.: ATASI STRESS :.

sedikit tips yg aku dapat dari majalah PA & MA yg boleh dikongsi bersama...



-------- Atasi stress melalui makanan --------


APRIKOT
mengandungi magnesium yg mampu mengatasi stress.juga terkenal dengan cara semulajadi untuk merelakskan sendi2 badan jika rajin memakannya dengan kerap.

OREN
mengandungi vitamin C yg boleh mengurangkan stress dan mengembalikan semula tekanan darah ke asal apabila berada dlm situasi yg membimbangkan. vitamin C juga sebenarnya amat baik untuk menggalakkan sistem imunisasi dlm badan.

AVOKADO
mengandungi potasium yg mampu mengurangkan tekanan darah. avokado mengandungi lebih byk potasium berbanding pisang.

KEKACANG
kekacang seperti badam, pistacio dan walnut penuh dgn kebaikan vitamin B dan E. kebaikan mengamalkan memakan kekacang sebegini dpt mengurangkan tekanan darah disamping merangsang sistem imunisasi tubuh anda dengan lebih baik.

.: TAGGED : HOW I MET MY BELOVED HUBBY :.

arini rajin lak menjawab tag dari fiza..... hehehe


First time jumpa with your hubby bila dan kat mana?

jupe kat seafood corner kg baru... hehehe.. time tu x-housemate mintak tmnkan dia nk jupe kwn dia.. skali kwn dia pn bwk teman gak la.. :D

Love at first sight?
ermmmm... x kot... ni yg ke berapa aku x pasti la... yg pasti aku kenal dia lps aku clash... tgh frust la nih.. tapi xde la smpi tahap menonggeng.. hehehe

Who is he when the first time u met him?
yg aku tau mase aku kenal dia, dia dh keje ngan air force... kompem x sama bidang ngan aku la..

How long it takes for him to ask you out for a date?
entah ler.. x pasti la.... sbbnye tiap kali x-housemate ajak aku tmnkan dia kuar ngan kwn dia, tiap kali tu gak la kwn dia akan bwk teman(hubby aku la tu).. smpi aku sdiri lupe bile mase hubby aku ajak aku kuar dating berdua ngan dia.. sll dating ber4 jer.. hehehe... TEMAN TAPI MESRA katakan...

1st place dating di..
dating berdua ke ber3 nih.. ataupn ber4.. hehehe.. sbb kitorang jarang kuar dating ber2.. sll ber3 org ber4.. tmpt yg sll kitorang gi kat tasik titiwangsa, dataran, bukit ampang.. tu la tmpt yg paling kerap lepak la..

How he proposed?
dia malu2 kucing nk propose sbnrnye.. aku dpt tau dari x-housemate aku la yg dia tu dlm diam2 nk ushar aku.. last2 dia propose guna sms jer(aku msh simpan sms tu.. wat kenangan :D)... tapi aku wat dek je la sbb br frust... malas nk layan.. last2, aku mintak tempoh tuk wat keputusan... :D

Special date with your hubby?..
Risik : date lupe.. tapi raya puase ke5 2007
Tunang: kami x bertunang pn... time tu aku ssh nk dpt cuti coz proj nk deliver...
Nikah : 30 mei 2008
Sanding : 1 jun 2008 (sempena air-force day)..
Bertandang : 2 jun 2008

Changes that he asked you to do??..
byk bersabar (coz aku ni kurang penyabar skit)....
jangan cepat panas baran (coz aku ni cepat melenting.. anak ke7 API katakan...)
byk lagi la.. x larat nk listkan kat sini....

What about him that you love so much?.
saya sayang sangat2 kat dia.. sayang sangat2.. (cam lagu crite cinta la plak.. hehehe)
Sayang sangat coz dia satu kepala ngan aku... otak gila2... kire ngam la tuh... :D

What is about him that you wish he would change?
entah ler... wat masa ni aku rase dia amat sempurna di mata aku wlpn tiap2 insan tu ade kekurangannye... aku bersyukur ssgt dapat jadi wife dia...

You will lose your mind n crack your head when he?..
sama cam ko gak fiza... hubby aku malas nk layan kalu benda2 camtu... baik layan ank aku lagi bagus.. wlpn dia x leh nk bg pendapat, at least terhibur gak ngan cara dia ala2 nk menjawab persoalan yg di tny tuh(bercakap bahase dia la...)...

You will smile thru your eyes for the whole day when he?..
sanggup korbankan masa mancingnye demi family... (dia selalu gi mancing.... pantang ade cuti)

Complete below sentences "my love towards my hubby is as big as.."...
The world (tiru ayat fiza n seangkatan dengan nye.. hehehe)

and I would love to read on how u met your hubby to these ladies:
sape2 jer... especially kwn2 blog aku... amat dialu-alukan...

.: JANGAN :.

mase aku blk kg aritu, mak aku ade bgtau yg cucu jiran aku ni ade kat spital kt kl... nape??... sbb ade darah beku dlm otak... nape bule jadi camni... tu aku kurang pasti penyebabnye.. mungkin sbb terkena hentakan ataupn gegaran kuat kat kepala... kesian kat cucu jiran aku tuh.. umur x smpi sthn pn... mula la aku bayangkan camne kalu jadi kat anak aku... mintak simpang sume tuh... mintak dijauhkan dari dugaan camtu... aku x sanggup terima... x jadi la aku nk belikan asyraaf buaian elektrik(request dari babysitter )... takut la.. takut time dok dlm buai, terjatuh ker, terhantuk kat lantai ker.. terus aku surf kat pasal ni....
:
:
:
:
:


SBS (
Baby Shaken Syndrome) merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi.. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa. Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi ( occupational stress ).


PENCEGAHAN


1. Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.

2. Jangan memegang bayi anda ketika marah.

3. Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih baik anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
4. Minta bantuan orang lain.



Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.



:: petikan dari sumber internet.. (sori lupe nk save url dia la...)


.: HEPPY 9-TH MONTH :.

arini genap la umur asyraaf 9bln... byk benda yg asyraaf dh blajar.. peel pn dh byk.. macam2 perangai dh dia tonjolkn kat ibu ngn abah dia...... dari ngesot, pahtu merangkak.. skang ni kena praktis bjln lak.. br je nk praktis bjln, dia kena serang dek demam lak... ish... susah ati betul kalu demam musim2 skang ni.. dh la skang ni byk kes demam denggi... takut gak kalu2 asyraaf tergolong dlm golongan tuh... mintak simpang la sume tuh... nk sedapkan ati aku yg mmg x sedap ni, aku anggap ni demam sbb nk beralih bulan..

walaubagaimana pun, aku ttp bwk gi klinik... klinik mana lagi kalu x poliklinik harmoni yg kat TTDI Jaya(rekomended by indera.. doc sini mmg frendly la...)... mmg skang ni klinik la tmpt aku tuju kalu sakit.. doc yg ssgt bez... cuma ade la 2 org assistant doc tu yg aku x suke... bkn sbb pe.. sbb dia wat keje teramat la lembab n main2.. cuba bygkan kalu tunggu nk amik ubt pn, bule naik kematu bontot ni wlpn org kat klinik tu x ramai... seb baik doc nye ok... aritu doc bgtau asyraaf demam besa je tuh.. tapi disebabkan panas ssgt, dia masukkan ubat ikut bontot(sub kot nama ubat tu).. seb baik doc yg wat.. kalu nk soh aku wat sdiri, x tau la nk wat camne... xpenah wat la... penah aritu skali pn doc gak yg wat.. :D...

mlm nye aku x leh nk tido.. ape tak nye.. risau kat asyraaf yg demam tuh.. dia pn x leh nk tido gak... xselesa kot... semalam aku cuti... x smpi ati aku nk tinggal asyraaf yg demam kat umah ngasuh... bkn takat kesian kat ngasuh dia, tapi kesian kat asyraaf gak.. asyraaf ni kalu dh demam, ngada2 skit... x leh wat keje ape aku di buatnye... asyik merengek je....sabar je la.... skang ni br tau camne mak aku jaga aku dulu... :D... pagi tadi mmg niat dlm ati aku, kalu panas badan dia x ilang lagi, aku nk bwk gi klinik lagi.. biar la doc nk amik darah pn(skang ni kalu demam, kompem kena amik darah.. byk kes denggi kat kwsn umah aku nih).. aku x kesah.. asalkan asyraaf sihat.... pagi tadi aku bgn, benda 1st skali aku wat, pegang badan asyraaf... alhamdulillah la, panas dia x kurang... lega la skit... dpt la aku gi keje ngan senang ati.. x de la risau sgt mlm ni nk blk kg.. mlm ni aku satu famili akan bertolak blk kg sempena cuti pjg raya cina ni.. selasa br blk subang blk... nmpk gayanye sambutan ulangbulan asyraaf kali ni(sll dengar ulangtahun jer.. hehehe) kat kg la... hrp2 asyraaf x demam lagi.. dpt la bercuti ngan senang hati... :D



:: moga asyraaf akan jadi anak yg soleh dn baik....

.: PETAI!!! :.

Semalam aku ade trime email dari seorang sahabat ku mengenai PETAI.... mmg aku ni hantu petai.. jadi mmg aku suke ngan email yg aku dpt... jom kita sama2 kongsi pasal petai....



----- DO YOU EAT PETAI? -----


ADVICE FROM A UKM MEDICAL DOCTOR


Little did you know ........ after reading THIS, you'll NEVER look at petai in the same way again!


Petai contains three natural sugars -sucrose, fructose and glucose. Combined with fiber, petai gives an instant, sustained and substantial boost of energy. Research has proved that just two servings of petai provide enough energy for a strenuous 90-minute workout.. No wonder petai is the number one fruit with the world's leading athletes. But energy isn't the only way petai can help us keep fit. It can also help overcome or prevent a substantial number of illnesses and conditions, making it a must to add to our daily diet.

Depression:
According to a recent survey undertaken by MIND among people suffering from depression, many felt much better after eating petai. This is because
petai contain tryptophan, a type of protein that the body converts into serotonin, known to make you relax, improve your mood and generally make you feel happier.

PMS (premenstrual syndrome) :

Forget the pills - eat petai. The vitamin B6 it contains regulates blood glucose levels, which can affect your mood.


Anaemia :
High in iron, petai can stimulate the production of haemoglobin in the blood and so helps in cases of anaemia.

Blood Pressure :
This unique tropical fruit is extremely high in potassium yet low in salt, making it perfect to beat blood pressure. So much so, the US Food and Drug Administration has just allowed the petai industry to make official claims for the fruit's ability to reduce the risk of blood pressure and stroke.

Brain Power :
200 students at a Twickenham (Middlesex) school were helped through their exams this year by eating petai at breakfast, break, and lunch in a bid
to boost their brain power. Research has shown that the potassium-packed fruit can assist learning by making pupils more alert. Understand that bananas contain lot of potassium too so eat more banana... Just look at those monkeys, they are really active, alert, smart and cunning too!!

Constipation :
High in fiber, including petai in the diet can help restore normal bowel action, helping to overcome the problem without resorting to laxatives.

Hangovers :
One of the quickest ways of curing a hangover is to make a petai milkshake, sweetened with honey. The petai calms the stomach and, with the help of the honey, builds up depleted blood sugar levels, while the milk soothes and re-hydrates your system.

Heartburn :
Petai has a natural antacid effect in the body, so if you suffer from heartburn, try eating petai for soothing relief.

Morning Sickness :
Snacking on petai between meals helps to keep blood sugar levels up and avoid morning sickness.

Mosquito bites :
Before reaching for the insect bite cream, try rubbing the affected area with the inside of the petai skin. Many people find it amazingly successful at reducing swelling and irritation.

Nerves :
Petai is high in B vitamins that help calm the nervous system.

Overweight :
Studies at the Institute of Psychology in Austria found pressure at work leads to gorging on comfort food like chocolate and crisps. Looking at 5,000 hospital patients, researchers found the most obese were more likely to be in high-pressure jobs. The report concluded that, to avoid panic-induced food cravings, we need to control our blood sugar levels by snacking on high carbohydrate foods every two hours to keep levels steady.

Ulcers :
Petai is used as the dietary food against intestinal disorders because of its soft texture and smoothness. It is the only raw fruit that can be eaten without distress in over-chronicler cases. It also neutralizes over-acidity and reduces irritation by coating the lining of the stomach.

T
emperature control :
Many other cultures see petai as a "cooling" fruit that can lower both the physical and emotional temperature of expectant mothers. In Holland , for example, pregnant women eat petai to ensure their baby is born with a cool temperature.

Seasonal Affective Disorder (SAD) :
Petai can help SAD sufferers because they contain the natural mood enhancer, tryptophan.

Smoking :
Petai can also help people trying to give up smoking.. The B6, B12 they contain, as well as the potassium and magnesium found in them, help the body recover from the effects of nicotine withdrawal.

Stress :
Potassium is a vital mineral, which helps normalize the heartbeat, sends oxygen to the brain and regulates your body's water balance. When we are stressed, our metabolic rate rises, thereby reducing our potassium levels. These can be rebalanced with the help of a high-potassium petai snack.

Strokes :
According to research in "The New England Journal of Medicine" eating petai as part of a regular diet can cut the risk of death by strokes by as much as 40%".

Warts :
Those keen on natural alternatives swear that if you want to kill off a wart, take a piece of petai and place it on the wart.. Carefully hold the petai in place with a plaster or surgical tape!

So, as you can see, petai really is a natural remedy for many ills. When you compare it to an apple, it has four times the protein, twice the carbohydrates, three times the phosphorus, five times the vitamin A and iron, and twice the other vitamins and minerals... It is also rich in potassium and is one of the best value foods around. So maybe its time to change that well-known phrase so that we say, "A Petai a day keeps the doctor away".




:: pahni kompem sape2 yg x mkn petai pn akan suke petai nih.. hehhee... :D

.: AIR SEMBAHYANG :.

arini xde benda yg nk di post kan kat blog ni.. just share skit info pasal kat bawah ni....
:
:
:
:


1. Ketika berkumur, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah,ampunilah dosa mulut dan lidahku ini".
Penjelasan : Kita hari-hari bercakap benda-benda yang tak berfaedah.

2. Ketika membasuh muka, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, putihkanlah muka ku di akhirat kelak, Janganlah Kau hitamkan muka ku ini
Penjelasan : Ahli syurga mukanya putih berseri-seri.

3. Ketika membasuh tangan kanan, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, berikanlah hisab-hisab ku ditangan kanan ku ini".
Penjelasan : Ahli syurga diberikanhisab-hisabnya di tangan kanan .

4. Ketika membasuh tangan kiri, berniatlah kamu dengan, "Ya Allah, janganlah Kau berikan hisab-hisab ku di tangan kiri ku ini".
Penjelasan : Ahli neraka diberikan hisab-hisabnya di tangan kiri .

5. Ketika membasuh kepala, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, lindunganlah daku dari terik matahari di padang Masyar dengan Arasy Mu".
Penjelasan : Panas di Padang Masyar macam matahari sejengkal di atas kepala.

6. Ketika membasuh telinga, berniatlah kamu dengan,"Ya Allah, ampunilah dosa telinga ku ini".
Penjelasan : Hari-hari mendengar orang mengumpat, memfitnah dll.

7. Ketika membasuh kaki kanan, berniatlah kamu dengan."Ya Allah, permudahkanlah aku melintasi titian Siratul Mustaqqim".
Penjelasan : Ahli syurga melintasi titian dengan pantas sekali.

8. Ketika membasuh kaki kiri, berniatlah kamu dengan,"Ya, Allah, bawakanlah daku pergi ke masjid-masjid, surau-surau dan bukan tempat- tempat maksiat"
Penjelasan : Qada' dan Qadar kita di tangan Allah.

Ramai di antara kita yang tidak sedar akan hakikat bahawa setiap yang dituntut dalam Islam mempunyai hikmah nya yang tersendiri.

Pernah kita terfikir mengapa kita mengambil wuduk sedemikian rupa?

Pernah kita terfikir segala hikmah yang kita perolehi dalam menghayati Islam?

Pernah kita terfikir mengapa Allah lahirkan kita sebagai umat Islam?

Bersyukurlah dan bertaubat selalu. Hantar e-mail ini kepada rakan-rakan yang lain. Ikhlas kerana Allah.

.: BUBUR ASYURA :.

~ BUBUR ASYURA ~


gmbr dapat dari google search... aku cari kat tenet je... wlpn rupenye x lawa, tapi rasenye memukau kalbu.... sedappppnye..... lg2 bile ssh nk dpt.... bertambah la kesedapannye.. :D



sudah lama aku x merasa suasana gotong royong buat bubur asyura.. last aku merasa suasana camni mase aku dok 'tanam anggur' kat kg mase lps abis blajar.. 5 thn yg lalu... skang ni dok di perantauan, jarang org wat bubur asyura cam kat kg aku... cuma aritu je la ade gotong royong wat bubur asyura kat masjid dekat umah aku.. tapi aku x leh nk join pn.. sbb nye aku keje la... dia wat ari keje.. kalu x, dpt la gak aku merasa bubur asyura org bandar camne(sama ke rase dia???).. sama ke cam bubur asyura kat kg aku???? nyum..nyum..nyum... sedapnye bile teringat bubur asyura kat kg aku...

nape aku bukak crite pasal bubur asyura??? sbnrnye tekak aku ni mula pecah liur bile dpt tau yg mertua aku ade simpan bubur asyura tuk anak dia... simpan dlm freeze... tau la anak pompuan dia blk kg(adik ipar aku yg dok kl blk kg... cuti hari wilayah katakan arini.. long weekend la)... hrp2 adik ipar aku igt la kat kakak ipar dia sorang ni... mana la tau kot2 dia bwk bubur asyura tu tuk kakak ipar dia yg baik ati ni.. hehehhe...

mengimbau pasal bubur asyura, sbnrnye org wat pada bulan muharam, 10 Muharam yang digelar Hari Asyura. apa yg aku tau la, hari asyura ni adalah sempena untuk memperingati peristiwa Nabi Nuh yang memasak bubur semasa menaiki bahtera bagi menyelamatkan diri semasa banjir besar. wlpn sekarang ni sudah masuk pertengahan bulan safar, namun aku teringin sesgt nk makan bubur asyura ni... mak mertua aku aritu pn ada gak wat bubur asyura sempena memperingati hari tersebut.... sbb tu la dia bule bekukan dlm freeze tuk anak2 dia... bubur ni tahan lama kalu di bekukan dlm freeze.. nnt kalu nk makan, panas kan balik la... bule aku bayangkan keenakkan rase bubur asyura yg dipanggil 'suro' dlm loghat kelate nye.. sungguh enak ssgt... rasenye yg unik x dpt nk tandingi rase 'suro' negeri2 lain(lum penah lagi aku merase 'suro' negeri lain... hehehe)... bayangkan rasenye yg mengandungi rempah ratus, ubi, kacang, daging n ayam, jagung, n macam2 lagi la... sedapppppnye.....



:: mode : nak makan bubur asyura...... sempat jamah sikit je la time aku blk kg aritu.. nk lagiiiii... :(