.: PERJALANAN YG BIKIN AKU BENGANG :.

actually, aku br je smpi dr kampung pagi tadi.. patutnye bule smpi umah kol 3pagi lagi..tapi disebabkan kejadian yg diingini, terdelay la hmpr 2jam gak... aku smpi umah kat subang kira2 jam 5pagi.. kejadian ape yg wat aku smpi lwt?... camni critenye......

semalam, ade la sorang ni (adik angkat hasben aku) tumpang kami blk kl (sbb xde tiket punya kes la nih).. aku ok jer.. at least ade gak peneman hasben aku time dia drive.. kalu aku yg temankan dia, dia lagi suka aku tido dari temankan dia... sbbnye aku akan membebel jerk(mmg dh lumrah org pompuan suka membebel kot..).. so, kami bertolak lwt la skit dari kebiasaan sbb tunggu adik angkat hasben aku tu smpi umah aku dulu(sll kalu dr umah aku, kami akan bertolak plg lwt pn kol6 ptg).. tup2 kol7 gak la baru gerak blk kl... cadangnye nk blk ikut gerik tapi hasben aku tukar pikiran last2 minute.. sbbnye tgk byk kete kat jln, dia tukar laluan ikut jalan dabong(jln shortcut nk ke gua musang)... jln ni agak teruk gak la..tapi sbb bule save mase dlm sejam gk n kete x byk, tu yg ikut jln ni.. kami x penah lalu jln ni kalu malam.. smpi satu simpang hasben aku tny aku. "terus ke kanan".. aku ngan kompidennye ckp "terus je. jln ni mane ade masuk simpang".. hasben aku teruskan perjalanan tanpa was2 la.. tiba2 je jln makin kecik.. makin kecik.. n last skali jln tar pn dh xde.... rupenye slh jalan la.. hahaha.. kami bertiga gelak sakan la.. salahkan diri sdiri je la.. nk slh kan signboard, xleh.. sbb ni jln kg.. jarang jupe kalu jln kg ade signboard.. :D.. patah balik la.. seb baik x jauh mana lagi pn.. dlm 20 minit la kami buang masa kat sana... pahtu smpi gua musang rehat jap. minum dulu ilangkan penat... aku siap bedal beger spesel sbijik.. yg lain x nk makan.. :D... kami teruskan perjalanan.. smpi kat bukit7 (mmg pames la kwsn ni.. hehehe), kete dh start byk la.. tapi sbb ramai yg potong Q, hasben aku pn follow gak la potong Q.. hehhe... hrp2 mlm tadi x dpt surat cinta dari PAKCIK POLIS la hendaknye.. hehehe... smpi gombak, brenti lagi skali.. rehatkan badan jap.. pahtu dlm 15minit, kami teruskan perjalanan.. disebabkan adik angkat hasben aku tu dok putrajaya, gi antar dia kat putrajaya la dulu.. dh antar dia kat umah sewa dia kat persint11, bermula lak crite baru... kami dari persint11 tu x jupe jln nk kuar ke hiway elite... sejam lebih gak dok pusing ronda2 kat putrajaya nk cari jln kuar.. mmg aku x puas hati btl la.. tapi nk luahkan kat sape pn aku x tau ... nk slhkan kat JKR???.. PPJ??... ataupn kat sape.. aku mmg x puas hati ngan signboard kat sana.. aku kategorikan signboard kat putrajaya tu x user friendly la.. 2x aku gi sana n 2x gak la aku sukar nk cari jln.. senang crite.. sesat la.. aku yg nk blk subang ni, mesti la cari sihgboard ke shah alam.. korang bayangkan la aku dr persint11 pusing2 cari signboard nk kaur hiway elite bule smpi PICC... dari ujung je ujung... last skali jupe signboard hiway max, hasben aku ikut jln tu jer... kalu jupe hiway tu, kompem bule kuar hiway elite... perjalanan yg plg buat aku bengang adalah perjalanan ni la.. 2x sesat jln.. adoi.... entah le ape malang kami... kol 5pagi br smpi umah... pahtu pagi tadi terbabas kol 730 pagi br bgn.. kelam kabut la nk siap kan anak.. masak bubur dia.. gosok baju keje hasben aku.. last2 smpi opis punchcard ku merah la...kol 9.05 rasenye pagi tadi smpi.. tp selewat2 aku, masih ade yg lagi lewat dari aku.. hahaha.... ade yg terasa ker... kikiki....




.: CUTI YG CIPUT. BTL2 MEMENATKAN :.

aku tersangat la penat... tapi penat2 pn bile blk umah sdiri n bule lak layan tenet, ilang kejap penat tu... 4 hr kat kg ni, aku rase penat ssgt.. pnt sbb sume nk rushing... smpikan anak aku pn x terlayan... time lapar n nk tido je la cari aku.. kesian kat anak teruna kesayangan aku sorang ni... pe bule wat... byk keje kena wat.. keje opis yg aku wat blk pn x terusik.. usung je la laktop ke hulu ke hilir.. tapi on pn tidak..camne nk wat keje.. hahaha.. cuti aku kali ni mmg aku rase cam x cukup jer... ye la.. smpi umah pagi khamis.. rehat kejap kat umah aku, pahtu blk umah hasben aku lak.. raya pertama n kedua x yah ckp la.. x de mase terluang pn.. raya ke2 mlm lak blk umah aku lak.. kesian kat anak2 buah aku.. tunggu kepulangan aku smpi tertido kat ruang tamu... x smpt nk main ngan asyraaf aku... sepupu asyraaf tido umah aku gak semata2 nk main ngan asyraaf... kesian ssgt.. rase cam serba slh la plak.. pe2 pn, benda dh jadi, ape bule wat.. aku bercadang(lum lg usulkan kat asben aku), nk blk kg lg bln12 ni.. bln12 ni kan byk cuti... tiap2 mgg long weekend.. nk qadak cuti yg x puas mase raya ni..hehehe... suke..suke...




.: LUAHAN HATI SEORANG IBU :.

apakah perasaan anda sekiranya anda dikatakan tidak ambil berat n x tau menjaga anak?(soklan untuk kaum2 ibu).... beginilah apa yang terjadi pada diri aku.. kecik ati yg teramat sangat aku rase apabila ada org yg mengatakan aku x ambil berat pasal anak.. aku tau la aku ni br je menjadi ibu sejak 6bln yg lalu.. tapi ini x bermakna aku x amik berat psl anak aku sdri.. wat ape aku teran penat2 (tapi x kuar gak n terpakse di toreh perut aku tuk baby kuar) kalu x nk amik berat psl anak... aku tau la yg aku ni x perfect.. tapi aku rase aku dh wat sume ape yg perlu tuk anak aku... begini la cerita psl babysitter aku...aku gelarkan dia ngn F*** je la... last day dia jaga anak aku rabu lps(2 hr sblm aidiladha).. aku pn pelik kenapa dia x nk jaga anak aku.. aku beranikan diri tny dia.. mcm x masuk akal jer dia ckp camtu kat aku.. dalam ati aku, mcm la dia tu pandai sgt jaga anak.. anak dia pn selalu je x sht.. pandai ke tuh.. anak aku tiap kali gi amik dia kat umah F***, tiap
kali tu jugak la ade2 je kesan merah kat badan anak aku(tapi aku x kategorikan ni kes dera la).. mungkin kena gigit semut kot.. pahtu bubur yg aku bekalkan kat anak aku pn x penah abis... btl ke anak aku x nk mkn..sedangkan sll aku suap, mmg licin la kalu takat 3 4 sudu... penah gak aku usulkan kat hasben aku psl nk tukar babysitter lain..tapi mengenangkan hasben F*** tu kwn hasben aku, x jadi lak nk tukar... kang ape lak kata dia... sabar lagi la wat mase ni.. tapi bile F*** kata aku camtu, mmg aku x leh nk terima la.. pahtu dikatanya aku lmbt amik anak aku.. dh smpi umah pn kol 6 lebih.. camne aku nk gi amik awal.. asben aku lagi la lwt smpi umah..cuba korang bayangkan, kalu dah kena ujan, kompem korang mandi dulu sblm gi amik anak kan.. sbb aku mandi dl sblm gi amik anak aku pn di jadikan isu besar.. tah la.. aku pn x tau la nk kategorikan F*** ni ape.. dh la ckp tu sinis2.. pedih telinga ni dengar.. berkira nk mampus.. penah skali je seingt aku, ank aku cirit2.. x cukup la pampers 5 keping yg aku bekalkan(selalunya mmg x penah abis la guna kalu 5 keping tuh).. sbb terpakse guna pampers ank dia sekeping, tu pn dia berkira.. pahtu, aritu aku terlupa nk bagi botol susu besar(botol susu kecik je la ade), terpakse pinjam anak dia punya dulu, tu pn dijadikan isu besar.. nk berkira ssgt... aku buknnya sengaja x bg botol besar.. tapi sbb aritu aku x pam susu, aku lupa la nk bg botol susu besar(selalu botol besar tu aku isi susu yg aku pam).. kalu gtu, nape x wat je susu dlm botol kecik je(kecik2 pn 5 oz lebih gak la muatan dia..).. mmg ade satu lagi benda yg aku TERAMAT x puas hati n aku kategori kan dia ni BODOH dlm hal ni wlpn dah beranak sorang.. korang bayangkan la, bule dia kata sbb susu badan yg aku bekalkan tu penyebab anak aku batuk2(sbb aritu anak aku batuk2)...masuk dek akal ke x.. susu tu aku mmg pam kat opis. pahtu simpan dlm peti ais.. kaum2 ibu yg pam susu badan tuk anak2 dia, camne korang wat... bukan ke korang pam dulu n simpan dlm peti ais.. aku nye stok x penah pn lebih smggu.. arini aku pam, esok bg bekal.. se jahil2 aku ni pn, x penah lagi aku terbaca ke, terdengar ker yg susu ibu bule jadi penyebab ank sakit.. penah kan sebelum ni aku bg entry psl makanan tuk anak aku.. aku wat bubur ngan kurma tuh... ade sorang kwn aku yg dh beranak 2 bg komen skit.. dia kata, makanan manis x elok tuk baby lagi2 kalu umur 6 bln.. tu nasihat dr doc.. aku pn bgtau la kat F*** yg jgn lagi bagi kurma kat anak aku.. bule dia kata tu kan makanan nabi... manis buah kurma x ade effect ape2 kat kesihatan kita (tapi kan, kurma tu bukan ke dah di proses ala2 sira gtu..kompem tu bkn manis asli lagi kan...) pahtu siap bgtau kat aku lagi tu, kalu x tau tny la kwn2.. jgn lak malu bertanya.. berdesing gak telinga aku dengar kata2 sinis dia tuh..aku nk tny korang2 sume la.. adakah sumber internet & majalah2 keibubapaan tu x leh jadikan sumber.. betol kecik ati aku ngan F*** yg agak perasan pandai jaga anak. aku x penah lagi jupe org yg jadi babysitter berkira nk mampus camni.. buai yg anak aku guna tu pn di mintak byran(aku bukan nye soh tidokan anak aku dlm buai pn.. kt umah dia tido kt bwh jer.. baiknya hanya sekejap aje..)...so, pesanan kepada ibu2 sume, kalu nk cari babysitter tuk anak2 kita, baik cari yg bt2 ikhlas nk jaga anak kita.. jgn main hentam keromo je cam aku(padahal F*** tu yg book awal2 mase aku pegnent dulu lagi yg dia nk jaga anak aku).. camni la jadi kalu babysitter yg semata2 nk kan duit...lum cukup sebulan jaga, dah mintak byran... ssh gtu... skang ni aku tinggal ank aku kat jiran sebelah umah aku je la..aku bg nama I** je la.. dari pemerhatian aku selama ni, dia jaga anak org ok jer(dia mmg dh lama jaga budak2).. arini aku gi amik anak aku, try gak belek2 kat badan dia(bkn sbb x pecaya kan I**), x de pe2 pn lagi.. alhamdulillah la.. bubur yg aku bekalkan pn licin.. malah I** soh aku wat lebih skit bubur tuh.. arini cam x cukup jer.. alhamdulillah la.. aku hrp benda2 yg lps xkan jadi lagi la... kita kena tawakal je.. kalu rase x brape yakin, brenti keje jaga anak sdiri lagi bagus... ni la luahan hati seorang ibu..




.: SUDAH SELAMAT SAMPAI :.

aku sudah smpi di kampung halaman.. lebih kurang jam 9pagi tadi aku smpi umah aku(gerak mlm tadi pn dh lwt la.. kol 130 pagi br gerak).. aku sgt suke... skang ni singgah umah aku dulu.. amik baju raya la.. sementara anak n hasben aku lena diulik mimpi di siang hari, aku layan tenet free dulu(free la sbb guna kakak aku nye broadband..hehehe).. mlm ni terpakse gerak gi umah mertua aku..sbbnye esok bapak mertuaku nk tumbangkan lembunye(tuk korban la).. aku amik satu bahgian tuk akikah anak aku.. pahtu raya ke2 lak, wat makan2 sempena akikah anak aku.. kalu ikutkan ati aku, x nk wat makan2.. nk bg je la daging tuh..tapi dh parent hasben aku nk wat makan2, terpakse la ikut wlpn ngan ati yg berat.. kang dikatakan menantu hantu lak kalu x ikut kata diorang.. terpakse la beraya kat kg hasben lagi.. thn depan dua2 raya KENA beraya kat umah aku lak...hehehe... tahun ni tema raya haji aku ialah kaler cream.. entah smpt ke x bergambar sefamili kali ni(raya puase aritu pn x smpt nk bergambar sefamily :-( ).. xleh nk demand2 la sbb raya kat umah hasben.. kalu kat umah aku,kompem ramai yg nk jadi cameraman... ok la.. x de idea la nk taip pe lagi.. kepala pening + mata pn ikut ngantk... nk layan tido ngan 2 buah ati aku gak la...




.: AKU MAHU PULANG :.

mlm ni aku akan pulang ke kampung halaman... MAK..... TUNGGU KEPULANGAN ANAKMU.. hehhee.. alhamdulillah, sehari dua ni cuaca ok... x ujan la maksud aku... call kakak kt kg pn dia kata ok jer.. check kat sini pn, ok jer.. dpt la aku blk kg jugak.. x sanggup aku beraya kat perantauan.. arini kepala otak aku sudah di kampung.. keje??.. leh nk concentrate langsung dah... skang ni tunggu detik 5.30 ptg jer.. aku mahu pulang... so, kepada sesapa yg nk blk beraya kat kampung tu, hati2 di jalanraya.. kalu drive sdiri tu, drive carefully.. kalu naik bas, pesan kat drebar bas soh bwk bas hati2 skit... kepada yg blk ngan moto, baik blk naik bas.. hehehe... kepada sesapa yg beraya kat perantauan, jgn lak sedey2 k... raya ttp raya.. sesapa yg x blk kg n yg x de kg, relex ar.. asalkan ade baju raya, pn kire ok la tu.. semoga DIA permudahkan segala urusan kita sume.. semoga kita sume selamat pulang n selamat kembali.. SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA...




raya aku kali ni kena wat keje umah gak ker.. ish..ish..ish.. camne ni?... sempat ke aku bukak laktop ni..kalu dari pengalaman2 lps, kompem usung ke hulu kehilir je la laktop tuh.. bukaknye idak pn. hehehe.. kalu x siap keje, tunggu tadah telinga je la.. pahtu wat ala2 mabuk... mabuk daging katakan.. hehehe

sesa[a yg ade kat kelanan raya ke2 tu, jmpt la dtg umah mertuaku kat pangkalan chepa.. depan taman bendahara... ade wat makan2 a.k.a kenduri akikah asyraaf.... datang jgn x dtg.... :D





.: SAKIT TU CUMA UJIANNYA :.

smlm time aku dok ngemas2 brg2 lama dlm drawer umah aku ni, aku terjupe la result ujian darah aku mase zaman2 bujang dulu.. dulu time zaman2 bujang, aku rajin derma darah(nk derma duit, aku sdiri pn x de duit lebih... ni je la yg aku mampu wat sebagai amalan hari esok)... ade la dlm 3x aku sempat derma darah.. lps tu, xleh lagi... aku masih simpan buku merah(buku tuk derma darah) sbgi kenang2an... sbnrnye aku skang ni dh x leh nk derma darah lagi.. sbb pe?????.. ini kerana...........

alkisah, camni critenye.... dulu2 kan aku ni rajin gi derma darah(time tu aku menyewa kat kg br kat kl nun. dekat la ngan tabung darah)... sempat 3x aku derma darah, kali ke4 aku nk derma darah, xleh lak.. aku pn pelik. nape kan... nk kata x ckp berat, aku rase aku dh terlebih.. :D (mmg prosedur dia. nk derma darah kena check tahap kesihatan dl).. tup2 time misi(nurse la tuh) yg kat kaunter pendaftaran tu check, dia kata aku kurang zat besi (akceli misi ni adalah classmate aku mase amik kursus bisnes time tunggu result SPM dl.. ala2 jejak kasih la nih.. hehhee) ... dia kasi la ubat2 yg besa dia bg.. dia soh dtg lagi mgg seterusnya.. mgg seterusnye aku gi lagi.. wat prosedur cam besa la.. check2, x leh gak.. ade benda lain lak prob.. erm.. peliknye... pahtu misi soh aku jupe ngan doc sdiri.. disebabkan aku sll gi ari sabtu(sbb x keje), doc lak x masuk.. terpakse la wat appointment jer.. dpt la wat appointment ngn doc mgg seterusnye... seb baik sabtu... gi lagi sabtu berikutnye, masih kena wat prosedur cam besa.. cuma kalu ni doc lak wat... pahtu doc amik sample darah aku.. byk gak la.. rasenye ni cam bukan sample jer.. sbb sll nye sample mesti skit jer.. ni ade dlm 2 tabung uji dia amik... tah la brape ml pn aku x pasti la... doc tu ckp, dia akan antar sample darah aku ke HKL.. pahtu dia setkan tarikh aku bule dpt result nye(aku dh x igt tarikh dia bile sbb nye dh lama).. dlm sbln gak rasenye aku leh tau resultnye... pada hari result ujian darah ku kuar(cam tungu result SPM lak rasenye.. berdebar2), aku gi lagi skali kat tabung darah.. terus jupe doc aritu.. masuk bilik dia, dia trs ckp.. "OH! YA. U PUNYA RESULT". tabik la kat doc tuh.. kuat btl daya igtan dia.. dia tunjuk la kat aku resultnye.. mak ai.. ape ke benda nih.. x paham aku.. bahse perubatan dia tunjuk kat programmer.. mmg bertembung chanel la... hahaha.. kalu dia tunjuk HTML ke, actionScript ke, bule la gak aku pahamnye... dia nmpk aku cam blur2 x tau pe, dia pn xplain la kat aku ape yg tertulis itam putih tu.. rupe2nye selama ni aku ade TALASEMIA minor.. ya Allah.. aku igt aku bebas dari segala penyakit.. tapi.... huhuhu...apa tu talasemia??...

Talasemia adalah sejenis penyakit keturunan yang membabitkan pengeluaran sel darah merah dalam tubuh manusia.

kalu nk tau lebih detail lagi psl penyakit ni, sila rujuk di sini ataupn di sini..


huhuhu... menurut kata doc tu jugak, aku adalah pembawa.. sbb tu la mak ayah aku n adik beradik aku yg lain bebas dari penyakit ni... tapi aku???.. menurut doc tu lagi, aku dh xleh nk derma darah lagi pahni sbb sel darah merah aku kecik n mudah pecah.. cuma dia ckp, aku aku masih bule menderma kalu nak.. tapi bkn derma darah, derma platlet lak.. itu kata doc.. tapi aku lum penah lagi derma platlet.. lum tergerak hati aku takat ni nk derma platlet n aku x leh nk crite camne rase kalau derma platlet.. skang ni aku yg kena tny org lain, camne rase bile derma platlet.. sakit ker???... bule pitam ke lps tu???...kalu rase cam derma darah je, bule la aku rajinkan diri aku ngan amalan merderma cam dulu...

alhamdulillah, pasangan hidup aku skang ni(cinta hati pengarang jantung aku mesti la suami tersayang) bebas dari penyakit ni.. kalu x, anak aku yg akan menanggungnye nnt.. aku harap n berdoa ssgt moga2 anak aku bebas dari segala penyakit dan membesar ngan sihat dalam keluarga yg bahagia smpi ke ahir hayat.. dunia dan akhirat...AMIN




aku anggap ini semua dugaan dan ujian dariNya.. sakit itu juga adalah ujian dariNya.. dengan sakit juga Dia menguji tahap keimanan kita terhadapnya.. ya Allah, dekatkan diriku denganMu..

lps blk dr tabung darah, gi pekena nasi campur kat kedai paklang kat kg baru dulu.. hehehe... perut kena isi wlpn ade penyakit.. btl x.. :D.. skali time nk byr, org kat kedai tu ckp, free.. sbb dia ade wat makan2 n jemput org ramai makan free(patot la ramai je kat kedai dia).. hahaha.. makan free la .. sukeeeee... rindu nk gi mkn kedai paklang lagi..





.: jantung itu bukan milikku.... :.

sekiranya bloggers ade tgk tv3 sabtu lps dl slot cerekarama, semestinye tau akan maksud entry aku kali ni.. ini adalah tajuk crite cerekarama sabtu lepas.. mmg bez crite tuh... perasaan aku betul2 tersentuh bila tgk crite tu.. kepada sapa2 yg x tgk crite ni, aku crite la skit sinopsis crite dia.. crite ni mengisahkan seorang lelaki muda ngan keluarga kayanya dan juga seorang lelaki cacat ngan keluarga miskin nye.. si iskin bernama Daud n si kaya plak bernama Jeff. di jadikan crite camne kedua2 lelak ini bule berkait rapat adalah begini..... Daud adalah seorang lelaki miskin harta tetapi kaya budi bahasa.. wlpn dia cacat, namum dia begitu sakangkan ibunya yg buta.. dia bekerja sebagai pembantu Pak Ali di kedai buahnya dengan pendapatan harian lebih kurng rm15 sehari.. dia juga bekerja sebagai pencuci kereta jalanan. pendapatan hariannya cukup untuk makan minumnya ngn maknya.. bak kata org, kais pagi makan pagi..kais petang makan petang... rumahnya, begitu daif sekali.. sekembalinya Daud dari keje pada suatu malam, dia dilanggar oleh kereta yg dipandu oleh Jeff.. abis terpelanting makanan n baju baru yg dibeli untuk maknya... mereka berdua dihantar ke hopital(x de lak tau sape yg antar n bagaimana dia dibawak ke sana)... keadaan Jeff agak parah juga la sbb jantungnye mengalami masalah.. namun dia dpt penderma jantung untuk dirinya(jantung Daud la tuh)... setelah Jeff sihat, perangai dia btl2 lain dari sblmnye(sbb guna jantung Daud, perangai dia pn terikut2 cam perangai Daud).. setiap malam dia akan termimpikan Daud n mak Daud.. mak Daud???... dia begitu sedey sbb anaknye x pulang ke rumah.. jiran2 la yg membantu mak Daud.. maknye btl2 syg kan Daud... sehingga la satu ketika Jeff dtg jupe mak Daud dan menyatakan dia adalah Daud.. menangis kerinduan makcik tu.. huhuhu.. aku pn turut menangis... tapi last2 skali Jeff bgtau yg dia adalah penyebab Daud meninggal n memberitahu hasrat dia mahu menjaga makcik tu sepertimana yg diwasiatkan oleh Daud dlm mimpinya.... tapi, si Ayu, merangkap awek Jeff tidak suke akan kehadiran makcik tua yg buta tu.. dia anggap, makcik itu la yg menjadi penyebab Jeff x nk kawen dgn nye... dia siap bg warning lagi tuh kat makcik tu ygdia xnk mackik tu ade ape2 hubungan ngn Jeff... aduh... teramat sedey n kecik ati dia apabila mendengar pengakuan Jeff yg anak nye sudah tiada.. ditambah pulak ngan amaran keras Ayu.... aku juga turut bersedih saat itu.. mungkin aku juga akan sesedih makcik tua itu jika anak kesayangan kita sudah tiada(mungkin naluri keibuan dlm diriku sejak bergelar ibu ni kot yg membuat aku berperasaan begitu).. tapi last2 mak Daud boleh terima kehadiran Jeff sebagai pengganti anaknya... aku kasi 5 bintang la kat crite nih.. bule menang award anugerah skin la pahni...




smpi dlm tido pn aku teresak2 bila teringat crite tuh.. btl2 tersentuh hati aku.. dh lama aku x nangis tie tgk crite..




.: Kisah hari jumaat :.

dh lama rasenye aku x kuar time lunch break ari jumaat.. arini aku mmg dh plan awl2 ngan opismate aku yg kami nk kuar gi beli kepek raya.. hahahaha... kepek raya tuh... ye la.. dh raya haji org x wat kuih raya, beli kepek je la.. :D smpi kat kedai tu, x byk pn kepek2 yg ade.. x mcm mase pegi sblm raya pose aritu... tp dah alang2 smpi sana, aku beli gak la satu pek kepek.. kepek roda(sbb bentuk dia cam roda jer) ...satu pek rm10 jer... pahtu, gi care4 lak.. hahaha... 1st time gi care4 klang, tercari2 gak la(sbnrnye ni gak la 1st time gi care4 sejak aku dok subang)... tu pn bule terlepas jln... terpakse la pusing blk.. :D xpe la..asalkan smpi sana.smpi je sana, dh hmpir kol2... x bez sbnrnye shoping dlm keadaan rushing camni.. main amik je la.. bkn nye shoping ape pn.. just shoping brg2 keperluan harian anak aku je la... pahtu skit brg2 dapur.. mana yg aku rase kat sana murah dr biase, aku beli je la trs.. dh alang2 kat sana.. tret..tret... kuar bil. alamak.. byk jugak aku shoping ni.. hampir rm200 gak... kejap je kan bule pegang duit.. rm200 tapi brg seco'et je... xpe la..aku paham zaman skang ni mmg sume brg mahal(cuma gaji je x mahal.. dah lama x merase kenaikan gaji nih...).. dh siap sume, blk la.. ape lagi.. mkn??... aku bwk bekal(mmg hari2 bwk bekal pn.. sbgi langkah berjimat-cermat :D).. mkn bekal la.. aku blk n smpi kat opis dh kol3 da... hahaha.... punch card ku bewarna merah... xpe la. skali skala ade lipstik, br la comey... btl x :D... plan weekend????? kalu hasben aku sudi ikut kemahuan aku, aku nk ajak dia gi shoping lagi.. :D (x abis2 ngan shoping jerk..).. aku nk belikan asben aku baju raya la.. dh la mase raya pose aritu, dia xde baju raya gak.. xkan la raya haji pn, x de gak.. kesian lak kat dia.. aku n anak sume dah ade.. tinggal asben aku jer... tapi kena tgk bajet gak.. sbb esok nk kena gi antar servis n repair kete.. rabu depan kn dh nk blk raya... kena la spare dua tiga keping... adoi.. duit... duit... camtu la kan.. kalu dok kat bandar nih.. gaji beribu raban pn rase cam x cukup lagi.. aku rase, kalu dok kg menoreh getah , lg masyuk dr skang ni..(tp musim skang ni ssh la skit.. sbb musim ujan..xleh la nk toreh getah..)... pahni kalu xde keje, bule amik kontrak menoreh getah kt kg.. kena book awal2 la ngan mak aku... hahaha....




.: BUDAK YANG NAKAL :.

nakal btul la anak ibu nih... skang ni dh jadi cam habit lak si asyraaf ni... suke isap jari kaki... kalu pakaikan stokin skali pn, dia isap stokin yg dia pakai tuh... hahaha... sedap kot air stokin tuh.... tapi org kata, kalu anak isap jari kaki, nk adik la tuh(mane bule kasi adik lagi. kasi la besar si asyraaf dl.. br bule bg adik kat dia...).. itu cuma org kata.. aku kata lak, dia nk kena marah kt ibu dia la... hahaha....kalu kite alih kaki dia pn, pahtu dia wat lagi.. siap meleleh air mulut tuh.. last2 aku biarkan je la dia isap kaki dia.. asalkan dia x merengek.. tapi kena make sure la kaki dia bersih.. layannnn je la...





video





.: AKHIRNYE.....:.

akhirnye, seletah sekian lama aku me'magento'kan diri ku, smlm dengan rasminya aku telah berjaya mengistall alah ni dlm laktop ku... hohohoho... sungguh tidak kupercaya.... aku sgt la hepi sbb aku sudah berjaya meng insetol alah ni wlpn amik masa yg agak lama.... MAGENTO.... mmg satu nama yg agak asing bagi aku.. ni la 1st time aku dengr n guna alah ni...ni adalah engine tuk wat e-commerce... open source nye la..kite leh dowload je kat tenet... tapi.... cara install x semudah yg dijangkakan.. x seperti biase.. juga x semudah ABC... tapi, ngan usaha n bantuan kwn2, akhir nya aku berjaya melepasi tahap pertama... install ni br tahap pertama... lum masuk level2 seterusnye.. carank guna lum tau lagi camne... adoi... seksa gak kan kalu guna benda yg org x guna.. rata2 kwn2 yg aku tny, sume x tau psl ni... ape2 pn, aku kena teruskan juga... arini aku kena study psl cara nk guna magento plak.... hrp2 aku dpt menguasainye ngan cepat... sbb bos aku pn asyik dok tny2 je... :D




.: Magento oh Magento :.

bunyi cam nama aiskrim lak.. conetto...hehehe... ada ala2 lebih kurang la bunyi nye..
skangni aku kena study psl magento... tapi perlu igt yg nk install magento ni bukan semudah ABC... magento sbnrnye developed untuk OS linux.. tapi kalu nk install kat windows XP pn bule gak.. guna xampp... tapi ade certain2 part kena edit la skit.. aku pn berhari2 malah berbulan2 gk la nk install alah ni..

cara nk install magento... tuk panduan aku sdiri di masa hadapan.


1. download dulu magento n sample data dari http://www.magentocommerce.com/download/noregister

2. sy guna xampp 1.7.1(xampp version 1.7.2 x support.. kompem ade error kalu guna gak.).jadi, kalu xde lagi xampp 1.7.1, downdload dr tenet n istall.. just follow dia nye instruction jer..

3. dh install xampp, copy magento yg kite download tadi masuk dlm folder xampp/htdoc/namafolderygkitacreate

4. run xampp.

5. pahtu taip kat browser http://localhost/phpmyadmin.. create satu privilages kat database.. create username n password.. igt!!! password n username ni akan digunakan semasa proses installation nnt..

6. dh siap create privilages, create lak database. sy create database named magento..then import sample data yg kite download dari tenet tadi. table2 akan di create automatically...

7. taip lak kat browser http://127.0.01/namafolderygkitacreate tuk install. (disarankan guna 127.0.01 berbanding ngan localhost...)kadang2 kalu guna localhost, some error dia xleh nk detact n display...

just follow the instruction...




huh...setelah sekian lama, akhirnye tanggal 17 nov aku berjaya menginstall magento dlm laktop ku... syabas tuk diri aku sdiri... yea...yea... pahni nk kena teruskan study camne nk guna alah ni la.. ni br step permulaan.. camne nk guna???.. lum lg tau camner.....




.: FAMILY FIRST :.



16 November 2009... kalu ikutkan pada tarikh ni, aku dh x dok keje kat M***P*** lagi.. spttnye aku dh keje kat tmpt br... aritu aku dpt ofer keje kat satu kompeni yg agak besar gak bg aku la.. tapi sbb hati aku berbelah bagi antara nk gi atau x, aku amik keputusan tuk stay kat sini je dl(mungkin rezeki aku skang ni masih kat sini)... lgpn, setelah asben aku sdiri ckp "CARI KEJE LAIN LA".. bkn nye dia soh tolak trs... tapi kite sdiri paham la... bertambah berat la ati aku nk pegi.. gaji tu mmg besar dia ofer... keje tu x tau lagi camne.. mase iview aritu nmpk bos tuh cam pentingkan perkauman jer... dr dia ckp pn dh nmpk.. "I TAK NK KEJE NGAN ORG *****." ish.. keje lak 6hr seminggu.. kalu keje 6hr seminggu, mana mase aku tuk family... mana peginye istilah "FAMILY FIRST" slama nih.. pikir punya pikir... aku utamakan family aku dr kerjaya.. ssh kan kalu suami isteri bekerja.. kena betul2 imbangkan antara kerjaya ngan family... biar kita berjaya dlm kerjaya dan juga berjaya dlm membina keluarga bahgia... ape2 pn aku berharap aku boleh mengimbangkan antara kerjaya ngan keluarga...




.: HEPPY 6'TH MONTH :.

heppy 6 month day to my baby.... sbnrnye arini umur dia dh 6bln 2 hari.. start sabtu aritu, aku dh start rajinkan diri aku wat bubur nasi tuk anak teruna aku tuh.. nyum..nyum..nyum... sedap jer dia mkn... makan byk lak tuh... 1st time aku bg bubur nasi, aku masak ngan carot jer(sbb aku penah terbaca dlm majalah PA&MA, carot sesuai tuk bayi yg baru makan makanan pejal)... asyraaf mkn n xde ape2 alahan ngan carot..pahtu campur buah2 lak... pahtu lagi aku wat bubur ngan carot n kurma lak.. lagi byk asyraaf makan.. mungkin sbb rase manis kurma kot.. tu yg dia mkn byk.. dia mkn bubur nasi + carot n kurma, x de pe2 masalah sembelit or alahan... kire ok la tuh.. try lak kasi bubur nasi ngan kentang... asyraaf x mkn byk kalu nk berbanding ngan sblm2 ni.. mungkin dia rase tawar je kot.. aku masak bubur x letak perasa makanan pn.. org kata, x elok tuk bayi.. esok, aku nk try masak bubur ngan ayam lak... kalu ikut dlm majalah PA&MA, ayam bagus dijadikan sebagai pengenalan pertama kepada bayi.. ini kerana ayam mudah dihadam.. tu yg aku nk try masak bubur ngan ayam lak.. skang ni sejak bg bubur, asyraaf dh x nk makan nestum lagi.. sayang je nestum yg tinggal lagi suku tin tuh... so, sejak sabtu aritu, aku dh bgn br biase la sbb kena spend masa tuk mask bubur asyraaf dl.. nnt k bekalkan dia kt umah baby sitter.. kalu aku sempat bg dia mkn pagi tu sblm aku gi keje, aku suapkan dl.. tp sllnye mmg x smpt la.. .arini je la aku smpt suapkan asyraaf makan.. sbbnye arini dia bgn awal.. mase abah dia nk gi keje, dia dh bgn la.. bubur pn aku x smpt masak lagi..aku biarkan dia golek sorang2 atas tilam.. aku kat dapur masak bubur dia.. dh siap masak dlm kol730, terus mandiakan n suapkn dia makn.. ok la.. dh kenyang pn ... barangkali skang ni dia dok lena tido.. perut dh kenyang... cuaca la mendung jer.. aku kat opis ni pn rase cam nk tido jer.. :D

eh!.. btl ke kita xleh bg madu kat bayi?.. mgg lps asyraaf batuk2.. smggu gak berlarutan. kalu aku, minum madu ngan limau nipis, insyaAllah ok.. pahtu jiran2 lak kata x elok bg ubat batuk kat baby.. last2 aku bagi madu kat asyraaf... campur dlm bubur dia la.. batuk dh xde... tapi risau gak sbb aku ade terbaca dlm majalah yg dia bgtau JANGAN BAGI BAYI MADU SEMASA UMUR BAYI KURANG DARI SETAHUN....ape effect dia nnt ek... risau gak...


pagi tadi aku kena marah kat bos.. sbbnye??????? sbbnye aku x siapkan keje dia.. hahaha.. ape bule buat.. saya budak baru belajar.. kalu salah, x tau sapa nk tunjukkan.. :D tensen nih... selasa ni dia nk.. aku skang ni hape pn xde.. dok terhegeh2 nk istall je br.. :D




.: I'M MOODY :.

kebelakangan ni aku dh jadi malas nk update blog.. kalu dulu x update sehari mmg x leh duduk... tapi skang ni lain lak.. nape ek???????? adakah sbb aku dh bosan ngan blog.. mungkin aku terlebih amik vitamin M kot(Malas). hahaha... saje je nk hiburkan ati yg mmg tgh gundah gulana nih... mungkin sbb masalah yg aku hadapi skang ni kot... xpe la... tunggu dh setle masalah ni, mungkin mood blog dtg balik..




.: + 1 = 28 :.


saje je aku wat tajuk entry camtu... tu sbnrnye umur aku yg makin meningkat... dh penghujung 20-an rupenye... :D ...arini genap la umur aku 28thn... (xpe..yg pasti masih 20-an..hehehe).. bertambah lagi sthn umur aku.. kejap je aku rase... aku rase heppy ssgt ngan bday aku thn ni.. bkn sbb aku dpt hadiah bez2(kalau dapat, ok gak kan).. tapi ni la kali pertama aku dpt ucapan "HEPPY BIRTHDAY SAYANG" dari suami ku terchenta... sejak kenal hingga kini, dia x penah2 igt akan tarik lahir aku.. x romantik langsung la.. tah camne smlm dia bule igt lak... sukeee sgt... aku mmg tgg saat2 detik 12 malam.. sanggup x tido tuh.. hahaha... mase aku dok kemas2 dapur (mlm tadi blk lwt.. kami kuar mkn kt luar ala2 kuar celebrate bday la tuh..), tiba2 je asben aku dr blakang dtg pelan2 wish epi besday kat aku.. huhuhu.. terharu je aku rase... wlpn dia jadi org ke2 wish bday aku(1st person yg wish bday aku AKMAL, my x-classmate mase study kat COSMOPOINT.. sbnrnye dia silap tarikh..hhahaha... tp xpe la..aku kire dia la org pertama wish besday aku), aku rase hepi sgt sbb sejak kenal, berchenta, kawen n dh dpt anak, ni la kali pertama dlm hidup dia wish birthday kat aku... wlpn xde hadiah yg mahal2 dr asben aku, tapi ingatan akan hari lahir aku pn dh kire memadai.. sbnrnye asben aku ade gak tny aku nk hadiah ape.. tapi aku xnk bebankan dia... dah la skang ni dia pn tgh sesak sgt.. gaji ujung bulan ni br dapat (gomen kan dpt awl gaji bln lps..).. aku bukan xnk hadiah.. rugi tuh kalu tolak rezeki... :D.. aku just bgtau dia, tunggu gaji dl la br belikan hadiah.. :D..

hasben aku ni mmg x alert skit pasal tarikh2 penting ni... mungkin dah habit org lelaki kot.. ade yg x amik kisah tarikh2 nih... ade satu ketika tu, asben aku tanya aku. "yang, kita nikah dulu brape haribulan ek?".. camne tuh. tarikh nikah pn lupe... ni mesti kuat makan kepala ikan ni.. org kata, kalu kuat mkn kepala ikan pn bule jadi pelupa gk.. x tau btl ke x... last2 aku ckp, "tgk kat kad nikah. malas la nk ckp."(sambil wat mula ala2 merajuk...) :D

so, memandangkan umur aku dh bertambah lagi setahun, aku harap hidup aku pada hari mendatang akan lebih bahgia, sempurna. semoga segala impian aku akan jadi kenyataan. semoga aku cpt dpt keje yg lagi bagus dari skang. semoga aku cepat dpt tambah anak dengan bertambahnye umur.. hahaha... AMIN

tq la pada kekawan yg wish heppy birthday kt aku.. aku terharu ssgt sbb ramai kwn2 yg wish kat aku.. tq tuk my hubby, abg2 n kakak2 ku, adik iparku, kawan2 kat FB, opismate, kwn2 lama n sesiapa yg berkenaan.. x larat aku nk sebut kat sini...doa anda sume lebih bermakna dari segala2nya.. itu adalah hadiah yg lebih bermakna buat aku..