.: RAYA 6 :.

bk raya ke-6.. tapi raya pose 6... alhamdulillah... arini aku beraya... org lain dh lama raya pose 6.. tp ok la gak.. kita awl la gak dr org yg terlewat... asben aku lum raya lagi... sabtu ni br dia raya.. dh dia pose lmbt, lmbt la raya.... xpe la...at least aku berjaya gak wat perkara sunat tu kan... lgpn, thn ni aku pose penuh...tu yg rajin pose 6 tuh.. dah 3 thn aku pose penuh.. musykil gak aku... normal ke aku ni. tapi dah gi jupe doc, doc kata normal sbb anak aku BF... xpe la.. tunggu time check-up asyraaf, aku nk tny lagi...


:: tq kat kwn2 yg bg tips camne nk wat persiapan tuk open house
::jmpt sume rakan2 blogger dtg sabtu ni di kediaman aku kat G5A-2-1, TUDM Subang..





.: HALANGAN DEMI HALANGAN :.

petang semalam ujan lebat... mmg kalu ari ujan, jalan ter'over' jem la.. so, memandangkan smlm bos dh blk awl, aku pn followwww.. hahaha... aku blk awl 15 minit je.. bkn awal mana pn... dh la blk awl... siap ajak opismet lagi tuh blk sesama.. teruk kan aku ni... ajak org wat jahat.. tapi motif sebenarnya nk tolong kawan.. smlm aku dpt paking dekat ngan opis... opismet aku plak paking jauh.. so, aku ofer la kat dia kot2 dia nk tumpang... lgpn, skang ni kalu dh ujan, x tau bile bule benti...

jalan LDP xde la jem mana... cam besa je la... still lagi gerak la wlpn x leh laju.. tmpt yg jem pn, tmpt yg biase jem.. kat ngan jambatan motorola tu.. ramai gak yg nk potong Q... tapi mintak maaf la aku nk bg laluan.. akan aku ikut kete depan aku rapat2(tapi x elok gak ikut rapat2.. takut terciut bontot kete tu, sape ssh.. aku penah cium bontot kete org gara2 x nk bg kete lain potong Q aku. hehehe)..

masuk federal hiway, tgk jalan nk ke subang epot clear(sll kalu ujan, kat situ dh start jem.. aku sanggup redah tol rm1.10 tu jer dari redah jem)... bile smpi kat ngan susur nk kuar tol subang, mak aiiii.. bk gilerrrr kete... dari 4 lorong dh jadi tah brape lorong sume... adeh!!! kalu tau camni keadaan jalan, x kose aku nk lalu jalan ni.. terpkse la bersesak2 dlm jem.. risau gak kete aku mati dlm jem + ujan.. minyak kete dh naik warning dari pagi lg sbnrnye.. :D... nk smpi kat stesen minyak, jauh lagi.... tawakal je la...

alhamdulillah, aku sudah berjaya mengharungi rintangan jem ke2.. satu lagi jem kat bulatan SAPURA(aku yg bg nama ni.. x tau nama pe sbnrnye.. hehehe).. berebut2 nk masuk lane.. dari 4 lane jadi 2 lane.. kat sini aku plak dh start lalu ikut lorong kecemasan.. mmg time kecemasan pn masa tuh... kete kan xde minyak.. ekekek. lgpn takut x smpt nk berbuka pose je.. dh la dlm kete xde pe2... smpi kat kg subang, ade la sbijik stesen minyak... mmg nk kena isi minyak kete nih... tapi nk masuk stesen minyak tu, ade air la plak... aku tgk kat stesen minyak tu ade kete lain isi minyak. aku pn ape lagi, trs masuk gak la... mak aiiiii... skali dh redah air tu, dalam giler.. air cam tenggelam tayar kete... dlm ati aku doa byk2 hrp2 kete x mati dlm air... lulut aku dh menggigil.. seb baik asben aku dan ajar ilmu 'kete berenang'.. hahaha... org yg dok kat car wash sblh stesen minyak geleng2 kepala kat aku.. dia siap ckp bahse isyarat(sbb jarak aku ngan dia jauh) ckp air mmg dh tenggelamkan tayar kete aku (siap ngan gaya2 mamat bangla tu bgtau..).

bonet depan kete aku berasap.. dh risau giler... dh la aku guna kete asben aku... dh siap isi minyak pn, bonet depan kete x abis lagi berasap.. relek jap bg ilang asap + bg ilang berdebar dlm hati aku nih.. mmg aku x leh nk drive lagi time tuh.. lutut dok menggigil.. dh ilang sume, terus gerak... dh dekat nk smpi umah aku...ade lagi satu halangan air... btl2 mencabar perjalanan aku kali nih.. mula2nye aku nk patah balik jer.... tapi memandangkan ade kete lain kat blakang kete aku, terpkse la redah gak slow2... air skit, brani lagi... bile smpi kat tmpt air byk, trs brenti.. hehehe... takut ma.. br ilang berdebar yg tadi.. nk tambah berdebar yg ni plak.. dh la ade 2 3 bijik kete dok tersadai kat atas jalan tu...yg kesian nye, xde org nk tlg.. sorang2 tolak kete ke tepi.. lantak dia la.. aku brenti lama gak la... smpi ade kete kat blakang aku hon2 soh aku lalu.... tunggu kete dari depan lalu dl.. dh xde kete lalu, br aku redah air banjir tu... skali lagi menggigil.. mulut aku x brenti dok berdoa mintak2 x mati kete dlm air...

alhamdulillah, berjaya juga redah.... ni la perjalanan yg plgbyk halangan sejak aku byk kete sdiri.... tobat pahni aku x nk lalu jalan ni lagi kalu time ujan... kalu korang2 nk rase cam aku rase, sila la lalu jalan kg subang menghala ke tudm subang... rasenye nama jalan tu, jalan tudm subang... tah la.. aku pn x tau sgt nama jalan... :D

bersyukur ssgt aku selamat smpi umah sblm berbuka pose... tapi x smpt nk masak la.. berbuka ngan kurma pahtu br masak.. kena masak gak sbb ade tetamu nk mkn malam sesama..



:: nape time aku dgr info trafic kat radio, xde plak diorang bgtau pasal trafic kat tmpt aku lalu nih.. kalu x, senang nk lalu jalan alternatif lain...
:: kalu kete meredah air banjir cam gni, ptt kena gi servis ke x payah ek?






.: MARHABAN :.

tadi ade terbaca blog CMG pasal MARHABAN, terigat plak cite zaman2 dok blajar dl.. time bln syawal, time ni gak la aku giat join kwn2 gi marhaban.... aku dl kan dok study kat johor... kalu kat johor, mmg time bln syawal ni, mmg ramai la org wat marhaban.. berebut2 tuh.. aku sll join kwn2 gi marhaban yg belah malam je la... siang nye kan ada kelas..

dulu masa blajar, aku ni bule kategori aktif gak la unit beruniform... sebenarnye terpakse mengaktifkan diri sbb takut x leh dok hostel... hehehe.... kalu dl, Kolej Tuanku Canselor(skang ni x sure la nama ape), sape2 yg masuk JPA3, kompem leh dok hostel.. sbb malas nk aktif kan diri dlm benda lain, just letak nama dlm JPA3 je la.. sbb tu la aku ni leh dok hostel.. sbb aku dh letakkan sblh kaki aku dlm JPA3... yg gi marhaban pn, join geng2 JPA3 la...

kat kl, x tau la ade ke x org wat marhaban.. lum penah lagi jiran2 or org2 terdekat ngan umah aku wat marhaban... tah2 mmg kl xde kot.. aku pn x tau... kalu kat kelantan, rasenye xde... sejak 2o thn lebih aku hidup sebagai rakyat mesia n kelahiran kelantan, lum penah lagi gi or dgr org wat marhaban kat kelantan.... mungkin org ganti marhaban tu ngan majlis rumah terbuka kot... ataupn cuma negeri johor je yg ade marhaban... mana2 je la.. asalkan ape yg kita wat tu ikhlas n niat kerana Allah Ta'ala.. insyaAllah apa jua majlis yg kita wat tu mendapat keredhaan dan keberkatan dariNya...



:: teringin nk wat open house.. tapi x reti nk bajet.. x penah wat open house lagi nih... tolong... tolong.. sape2 leh tlg wat bajet tuk aku wat open house.. plan nk masak sdiri.. tu yg lagi x reti nk bajet....




.: CRITE RAYA :.

setelah hampir dua mggu cuti, masih terasa kemalasan bekerja... tu perkara yg plg x suke kalu cuti pjg.. perkara camni selalu melanda kat aku.. adeh!!!! nape ye... ke org lain pn sama cam aku gak...

arini aku just nk wat ringkasan sepanjang bercuti tempoh hari... bermula 8 sept 2010 hingga 19 sept 2010...



8 sept 2010
bertolak blk kg.. lps keje(keje halfday je :D) trs blah... kol12 lebih gtu la gerak dari umah.. dpt info, hiway karak dh jem.. jalan bentong - raub pn dh start jem.. kami amik keputusan blk ikut grik jer.. alhamdulillah, jalan x jem(cuma tol je la mahal skit).. asben aku ajak berbuka pose ngan abg sulong aku kat ipoh.. tapi disebabkan rindu yg membuak2 kat famili kat kg, aku x nk... bajet nk berbuka sesama ngn famili kat kg.. so, x jadi singgah la umah abg aku n kami teruskan perjalanan blk kg.. best gile blk ikut jalan nih... kete x byk.. asben siap drive sblh kaki lagi tuh.. sblh lagi siap letak atas krusi.. kelajuan 110km/j... siot tol... bkn nk kata asben aku terer drive kete.. tapi sbb kete x byk, bule la drive gtu.. smpi umah kol630 petang.. alhamdulillah, sempat la berbuka pose ngan famili.. asben aku cal tny kwn dia yg blk ikut gua musang tny dh smpi ke lum.. skali, dia x smpi lagi la.. bertolak kol10 am, kol630 pm x smpi kuala krai lagi.. syukur ssgt kami x ikut jalan tu.. belah malamnye plak, sempat la dengar pengumuman raya pose.. saat yg dinanti2kan tuh.. hehehe...

moral of the stori, kena bijak mengatur perjalanan... lagi2 kalu perjalanan yg jauh....



9 sept 2010
dok umah jer.. kemas2 umah yg cam tongkang pecah.. seb baik asyraaf x merengek.. sonot dok main ngan sepupu2 dia... smpi lupe ibu dia kejap.. ingat time nak ngusu jer.. xpe... senang skit keje mengemas ibu.. :D



10 sept 2010
HARI RAYA ADILFITRI... alhamdulillah sebab masih berpeluang jupa aidilfitri lagi thn ni... dapt la men'dondong'kan diri aku+asben+asyraaf+mak aku... men'dondong'kan ngan kaler biru gtu... tapi gmbrnye xde. sori la.. kamera rusak...
alhamdulillah, aku berpeluang solat hari raya thn ni.. asyraaf, kakak aku yg tlg jaga.. selesai solat hari raya, gi berkumpul kat umah kakak aku(dah umah dia dekat ngan masjid)... makan2 n salam2 kat sana.. pahtu gerak lak gi kubur arwah ayah aku kat kg berdang, gual ipoh.. lebih kurang sejam gk la perjalanan... pahtu gi beraya umah sedara mara kat sana.. seb baik gi ngan mak aku, kalu x, ssh la skit... sbb aku ni jarang blk kg awah ayah aku.. silap2 sedara mara aku pn x kenal.. hehehe
petang nye, gerak blk kb lak.. umah asben.. TERPAKSE blk gak sbb raya ke2 mertua wat makan2... kenduri arwah.. smpi umah mertua agak lwt sbb singgah umah pakcik asben kat to'uban, pasir mas.. smpi umah asben, trs masuk dapur ngan adik2 ipar aku.. menyiapkan ape yg ptt tuk kenduri esoknye..



10 sept 2010
bergotong royong ngan famili n sedara mara asben... sume wat sdiri.. gotong royong bersama.. tu la best nye dok kg.. kalu ade kenduri kendara, gotong royong ngan sedara mara n jiran2.. bule masuk rancangan kecoh kenduri bersama sunlight ni.. hahaha....
tersangat la penat... mlm tu lenguh2 satu badan.. terpaksa sapu minyak angin n tido awal.. asyraaf pn di pakse tido awl gak... :D..



11 sept 2010 - 15 sept 2010
beraya kat umah asben n sedara mara asben jer... kebetulan asyraaf demam time ni... x gi mana2 pn...



16 sept 2010 - 19 sept 2010
blk umah aku plak... melepakkan diri bersama famili aku plak la... gi umah sedara mara belah mak aku plak... selebihnye dok umah je... kalu kat umah aku, byk aktiviti senaman mulut je... makan...makan...makan... hahaha... aritu pose sebulan rase cam ringan skit badan.. skang ni dh berat blk la.. :D



20 sept 2010
sudah memulakan tugas aku sebagai kuli kepada majikan.. dah masuk opis la...



.: GUDLUCK :.

arini selasa, 21 sept 2010 adalah tarikh penting bagi calon2 UPSR.... arini kan dh start xm... tadi ade baca blog anis, br tingat nk wish gudluck gak tuk sume2 yg amik UPSR terutama skali aiman, anak buah aku... hrp2 dia dpt buat yg terbaik..

kalu dia nk hadiah yg dijanjikan, kena la dpt 5A dl.. kalu x dpt 5A, selamat la duit maksu nih.. hehehe.... tapi maksu hrp abe ime leh dpt 5A la.. maksu sanggup korbankan duit tuk abe ime k...

GOOD LUCK..



.: SELAMAT HARI RAYA :.

hari ni aku akan bertolak blk kg.. horeyyyyyyyyy.... rase sukeee ssgt.. org lain dah ramai yg dh leh berkumpul ramai2 ngan famili kat kg.. tapi aku, arini br nk blk kg.. ape leh wat... dah keje ngan org.. kena la ikut arahan(cam la aku ni pekerja yg baik sgt.. ekeke)..... arini pn aku halfday je sbnrnye .... tunggu mase nk blk je nih... tgk org kiri kanan sume xde.. lagiiiii la terasa nk blk awl... brg2 sume dah siap packing weekend aritu lagi.. berkobar2 sgt nk blk kg.. hehehe...

ptg ni aku rehat tuk masak.. sbb nk blk kg, malas nk masak.. kang x abis, nk campak mana... jiran2 sume dh blk kg... kalu x, bule bg kat jiran2... so, beli kat PARAM je la juadah berbuka arini... eh!!!! juadah berbuka??? sempat ke aku berbuka pose kat umah.. tah2 blk umah ni asben aku trs ajak blk.. dia tu bkn leh kira... tapi kalu dia ajak blk skang ni pn, aku on jer.. mmg aku berkobar2 nk blk kg nih... bkn nye aku yg drive...

raya thn ni turn umah aku plak la.. sbb thn lps dah turn umah asben aku.. dua2 raya plak tuh.. so, thn ni, kena la beraya umah aku plak(macam la umah aku ngan asben jauh sgt.. hahaha).. insyaAllah kalu ade org jaga asyraaf, thn ni aku nk gi semayang raya plak.. thn lps x gi sbb beraya kat umah asben n xde sapa plak nk jaga kan asyraaf..

persiapan raya??? mmg dh siap awal2 lagi... baju raya sblm pose lagi dh beli.. hehehe.. mase pose ni, beli skit2 je... thn ni mmg pecah rekod la... kuih raya sume aku wat sdiri... wlpn ade beberapa kuih tu terpakse wat version ke2(sbb version pertama x jadi.. hehehe.. biasela.. try n error) ...

tema aku n famili thn ni, BIRU... smpikan baju tuk mak aku pn aku belikan kaler BIRU gak... hahaha... biar mak aku pn sedondong ngan anak bongsu dia ni... :D... tapi mintak maaf la ye.. aku xleh nk tepek gmbr baju raya aku kat sini.. sbb baju raya aku skang ade kat kg(sbb jahit kat kg).. anak ngan asben punya je kat sini...

sepanjang cuti raya ni, aku rase aku pn akan bercuti dari berblog... ye la... gunakan cuti sebaik2nye ngan famili kat kg.. kan.. kan.. kan...

akhir kata, aku nk ucapkan :

pandu cermat jiwa selamat...


dan juga

dari kami sekeluarga (sue, din n asyraaf)


kepada sahabat2 aku sekalian(dan juga kepada kwn2 blogger), mintak maaf jika ade terkasar bahase terguris perasaan, teramik brg korang ker, ter...ter...ter.. n sume ter la... mane la tau kot2 ade yg x suke ngn blog aku ni. mintak halalkan sume ....



:: gmbr ni sbnrnye ihsan dari pakcik google.. aku x smpt nk design sdiri... trime kasih pakcik google :D



.: MOOD RAYA :.






.: CINTA SEJATI :.

Dahulu kala, langit dan laut saling jatuh cinta. Mereka saling menyukai di antara satu sama lain. Oleh sebab sangat sukanya laut terhadap langit, warna laut sama dengan warna langit. Oleh sebab sangat sukanya langit terhadap laut, warna langit sama denga warna laut.

Setiap senja datang, si laut dengan lembut sekali membisikkan kata-kata `Aku Cinta Padamu’ ke telinga langit. Setiap kali langit mendengar bisikan penuh cinta laut terhadapnya, langit tidak
menjawab apa-apa , hanya tersipu-sipu malu dengan wajah kemerah-merahan.

Suatu hari, datanglah awan. Melihat kecantikan si langit, awan terus jatuh hati terhadap langit, bak cinta pandang pertama. Tetapi tentu sahaja langit hanya setia mencintai laut. Setiap hari, langit hanya mahu melihat laut sahaja. Awan berasa sedih tetapi ia tidak berputus asa mencari cara dan akhirnya mendapat satu akal. Awan mengembangkan dirinya seluas dan sebesar mungkin serta menyusup ke tengah-tengah di antara langit dan laut. Ia berusaha menghalangi pandangan langit dan laut terhadap satu sama lain.

Laut berasa marah kerana tidak dapat melihat langit. Laut mengeluarkan gelombangnya bagi mengusir awan yang mengganggu pandangannya. Tetapi tentu sekali usahanya tidak berhasil. Lalu datanglah angin yang sejak dulu mengetahui hubungan cinta langit dan laut. Angin berasakan perlu membantu langit dan laut menyingkirkan awan yang mengganggu perhubungan mereka yang sekian lama terjalin. Dengan tiupan keras dan kuat, angin meniup awan. Lantas terpecah-pecahlah awan menjadi berselerak ke banyak bahagian, sehingga ia tidak berupaya lagi melihat langit dengan jelas dan tidak mampu lagi untuk mengungkapkan perasaannya terhadap langit. Kerana rasa terseksa menanggung perasaan cinta yang menggunung tinggi terhadap
langit, awan menangis sedih.

Hingga sekarang, kasih antara langit dan laut tidak dapat dipisahkan. Kita juga dapat melihat di mana mereka menjalin kasih. Setiap kali memandang ke hujung laut, di mana ada garisan horizon yang menemukan langit dan laut, di situlah mereka sedang berpacaran.


INSYA ALLAH



:: aku juga mengimpikan cinta sejati seperti langit dan laut...


sumber : email dari kawan



.: DISEBALIK BULAN POSE :.

entry pembuka bulan september......

sume org tau kan yg bulan ramadhan adalah bulan paling mulia bagi ummat islam... sume ganjaran berlipat kali ganda... segala hantu syaitan iblis sume kena ikat.. tapi lain plak pengertian nya bagi org cina.. aku pn x pasti sbnrnye kesahihannye... tapi ni bos aku la yg ckp... bos aku kan cina.... kalu ikut pada apa yg bos aku ckp, bln ni adalah bulan plg diorang x nk.. sbb katanye hantu byk bln ni... sbb tu la byk bendera2 merah dipacak kat tepi2 jalan... pahtu akan ade upacara ape tah nama dia pada bulan ni... ala2 halau hantu la gtu... terpikir gak aku, betul ke ape yg bos aku ni kata... ke dia semata2 nk bergurau.. tapi mase dia bercerita tu, serius je.. xde nmpk muka brgurau pn... tapi kalu nk bergurau, sejak bila bos aku ni pandia brgurau senda.. hahaha... kalu tgk ape yg bos aku cakapkan, ade betulnye gak... sbb mmg byk aku tgk bendera diorang terpacak kat tepi2 jalan.... pahtu aritu aku ade nmpk satu majlis besaran time aku gi melawat anak buah aku kat hospital segamat... mungkin btl gak kot katanye...

pe2 pn, pengertian bulan ramadhan bagi ummat islam adalah bulan yg paling mulia... x kesah lah pengertian bagi kaum2 lain ape lak.. yg penting, bulan ni la kita berpeluang melipat gandakan amal ibadat kita... sedekah jariah.... berterawih..... eh!!! crite pasla terawih, aku rindu nk gi berterawih kat masjid.. serius aku ckp... aku dh lama ssgt x gi terawih... sejak kawen, x gi terawih pn lagi... kirenye dh 3 ramadhan la aku termiss terawih... mase thn pertama kawen, bln ramadhan aku kena wat keje kat tmpt client kat putrajaya.. plg awal smpi umah pn kol830 mlm... mane sempat nk gi terawih.. lgpn time tu aku tgh pening2 lalat... awal2 pegnent.... thn ke2 plak sbb dah ade anak kecik.. xde sape nk jaga. terpakse la berterawih ngan si kecik tu jer.. thn ni pn sama.. kalu aku gi terawih, sape nk jaga asyraaf... xpe la... biar asben aku je la gi... aku berterawih kat umah je la(tapi mmg jarang la wat terawih sdiri kat umah :D)...

so, kesimpulannye dah 3 thn la aku termiss lailatulqadar... xpe la... kalu kita gandakan amal ibadat yg lain pn, insyaAllah akan dapat gantaran yg setimpalnye jugak.. kan..kan...



:: tinggal beberapa hari lagi je ramadhan nk melabuhkan tirai.. jgn lupe gi byr zakat fitrah... igtan tuk kita sume