.: SHICHIDA :.

arini saje2 je surf tenet pasal pendidikan anak2... search la kat tenet.. skali terjupe la satu blog ni.... tertarik aku ngan article yg dia kongsi kat blog dia... mmg bagus tuk mana2 insan yg dlm proses mendidik anak kecil..... so, jom baca ape yg aku jupe.. aku just kopipes je part yg menarik minat aku......



Teknik shichida diamalkan oleh masyarakat jepun untuk melatih anak-anak berfikir menggunakan otak sebelah kanan. Kita boleh nampakkan keberkesanannya. Tengoklah orang jepun macamana. Otak sebelah kanan sebenarnya lebih efektif jika dibandingkan sebelah kiri, tetapi perlu dilatih dan kerap merangsangkannya. Sebelum melakukan teknik ini ,tarik nafas sedalam-dalamnya dan relaks. Jangan lupa. Berdoa. Moga Allah permudahkan niat dan kerja kita ya.

1) Sewaktu anak dalam keadaan tidur-tidur ayam, bisikan di telinganya dengan jujur kata-kata positif seperti kita sayang padanya, anak yang soleh, kuat, rajin pergi sekolah dan bijak. Ini kerana ketika itu, otak kanak sedang berfungsi manakala otak kiri pula sedang tidur. Bagaimanapun anda perlu lakukannya dengan seikhlas hati, elakkan ketika sedang marah.Selepas anak mula pejamkan mata, ramas-ramaslah jari atau tangannya supaya dia kembali dalam keadaaan tidur-tidur ayam. Islam juga menggalakan ibubapa bercakap atau berdoa dengan anak ketika mereka sedang dalam proses hendak tidur, sebabnya pada ketika itulah antara waktu-waktu doa dimakbulkan.


2) Gunakan kad imbasan untuk mengajar anak. Contohnya ABC atau 123 dalam tempoh seminggu dan lihat kesannya. Pasti dia dapat menghafal huruf-huruf yang ditunjukkan. Tunjukkan kad itu satu-persatu dengan cepat. Ini kerana apabila kad itu bergerak laju, otak kanan bekerja keras untuk menangkap apa yang ditunjukkan.


3) Galakkan anak melakukan kraftangan. Ia adalah hasil daripada kerahan otak kanan, oleh itu ajaklah anak anda bermain tanah liat, mewarna, melukis, gunting kertas, origami dan sebagainya. Memanglah selepas itu terpaksa mengemas, tetapi banyak manfaatnya.


4) Satu lagi aktiviti menarik ialah melukis gambar, contohnya rama-rama. Anda hanya perlu melukis sebahgian sahaja dan surh anak anda menyudahkannya. Ini dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan.


5) Usah marah-marah atau tengking anak dengan nada yang kuat, sebabnya mereka akan simpan semuanya dalam otak kiri. Andainya anda termarah anak anda, pujuklah dengan langkah pertama tadi. Jangan malu ucapkan perkataan maaf kepada anak anda.


6) Kembangkan imaginasi anak anda dengan sesi bercerita. Anda mulakan dengan sebuah kisah dan minta anak sambungkan cerita itu mengikut daya imaginasinya.


7) Bermain teka-teki bersama anak. Letakkan satu barang dalam kotak tisu dan suruh anak anda meneka apakah benda itu. Mulakan dengan memberi klu seperti warna atau bunyi. Ini adalah untuk mengaktifkan otak sebelah kanan. Bagaimanapun lakukannya sekitar setengah jam sehari, tak perlu terlalu lama.


8) Jika boleh elakkan menggunakan perkataan ‘jangan’ kepada anak-anak. Jikalau terlalu kerap menggunakan perkataan itu,itulah yang anak lakukan. Gantikan perkataan jangan dengan tolong atau mari kita lakukan bersama-sama supaya anak-anak lebih mudah menerima arahan kita.





kredit to http://irmadilondon.blogspot.com

.: DAPAT JUGA AKHIRNYE :.

dapat jua apa yg aku idamkan selama ini... wlpn tempoh ngidam aku tu agak lama br tercapai, kire ok la sbb akhirnye aku berjaya mendapatkan nye jua.. hehehe... apakah yg aku idam2 kan itu....

t
a
r
a
a
a
a
.
.
.
.
.

:
:
:
:
:
:

akcelli, ni bknnye aku punya... mmg aku idam2kan yg ni.. tapi wat mase ni aku simpan je la hasrat ku yg ni dulu... tunggu ade duit lebih, br aku beli.. skang ni lum mampu lagi... gmbr di atas tu sekadar hiasan semata2... dell tu sbnrnye kakak ipar aku yg punya.. dia just soh aku belikan tuk dia(tapi aku lak soh anak buah aku gi beli kat loywat.. x smpt aku nk gi la... :D).. disebabkan kakak ipar aku x bgtau yg jenis camne dia nk, aku la mandai2 soh anak buah aku belikan yg cm gni... x dpt jadi hak milik kekal aku pn, leh guna kejap pn dah kira ok la.. weekend ni benda ni akan bertukar tangan la.. akan menjadi hak milik kekal kakak ipar aku... huhuhu.... aku punya????????? aku punya sebenarnye hanya lah EXTERNAL HARDISK 500GB brand seagate punya yg x seberapa ni jer la.. xpe la... itu pn aku nk gak....





dell???... tunggu la.. akan aku usahakan juga sehingga berjaya mendapatkannye.... tungguuuuu......

.: MTEST PUNYA CERITA :.

27/3/2010, mana2 calon MTest tuk kali ke2 mesti kena alert ngna tarikh ni.. sbnrnye, pd tarikh ini jugak la aku amik MTest(test tuk org2 yg mintak KPLI)... malam sabtu lebih kurang jam 1030 mlm aku ajak asben gi servay skolah tmpt aku MTest keesokkannye.. aku dpt kat Sek Men Keb Seafield... petang jumaat tu dh servay2 tny kkwn jln nk ke sana.. almaklum la, aku ni x familiar mana kalu area2 subang jaya nih.. nama je dok subang.. tu la kena tny kkwn jln nk ke sana... pakat2 la cari jalan nk ke sana camne.. Rina yg juga sekalu salah seorang opismate aku yg msh tinggal, dia la yg tukang tunjuk jalan... mesti la dia tau.. dia kan org sini... :D... tapi dengan bantuan www.wikimepia.org gak... hehehe...xpe.. tu la gunanye internet... mlmnye xde la aku terkial2 nk cari skolah tmpt MTest aku tu kat mana.. ikut je guide yg dia bagi..

mase gi cari mlm tu, jupe la satu skolah ni.. mmg tepi jalan utama la.. siap ade guard.. aku ngan asben gi la tny guard kat sana.. ADAKAH NI SEK MEN KEB SEAFIELD???... dia ngan kompiden nye jwb, YA... fuh.. lege la skit rasanye...xde la pagi esoknye aku nk kelam kabut mencari.. so, ngan senang atinye aku pagi sabtu aku gerak la lwt skit(dah leh bajet brape lama perjalanan ke sana..)... kol8 lebih br gerak.. exam tu kol9.. smpi je kat skolah yg aku cari mlm tadi, skali guard yg jaga kat situ kata tu bkn Sek. Men. Seafield.. mmg hangin satu badan aku rase... macam2 rase la... aku rase cam nk sumpah org je pagi2 nih.. seb baik guard pagi ni bkn org yg aku sama masa aku gi cari skolah tuh... kalu x, mmg akan ku sembur habis2 la.. kebetulan ade la 2 org amoi jalan kat tepi jln.. cam gaya org nk gi joging jer.. aku tumpang tny dia la.. dia la bg guide kat aku camne nk ke sekolah tu.. gi cari2, bule plak x jupe ... nmpk org dok wat keje kat luar umah, aku gi la tny org tu lak.. skali mamat indon la.. x tau la plak... ish.. dah cuak aku rase.. dah la dh dekat kol9.. pahtu aku patah blk, nmpk lak ade guard(kat kwsn ni mmg byk guard.. guard yg jaga dlm taman ).. aku tny la guard tu lak.. seb baik dia tau.. dia la yg bg guide tambahan kat aku.. tapi korang paham2 sdiri la kalu jln dlm taman perumahanan ni. mmg byk simpang2 ni.. aku pn dh naik pening.. dah mula give-up dh... last2 aku tgk byk kete yg ikut jln ni.. aku pn try la nasib.. .follow kete yg byk tuh.. seb baik kete2 tu pn mmg sama tujuan ngan aku.. nk gi Sek Men Seafield gak..

Alhamdulillah.. akhirnye smpi gak aku ke destinasi aku.. tu la kan.. kalu kita niat baik, akhirnye Allah permudahkan jua urusan kita... smpi kat skolah tu dh hampir2 kol9.. terus paking kete n jln ala2 lari2 anak masuk skolah tu.. mula2 masuk skolah tuh, mmg aku puji la student kat sana.. friendly abis... siap ucap "good morning mem...".. aku balas ngan senyuman je la.. senyuman tu kan satu sedekah... sedekah tu dpt pahle.... :D.... aku terus gi cari tmpt duduk aku... tny sorang cikgu ni(cikgu kot.. :D) dia la yg bgtau kat mana bilik aku berdasarkan no giliran aku... terus la berlari2 ank memandangkan kebanyakkan org dh masuk n dah dok tmpt duduk masing2... dh jupe bilik tu, terus dok tmpt duduk sdiri.. dh x tgk kiri kanan dh.. terus kuarkan alat tulis aku.. lps tu br la leh toleh kiri kanan.. tgk kwn2 sblh.. eh!!! minah ni cam aku penah tgk jer.. dia pn cam kenal aku gak dari cara dia lihat kat aku.. aku pn senyum la.. dia lak ngan ramahnye trs bgtau aku, eh!! cam penah tgk la awak nih.. dh dia tny dl, aku pn tny la dia blk.. selidik punya selidik, rupenye dia ni kwn kpd kwn skolah aku dulu.. dia pn blajar kat utm gak dulu... cuma lain2 fakulti jer.. dia amik kejuruteraan kimia.. berjiran la ngan fakulti aku.. ptt la aku cam penah tgk je minah ni... ape x nye, dulu masing2 slim-melim.. skang ni masing2 dah mengembang.. mana nk kenal .. igt2 lupe je la.. hehehe..

kol12 br la abis xm tuh... trs blk coz risau kat anak aku yg dok ngan abah dia... kot2 dia meragam ke ape(asben aku ni kalu anak meragak, diamula la naik angin...)... dh la call asben dia x angkat.. plan malas nk masak lak memandangkan jam dh nk kol1.. time lunch.. kang kalu masak, kol brape la bleh makan.. dah la asben aku x bfast pagi tadi.. aku beli je la lauk yg dh siap kat kedai.. blk tu bleh trs makan.. nasi aku dh masak awl2 pagi tadi... smpi kat umah, kesian la plak aku tgk anak ngan asben aku... dua2 tido... dah la dua2 x brape sihat..asyraaf selsema abah dia lak dilanda demam+asma+sakit tekak.. aku kejut asben aku, soh bgn makan nasi.. dia ngan lemahnye, bgn la gi cuci muka n then kitorang sama2 makan memandangkan anak teruna aku dok tido... lps siap mkn, asyraaf dh bgn.. lapar la kot.. time dia makan dh tuh... so, aku siap kan la makanan tuk lunch dia.. asben aku, lps makan tadi terus telan ubt n lena blk... biar la dia berehat.. x nk la kacau... lps asyraaf makan, main2 kejap, last2 kitorang bertiga, abiskan mase siang ari sabtu ngan tido.. hhehe... x kuar gi mana2 pn..



:: aku nk wish gudluck la kat sume2 calon MTest aritu.. moga2 berita gembira akan menyusul nnt.. aku pn berharap ssgt... ni dh kali ke7 aku amik MTest.. aku percaya, Allah akan tolong hambaNya yg tidak putus asa mencuba n terus mencuba wlpn dah berkali2 gagal.. gagal berkali2 tidak bererti gagal buat selama2 nye...

.: MOVE IT :.


I LIKE TO MOVE IT... MOVE IT... MOVE IT.. I LIKE TO MOVE IT...



oh!!!! noooooo..... sape kata suke.. aku x suke la... cam org nomad la plak... di sini aku dengan x berapa nk bangga mengisytiharkan opis aku skali lagi pindah tmpt.... ke mana??????? ke PJ plak..

bkn pindah rumah k... pindah opis... skali lagi... pindah opis.... ni tah kali ke berapa pindah pn aku x tau la.. xtau la pahni pindah lagi ke x.... mmg dekat kalu nk banding ngan kat Klang dulu.. tapi aku lagi suke Klang... nape?????? kat sana x jem(
jarang sgt aku kena redah jem)... kurang stgh jam pn aku bule smpi opis.... parking pn senang.... cuma makan je ssh.. sbb x byk kedai makan melayu...kat PJ ni plak mmgdekat kalu nk banding ngan Klang, tapi aku x suke.. X SUKE k..... nape???... salah satu sbbnye, JEM..... smggu aku kat opis br, smggu gak la aku smpi lwt kat umah.... pahtu, parking lak ssh bangat kat sini.. 10 kali pusing tmpt sama lum tentu dpt paking la... terpakse paking jauh yg teramat.. tu pn lum terjamin keselamatan tmpt aku paking tuh... tah kena saman ke ape(
smmgu kat opis br, dh dpt surat chenta dari MPPJ la.. huhuhu)... nk byr paking, mmg xde mesin byr paking kat sana... tawakal je la.... nk soh aku dtg ngan moto, mmg bule.. tapi mslh skang ni belah2 petang sll je ujan.. abis la kebasahan aku nnt.. dh la ngan laptop lagi... oh.. tidak sanggup aku kuyup smpi umah...



:: sbb tu la aku smgg x berblog... sbb line tenet kat opis xde.. tgh dlm proses mengemaskini opis baru... penat giler......





.: LOQLAQ PUNYA CRITE :.

smlm aku dtg opis agak lewat.. dekat kol12 br smpi opis... akceli, pagi smlm aku kena gi klinik dl... wat gi check-up anak teruna aku kesayangan aku tuh... check-up tuk 10bln nye... kol8 lebih br smpi klinik wlpn klinik tu dekat je ngan umah aku.. kena tunggu asben aku blk dl la... klau x, agak sukar la aku nk drive smbl pegang asyraaf... smpi kat klinik, dh ramai yg dok tunggu giliran.. aku dpt no 27(mase tu br giliran no 10 rasenye).. plannye nk gi klinik gigi skali... lgpn x jauh.. sblh klinik ibu n anak jer... aku soh la asben aku tunggu giliran anak aku.. aku gi kllinik gigi(nk gi tampal gigi yg berlobang nih).. tup2 gi sana, ramai gak org.. adoi... x kuasa aku nk tunggu lama2.. org yg jaga kaunter pendaftaran tu siap bgtau, kalu nk gak bule.. tapi x tau labule siap sblm kol12 ke x.. dah dia kata cam tu, aku cancelkan je la niat murni aku nih...

kembali ke tmpt anak n asben aku... dh smpi giliran anak aku, aku n asben pn masuk la.. check-up kali ni just timbang je la... skang ni asyraaf dh 8.9kg.. x kena cucuk pn.. tunggu setahun(12/5) ni br kena cucuk lagi.. dh siap sume urusan kat klinik, trs la aku blk umah.. kemas2 brg asyraaf tuk gi skolah(umah pengasuh la), trs antar dia kat ke sana... asben aku pn trs bersiap tuk gi keje blk.. sama2 la kitorang turun gi kat keta masing2(tmpt keje x sama.. terpakse la gi sdiri2.)... kat kol12 aku br smpi opis... kelam kabut gak sbb keje tgh byk(x de la byk sgt.. tapi tensen sbb dh smggu x siap2 gak..still ngan installation alah nih.... tensen wooooo)... smpi opis, terus on pc n laptop(tp x guna pn laptop tuh.. lembab nk mampus.. sape nk guna :D)... trs wat keje.. smbl2 tu, smpt gak aku bukak FB n email(x heran la kalu korang2 sume tgk aku sentiasa online..sbb aku sentiasa on alah ni wlpn bizi)... hehehe... tup2, leader aku call bg guide camne aku nk kena wat alah nih.. rupe2nye aku dah tersalah step.. kena uninstall blk la alah SQL nih.. tensen..tensen... dh tgh hr, perut dh lapar,aku gi la beli makanan(x smpt la nk wat bekal).. tapau jer la.... pahtu dh siap makan, tercari2 la plak mana aku letak kunci loker coz nk amik air soya yg aku simpan kat dlm loker(kunci loker aku skalikan ngan kunci rumah).. cari punya cari, br aku tringat yg aku tertinggal kt dlm kete.. gi la amik kunci loker kat dlm kete.. nk dipendekkan crite, aku yg tebolah dlm bahse kelantan, loqlaq dlm bahse utara, bule plak tertinggal kunci kete dlm kete(kete aku tu aku just tekan lock dia dari dlm je.. remote dh rosak).. ngokngek tol.. dh aku naik blk kat opis, aku teruskan ngan keje aku.. mmg aku akui smmg ni aku tensen ngan keje aku nih.. bkn sebb keje byk.. tapi sbb aku dok ulang keje yg sama berulang2 kali.. tapi xde hasilnye pn..... smpi skang ni still sangkut part nk wat mapping database.. asyek ngan prose install pahtu uninstall blk... x ke keje bodo namanye tuh... ssh kan kalu ilmu gni2 ni cetek.. sll bule mintak tlg leader aku wat kan benda tuh... skang ni dia xde, kena la wat sdiri berpandukan guide yg dia bg..

bizi punya pasal, smpi time blk pn aku bule lupe.. tup2 tgk jam dh kol 6 lebihla.. ish.. ank aku xde sapa gi amik lagi.. mula la kelam kabut kemas2 brg nk blk la tuh... dh siap kemas2 brg, mula la aku tercari2 kat mana aku letak kunci keta(time ni x igt lagi kat mana aku letak)... abis tmpt aku cari.. hbag aku dh aku selongkar... dlm loker pn aku dh cari.. dlm tong smpah pn aku selongkar gak.. kot2 terbuang kat sana time aku buang smph... ah!!! mungkin aku tercicir kat tgh jalan kot.. tu la aku trs gi cari kat tepi2 jaln... tah camne aku tergerak ati nk gi tgk kat kete.. kot2 aku tertinggal kat pintu kete(penah aku tertinggal kunci kete kat pintu kete.. seb baik time tu kat parking kete dlm kem.. kat ngan umah aku la...)... skali pandang, OH!!!! TIDAKKK..... kunci kete aku rupenye ade tertinggal dlm kete.. btl2 dok atas seat driver... camne ek nk wat.. tny opismate aku kot2 dia tau bukak kete ala2 cam dlm crite mcgiver.. :D.. tp dia x tau gak.. last2 skali aku cal asben aku la soh dia antarkan kunci spare kat umah tuh(plannya xnk bg tau dia... tapi terpakse la).. hahaha... ape la jadi kat aku.. kelam kabut hidup aku dibuatnye... seb baik la 2 orang opismate aku ade.. dia la teman kan aku tunggu asben aku smpi.. dlm kol8 br aku smpi umah.. gara2 aku yg loqlaq.. hahaha... tadah telinga je la ku dengar asben aku membebel... mmg aku akui, slh aku.. pikiran aku x menentu.... :D.. seb baik la xde org yg berniat jahat nk pecahkan cermin n curi kete tuh.. mungkin sb bkete buruk kot.. x de sapa yg nk.. aku bukan nk mintak soh org curi kete aku. tapi disebabkan kecuaian aku ni bule menyebabkan kes2 cam gini la.. :D



:: berhati2 la kepada kwn2 yg kinci kete cam aku ni.. jgn jadi cam aku... :D ni la kalu dh tebolah a.k.a loqlaq a.k.a kelam kabut.. :D




.: AKU PN TAK FAHAM :.

arini aku ade baca harian metro.... macam2 berita panas ade kat sana.... tapi aku tertarik ngan satu berita nih.... pasal SUDIN AJAIB.... aduih.... aku pn x faham ape dh jadi ngan dunia skang ni.. macam2 kes .... aku lagi x faham ape dh jadi ngan bumi serambi mekah... tu juga la negeri tmpt kelahiran aku dilahirkan.... mana pergi nye ajaran tok guru (kalu pengikut tok guru la)... byk kes pelik2 lak tuh jadi... dulu kes laki bini bergaduh sbb si laki nye nk kawen lagi sehinggakan si bini ni potong 'anu' laki dia(ala2 sunat tuk kali ke2 la gtu).... skang ni kes kawen budak bawah umur lak.. ape kena la ngn Sudin Ajaib yg mmg btl2 pelik bg aku(dia ni ikut ajaran sesat ker)... bule kata tiap2 hari la berita pasal dia ade kat dada akhbar... bukan takat satu kes je.. byk lak tuh kes cam gni jadi kat kelantan... kadang2 aku ade sedikit rase kesal jadi anak jati kelantan... jgn la femeskan negeri tmpt kelahiran aku ngan kes2 cam gni.... nape benda2 yg elok patut jadi kat negara kita... DUNIA AKHIR ZAMAN.. dh nk kiamat ker???... dah macam2 tanda2 kiamat kita nmpk... nauzubillah.....



:: mintak maaf la mana2 pihak yg marah akan entry aku kali ni.. tapi ini adalah luahan hati aku yg juga rakyat kelantan...





.: KISAH PERSAHABATAN KITA :.


terkenang sebuah memori lalu
kisah persahabatan kita bersama
di dalam satu pengajian
menuntut ilmu dan pengalaman
mengingatkan ku...
pengorbananmu...
terpahat padu dikalbu ku....
mengingatkan ku...
pengorbanan mu...
terpahat padu dikalbu ku...

bersama rakan taulan dan guru...
tawa riangmu menghiburkan hati ku
indahnya suasana ketika itu
terjalin ukhuwah sejati
nasihatmu sungguh bermakna bagi ku
mengenalkan ku erti kehiupan
susah payah kita hadapi bersama
itulah asam garam dalam kehidupan

ya Tuhanku tabahkan hatinya
kuatkan semangatnya untuk menghadapi hidup
limbahkanlah maghfirah dan kasih sayangMu
agar hidupnya sejahtera didunia akhirat......




:: teringat zaman2 blajar dulu...

.: KEJE PLAK :.

crite psl keje plak.. ekcelli, aku dh lama xde keje... asyek makan gaji bute je... keje hari2 main tenet jer... hahahha.... kadang2 bez gak mkn gaji bute nih... tapi kalu lama2 asyek mkn gaji bute je, bule ilang sume skill yg aku ada nih... skang ni aku ade la skit keje lain selain main tenet.... aku kena wat doc tuk satu proj yg tgh in progress.. PL punya.... so, skang ni proses nk menginsetol alah2 menatang ni sume la.. mmg siot la microsoft ni... aku nk install SQL management studio pn, macam2 dia nk... adoi... masuk arini dh 3 hari la aku dok menginsetol alah2 ni... dah insetol TOAD, benda lain plak dia nk.. dh install XAMPP, alah lain plak yg dia nk... last2 smpi skang doc tah ke mana, sistem tu tah ke mana lagi. aku lum nmpk lagi pn main screen sistem yg aku ptt wat doc tuh.. hahaha... bez x.... dh la laptop yg aku guna skang ni asyek weng weng jer..... mmg lembab nk mampus.... nk refreash page pn masuk amik masa berminit2... tu lum lagi guna... kompem weekend ni (kalu ade kelapangan la) aku nk format blk je laptop ni.... biar sume virus2 yg ade ni mati... aku rase penyebab laptop aku ni slow, mungkin gak sbb virus kot.. sbb antivirus PANDA (yg aku rase x brape pandai) ni dh x leh nk update... agak2 nye antivirus ape la yg plg bagus yg free n senang nk update.... nk bunuh sume virus2 dlm laptop nih.... kita kasi bankrup itu virus producer... hehehe....



:: skang ni tunggu tgh proses installation siap la nih.. smpt berblog kejap.. hehehhe




.: LATEST ASYRAAF :.

saje je nk post picture terbaru asyraaf... gmbr ni br snap smlm time kat umah kwn asben aku kat sek26 shah alam... kitorang gi sana semata2 nk gi mkn nasi kerabu(bkn mengidam k.. saje je teringin sbb lama x mkn...).. kat sini mmg susah aku nk jupe nasik kerabu yg sedap.. plg sedap aku penah mkn time dok kg br... gerai kat ngan pizza hut... tapi skang ni kedai tu dh xde... tah pindah kat mane pn xtau... sukar dijejak... rindu akan rase kesedapan nasik kerabunye.. dh la murah.... hehehe...... layan je la gmbr asyraaf nih.... xde benda lain nk di layan... akakaka...



pinjam kete abg zerol kejap ek....


yesh!!! akhirnye berjaya drive kete nih...


bonceng...... pom...pom....


naik sama2 k.. :D


ni la tuan ketenye.... say chezzzzz


:: asyraaf lum ade menan camni lagi... nnt ibu belikan pahni k.. skang ni ibu xde duit besar nk beli alah ni lagi.. hehehe... tunggu gaji k ibu belikan... :D

.: HEPPY 10-TH MONTH :.

ekcelli, arini 11 mac 2010, genap la umur asyraaf 10 bulan.... lagi dua bulan nk smbt birthday yg pertama nya.... byk benda yg asyraaf dah pandai wat... byk gak la ragam dia skang ni.... makin byk ragam, makin penat la aku melayan.. tapi dlm penat melayan kerenah asyraaf, aku rase heppy sesgt dpt tgk anak sdiri membesar depan mata..... syukur kepada ALLAH sbb aku dikurniakan anak sebagai penyeri hidup aku suami isteri... masih ramai org yg wlpn dh lama kawen, tapi belum ade rezeki anak.. kakak aku sdiri pn dh lebih 10 thn kawen, namun lum lagi ade anak sdiri.... aku bersyukur ssgt.....

kembali kepada crite tadi.... skang ni aku mmg xleh nk lepas pandang dari asyraaf... maksud aku, mmg kena sll perhatian dia la... nape????????... sbb skang ni dia dh pandai ngutip ape2 je yg dia jupe ala2 MBSA gtu... kalu kutip je, xpe la.... ni kutip masuk mulut... aritu skali dia masukkan span alas kaki.. aku tgk dia cam pelik je sbb dok mengunyah... skali tgk, asyraaf dok best kunyah span.. ish.... smlm lak, mase kat umah ngasuh dia, masukkan plastesin(tanah liat)... mase tu aku ade dok bergosip ngan ngasuh dia.. hehehe.. anak2 ngasuh lak dok main plastesin kat ngan tmpt kami... tah mase mana asyraaf bule gi amik plastesin tu.... padahal asyraaf dok atas riba aku... satu lagi psl asyraaf.. dia ni, kadang2 tu mata tgk kat org tapi tgn tu dok nak capai sesuatu... mungkin smlm dia wat camtu kot.. aku prasan pn mase nk bg asyraaf nyusu.... tiba2 asyraaf cam nk muntah... skali aku tgk dlm mulut dia ade plastesin.. mmg kelam kabut dibuatnye... aku korek la benda tu yg kat dlm mulut dia... tapi mungkin ade lagi sisa2 kt dlm mulut dia... lps aku korek sume tu kuar, trs bagi minum air.. takut2 gak dia dh tertelan plastesin tu.. takut tercekik kat leher dia...

tu la Muhammad Haris Asyraaf yg dh umur 10 bln skang ni.... pe2 pn aku harap pahni dia x kan wat benda cam gini lagi... dia buleh membesar ngan sihat n bule jadi anak yg soleh... AMIN.

:: DEMAM??? ::

Demam????????... ni bukan demam sakit maksud aku... tapi demam AF... AF kan dh nk start.. pahni kompem aku kena demam AF... hahaha... aku ni kan minat alah2 cam gini nih.... mengadap tv la keje aku pahni.. tu pun kalu x de gangguan dari mana2 pihak.. besa la... kadang2 asben aku nk tgk crite dia, dia sanggup sorok remote astro tu dari aku.....




:: sempat lagi tu aku kopipes gmbr yg aku amik dari harian metro online... hehehe




.: FRUSTRATED :.

Harap Maaf, Nama anda tiada dalam senarai panggilan ujian MTeST.
Terima kasih kerana memohon.


adus!!!... agak keciwa aku pagi ni.. aritu aku kan ade mintak KPLI.. arini leh check tuk MTest (leh check kat sini)... skali check, ni la msg yg kuar.. mmg frust giler... lum penah lagi sejak2 aku mintak KPLI x dpt MTest... sll x dpt iview.... tu perkara biase la bagi aku sbb mmg dh byk kali mintak.... kali ni agak luar biasa skit.. nape aku x dpt ek????.... slh isi borang ker????.. x kan la... sbb aku dh berkali2 check blk borang yg aku isi.... adus... kat mana la silap nye nih..... aku dh bersemangat nk gi beli buku tuk MTest.. skali x dpt.. hampa... keciwa... pilu.. macam2 rase ade.. pagi2 dh dpt badnews.... kalu asben aku tau, mesti dia pn keciwa.. sbb no pin tuk KPLI aritu dia yg beli tuk aku... siap bergaduh lagi tuh ngan org kat kaunter.... ape x nye, bank yg mmg sinonim ngan duit bule kata xde duit kecik..siap soh asben aku gi tukar kat kedai lagi tuh.. mana asben aku x hangin.... bank ni dh nk BANKrup ker..... uish!!!!!!....

pe2 pn, mmg aku frust gile.. takziah la kat diri aku sdiri n org2 yg senasib dengan aku.... kita cuba lagi thn depan k.. tu pn kalu bukak lagi...




:: nk tunggu result DPLI lak... berharap ssgt DPLI x kan menghampakan aku... nak ssgt jadi pendidik nih...



.: SELAMAT HARI WANITA :.

.: UNDER CONSTRUCTION :.

.: NO IDEA :.



kebelakangan ni aku rase idea ku beku tuk post pe2 kat entry nih... tah la.. aku sdiri pn x tau mane peginye sume idea dlm pale otak aku ni.... sejak xde keje kat opis nih, idea n skill megepos entry kat blog pn dh rase xde gak....