.: TAG LAGI - TUGASAN HARIAN :.

TUGASAN HARIAN...????

1) bila kali terakhir anda cuci toilet?
sabtu lalu..(mmg smggu skali je smpt wat)


2)pencuci apa yg anda guna?
macam2 aku guna...
pencuci pinggan aku guna axion.
cuci baju aku guna dynamo.
cuci tangan aku guna cap watson je.
cuci badan, dettol.
senang crite, mcm2 brand ade la.. :D


3) dalam 1 minggu berapa kali anda mop lantai?kenapa?
hahaha.. tang ni skali smggu je la.. tgk kesempatan n kerajinan aku..
sll weekend je aku sempt wat. ari lain, x smpt nk wat..
aku ni kan perempuan bekerjaya(bekerjaya la sgt .. hehehe)


4)apa tugasan terakhir anda sebelum menjelang malam?
biase nye masak tuk dinner la.

5) apa menu hidangan makan malam anda yg paling simple?
ikut permintaan suami la.. tapi aku rase dinner yg plg simple ialah 'oat'. :D


6)minuman selalu anda buat waktu pagi?
susu, soya, milo or horlick...


7)sebelum tidur apa yg anda suka lakukan?
kemas brg2 baby tuk dia bwk ke umah babysitter esoknye..
(kalu pagi br nk kemas, kompem kelam kabut.. penah terlupa nk bg pampers sbb kelam kabut sgt.. he3x)



8) harus menjawab tag yg tertera nama di bawah?
sesapa pn bule wat tag ni.. x payah la nk sebut nama.. aku pn dpt tag ni dr org gak.. :D..
suke jawab2 soklan nih.. tingat zaman2 skolah dulu2 kala la...






.: DOALAH KEPADA ORG TUA KITA :.

Rassulullah SAW pernah bersabda :

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu...


Berdasarkan Hadith Nabi SAW :


" Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari"



Huraian hadith:

- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (yg hidup mahupun yang sudah tiada)

- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yg x putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa

- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT

- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2.
> tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita
> berdoa perlu benar2 bersungguh2
- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki Oleh Allah SWT.


Kesimpulannya:

- Bagi yang berniaga, x perlu ada ilmu pelaris. Cuma jangan lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari

- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita Dapat dari Allah
> (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..)
- Berusaha dan bertawakal.. ...insyallah
- rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM, STPM, IJAZAH dsb nya. tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita untuk ibu dan bapa kita. Mari kita Cuba . Allahhuakhbar. .



Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja, (tidak termasuk diwaktu solat lima waktu)


Caranya :

'YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn yarabillialamin. ..." (Doa ini untuk orang tua kamu yang masih hidup)


Untuk yang sudah meninggal : "YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku / Ibuku ditempat orang2 yang beriman.



:: berdoalah kepada org tua kite.. kite juga akan tua jugak kelak..






.: HEALTHY ATTITUDE :.



:: ekceli, ni aku amik dr tenet(kat mana aku dh x igt la.. :D)... bule jadikan guide tuk diri sdiri... tu aku kopipes je.. :D (takut kang pahni kuar lak isu copyright jer.. hehehe)





.: H.U.S.B.A.N.D :.

H.U.S.B.A.N.D

tag tuk suami2 sbnrnye(tag dr ibu naurah)... aku tolong jawab k... :D

1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
football??.. no..no.. hubby aku x suke bola... jadi.. tgk je la crite ape yg ade kat tv.


2. You're out to eat, what kind of dressing does he get on his salad?
sejak zaman berchenta smpi skang, lum penah lagi dia makan salad kalu time mkn kat luar.


3. What's one food he doesn't like?
sume dia bedal.. janji sedap... he3x


4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
sll dia akan order bihun sup.. kalu nasi lak, nasi putih, kailan ikan masin, telur dadar, daging goreng kunyit n mesko beng(nescafe ais la tuh)

5. Where did he go to high school?
Sek Teknik Pangkalan Chepa

6. What size shoe does he wear?
saiz 7.. (tu mase aku nk beli kasut kawen dulu2 la.. skang ni sama lg kot..)

7. If he was to collect anything, what would it be?
duit syiling... (2 tabung dia dh penuh. aku kadang2 amik dlm tabung dia masuk tabung aku.. hahaha)

8. What is his favorite type of sandwich?
Sandwich sardin

9. What would this person eat every day if he could?
ikut selera tekak dia... yg pasti dia x memilih..

10. What is his favorite cereal?
oat.. kadang2 dia x nk mkn nasi, ni la makanan dia.. senang keje aku. kuikui...

11. What would he never wear?
baju ketat yg menampakkan keboroian dia.. :D (tang kaler, ape2 pn dia pakai..)

12. What is his favorite sports team?
sport team???? sejak dr zaman berchenta smpi skang, x penah lagi ade fav team.. xtau la kot2 skang ni mula berjinak2 ngan sport..

13. Who did he vote for?
x vote ape2 pn..

14. Who is his best friend?
mesti la bini dia no1...no2 tu br jaruh kat kwn dia yg kat pulau tioman(x yah bgtau nama la)

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?
entah ler..

16. What is his heritage?
ntah...mcm complicated jerk soalan... (kopipes je)

17. What is his favourite colour?
blue...blue... n blue....

18. What is his habit?
gi mancing smpi lupe anak bini kat umah... geram + bengang + sakit ati jer...

19. What is he proud of?
yg ni pn x tau gak.. bini dia kot.. :D

20. Who he loves the most?
family la...

Sapa2 nak buat tag nie?...
sila..sila.. sapa je..





.: KERETA BARU :.

POM....POM....POM....

tajuk entry ni seolah2 aku je dpt kete baru.. hehehe.. sbnrnye 'kete' baru tu tuk anak teruna kesayangan aku, asyraaf... kete tu walker la.. :D.. ibu dia dh belikan dia 'kete'.... tapi abah dia la kasi duit.. hehehe... suke aku kalu sll leh shoping camni... aku shoping org lain bayarkan.. :D... sbnrnye aku dh lama nk beli 'kete' ni kat asyraaf.. dari umur dia 4 bln lagi dh start ushar2 harga 'kete' tu.. sbb benda tu mahal, tu yg aku ushar2 dl.. mane tau bule dpt harga murah lagi kat tmpt lain kan.. plg murah aku jupe rm50++ kat tesco.. tapi cam x kuat je 'kete' tuh.. servay lagi jupe yg harga rm80++. kuat skit dari yg tadi, tapi x lawa la plak... aku berkenan yg kat satu 'kete' ni tapi harga dia rm130.. skang br aku mampu belikan dia kete... sblm belikan asyraaf 'kete' ni pn, byk tmpt gak la ushar... kat butik anakku yg kat sec13, xde yg berkenan n mahal lak tuh... pahtu gi giant sec13, ade yg berkenan tapi mahal lak la(yg ni la yg aku berkenan tuh)... pahtu try lagi ushar kat jusco bukit raja(kat ngan opis aku ni je), ade yg berkenan tapi lagi mahal dr yg kat giant sec13.. kena tunggu gaji bln ni la br belikan.. nk dijadikan crite camne bule ter'beli' 'kete' ni, camni sbnrnye..

ALKISAH..... sabtu aritu adik2 ipar aku ngan mertua aku dtg umah aku... adik ipar aku dpt posting kat kl.. kirenye ni dtg antar adik ipar yg kena posting kl tu je la.. sabtu diorang dtg smpi petang.. ahad lak gi kenduri kawen opismate aku kat gombak. pahtu gi cari pusat latihan yg adik ipar aku kena gi lapor diri masa orientasi esoknye(isnin la).. pahtu gi servay skolah tmpt dia kena ngajar lak(dia kena ngajar kat Victoria Intitution.. kat ngan stadium merdeka)... dh setle sume, trs blk umah.. mertua aku smpi umah je trs flat.. penat sgt kot.. hehehe.. malam nye, adik ipar aku nk gi giant.. nk beli brg tuk dia bawak gi umah sewa kat kl nnt... aku ngan baby ikut skali.. tapi mertua aku x ikut.. penat kot.. xlarat nk ikut.. tinggal la dia sorang2 kat umah.. hehehe.. menantu hantu tol la aku nih.. bule lak tinggal mertua sorang2.. mmg x de niat nk tinggal kan pn, tapi dah dia penat sgt, biar je la dia berehat kat umah.. mlm tu mmg x de niat pn nk beli brg kat sna.. saje je la jln2... aku sempat singgah kat Hinode Shop n berkenan lak kat satu benda nih.. aku beli je sbb bknnye mahal...rm5 je(dah nama pn kedai 5 hinggit).. :D masuk je dlm giant, kunun2nye x nk beli brg la.. tu yg aku just amik bakul jer.. pusing2 ronda2 kat dlm tuh, aku beli t-shirt sama kaler tuk aku ngan hasben aku.. kalu gi sini, x sah kalu aku x gi baby department.. mmg dh jadi habit aku kot, kalu x dpt beli sesuatu benda yg aku berkenan tu, dpt tgk n cuba pn kire ok la tuh.. aku gi tgk 'kete' yg aku berkenan tu.. skali time tu ade offer.. rm99 jer... eh!..eh!.. btl ke ni.. xpuah ati ni.. aku ape lagi.. gi la tny promoter dia.. dia ckp mmg tu la harga dia.. last day arini katanye(arini tu maksudnye ahad aritu la..)... aku tny hasben nak beli ke x, dia kasi lampu ijau.. ape lagi.. trs la cari troli.. kotak 'kete' ni x muat nk isi dlm bakul.. hehehe... tu la kisah nye camne aku bule ter'beli' 'kete' tuk anak teruna kesayangan aku ni.. pagi tadi pn, time dia dh bgn tapi aku lum siap masak lagi, aku letak dlm tuh je.. bukan main suke lagi.. hahaha.. besa la.. br dapat kete katakan.....


1'st time bule naik 'kete'


sukenye dia....


penat sgt... tertido otw gi anta adik ipar aku kat kl..



:: so,moral of the story, kalu nk beli ape2 brg tu, kena la servay byk2 tmpt... kang terus terkam je, tgk tmpt lain lagi murah, x ke sakit ati.. hehehe





.:AWAS PUTING BABY! :.


Ramai dikalangan kita2 ni(mana2 yg ada baby la) yg kasi puting kat baby kita(baby asyraaf x reti nk isap puting... tiap kali kasi, metsi dia tolak blk ngan lidah dia.. :D)... sebnrnye banyak keburukan penggunaan puting ni... aku br je lps baca article dari KOSMO.. jom kite pakat2 kongsi bersama mengenai penggunaan puting baby. klik je kat sini..





.: FREE FOR LIFE :.



mmg sll kalu masuk kete je, akan ku pasang radio. biar DJ radio tu menemani aku sepanjang masa.. xde la boring sgt time drive.. tambah2 lak drive sorang2..smlm mase otw blk keje, aku ade terdengar berita kat radio sinar.Fm yg aku rase mmg best bangat... pasal ade org terberanak kat dalam flight AirAsia tu... baca paper arini pn ade gak... aiiiiii........ tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia sape yang tau kan... ni la tuah namanya.. beruntung wanita yg bersalin dalam kapal AirAsia ni.. mak ngan baby dpt tambang free gtu... sume org mesti nk kalu dapat camni gak kan.. aku pn nak gak kalu bule(nak tambang free je la.. terberanak dlm flight tu, x nak la.. ).. hehehe... kat sini aku rase cam nk je puji anak2 kapal AirAsia nih sbb berjaya menyambut kelahiran baby dlm kapal diorang... cayaaaa la anak2 kapal(tuk kapal terbang yang terlibat je la. :D).. anda sume bukan saja anak2 kapal, tapi juga nurse masa tuh.. nak tau brite selanjutnye, baca la kat dlm paper arini... :D


terpikir gak aku pasal part tempat lahir kat dlm surat beranak baby nnt.. ape ek dia letak kat ruangan tuh... mmg diorang dihantar ke hospital putrajaya tuk rawatan selanjutnye.. tapi baby tu lahir kat dlm flight... adakah dlm surat beranak nnt dia tulis "dlm pesawat AirAsia"... ataupn "hospital putrajaya.. "..





.: PELIK TAPI BENAR :.


korang2 tgk x berita kat tv malam tadi?... pasal sejadah berdiri tu la... sejadah tu berdiri seolah2 berdiri dalam bentuk seperti saf solat. pelik bin ajaib kan.. wlpn pelik bin ajaib, benda tu mmg berlaku pn.. bukan dongeng... ape petanda yg TUHAN nk tunjuk kat kita sume ummat DIA. dunia akhir zaman dh skang ni... macam2 benda pelik jadik... ade org kata tu petanda dunia nk KIAMAT.. macam2 la desas-desus dari mulut orang ramai.. ALLAH MAHA KAYA LAGI MAHA MENGETAHUI.. hanya DIA yg tau semua tuh... kita ummat dia yg serba kekurangan bersiap sedia la untuk menghadapi ape jua.. byk2 kan la amalan dAn pahle supaya bule jadi bekal kelak(aku sdiri lum cukup lagi pahle... rase skit je pahle aku wat)..





.: CHECK-UP .:

arini 21 okt 2009 umur baby asyraaf dah 5 bln 10hari.. arini aku bwk baby asyraaf pegi check-up.. pagi tadi terpaksa tunggu hasben aku blk dulu br bule gi check-up.. bukan sbb klinik tmpt check-up tu jauh terpakse gi berdua ngan hasben(klinik tentera kat dlm kem tmpt aku dok ni je), tp sbb xde sape nk pegang asyraaf mase drive(asyraaf xde car seat), so terpakse la susahkan hasben.. hasben aku yg keje terpakse la blk umah blk. kol9 dia cabut kuar lps bgtau bos dia yg dia nk gi klinik... camni la rutin bulanan aku kalu time check-up. ape bule buat... smpi kat klinik pagi tadi lebih kurang kol9.30 gak.. mak ai....... ramai gile org kat klinik.. kat pesakit luar xde lak ramai.. tapi kat tmpt kanak2, x de seat aku nk dok.. ramai sgt... sll gi time2 camni xde lak rmai.. dok 5 minit, trs dpt turn aku.. tapi kali ni, aku dpt giliran no 38... berjanggut la aku tunggu... sempat ke x ni sblm kol11 siap.. sbb kol11 hasben aku kena smpi MINDEF(hasben kan tentera.. situ la tmpt dia cari rezeki)....dh penat berdiri, aku cari seat kosong tuk ilangkan lenguh nih.. dah la anak teruna aku ni berat. dah puas duduk, berdiri lak.. bukan aku je bosan menuggu giliran, anak teruna aku pn dh mula menunjukkan keresahan dia.. dh la time tu time tido... terpakse la pujuk dia supaya x tido.. abis keliling klinik ni aku bawk asyraaf jalan2.. blk2 x gak di panggil nama baby asyraaf. aku dah penat, giliran hasben aku lak melayan kerenak baby asyraaf.. biar dia lak la dukung.. kol10.30 br nama MUHAMMAD HARIS ASYRAAF nurse panggil.. masuk bilik rawatan, timbang n sister tu check. skang ni berat baby asyraaf dh 7.8kg.. ptt la cam nk patah tangan ni dukung.. xpe.. demi anak kesayangan ibu, ibu sanggup wat ape saje.. he3x.. tadi sister ade pesan, ala2 cam ni la..."nnt baby dah umur 6 bulan bule kasi makan la ye"... aku ok kan je la.. padahal aku dh kasi makan pn.. hehehe.. arini baby asyraaf kena cucuk lagi.. cucuk tuk dos ke3 DTaP-IPV/Hib. nangis gak dia mase kena cucuk tadi.. tapi kejap je la.. nangis terkejut je kot.. he3x.. good boy mana bule nangis kan.. dh siap sume urusan kat klinik, trs blk umah.. kesian kat hasben aku terpakse rushing blk MINDEF lak.. xpe la.. harap2 sume urusan hari ni berjalan ngan lancar la hendaknya...


muka budak kena cucuk. kontrol macho la tuh kunun2nya.. hehehe





.: Kecantikan Lelaki & Kegagahan Wanita :.

Kecantikan Lelaki

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani.

Lelaki yang cantik,adalah:-


1) Lelaki yang mampu mengalirkan airmata untuk ingatan
2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran
3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun
4) Lelaki yang tenang dan lapang dada
5) Lelaki yang baik sangka

6) Lelaki yang tak pernah putus asa

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki.


Kegagahan Wanita

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada Kekuatan perasaan.

Perempuan yang gagah,adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan
2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan
3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan
4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar dipenuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.


gagahkah aku??????





.: KELEBIHAN BULAN ZULKAEDAH :.

arini dah masuk 2 zulkaedah 1430H. aku saje je la cari info pasal bulan zulkaedah. just tuk jadikan pedoman tuk diri aku sdiri yg mmg serba kekurangan ni.

Bulan Zulkaedah adalah satu dari empat bulan haram. Bulan haram adalah bulan yang amat dimuliakan. Bulan haram adalah bulan persaudaraan, perdamaian dan kemaafan.

Masyarakat kafir Quraisy menangguhkan permusuhan dan peperangan di bulan haram maka kita sebagai umat Islam hendaklah lebih menghormati bulan-bulan haram ini.

Eratkan silaturrahim, yang bermusuh, damaikanlah, yang berdendam, berlapanglah dan yang renggang, rapatkanlah, InsyaAllah hidup penuh berkat dan harmoni.

Tiada ibadah khusus dalam bulan Zulkaedah. Bulan Zulkaedah adalah bulan permulaan musim haji. Namun begitu sebahagian besar ulamak mengatakan bahawa umrah adalah lebih afdhal di bulan Zulkaedah berdasarkan Rasulullah SAW mengerjakan umrah-umrah beliau di bulan Zulkaedah dan haji tamattu' juga dimulakan di bulan Zulkaedah.

Daripada Abu Bakrah(1), sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda, maksudnya:

Sesungguhnya zaman itu berputar sejak awal waktu Allah menjadikan langit-langit dan bumi. Satu tahun mengandungi dua belas bulan ini, darinya empat bulan haram, tiga dari empat bulan ini berturut-turutan iaitu Zulkaedah, Zulhijjah dan Muharram dan satu bulan berasingan ialah Rejab di antara Jamadil Akhir dan Sya'aban.


Apalah ertinya bulan haram kepada Amerika dan Israel?







.: OPIS KENA CEROBOH??? :.

pagi isnin ni aku cam besa la dtg opis... skang ni alhamdulillah dh bule smpi sblm kol9 kat opis. :D ade kemajuan yg positif tuh.hehehe... tapi sesampai je kat opis, aku rase cm lain sgt opis aku pagi ni.. ape yg lain ek???? sbb aku sampai xde org ke??.. mungkin gak kot.. tapi akim dh smpi pn time tuh.. ohohoho.. bile di pikir balik, rupenye opis ni berselerak x mcm ari jumaat aritu... peliknye.. OMG.... opis ku kena pecah masuk kat org ker?.. tgk bilik bos aku pn, mmg berselerak x hinggat la. sape punya kerja la nih.. aisyeh...opis ade pasng security pn kena pecah ke??? teruk la... kat sini ni bukan takat kete je kena pecah, opis pn kena pecah gak.. tapi ape yg dia pecahkan?? xde pe pn.. bos smpi je dia check la ala2 kadar(takut nk pegang... sbb x wat report polis lagi).. pahtu bizi lak menelepon org tu org ni.. sape dia cal pn aku x tau.. pahtu, dia ngan 'menteri' dia gi la wat report polis.. tgh hr lebih kurang kol11 tadi, org security n polis dtg ngan kuncu2nye.. amik gmbr itu ini.. dia check2 rupenye penceroboh yg masuk tu masuk ikut tingkat blakang.. ayoyo.. mesti dia panjat ala2 spiderman ni..hehehe...


ikut tingkap ni la suspek masuk sbb tingkap ni terbukak bila polis tu cek.. kompem la tu kot...



ni la opis setelah diselongkar.. sempat lagi nyibukkan diri aku ni gi amik gmbr...

abg polis ngan bos(dok kat sofa kat blakang2 diorang ni sume sbnrnye) dok bercerita psl kejadian.


abg security yg dtg(bro tu kat blakng tuh.. yg kt depan tu overacting lak.. hehehe).. tapi kesian kena BOOM kat bos aku je..




:: moral of the story... jangan igt tempat yg ade pasang security tu btl2 secure... so, sayangi la barang2 berharga milik anda... :D







.: 1'ST GATHERING :.

semalam aku saje2 wat makan2 skit... sempena asben n aku br je raya pose 6. jadinye aku aku ngan rajin nye, nk la ajak x-housemate aku dl mase zaman2 bujang... aku x ajak org lain pn sbb ni bukannye open house pn.. just makan2 skit je.. plan je nk wat tapi x wat pn.. bajet x cukup la.. so, tetamu aku cuma la 2 family x-housemate aku zaman2 mase bujang n mase dok kt kg baru dan juga merangkap kawan mase blajar kat UTM dulu (nik n family ngan yus n family). pahtu ade la 4 org x-opismate aku dtg.. jiran2 sblh umah pn aku x jmpt.. aku just bagi je la juadah yg dh siap masak kat jiran sblh... so, kepada kwn2 lain, mintak maap bbyk la ek.. nnt kalu wat makan2 akan ku jemput nnt... insyaAllah thn depan aku wat open house k..

so, ni la santapan kwn2 aku yg datang :

nasi minyak (xde gmbr.. x smpt nk amik la..)

ayam masak merah ngan acar (kawan tuk nasi minyak)


roti jala

kari ayam (kawn tuk roti jala)

nasi impit

kuah kacang(kawan tuk nasi impit)

puding

kek batik

kek lapis sarawak(ni beli kat tesco je.. hehehe)
puding pelangi(yus yg bawakkan.. tq sbb memperbanyakkan menu :D)
kuih-raya(tinggal yg saki-baki je la....)
air hot choc ngan oren


ni gmbr tuan rumah... hahaha.. sonot la ramai yg dok layan dia.. tido pn kejap je...

sonot je dpt wat makan2 ni.. sume tu aku masak sdiri... nasi minyak ngan roti jala tu 1st time buat. alhamdulillah menjadi gak.. sukeeee....



:: kepada kwn2 yg datang tu, kalu x sedap bgtau la.. bule improvekan skill masak skit.. tapi kalu sedap jgn lak puji lebih2.. kang lain kali nk wat x menjadi lak.. hehehe





.: MAKAN2 @ OPIS :.

sbnrnye ni bkn makan2 sbb aku dh berapa pose6. lum lagi raya... he3x. tapi saje je takut time nk wat makan2 tu bajet dh abis.. so, wat awal la skit.. mgg ni br 4 hr je pose... :D
aku saje je pesan kat budak2 opis aku jgn bawak bekal... sbb aku nk masak n makan ramai2 kat opis.. aku bajet sume ade.. skali, ade gak yg xde.. xpe la... aku just sempat masak skit je la.. antara menu yg aku semapt masak :

> nasi dagang
> gulai ikan aya(kalu belah luar org panggil ikan tongkol)
> acar timun
> sambal ikan
> agar2 santan
> kek batik

ini je la smpt aku masak.. tu pn aku masak belah malam. kalu nk masak pagi, jwbnye x dtg keje la aku. hehehe... so, dpt la mereka2 kat opis ni merasa masakan aku yg ala2 besa je.. tapi bule la jadikan habuan perut time lapar :D








.: MAKANAN UNTUK SI MANJA :.

bilakah makanan pejal patut diberikan?
aku sdiri pn start bg makanan pejal kat baby aku masa umur dia 3bln ++. :D ...
sepatutnye apabila simanja berumur 6 bulan kerana sistem imun dan penghadaman berupaya mengendalikan makanan pejal. namun begitu, simanja juga boleh menikmati makanan pejal sekiranya simanja menunjukkan tanda2 seperti :

> simanja merenung makanan dengan penuh minat
> menghisap tangan wlpn sudah disusukan
> tidak lagi melunjurkan lidah apabila mulutnye disentuh
> simanja boleh duduk tegak dengan sokongan


Apakah cara yg betul untuk memperkenalkan makanan pejal kepad simanja?
makanan harus diperkenalkan satu persatu dan bayi patut diberi masa 3-5 hari untuk menyesuaikan diri dengan makanan tersebut. dgn cara ini, kite boleh mengesan alergik bayi dengan makanan. apabila memberi makanan pejal kepada simanja, gunakan sudu untuk menyuap. elakkan bayi menghisap makanan pejal menggunakan botol. ini kerana untuk mengelakkan bayi anda tercekik. bayi mmg mudah untuk tercekik.


tips membantu simanja menikmati makanan dengan selamat dn riang
> lenyek atau potong makanan mengikut kebolehan simanja memakan
> pastikan simanja makan dlm keadaan duduk
> berikan makan ketika simanja tidak terlalu lapar.
> jgn pakse simanja makan sesuatu yg di enggan makan atapun sesudah kenyang.
> jgn risau tentang kecomotan bayi ketika makan.

akhir sekali, bersabarkan dengan simanja dan anda pasti akan menikmati saat2 yg menggembirakan...


sumber : majalah WANITA mei 2009



:: just tips untuk diri sendiri....






.: CURI GAMBAR :.

curi gambar????? saje je nk share ngan bloggers2 sume... macam2 kes ade skang ni... bkn takat curi duit, curi gambar anak tuk masuk contest pn ade gak..aish.. mmg x paham aku dunia skang ni... jom kawan2 sume, kesian je kat mak budak yg kena curi tuh... jom baca blog mak budak tuh. pahtu korang baca lak blog org yg mencuri tu... mmg sial la... jgn lupe baca komen2 yg bloggers kasi tuh.. mmg ramai yg kutuk habis2an.. so, kite sume kena berhati2 la ngan org yg camtu.. jgn tgk luaran nye ok, hati dia pn ok.. bak kata orang "RAMBUT SAMA HITAM, HATI LAIN-LAIN".





.: PENIPU LOGO HALAL :.

Pagi tadi aku ade trime email... kita pakat2 share la isi kandungan email tu..



Assalamualaikum wbt

Kita masih lagi di dalam mood raya kerana Syawal masih muda. Saban hari ada saja yang menganjurkan rumah terbuka hingga tak menang masa untuk menghadirinya. Bagi yang menganjurkan rumah terbuka pastinya mereka tidak lupa untuk memastikan barangan yang dibeli mempunyai logo HALAL namun adakah ianya benar-benar HALAL. Tahukah anda bahawa terdapat produk yang ada logo HALAL tetapi sebenarnya HARAM. Pengusaha dan peniaga yang tamak dan haloba dengan sewenangnya meletakkan logo HALAL pada produk mereka yang mengandungi organ BABI. Sampai bila kita mahu diperlekehkan sedemikian.

Ayuh sertai pungutan suara!

Hapuskan penindasan terhadap umat Islam, semoga usaha kita diberkati ALLAH dan membawa kepada kemakmuran UMMAH.

HUKUMAN PENJARA DAN SEBAT MANDATORI KEPADA PENIPU LOGO HALAL?

Wajar atau tidak.

Pilihan di tangan anda.

Keputusan undian akan dihantar kepada MENTERI di Jabatan Perdana Menteri.

Klik sini untuk mengundi.





:: BERHUJUNG MINGGU ::

weekend aritu aku mgg x lekat kat umah la.. besa la... syawal kan lum abis.. ade je org wat open house.. sabtu aritu lps aku blk umah(psst... aku ade interview ari sbtu aritu sbnrnye.. mudah2an dpt la..sng skit sbb dekat ngan umah aku.. tu yg penting.. :D), aku gi umah sedara aku kat setiawangsa.. dia wat open house.. x smpt nk gi tlg, gi mkn je la.. btlk bukan main awal lagi.. tapi smpi sana lwt gak... jln jem bangat.. dh la kat hiway pn jem(jem sbb ade lori rosak)..kt kl jem gak(ade persidangan MCA)... smpi sana kol6 lebih.. dh lama x kena jem sejak dok subang ni. rase cam sakit+serabut mata je tgk kete byk2...kol7 terpakse gerak blk umah... kol730 hasben aku kena keje.. ape leh wat.. dah keje hasben aku berkhidmat untuk negara la kununye... malam tu tinggal la aku dua beranak je kat umah.. layan tv je la smpi ttido.. sedar2 pn time hasben aku blk kol 12 lebih..

ari ahad lak jiran sblh umah aku pn wat open house.. pagi lagi aku dh bertapa kat umah dia(gi tlg ape yg ptt. semangat kejiranan la skit).. lgpn aku xleh nk gi petang2 umah dia.. sbb ade lagi 2 open house(satu kat putrajaya satu lagi kat kajang)..tgh2 dok tlg jiran, anak aku lak dok meragam.. nk tido la tuh kot.. sbb x tido lagi sejak bgn pagi tu... kesian je tgk dia dok merengek ngan abah dia. aku amik n dodoikan la dia.. tapi last2 ngan aku skali tertido sama.. he3x... kol3 jiran aku dtg ajak gi makan kat umah dia.. aku pn bersiap2 la... kat umah dia ade bihun soto, nasi impit, kuih raya(mesti ade.. dah nama pn open house.. :D),puding n nasi kerabu(pebret aku tu.. tapi aku x mkn pn sbb nasi kerabu putih.. klau nsi kerabu biru, best gak).. aku just makan soto ngan puding jer.. dlm kol4 gtu la aku berasur.. nk gi umah ke2 lak ni kat putrajaya.. ssh gak nk cari umah.. signboard bukan main byk, tapi cari2 x jupe.. kalu aku, aku akan kata signboard tu x ramah pengguna.. :D... kat stgh jam gak la cari umah br jupe.. ank teruna aku pn smpi tertido2 dlm kete.. ni gmbr ank teruna aku n kawn2 br dia... lebih kurang je umur ni...layan je la....

dari kiri : haziq, yg dok tido tu, aisyah n yg dok terangkat kaki tu asyraaf..
1st time jupe sume2 ni...kawn2.. haziq pn pelik dok tgk asyraaf dok angkat2 kaki... aisyah lak.. best dok layan tido...


asyraaf nk pinjam mainan haziq kejap ek.. kite share2 main bule kan.. :D.. aisyah??? tido lagi.




asyraaf n aisyah... gatai tol anak ibu nih... sengih je leh bgmbr ngan awek..


dlm kete otw blk umah.. asyraaf tertido kepenatan. abah ngan ibu asyraaf lak kekenyangan... :D


byk sgt menu kat sini... menu dia : nasi impit, kuah kacang, satay, roti jala, kuah kari, spaggeti ngan nasi minyk(ye kot nasi minyak.. aku xbrape bermint skt kat nasi...).. kuih ngn desert tu x yah ckp la.. kompen ade.. aku bedal smpi 3 round.. hahaha... 1st mkn roti jala. pahtu siap bule tukar pinggan ngan hasben aku lagi tuh.. sbb dia mkn satay ngan nasi impit (dia dhkenyang sbb dh pekena nasi kerabu kat umah 1st tadi.. hahaha)... kire 2nd round tu satay n nasi impit. tgh tunggu2 kwn, aku bedal lak spagetti.. kekenyangan teramat sgt smpi kan nak rase kuih raya n desert pn dh x lh nk masuk... dlm kol 6 lebih, aku pn beransur la dari umah ke2.. plan nk gi umah ke3 lak kat kajang.. tapi dah x larat n penat, x jadi la nk gi sna.. sori la fatin.. rase penat sgt dh, x larat nk gi umah fatin la.. lgpn dh lwt.. blk umah pn kol8 gk br smpi... penat + rimas n macam2 rase lagi la ade...


bile lagi la dpt jupe ramai2 camni...