time tuh... coz sume kaki tangan dia dah kena balut ngan kain. :D... pahtu tunggu doc check.. doc dtg check n then dia soh nurse kat sana amik darah(aku rase nurse ni student lagi coz dia pakai baju MASTERSKILL college)... satu part ni aku mmg PALING X SUKA... sbb pe???... sbb nye org yg amik darah asyraaf tu, cam x reti je nk cari urat... mintak maaf la kat nurse2 sume kalu2 dia ade terbaca entry aku nih... smpi 3 kali br darah kuar... yg 2 kali tu, angin je kuar.. mmg rase cam nk nangis je time dgr suara anak nangis... tapi, aku redha jer la... lps amik darah, tunggu lagi tuk tau result.. dlm mase nk tunggu result darah tu, skali lagi kena sedut gas.... kali ni x sempat nk suh nurse balut asyraaf cam sblm ni... trs dia bg gas tu kat aku... aduh.. ape lagi.. meronta2 la si kecik tuh... seb baik la ade sorang nurse yg tlg pegang kan(x sempat nk ucap trima kasih kat nurse tu..)... pahtu ade lagi beberapa org nurse lain dtg tgk.. bkn sbb saje2 jer.. mungkin sbb asyraaf nangis kuat sgt kot... diorang dtg nk tgk la nape asyraaf nangis kuat sgt... mase kat situ, ramai la plak yg wish "HAPPY BIRTHDAY" kat asyraaf bile diorang tau yg aritu besday asyraaf... tu la kan... dulu tepat jam 4.57 pm 11 mei 2009, asyraaf dilahirkan kat hospital ni.. skang ni, 11 mei 2010 cuma time je terawal beberapa minit, kat sini gak la asyraaf dtg.. ala2 wat lawatan ke tempat dilahirkan la tuh.. hahaha.. pahtu doc check lagi skali, dia kat paru2 asyraaf ade virus..... dlm pale aku, nk je wat lawak nan doc tuh.. saya igtkan pc je bule ade virus.... paru2 pn bule ade virus gak ek.. hahhaa... tapi xde la terkeluar pn benda tuh... sbnrnye aku risau n cara nk ilangkan kerisauan aku tuh, wat lawak bodo.. :D... pahtu doc bg ubat.. mmg byk giler ubtnye...


tu la crite disebalik sambutan bday asyraf aritu.. sambut besday asyraaf kat spital... so, sementara dok tunggu hasben aku dtg amik, sempat la aku membosankan diri aku kat hall hospital nih...

abaikan ibu asyraaf yg x brape nk cute tuh.. :D


asyraaf bosan tunggu abah dtg amik....


bosan lagiiiii....


skang ni asyraaf dh beransur baik dari sblm ni. tapi x baik sepenuhnye la... pe2 pn, aku doakan anak aku cepat baik... penat siottt time anak x sihat.. malam2 berjaga.. pahtu batuk n then muntah... pe2 aku ngan asben dh wat kata sepakat, andaikata ubt yg pihak hospital bagi aritu dah abis n then asyraaf lum baik lagi, aku nk bwk lagi skali dia gi hospital....


anak ibu... cepat la sembuh....


.: 1105 :.

kalu sblm ni aku ade wat entry pasal 1501(birthday hasben aku)... kali ni aku pasal birthday my lovely son... 11 May 2010 jam 4.57pm genap la sthn umur dia...




tapi sambutannya, kat hospital la.. nnt aku crite later2 la... skang ni xde mood nk crite...

.: HAPPY MOTHER'S DAY :.



just nk wish "HAPPY MOTHER'S DAY" kepada :

>>> diri sendiri kerana 11 May 2010 genaplah setahun aku bergelar IBU...
>>> mak aku kat kampung(macam la mak aku tau berblog.. hahaha...)..
>>> sume ibu2 kat dunia ni...


TANGAN YANG MENGGONCANG BUAIAN JUGA BISA MENGGONCANG DUNIA



:: cuba baca blog ni d
an juga baca blog ni. sekadar mahu kongsi bersama.
:: harakahdaily.
:: http://myjazmanie.com/2010/hukum-meraikan-sambutan-hari-ibu/






.: HARI BERSAMA TESCO :.

hahaha... siot je tajuk entry kali ni kan.. sbnrnye ni la tmpt aku sll shoping... sbb ni je la dekat ngan umah aku.. nk gi giant sek13, aku rase brg2 kat sana lagi mahal dari tesco... nk gi tmpt2 lain, korang2 faham sdiri la time2 tgh bulan ni.. beg duit pn agak nipis dah.. kang kalu aku ajak hubby aku gi SOGO ke, JLN TAR ke, MIDVALLEY ke, mahu nye abis berkeping2... mmg windu ssgt nk gi tmpt ni.. dh lama weh aku x mengunjungi tmpt2 ni... xpe la, gi shoping kat tesco extra shah alam ni pn dh kire ok la tuh... xcelli niat nk gi beli satu barang je.... tapi terlebih brg la plak dibelinya... hahaha.. paham2 je la... kalu dh gi xde wat list, kompem yg merapu2 pn dibelinye(sll kalu nk gi shoping, aku akan listkan ape yg aku nk beli... br bule bajet).. pe2 pn BARANG UTAMA yang aku nk beli, dah pn aku beli.. ape dia brg tu?????... nantikan kemunculan nye 11 may ni.. hahaha...




.: AWARD :.


hahaha..... gorgeous sgt ke blog aku ni.. pe2 pn aku nk ucap trima kasih la bbyk kat anak pakcik naim sbb bg award ni kat aku.... terharu dibuatnye (tapi x de smpi tahap nangis k.. :D)... pe2 pn, aku nk gak kasi award ni kat sume bloggers yg rase blog dia tu ala2 gorgeous (wlpn hanya dimata sendiri)... sila la amik award ini... :D

.: HARI MEMBAYAR SAMAN :.

btl ke arini hari membayar saman????.... aku sdiri pn x tau... nape aku kata camtu???... sbbnye tadi time aku gi byr saman kat MBSA(maklum la, aku ni bkn nye pemandu berhemah :D), ramai2 gile baban org kat sana.. smpi kan x ckp krusi nk duduk... padahal krusi kat sana bkn skit.. byk tuh... yg berdiri pn ramai gak.. tu yg aku kata arini hari membayar saman....

smlm aku dpt call dari kakak aku kat kg, dia ckp dia dpt surat chenta kaler pink lagi dari MBSA... surat pe tuh???... sendiri mau tau la kalu dh surat pink... surat undangan la tuh... hanya org2 tertentu je akan dpt surat ni... hahaha..... disebabkan kete aku guna nama dia, ape je surat menyurat dia la akan trime dl... tambah plak kakak aku ni perasan diri dia tu pemandu berhemah(coz x penah kena saman), mula la gabra bile trime surat cam gini... smlm call aku soh gi byr saman tuh... arini call lagi igtkan aku(mcm la aku ni nyanyok sgt..... geram pun ade rasenye kat kakak aku nih)... tapi xleh nk salahkan dia gak, kalu kena kat aku pn, mungkin jadi cam dia gak kot... dia takut kena blacklist la... dh la 4 biji kete atas nama dia(kete sdiri 1 je guna nama dia.. yg lain tu pinjam nama je la..)..

setelah mendapat 2 kali panggilan HANGIT yg mmg menghangitkan keceriaan aku... huhuhu... so, aku ngan terpakse merelakan diri aku tadi gi la MBSA... kuar time lunch hour... seb baik kaunter bukak... amik no giliran, 2783... no giliran skang 2771.. dlm ati aku, kejap jer... ade lagi 12 org..... tapi cam pelik pn ade.. ramai ssgt org... nk kata kaunter skit, ade smpi 12 kaunter... x smpi 5 minit no giliran aku smpi.. aku gi la kat kaunter... aku x bwk surat saman... just bgtau no kete je... kompem.. ade la satu... bertarikh 16/9/2009 kat jln majlis, seksyen 14(kat ngan PAS la tuh)... bpikir sejenak.. scanning blk, br tingat time tu aku ngan asben gi shoping baru raya kat the store kat PAS... malam pn kena da.... :-(.. pahtu aku pn gatai lak nk cek kete asben aku sama... dok kejap.. treeet....treetttt.... org kat kaunter tu print report.... skali, ade 2 saman la... mak ai... amik ko.. sape soh gatai2 gi cek... kang dh kena... tapi skang ni kan diorang tgh bg diskaun 50%(aku br tau je sbnrnye... masa aku amik no giliran tadi, org kat situ bgtau).... aku kuarkan la duit nk byr, skali org kat kauter tu ckp :

"Dik.. byr kat kaunter bayaran k... nnt dia akan pgl skali lagi no yg sama"

(DIK... rase cam muda la kejap.. padahal dh nk tukar 3-series.. hahaha)... skang br aku paham nape org still ramai... rupenye kaunter yg aku gi tadi tu, kaunter tuk check saman jer.. kaunter bayaran lain plak... aduh.. terpakse la menunggu lagi..... dari kol1 aku gi sana, kol2 lebih dpt giliran aku.. siot jer... sbnrnye ade satu mesin yg kita bule gi byr, tapi x sure la dpt diskaun ke x... yg dpt diskaun ni pn dh terbang 3 keping not 50 hinggit... kalu x dpt diskaun, x tau la nk kata pe... nk tunggu gaji ujung bln ni, jwbnye kena diet la aku... xdok pitih nk makan... seb baik la paking kat sane free je.. :D

x smpt nk gi meronggeng tadi... mmg niat awal ade gak rase cam nk gi meronggeng jap kat PKNS.. tapi siap pn dh kol 2 lebih, camne nk gi... ngan perut lapar lagi.. balik opis terus je la....
smpi opis kol3 lebih.... tu pn gara2 ade sorang makluk ni blok jalan.. aku igtkan dia tgh angkut brg masuk kedai dia... skali kete dia rosak la.. x ke bengong org tu.. dah la x bgtau spatah pn kat aku.... padahal dia tgk aku dok dlm kete cam kerang busuk.... mmg dasar cha ya nun alif... seb baik la ade sorang bro yg x brape ensem tapi baik ati bgtau aku yg kete kat depan tu rosak... dalam ati aku x yah ckp la.. penuh ngan sumpah seranah... pahtu bro yg baik ati tu, mmg btl2 baik ati sbb tlg guide aku reverse kete kuar ikut jalan sehala(dh la jln tu sempit, ade kete paking kat tepi lak.. pahtu jln sehala lagi.. silap2 bule mengundang maut kalu ade kete laju dari arah blakang)... tq bbyk kat bro tuh... so, naik opis trs belasah bekal yg aku bawak.. hahaha....




:: misi aku thn ni... aku nk cuba langsaikan hutang2 saman aku yg berkurun lama x setle2 lagi.. ada lagi saman2 aku yg lain... hahaha.. korang x tau, aku ni pengumpul saman.... hehehe....

.: FISHVILLE @ HOME :.

aku skang ni sudah punya 6 akuarium... hahaha.... 5 akuarium kat fesbuk, 1 akuarium kat umah... yg kat fesbuk sll dijaga... pantang ade lumut skit, dibersihkannya... pantang ikan2 lapar skit, dibagi makan... tapi... lain plak cite nye akuarium aku kat umah.... sejak pindah umah awal januari, smpi skang ni blm bertukar air... belum dibuang lumut2 kat dinding akuarium... seb baik la ikan peliharaan aku kat umah ni ikan sungai... kalu ikan yg warna-warni yg beli kat kedai tu, aku rase, dh lama tinggal akuarium kosong jer... :D... kesian gak aku tgk ikan2 ku tuh... oleh sebab itu, kami(aku ngan hubby la.. sape lagi :D) mlm tadik kuar gi beli getah paip... getah paip yg dah ade pendek(mungkin sbb itu gak kot asben aku agak kemalasan nk tukar air dlm akuarium tuh). so, aku ajak asben gi giant sek13. dah lama x gi sana.. tu yg ajak gi sana... bule la cuci2 mata skit. hehehe... mata aku ni mmg kena sll gi cuci kat tmpt2 gtu.. hehehe... so, sempat la kali rembat segulung getah paip 15M tuk kegunaan kami menukar air akuarium... smpi umah lebih kurang kol10 lebih.. kebetulan asyraaf dah tertido mase dlm kete lagi.. smpi umah pn dia x sedarkan diri(sll smpi je umah bulat mata dia.. kalu dok dlm ekon, nyenyak lak tido.. sakit ati jer..)... so, kami pn jalankan operasi pembersihan(ala2 indah water gtu.. hehehe)... lama tol operasi ni berjalan... smpi aku pn bule tertido kat hall.. hehehe... sedar2 asben aku kejut soh tido kat dlm bilik... hahaha.. tu ke namanya tolong asben tukar air??????...


SEBELUM


gmbr sebelum di cuci... ikan pn x nmpk... yg nmpk bola golf tu je.. tapi bola golf yg putih pn dh bertukar kaler jadi coklat... gabus bwh akuarium pn abis dikerjakan oleh asyraaf... sbb tu la kena salotape... tapi salotape pn di kopek gak... :D



SELEPAS


gmbr selepas dicuci.. mmg jauh beza kan... bkn takat bola golf ngan ikan je nmpk, background kat blakang tu pn bule nmpk... nmpk kepala disudut bawah gmbr(asyraaf la tuh), suke dah teruja tgk ikan2 dlm akuarium tu.. sbb sudah lama ikan2 tu x kelihatan... hehehe