.: BARU NK ANNOUNCE :.

rasenye kalu korang2 tgk tickers kat atas tu, rasenye aku x yah la nk xplain pjg lebar lagi.... sume sudah terjawab... persoalan yg dok bermain kat fikiran NANA ngan ZUE pn rasenye, dh terjawab sepenuhnye... sori la kwn2.. aku lmbt wat announcement.. sbnrnye aku nk rahsiakan dl pasal ni.. tapi skang ni dh x jadi rahsia, biar aku cite je la...

aku sbnrnye bukan x nk share kegembiraan aku ni kat korang2 sume... tapi sbb kebelakangan ni aku byk dengar kes2 yg x diingini berlaku... pegnent pahtu misscariage la... pegnent n bby mati dlm perut la.. aku takut nk hepi2 awl2 nih.. sbb selalunye time trimester pertama, kandungan x brape nk stabil lagi... takut perkara tu jadi kat aku jugak.. tapi mintak simpang la benda2 tu sume.. skang ni, rasenye kandungan aku dh stabil... so, rasenye mase yg sesuai kot aku cite n kongsi kegembiraan ni ngan kawan2...

bercerita pasal pegnent, mesti x kan lari dari morning sickness.. kalu mase 1st pregnent, aku teruk ssgt alahan.. rasenye x sesuai kot pgl morning sickness.. sbb sllnye menyerang aku time petang2.. everning sickness la kot lagi sesuai... tapi kali ni, alhamdulillah.. syukur ssgt sbb aku x mengalami perkara yg sama... x de muntah2.. loya2.. pening2... sume x de... tu yg aku sdiri pn x bajet yg aku pregnent.. malah selera mkn aku makin menjadi2... hehehe... wat mase ni, ape yg aku rase nk mkn, sume aku beli... lgpn xde ngidam nk benda2 pelik pn.. cuma ada la satu benda ni x jupe kat sini... ala, buat sdiri pn bule sbnrnye. cuma kalu dh terlebih vitamin Malas tu, ssh nk ckp la.. hehehe... nk kena beli la gak.. tunggu blk kg la beli kt sana.. kalu kat kg, aku gerenti ade..

kalu dh pregnent, mesti korang tertny2 bile due... sbnrnye kes aku ni ssh skit.. x leh nk kire ikut perkiraan period.... sbb aku br skali period.. aku lmbt period lps bersalin dl... umur anak 17 bulan br period... mase 1st time gi cek kat klinik tu, doc pn x brani nk kire ikut period la.. sbb katanye selalunye kalu 1st period, mmg x stabil... nk x nk, aku scan la.. ikut due mase scan tu je la.. due aku bulan 7... adeh!!! sbnrnye aku sedikit keciwa... sbb time tu, sume dok tgh tunggu2 mohor besar raja2 nk umum bile pose ramadhan.. aku plak dok tunggu saat2 cemas.. x dpt la aku nk mengambil keberkatan bulan ramadhan tu... tapi xpe la.. ade hikmah disebaliknye tuh.. at least sebulan aku bule berbuka pose bersama famili(wlpn aku x pose).. sebulan gak aku bule beraya ngan famili... dah adil la tuh TUHAN wat camtu.. 3 tahun aku kawen, 3 thn aku pose penuh... biar la thn ni pose ganti plak yg penuh....

mula2 pregnent aku takut gak.. sbb dl kan aku c-sect.. jadinye, sedikit fobia bile dgr byk cite... cite dari kwn asben aku.. kwn asben aku pompuan, keje tudm.. biase la kalu askar ni... lagi2 kalu tgh trening, pagi2 x sah x de kawad.. si kwn asben aku tu bersalin c-sect x smpi pn sthn.. bile dh kawad tu, kena angkat kaki tinggi2, hentak kuat2... korang tau x ape jadi kat dia... tiba2 je, kreppppp.... dia sakit perut... org2 sblh dia soh berdiri tegak pn dh x bule.. sakit ssgt dia ckp... terpakse la usung n hantar gi spital.. smpi sana, doc scan, rupenye tmpt jahit yg kat dalam tu terbukak.. ya Allah, takut nye aku dengar... pahtu ade aku baca blog sorang doktor pakar sakit puan ni, ade yg kes lps operate, sakit tu la. ini la.. macam2.. sapa x takut wei... tu la risiko bersalin c-sect nih...

mase mula2 pegnent, aku tny doc camne.. xde lagi mase tu perasaan gembira... takut ade la.. aku nyaris2 nk amik ubt soh period... rasenye korang2 pn tau kot ubat ni..cuma x de la berleluasa kot gunanye. sbb doc pn ckp, ubt ni tuk org yg berisiko tinggi kalu pegnent jer... tu doc ckp la.. tapi ade gak yg guna ubt ni sdiri kot.. tah ler.. aku pn x tau... bile doc kata plg2 pn tuk org yg penah c-sect wlpn bukan bersalin, dlm tempoh 18bulan... tapi terpulang plak pada individu masing2.. kalu ikut pantang, insyaAllah xde pe2 la.. tapi kalu x pantang btl2, x tau la camne.... lps tu br la ade rase gembira... x de la risau2 pasal ni lagi (risau benda lain still lagi ade)..

mode skang ni, x sabar sbnrnye nk tunggu kehadiran org ke-4 nih.. x sabar jugak nk gi scan, nk tau jantina.. hehehe... tunggu la 6bln++ br nk gi... kalu dl, time camni, x nmpk pn lagi... anak aku pemalu kot..asyek dok kepit jer.. hehehe....

pe2 pn, kepada yg xde rezeki lagi tu, insyaAllah, rezeki tu ada nnt.. tuhan nk bg ujian dl kat korang2 sblm tu... kepada yg rase nk tambah ahli keluarga tuh, selamat berusaha la...



:: pada pandangan aku la, ubt soh period tu,ala2 cam tuk buang bby tu la kot.. tah ler.. aku pn x tau sgt.. cuma ade la gak mula2 dl tny mak aku.. mak aku pn bukan nye ustazah, bule bg jawapan yg tepat.. dia ckp, kalu guna ubt tu atas sbb bule mendatangkan kemudaratan kepada kita, x berdosa.... sahihnye, aku x tau.. kena gi tny ustaz/ustazah gak la..

:: hrp kali ni dpt la bersalin normal plak, insyaAllah.. br la leh rase dua2, bersalin normal ngan bersalin c-sect.. lgpn dl aku bukan xleh bersalin normal pn.. tapi atas sbb2 tertentu yg menyebabkan bby ssh nk kuar, so terpakse...





.: ADE LAGIIIII :.

bengang tol la.. aritu kan aku ade dpt email dari maybank yg tah ape2 tu. skang ni aku dpt lagi email yg lebih kurang sama tapi dari bank lain plak... HONG LEONG BANK.. x penah2 aku berurusan ngan bank tu.. xde akaun pn ngan bank tu.. nape tiba2 dia email kat aku soh update detail... B*****G ke pe.... sakit ati tu mmg la ... tapi aku just ignore je la.. kalu aku update detail n dpt berjuta2, ok gak... la ni gak aku update..

rase cam nk sumpah je org yg wat keje nih.. biar jadi cam tanggang.... br padan muka....





.: BENGANG :.


adeh!!! tensen je sejak dua menjak ni. .. bukan tensen pasal keje... keje ok je.. sedang2 je la.. x penah tensen2 pn.. tensen ngn rakan sekerja ada la.. :D....

sbnrnye sejak kebelakangan ni, dlm sehari tu, bule katakan lebih dari satu email aku terima dari maybank.... ni email yg wat aku tensen2 tu...



mmg aku x penah layan pn email ni..tapi bengang gak la bile cek email asyek email ni je yg ade.. email yg ditunggu2 x kunjung tiba... camne ek nk block email ni.. x nk time lagi email2 camni masuk aku nye email... kalu sape2 reti, ajar skit aku yg kureng ilmu nih....




mode : masih menunggu jawapan dari PTPTN ni.. dpt ke x aku pengurang 1% tu.. kalu x dpt, mmg hangin satu badan la.. org lain yg br 2 3 kali byr pn lepas....





.: PENGUMUMAN :.

just nk bgtau sume2 yg masih2 tercari2... DIPLOMA PENDIDIKAN LEPASAN IJAZAH (DPLI) dah pn dibukak... jadi, kat sesapa yg rase nk mintak, ataupn nak mencuba nasib, ataupn nk beralih arah ke bidang pendidikan plak, bule la apply...

caranya cam biase la.. gi BSN beli no pin... rm20.60 jer... pahtu masuk website dia tuk isi form online... cam dl2 gak la...

nak tau lebih detail mengenai perkara ini, sila la masuk kat

selamat mencuba dan semoga berjaya...