.: CHECK-UP :.

arini aku halfday kat klinik... ramai gilerrr baban orang kat klinik arini... kalu x pikir lwt, aku x kan tunggu(lwt sbb check-up tuk bby 2 bulan, tapi skang ni dh nk masuk 3 bulan)... arini aku angkut dua2 beradik ni gi klinik tuk check-up.. bile dh ade yg kecik ni, payah skit nk gi mana2... mgg lps aku drive sdiri je bwk bby gi klinik .. satu tgn pegang bby sbb aku pangku dia atas riba je... xde car seat...nk wat camne.. satu tgn lagi pegang stereng.. ape bule wat.. terpkse... kwn2 sume jgn tiru cara aku ni.. aku gamble sbb dekat n dalam kwsn kem ni je.. asyraaf aku tumpang kat umah jiran... spttnye kena gi mgg lps.. tapi nurse kat sana x nk trime sbb aku gi lwt.. xde lwt mana pn.. br kol11.30 pagi... alasan dia, klinik tuk imunisasi smpi kol11 pagi jer... tgk arini, kol12 lebih ade je lagi... alasan malas keje la tuh.. kang org kata makan gaji buta, ade plak yg marah....

arini asben aku yg antarkan... kesian plak.. dia gi keje pagi td jap.. pahtu kol9 blk antar aku gi klinik... kol11 gi mindef blk.. kol12 blk amik aku kat klinik n antar umah plak.. ape bule wat.. kebetulan ari check-up anak2 aritu gak la asben aku bizi...

asyraaf sbnrnye kena gi mgg depan(25/10).. tapi aku skali kan trs... malas nk gi lagi mgg depan... tapi tadi asyraaf xde pe2 pn. mulanya nurse nk bg ubt cacing.. tapi aku dh bg mase bulan 8 aritu.. so dia x bg la...asyraaf skang ni dh 2 thn 5 bulan.. berat dah 13.3kg.. tinggi aku x ukur plak.. ssh tadi nk ukur.. ngan dukung bby lagi.. kalu timbang senang, soh je dia naik penimbang tu, tunggu kuar brape bacaan dia...

bby arsyad plak skang ni lagi smgu nk masuk 3 bulan.. arini sbb mase 2 bulan x gi check-up, kena cucuk tuk yg DTAP yg dos pertama je la.. risau gak takut2 demam. tapi nurse ade bg ubt demam.. soh bg kat bby.. tunggu la dl.. kalu rase badan dia panas br bg.. kalu x demam x yah la bg.. bby arsyad arini genap umur 85 hari, skang dh berat 6.4kg.. skang ni aku x keje, aku fully bf la... fully bf time ade ngan aku je la.. hehehe.. niat nk betul2 fully bf x kesampaian.. sbb aritu dh bg susu formula.. xpe la.. asalkan fully time bersama ngan ibu dia pn dh kire ok la tuh....



:: rindu nk amik gmbr anak2 tgh membesar cam skang ni.. nk abadikan sebagai kenangan... tu yg rase nk beli camera nih... (alasan baik punyaaaaa... hehehe).. asyraaf dl bertimbun album dia... arsyad, xde pn lagi.. sabar je la syg ye.....


.: RENUNGAN :.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita
dapat menjadi penilai yang baik...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita sedar
bahawa kita hanyalah makhluk yang sentiasa
mengharapkan pertolongan ALLAH..

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita dapat
KASIH SAYANG YANG TERBAIK,
KHAS UNTUK DIRI KITA...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah semoga kita sedar
bahawa ALLAH MAHA PEMURAH DAN PENYAYANG
kerana mengingatkan kita bahawa dia
bukanlah pilihan yang hebat untuk kita
dan kehidupan kita pada masa depan...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita dapat
mengutip pengalaman yang tak semua orang
berpeluang untuk mengalaminya.

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita menjadi
MANUSIA yang HEBAT JIWANYA...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita lebih
faham bahawa CINTA yang TERBAIK HANYA ADA
BERSAMA ILAHI...

Memang ALLAH sengaja menemukan kita
dengan orang yang salah supaya kita LEBIH
MENGENALI KEHIDUPAN yang TAK SELAMANYA KEKAL...

Wahai sahabat yang kecewa, menderita dan
sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa
kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.
Hari esok pun kita sendiri tak pasti sama ada menjadi milik kita.
Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA dan meninggalkan laranganNYA...

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu
untuk menolak permintaan hambaNYA yang
menadah tangan meminta dengan penuh
pengharapan HANYA kepada-NYA.....



source: http://jamilatulwardah.blogspot.com/



.: PENGALAMAN BERSALINKAN ARSYAD :.

salam kwn2... skang ni hafiz arsyad dah pn 2 bulan lebih.. tapi br kini aku berkesempatan nk share pasal pengalaman aku melahirkan nye aritu...bg aku, pengalaman tu plg bermakna buat aku sbb pengalaman aku melahirkan kedua2 anak aku mmg lain ssgt... dl asyraaf, kuar ikut tingkap.. czer da... sbb ade mslh yg x dpt dielakkan.. tapi kali ni alhamadulillah ssgt sbb bule bersalin normal.. mmg takut bile kita dh ade pengalaman bersalin czer ni.. takut x leh nk bersalin normal.. dl mase bersalin asyraaf, aku rase aku ni lemah ssgt .. sbb x leh nk lahirkan asyraaf ikut jalan.. sbb tu la kali ni aku rase nk ssgt bersalin normal... nk rase camne kesakitan bersalin normal yg org sll ckpkan smpikan ade yg lps bersalin dh x nk bersalin lagi... hehehe.. macam2 la kan... aritu mmg blk kg awl.. 2 minggu sblm due lagi dh ade kt kg.. kirenye standby awal2 la sbb asyraaf dl bersalin awl.. takut terbersalin awl kat kl ni, payah plak.. ngan xde sesapa.. ngan asyraaf lagi.. ngn keje asben aku yg x menentu.. tu yg decide blk bersalin kt kg n blk awl2..


26 julai 2011

6 petang

mase ni aku br je siap mandi. kat kg mmg aku mandi awl2. kalu dh lps maghrib tu, xdenye aku mandi.. sejuk wei. kg aku guna air bukit .. ala2 cam mandi sungai la.. lps je kuar dari bilik air, aku rase sakit perut.. memulas2 cam senggugut jer(dah lama x rase sakit senggugut camni.. lgpn mase asyraaf aritu, xdep n sakit2 camni).. tapi sakit cam main2 lagi.. mungkin tanda2 nk bersalin dh tu kot.. aku wat bodo je lagi.. pahtu, masuk dapur ngadap meja makan.. makan dl.. smpt gak aku bedal telur ayam kampung separuh masak.. takut kalu2 btl la aku nk bersalin dlm masa terdekat, at least ade tenaga.. mak aku sll telan mentah2 telur ayam kampung tu.. tapi aku x tertelan jer... hehehe..

7 malam

mase ni adalah masa aku bersama tv.. hehehe.. smbl2 dok tgk tv tu, sakit perut tu dtg lagi... aku dh mula risau.. sbb sakitnye dh kerap tapi masih sakit sikit2 je.. aku wat bodo lagi.. sbb pengalaman aku nk bersalin kat asyraaf dl, kuar darah+lendir dl.. pahtu pecah air ketuban.. aku tunggu la tanda2 ni dl.. smpikan nk concentrate tgk tv pn dh x leh.. otak dah ke lain masa ni..

8.30 mlm

mase ni dok tgh layan tv.. sakit makin kerap dtg.. pahtu sakit dia tu dtg lama plak tu.. aku sms asben aku(asben aku kat kl. masih lagi keje)..aku bgtau dia yg aku sakit perut.. soh dia standby blk la.. perjalanan kl-kelantan ni bukanye dekat.. amik mase 5 6 jam gak br smpi.. disebabkan dh malam time ni, asben aku xleh nk amik cuti camtu jer.. kalu nk cuti gak, kena bgtau bos2 dia yg tah brape org aku pn x tau... tu la kalu dh jadi bini askar ni.. keje dok no 1.. anak bini dh jadi no 2.. sabar je la..

11 mlm

disebabkan sakit ni, rase x selesa plak.. nk dok pn sume x kena.. trs masuk bilik kunun2 nk tido la.. lgpn asyraaf dh lama tido depan tv.. aku angkat asyraaf masuk bilik n aku pn cuba la pejam mata.. tapi x boleh.. sume x kena.. mengiring x kena.. terlentang x kena.. tambah plak time ni aku batuk.. lagi la x kena... aku try amik buku.. nk jadikan ubat tido.. aku ni mmg alah ngan buku.. pantang baca 2 3 helai, ngantuk la.. hehehe.. mmg bukan ulat buku la aku ni... malangnye aku xleh nk tido gak.. sakit dah menjadi2.. tapi aku tahan je lagi..


27 Julai 2011

12 tgh malam

mak aku yg tido sblh bilik aku, dtg jenguk aku.. bile dia tgk aku mengerang kesakitan, dia soh aku gi spital.. mulanya aku bedegil x nk gi lagi.. sbnrnye malas nk sshkan famili aku mlm2 buta.. tapi mak aku paksa gak. dia siap kejutkan abg aku yg br je tertido disebakan kepenatan br blk keje.. soh dia antar aku gi spital.. dia kejutkan kakak aku soh ikut temankan aku.. dah sume org dia kejut, aku terpakse la ikut.. anak buah aku yg tido skali ngan aku terjaga time tu.. mase tu, aku mmg x nk bg mak aku ikut skali.. sbnrnye x nk dia berjaga mlm.. mak aku ade darah tinggi.. x nk darah dia naik.. sbb sllnyek alu dia berjaga mlm, esoknye darah dia akan naik.. aku soh dia tido sblh asyraaf.. temankan dia sepeninggalan aku la.. tapi, br je aku bgn dari katil, asyraaf pn ikut terjaga.. dok nangis2 nk ikut.. pe lagi, aku bwk je la dia skali.. smpt sms asben.. bgtau dia yg aku nk gi spital/klinik.. sblm gerak, smpt mintak maaf ngan mak aku dl.. takut wei.. cam nk gi berperang jer time nih..

12.30 tgh malam

mulanye abg aku nk trs bwk aku gi spital.. tapi aku soh dia singgah klinik dl.. nk soh 'misi' kat sana cek dl.. lgpn kat klinik sana la aku sll gi check-up sepanjang aku kat kg.. so, mmg 'misi' dh pesan awl2, kalu rase sakit nk bersalin,kalu tgh malam pn leh dtg.. tu yg aku gi klinik dl. gi ketuk umah 'misi' yg duty.. kesian kat 'misi' tu.. tapi nk wat camne.. dh tugas dia kan.. 'misi' kat sana cek jalan, br 1cm je.. tapi dia sarankan kat aku soh trs gi spital.. dia takut ade pe2 jadi je.. sbb aku kan dah ade history czer sblm ni.. dia takut tu satu jer la... ape lagi, abg aku trs pecut kete dia gi spital.. aku kat blakang rase cam nk terbang jer.. 15 minit rasenye dh smpi spital tanah merah.. asyraaf pn x tido time ni.. mungkin dia risaukan ibu dia kot.. nk temankan saat2 ibu dia perlukan teman.. dh la asben xde... dlm kete smpt aku sms dia yg aku dlm perjalanan nk gi spital..

1.45 pagi

aku daftar masuk kat spital tanah merah.. guard kat sana bwk aku gi satu bilik ni.. tuk 'misi' cek jalan n jantung bby dl.. asyraaf, abg aku ngan kakak aku tunggu kat luar... mungkin asyraaf pn xleh nk tido kot.. risaukan ibu dia ngan adik dia.. masa aku kat dlm bilik, 'misi' soh aku gi kencing.. bule plak aku gi kencing tapi lupe nk amik sample air kencing aku... hahaha.. bule lupe plak rutin tu.. tah apa2 kan.. bile 'misi' cek jalan, jalan dah terbukak 5 cm.. aku rase cam x percaya.. sbb mase kat klinik tadi, br 1 cm terbukak.. x smpi sejam, dh terbukak smpi 5cm.. mungkin sbb tadi abg aku pecut laju sgt n aku rase time tu cam naik kuda jer.. mungkin gak kot.. ataupun mungkin sblm ni aku penah bersalin... wlpn dl brsalin czer, tapi mase tu jalan dh terbukak smpi 8cm pn.. pahtu 'misi' soh la aku kuar gi amik brg2 bby.. sbb dia soh aku trs masuk labor room pahni.. aku lagi x caya.. rase cam kejap ssgt aku masuk labor room.. kalu mase asyraaf dl, sblm masuk labor room, siap kena masuk wad dl.. kakak aku pn berkali2 tny btl ke dh nk masuk labor room..hehehe...
dah siap amik brg2 bby, amik minyak selusoh, air zam2, hp.. smpt cium asyraaf n pesan soh dok baik2(risau gak kalu2 sepeninggalan aku ni, dia meragam).. mintak maaf ngan kakak n abg aku.. trs sms asben ckp aku dh kena masuk labor room.. mintak maaf segala nye kat dia.. org kata, time nk bersalin kena mintak maaf terutama skali ngan asben.. br senang nk bersalin..asyraaf plak, macam merelakan aku gi.. dia x nangis n x de ckp nk ikut aku masuk.. mungkin wlpn dia masih kecik, dia memahami kot time ni...

2.15 pagi

aku dh pn masuk labor room time ni.. labor room kat hospital tanah merah ni, sorang sebilik cam kat bandar.. kalu dl aku selesa dok dalam labor room yg rasenye cukup sume kelengkapan.. tapi kat sini, satu bilik dua orang.. hanya dipisahkan oleh tirai yg x seberapa.. tapi time aku, aku sorang2 jer.. sblh aku xde org.. kat bilik tu tiada mesin yg monitor jantung baby pun.. hanya guna alat kecik ape tah nama dia..mase ni ade sorang 'misi' yg monitor aku kat labor room ni.. mase mula2 masuk sini, ada sorang doc yg dtg n cek2 aku dl.. pahtu dia kuar n tugas monitor ni dia serahkan kat sorang 'misi'.. seb baik la 'misi' tu baik.. tiap kali aku mengerang kesakitan, dia siap bg nasihat kat aku soh selawat banyak2.. masa sakit tu, 5 minit rase cam lama ssgt.. kadang2 tu rase cam nk terberak.. bukan takat sakit jer.. sampaikan aku terasa aku terberak atas katil tu... dok tengah mengerang kesakitan, tiba2 je rase cam terkencing.. sah tu air ketuban pecah.. aku bgtau 'misi' yg monitor aku kat sana yg air ketuban dh pecah, dia pn gi cek jalan dh terbukak brape cm.. kena celup lagi.. mase dia cek tu, dh 8cm terbukak... lps air ketuban pecah tu, masyaAllah, sakitnye menjadi2.. nk disamakan ngan sakit lain, mmg x de yg sama.. hanya org yg merasainye je akan tau camne rase sakitnye.. bile makin sakit, 'misi' yg monitor aku tu tny, aku dtg ngan sapa... sbb dia nk masuk dalam temankan aku.. mase tu asben aku x smpi pn lagi.. kat sana hanya ade abg aku, kakak aku ngan asyraaf jer.. aku soh 'misi' pglkan kakak aku.. mmg kalu ikutkan hati, time sakit2 gini, nk soh asben ade kat sisi.. tapi ape kan daya, perjalanan kl-kelantan bukannye dekat.. jauh wei.. naik kematu dibuatnya...
seb baik kakak aku sudi korbankan diri temankan aku dalam labor room.. kalu iktkan 'misi' hanya mak, suami, or kakak yg penah bersalin sahaja dibenarkan teman org yg kat labor room.. kakak aku x de anak n x penah bersalin.. mulanya, 'misi' xnk benarkan kakak aku masuk.. tapi sbb 'misi' kesiankan aku kot, dia pn benarkan kakak aku masuk memandangkan aku yg kesakitan n yg ada kat sana hanya kakak ngan abg aku je kat sana.. syukur ssgt.. sbb disaat2 kesakitan ade gak org kat sblh.. kalu ikutkan bukannye kakak aku bule kurangkan kesakitan aku pn.. tapi sekurang2nye time sakit tu ade gak org tolong2 urutkan blakang aku time aku sakit tu.. ade gak org tmpt aku nk mengadu kesakitan..

6 pagi

time ni aku agak2 je.. jalan dh terbukak full... makin menjadi2 la sakitnye.. ptt la kalu org meninggal time nk bersalin ni, di anggap mati syahid kecil.. rupenye sakitnye, hanya tuhan je tau... tapi sakit ni x sume sama.. kerap ssgt rase nk terberak.. rasenye 2x gak kot 'misi' tukar kertas yg wat alas aku baring.. xtau la samada aku terberak btl2 ataupn air je.. 'misi' bg guide tuk aku meneran.. dia ajar aku cara nk meneran.. time rase nk terberak tu, time tu gak 'misi' soh teran.. aku teran sekuat tenaga aku.. berkali2 gak aku teran nk bg bby kuar.. smpikan berpeluh2 satu badan.. smpikan 'misi' soh kakak aku kat sblh lap peluh aku.. dh berkali2 aku teran..rase cam dh abis tenaga.. aku amik masa nk teran blk.. tapi 'misi' x bg amik masa lama.. takut bby lemas.. dia siap motivasikan aku lagi tuh mase tu.. aku teran lagi.. tapi bby x kuar lagi.. kakak aku ckp dh nmpk kepala bby.. 'misi' pn dh standby ngan gunting... takut wei kena gunting.. kompem kena jahit byk.. terus aku teran habis2an..

6.45 pagi

tah kali keberapa aku teran, tepat2 6.45 pagi bby aku kuar.. bile bby terpancul kuar, rase ilang segala sakit.. hanya pikir, nk tgk bby je mase ni...seb baik x kena gunting.. mase ni hanya DIA saja tau perasaan gembira.. alhamdulillah, syukur ssgt kat DIA.. 'misi' letak bby atas perut aku.. mase tu ngan darah2 lagi la..'misi' tny aku gender bby aku.. bby boy.. lps je bby kuar, kakak aku pn kuar dari labor room..'misi' soh aku azankan bby tu dl.. sementara nk tunggu diazankan oleh orang lain..
dh lps satu kesakitan, saat2 nk kena jahit plak.. mmg sakit sbb xde bius ke ape.. mmg sejak2 awl lagi xde ubat or ape2 dia bg kat aku.. gas tuk kurangkan kesakitan pn xde.. 'misi' pn ade ckp, diorang x kan bg ubt sbb kalu bg ubt luka lmbt baik.. tapi sbb time tu mmg dh sakit.. cam x terasa sgt la dia jahit tu.. lgpn 'misi' kata aku kena jahit skit je.. seb baik la.. mungkin bby aku x de la besar sgt (kecik daripada yg besar).. lahir 3.1kg jer... dh siap sume skali, aku yg tadinye berpeluh kini kesejukan.. menggigil2.. 'misi' bg aku minum n then soh tukar baju sbb pahni nk masuk wad plak.. tapi sblm tu aku masih smpt ucap terima kasih kat 'misi' yg sambut bby aku..

8.00 pagi

mase ni aku tlh ditolak ngan kerusi roda ngan baby tuk dihantar ke wad.. tapi sblm tu, 'misi' benarkan famili dtg tgk aku ngan bby dl.. mase ni, asben aku masih blm smpi lagi.. yg ade kat hospital masa tu hanya la kakak aku, abg aku, asyraaf, mak n abah aku(diorang dtg ngan abg ipar aku)... abg aku yg azankan bby aku.. pahtu abah aku plak azankan.. dh siap sume, aku ditolak ke wad.. untuk pengetahuan semua, akt hospital ni aku x leh nk pilih2 kat mana aku nk dok.. aku trime je la.. aku tau kat hospital ni byk kekurangan berbanding kat bandar.. kalu mase asyaar dl aku selesa dok dlm bilik berekon.. sebilik 4 orang jer.. selesa ssgt.. mase tu aku mintak bilik kelas 2.. tapi kali ni, aku diletakkan wad 3 kot.. diletakkan dia satu tmpt ala2 dewan.. hanya dipisahkan oleh tirai jer.. tapi tirai tu pn xleh nk guna.. sbb mase ni x ckp wad, jadinye mmg cam sadin jadinye la.. xde ekon.. hny kipas jer.. kepanasan gak la.. tapi xpe la.. ape leh buat.. trime je la..

:: hasben aku smpi umah kol3 ptg lebih.. kol5 br dia bule tgk anak.. alhamdulillah la, sume dah selamat..

28 julai 2011

alhamdulillah, lps je doc dtg cek aku n baby, doc ckp aku ngan bby dh bule kuar.. alhamdulillah... dlm kol2 ptg aku dh leh kuar wad..
maka bermula la sesi aku ngan bby beristirehat kat umah plak.. hehehe


:: pjg lebar entry aku kali ni ala2 cerpen gitu.. hehehe...
:: jgn plak rase takut nk bersalin ye.. sbb tiap org tu lain pengalamannya.. ade yg senang, n ade yg mudah...