.: SELAMAT HARI MERDEKA :.

sbnrnye minggu ni aku plan nk blk kg n sambut kemerdekaan thn ni kat kelantan... tapi disebabkan suami ku terchenta terpakse bekerja hari ni, aku pn terpakse la batalkan niat balik kg tuh... x berbaloi kalu takat balik weekend je. skang ni kan dh ade dua umah.. kalu blk weekend je, mane sempat nk bermalam kat dua umah.. xpe la.. tunggu blk raya ni je la.. thn lepas smbt merdeka leh gak tgk bunga api kat dataran.... leh gak bunyi gedebum..gedebum..(bunyi bunga api la..)... tapi skang ni leh dgr gak bunyi camtu..tapi tu bunyi mercun yg budak2 kat umah aku ni dok main la.. aish.. ni br awal pose, dh bising2 bunyi mercun la... jgn smpi ade yg putus tangan dh la....

pe2 pn, dikesempatan ni aku just nk ucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YG KE-52.







.: FAMILY PLANNING :.

mase aku melahirkan baby asyraaf, aku x dpt nk bersalin normal. ade beberapa sebab aku ter'kena' bersalin cara caeserian... apa yg doc bgtau mase aku tgh sakit, dia kata jantung baby dh lemah disebabkan air ketuban dah kering.. dh seharian air ketuban aku pecah. tambah lak tali pusat baby gak terbelit. makin diteran, makin lemah jantung baby (graf jantung baby pn makin mendatar je).. mase kali ke2 teran tu, kepala baby dh kuar (dari apa kata doc la.. aku bukannye nampak pn). mungkin sbb tali pusat terbelit la kot dia xleh nk kuar dengan jayanya. terpakse la terima surat dari doc tuk tandatangan sblm ditolak masuk bilik operation... apa kan daya. aku lagi x sanggup terima berita buruk... seingat aku, kol4 aku kena tolak dari labor room (tgk daripada jam kat labor room tu la) gi bilik operation.. alhamdulillah, sejam gak doc2 dok proses aku kat dlm bilik operation tu, aku ngan baby selamat n dah kena tolak kuar... bersyukur ssgt time tu.. x leh nk gambarkan la perasaan mase 1st time tgk muka anak 9bln dlm kandungan... kol6 lebih gak la br aku ditolak masuk wad. dpt la aku jupe suami n family tersyg yg datang tunggu aku. 3 hari kena dok wad. mase hari ke3 n sblm kuar wad, doc ade bgtau yg aku x bule pregnant lg dlm mase terdekat kalu x nk terima risiko yg kurang baik.. plg2 pn 2thn br bule kalu nk pegnent lagi.... camni la kalu dh bersalin cara caeserian.. dia ade gak la kasi beberapa tips tuk merancang keluarga. arini disebabkan xde keje, aku cari la skit info psl family planning.

Yang pertama guna pil hormon. Pil hormon pun ada macam2 dari yang murah sampailah yang mahal. mintak pendapat dan nasihat doc terlebih daluhu yang mana sesuai dan apa bezanya. x sume orang sesuai ngan satu2 ubat.. ade yg makan pil bule smpi sakit2 kepala... ade gak makan pil smpi berat badan pn bule naik. dan macam2 lagi la.... kalau kita nak breasfeed, ada pil hormon yang khas dan tak keringkan susu badan (tips ni gak doc kasi mase gi klinik bln lps) .

pil perancang keluarga


Ada juga cara IUD(Intrauterine Device) iaitu besi khas yang di masukkan dalam vagina kita. aku x tau sgt pasal cara ni sbb x penah mencuba. tapi ade gak la aku surf2 kat tenet pasal ni. IUD juga ada tempohnya dan perlu di periksa selepas beberapa tahun.




Lagi satu cara kita guna kaedah kalendar. Kita guna kiraan hari subur. Maknanya kalau masa hari subur tu, elakkan dari bersama dengan pasangan kita. Seeloknya kalau guna kaedah ni, kita kena la terangkan pada si suami dulu. karang tak pasal pasal pulak si suami masam muka..hehehe.



Injection pun boleh juga kalau nak guna cara ni. injection ni kat tangan je kot. lupa lak apa nama injection tu. tapi ade spupu aku guna cara ni. dia buat setiap 3 bulan sekali. aku x tny lak dia wat sdiri or gi klinik.. i think, klinik kot :D



Nak yang paling senang sekali, breasfeed kanlah bayi kita tu selama sekurang-kurangnya 2 tahun. Bukan saja risiko mengandung tu rendah, malah badan pun cepat slim sebab banyak lemak dan kalori terbakar masa breasfeeding tu. ni bkn takat cara nk merancang keluarga dah ni.. ni dh jadi tips tuk meng'slim' kan badan lak.. hehehe.. 2 in 1 terus.. bagus tu guna cara ni..




Jadi kita fikir2kan dan pilih lah cara mana yang paling sesuai. dan yg penting bincang dengan suami setiap satu cara tu. Biar mereka tahu dan boleh bekerjasama.





:: WIRA KU DAH TUKAR BAJU BARU ::

smlm aku dh gi tukar bumper kete aku.. so, ni dh pakai bumper baru la.. tapi aku x brape nk berkenan la ngan bumper ni.. mmg ori punya.. tapi ori skang ni cam x lawa je.. xpe la.. janji ori punye.. orang kata brg ori ni, bagus punya.. mmg order dr proton pn.. mungkin skang ni sume camni kot... aku xkesah sgt l psl tu, janji ade org yg nk byr.. budak yg langgar kete aritu kata dia nk byrkan.. tapi smlm mase gi pasang, budak tu xleh nk ikut skali.. so, dia mintak aku bgtau je kat dia brape abis.. byk gk la.. sume total2 dah rm440... disebabkan byk, aku pn send la gak mms gmbr bil dia.. takut dia kata aku ni tipu dia lak.. pagi tadi...tret..tret... bunyi hp aku.. ade sms masuk... budak tu msg kata dia dh masukkan duit rm440 dlm akaun aku.. betol ke?...alhamdulillah la. dia pegang pada janji dia.. aku gi check, mmg ade duit tuh.. seb baik dia byr, kalu x mmg kopak la aku.. dh la nk kena repair aircond lak pahni.. actually, kete ni dh lama x sejuk..on aircond pn cam x on je.. hasben aku soh antar kete masuk bengkel ari selasa. smpt la amik sblm weekend ni.. bule la jln2 abiskan masa ujung minggu ngan kete ku yg sejuk nih.. hehehe....bajet????? bajet tu abg sayang la.. hahaha.. dia nk cepat2 repair, dia la kuar duit.. aku sukeeeeee........ xpe la.. skali skala dia sponsor tuk isteri tersayang dia ape salahnye.. so, tuk bakal2 isteri tu, cari la suami yg penyayang(cam hasben aku la.. :D)... kalu kata kakak aku dulu, "baik cari suami yg sayang kat kita dari cari suami yg kita syg.. kalu suami yg sayang kita, ape saje dia kasi".. btl x... :D tu nasihat kakak aku kat aku dulu2 kala time aku dok mencari teman hidup la.. akhirnye, aku dapat suami cam skang... :D



alhamdulillah, aku bahgie ngan hidup aku skang... ada suami penyayang n anak yg cumel...





:: MENGHINDARI KELETIHAN KETIKA BEKERJA ::


Untuk menghilangkan rasa letih, beberapa petua boleh dicuba.

Bersifat positif terhadap pekerjaan
Ketika bekerja, kita hendaklah terus menyenangi apa yang kita lakukan walaupun berat dan membebankan. Kita harus ada minat dalam setiap pekerjaan yang kita buat.

Bersantai sejenak
Gunakan waktu istirahat untuk berehat dan bersantai. Lakukan dengan menarik nafas dalam-dalam untuk beberapa saat. Ini akan meningkatkan tenaga dan tumpuan ketika bekerja. Jika bekerja di pejabat dan kerap menggunakan komputer, berehatlah lima atau 10 minit dengan memandang ke luar pejabat atau berbual-bual di ruang tamu. Elak menggunakan komputer secara berterusan melebihi sejam.

Nikmati humor dan ketawa
Pelbagai cara boleh dibuat seperti membaca komik dan kartun atau berkelakar bersama teman-teman sekerja yang boleh menimbulkan ketawa. Humor dan ketawa dapat membangkitkan tenaga dan kesegaran. Akan lebih mudah menghadapi pekerjaan dengan senyum daripada terus muram.

Bekerja secara sistematik
Buatlah skala dan jadual keutamaan terhadap pekerjaan yang harus diselesaikan terlebih dulu. Ini akan membuat kita tidak terburu-buru dalam bekerja.

Banyak minum air mineral
Air putih dapat menimbulkan kesegaran dan melancarkan metabolisme tubuh.

Lakukan aktiviti fizikal
Untuk mengendurkan otot-otot yang mulai kaku, lakukan gerak badan atau senam ringan, di dalam atau di luar ruang kerja. Bila pejabat anda terletak di bangunan bertingkat, untuk naik-turun pilihlah menggunakan tangga daripada lif. Jika surau pejabat anda di tingkat satu dan anda bekerja di tingkat lima, apa salahnya turun naik menggunakan tangga untuk menunaikan solat.





.: PETUA MEMPERBANYAKKAN SUSU IBU :.

Terdapat beberapa petua yang boleh dijadikan panduan untuk memperbanyakkan pengeluaran susu ibu. Ada yang berkesan bagi sesetengah ibu tetapi tidak kepada yang lain. kite bolehlah mencuba setiap satu darinya atau memilih yang mana yang paling mudah untuk dilakukan dan sesuai untuk diri kita sdiri.

1. Petua yang paling mujarab dan tidak mempunyai sebarang kesan sampingan adalah dengan menambahkan lagi kekerapan penyusuan. Lebih banyak susu dkeluarkan dari payudara ibu, lebih banyaklah susu gantian yang akan dihasilkan semula. Dengan cara ini, bekalan susu akan dapat ditingkatkan.

2. Mengambil herba atau makanan tambahan dapat membantu bagi sesetengah ibu. Antara herba atau makanan tambahan yang pernah dianjurkan adalah:
- minuman soya yang berkandungan protin tinggi. Ambillah minuman soya sebagai minuman tambahan sebelum atau selepas penyusuan
- spirulina yang mengandungi pelbagai zat tambahan sesuai untuk ibu menyusu. Makanlah spirulina mengikut sukatan yang dianjurkan oleh pengeluar produk
- halba(fenugreek) iaitu sejenis rempah yang biasa dimasukkan dalam masakan kari. Halba ini boleh didapati di kedai runcit(india). Basuhlah bersih-bersih halba ini dan keringkan. Simpan di dalam bekas yang bertutup dan ambil sebanyak 1 sudu makan setiap kali untuk dimakan. Cara memakannya terpulang. Ada yang merendam di dalam air panas selama 15 minit dan meminum air rendaman halba. Ada juga yang menelan terus halba tersebut.
- Habas sauda(jintam hitam) juga boleh diambil dan didapati dapat menambah pengeluaran susu bagi sesetengah ibu
- Herba Shatavari(asparagus recemos) dari Himalaya juga dikatakan dapat menambah pengeluaran susu.

3.Pengambilan cecair yang mencukupi dalam bentuk minuman berkhasiat, susu atau air kosong dapat menjamin pengekalan kandungan air di dalam badan ibu dan membantu melancarkan lagi pengeluaran susu ibu.

4.Selain dari kaedah herba, ubat yang boleh didapati di farmasi juga dapat membantu pengeluaran susu. Walau bagaimanapun, ubat-ubatan ini tidak digalakkan untuk penggunaan ibu menyusu biasa. Ini kerana sesetengah ubat seperti Domperidone atau Maxalone ada memberi kesan sampingan bagi sesetengah ibu. Ubat seperti ini biasanya dianjurkan untuk ibu yang mengambil anak angkat dan mahu menstimulasi pengeluaran susu supaya dapat menyusukan anak angkatnya.


sumber : aku cari dari tenet semasa aku mengalami masalah pengeluaran susu ibu yg amat sedikit. skang ni, alhamdulillah.





.: APA NAK JADI ORG KITA SKANG NI :.

arini mmg aku xde mood nk keje(mmg kalu ari jumaat je, mood keje ilang.. x sbr nk cuti weekend :D)... tambahan lak arini aku ngantuk n sakit kepala ssgt..sbb pe???.. sbb nye mgg ni tiap2 hari aku x cukup tido... anak teruna kau nakal betul skang ni.. dia dh start berjaga malam ala2 jadi kelawar lak.. aish!!!.... tensen je la... SIANG MENGANTUK MALAM BERJAGA(cam lagu nenek2 sibongkok tiga lak la..hehehe)... arini keje aku adalah TIDO je memanjang.. dh kena marah2 kat bos pn aku wat bodo je... :D

sbnrnye aku bknnye nk crite pasal aku nan ngantuk ni je... ni kisah beberapa org muslimin yg aku sdiri pn x tau nk letak dlm kategori ape... terpulang la kat anda2 sume nk letak dlm kategori ape.. skang ni kan bulan pose... orang kata, bulan pose ni sume hantu syaitan tu DIA dah ikat.. dh xleh nk hasut2 kite la.. betul ke tuh???????.... bulan pose ni byk pahle kalu kita wat amal ibadah... x kira la ibadat wajib ataupn sunat... tapi ade segelintir tu, yg lupe tanggungjawab yg amat besar.. jgn dok igt tanggjungjawab kat keje je... tambah2 lagi tanggunjawab ari jumaat... solat jumaat la... tu kan wajib tuk org lelaki muslim.. dh nama pn muslimin... mana nk letak muka kalu org yg bukan muslim yg tlg igtkan soh gi smayang jumaat... sungguh memalukan.. aku yg mmg x wajib gi smayang jumaat ni lak terasa malu bile ditanya camtu... aku ni bknnye alim sgt... kadang2, aku pn ade gak terbabas wat benda yg DIA suruh.. tapi ni bile org bukan muslim yg alert pasal smayang jumaat, aku terkilan ssgt kat segelintir org ni.... macam mana kita sbgi orang islam nk tarik org lain masuk or mendalami ilmu islam kalu dah jadi camni... aku nk komen lebih2 pasal diorang ni pn, aku sdiri pn xde la bgs sgt.. tapi xde rase malu kah diorang ni bile ade org tny "eh! you all ni x gi smayang jumaat ke?"... diorang in kena hasut dek syaitan ke.. syaitan hasut soh x yah gi smaang jumaat... tapi bkn ke hantu syaitan tu sume dh kena ikat.. entah la.. aku sdiri pn x paham.. lantak la kat diorang.. tp aku berazam ramadhan tahun ni nk lebihkan skit wat amal jariah... mudah2an dpt kumpul pahle lebih la skit... dah la pahle berjemaah terawikh kat masjid aku dh terlepas... baby asyraaf perlukan aku.. pe2 pn, aku hrp sgt diorang yg berkaitan ngan cerita aku ni, cepat2 insaf... igtla... kita ni makin dekat ngan akhir zaman...





.: PEMBAHARUAN UNTUK BABY KU :.

tertarik aku bile terbaca pasal solid food tuk baby kat satu blog ni.. aku pn sbnrnye dah bagi baby asyraaf solid food wlpn umur dia baru nk masuk 4bln. kalu ikutkan, mmg dia tulis kat tin bijirin beras "untuk bayi 6 bulan ke atas".. tapi kesian aku tgk bile time aku mkn ngan hasben, dia dok tgk je.. cam nk meleleh air liur.. that why la aku kasi je ..

tapi aku apa yg aku baca kat satu blog ni, lain lak.. dia x galakkan kita kaum2 ibu terutama skali bagi bijiran beras kat baby kita.. KENAPA??????

Menurut Dr. David Ludwig of Children's Hospital Boston, a specialist dalam pediatric nutrition, some studies suggest rice and other highly processed grain cereals actually could be among the worst foods for infants. Kenapa worse? Sebabnya, kalau kita bagi bijirin beras kepada baby kita, samala macam menambah gula dalam makanan. Nasi kan sumber karbohidrat. Karbohidrat pulak akan ditukar kepada bentuk gula ringkas sebelum diproses menjadi tenaga. Walaupun ia merupakan sumber gula semulajadi, badan kita tidak dapat membezakan antara gula asli atau yang diproses kerana semuanya memberi kesan sama.
panduan nk avoid food alergics macam limitkan hanya makan makanan tawar sahaja, elakkan makan citrus, nuts and certain seafood hanya memberikan kebaikan kepada baby yang family histories dia ada food allergics kat certain food.

jadi bila aku fikir balik, ada betul gak apa yg di katakan nye tuh... aku pn bertekad dlm diri aku sdiri, xnk lagi kasi bijirin beras lagi kat baby aku... tapi kena abiskan bijirin yg hanya tinggal skit je lagi nk abis tu(x elok membazir kan)... pahni aku plan nk buat bubur sdiri je.. biar asyraaf merasa bubur dari air tangan ibu dia.. biar lagi bertambah kasih sayang antara kami..mudah2an..

aku ada tny kwn2 aku psl first solid food tuk anak2 diorang.. so, ni la ape yg diorang suggestkan kat aku..

- Nasi+Epal
- Nasi+Pir
- Nasi+Carrot
- Potato+Carrot
- Nasi+Kurma
- Nasi+Kismis
- Nasi+ bayam


aku nk try la..mane tau baby asyraaf berminat ngan pembaharuan yg aku buat ni... asyraaf suka makan kurma(time berbuka pose, sll je aku kasi dia kurma.. suke dia ngan rasa kurma tuh.. mmg dah perut orang kelantan kot.. mmg suka mkn mknan manis2 :D)..



akan ku cuba resepi2 ni..



.: BAGAIMANA INGIN MENYUSUKAN ANAK DENGAN JAYANYA :.

arini aku x de pe nak coret kat blog ni.. tapi aku nak membebel sedikit pasal “BAGAIMANA INGIN BERJAYA MENYUSUKAN ANAK”

Laa..nak susukan anak pun nak kena belajar ka?

kita sebenarnya jangan la terover confident lak.. nnt kang terover sgt, kite gagal menyusukan anak dengan jayanya. Itulah yang sering kali menggagalkan kita kerana kita over confident konon kita ni ibu yang dahsyat! Kita ibu yang hebat sebab kita bagi anak kita pakai baju berjenama..pakai stroller gaji sebulan engineer kilang..kita rasa gah..SAYA IBU TERBAIK... semua kita nak bagi yang terbaik…sehingga kita terlupa nak belajar...belajar menjadi ibu….

yang pertama…mengandung 9 bulan 10 hari/40 weeks…dan ada yang tak sampai..tak kisah la…berapa lama tempoh anda mengandung…itu rezeki masing-masing la (aku sdiri pn pegnent x smpi pn 40 mgg :D)...


bagaimana nak berjaya susukan anak dengan susu ibu


1. pilihlah hospital/klinik untuk check up bulanan ketika hamil yang breastfeeding friendly.

Kalau yang BF friendly ni mereka akan provide kita paling2 koman pun risalah bab susu ibu…tak caya try la…


2. Pilihlah kawan yang menyusukan anak yang boleh bantu anda ketika anda hamil terutama kehamilan pertama.. nnt kite bule la mintak tips dan pendapat diorang..


3. Pilihlah hospital bersalin yang breastfeeding friendly juga (Hospital kerjaan memang rakan bayi)..


4. Ketika hamil…takyahlah nak survey apakah jenis puting tiruan(sama ada silikon ka... getah ka...latex ka…) so, surveylah apakah device yang mungkin anda boleh guna nak feed EBM buat anak kita…Instead of pk botol-botol susu….puting-puting susu..pk la bab..feeding cup….breastflow botol ka…sudu ka apa ka…..


5. Tak yah hegeh2 nak survey apa FM terbaik…tak wujud pun FM terbaik…

jangan marah ya…yang bagi anak FM…FM tak ada yang terbaik cuma ada yang SESUAI dengan individu tertentu saja..sebab apa?? sebab kat semua tin FM ada tulis ‘susu ibu adalah makanan terbaik bayi anda’ (aku sdiri pn bagi FM gak kat baby aku kalu x cukup stok susu yg dipam kat umah baby sitter).


6. Banyakkan mencari info bab susu ibu…

hukum menyusukan….
hukum suami minum susu isteri – suami minum susu isteri tak akan batal pernikahan.. tak akan jadi anak susuan sebab suami dah tua.. bukan bawah 2 tahun...(aku cr info ni kat tenet) dah yang lain takyah nak perjelaskan dah... tapi janganlah suami minum susu isteri sampai anak tak cukup makan plak.. hehehe... melampau la tuh..
hukum menyusu lebih 2 tahun - tak salah laa.. selagi tak memudaratkan sapa-sapa kat muka bumi ini….
hukum anak susuan – anak yang anda lahirkan BUKAN anak susuan anda.. anak susuan tu anak org lain yang anda susukan…tu pun kena cukup syarat la kalau takat sekali minum tak de nya nak jadi anak susuan..


7. Kenalpasti antara mitos... perkara karut dan sebagainya tentang susu ibu...

anda hanya akan yakin dengan susu ibu jika anda benar-benar kenalinya... kalau dah kenal.. apa jua orang cerca tentang susu ibu anda akan gah.. bergaya... sampai anda rasa malasnya nak ajar orang-orang yang tak akan reti bahasa itu (kejamnye)


8. Join la kelas-kelas keibubapaan yang relevan…

Paling koman pun, join le forum parenting yang berilmu bukan untuk meniaga ataupun untuk promote blog semata..


9. suami dan isteri haruslah sering memahami... kalau tak sefahaman.. carilah pasangan lain (yg ni jgn lak ikut)hahaha

ajak pasangan anda belajar bab susu ibu….dan bab-bab yang lain-lain juga…parenting world bukan macam ‘small world’ disneyland..


10. Istiqamah & wasatiah

Jangan over... niat kena betul. menyusu anak kerana Allah SWT...


11. Doa


berdoalah agar Allah bantu kita sepanjang masa... minta dipermudahkan segala urusan….


12. kesungguhan & keazaman

bukan setakat di bibir tapi dizahirkan




sumber : byk dapat dari tenet tuk panduan aku sdiri...





.: KENAPA PERLU CIUM ANAK :.

smlm aku dpt email yg di forward oleh opismate aku... aku rase benda ni bule dijadikan pedoman tuk sume... so, sblm aku blk, aku nk post benda ni dulu.. bule kongsi2 bersama.. baca la..

Kenapa perlu cium anak?

Pada Sesiapa yang ada anak tu, ciumlah anak jangan jemu... never realized that cium anak has tremendous pahala towards the parents. Yang tak de anak tu, cepat-cepatla buat anak, yang belum kawin tu cepat-cepatla kawin. Yang belum ramai anak tu, cepat-cepat la ramaikan anak...

Keistimewaan yang bakal diperoleh apabila anak-anak anda boleh digelar kanak-kanak atau kupu-kupu syurga. Barangsiapa yang mengembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah. Orang yang menangis takutkan Allah diharamkan oleh Allahakan api neraka ke atas tubuhnya. Ciumlah anakmu kerana pahala setiap ciuman itu dibalas dengan satu darjat syurga. Nisbah di antara dua darjat ialah 500 darjat. Syurga itu ialah sebuah kampung kesenangan, tiada masuk ke dalamnya melainkan orang yang menyukai kanak-kanak.

Barangsiapa keluar ke pekan Muslim dan membeli barang2 dan kembali ke rumah dengan buah tangan untuk anak-anaknya, nescaya mendapat rahmat daripada Allah dan tidak diseksa di Akhirat kelak. Muliakan anak-anak dengan mengajar mereka adab dan ilmu agama

Barangsiapa memuliakan anak-anaknya dalam keadaan jahil dia turut menanggung tiap-tiap dosa yang dilakukan oleh anaknya itu dan barangsiapa membekalkan anaknya itu turut diperolehinya.

Aqrak pernah terlihat Nabi SAW mencium cucu baginda Hassan. Aqrak berkata;
"Anakku sepuluh orang banyaknya, namun tiada seorang pun yang pernah aku cium..."

Sabda Nabi SAW; "Orang yang tidak menyayangi tidak pula akan disayangi."

Barangsiapa ke pasar dan membeli sesuatu barang untuk ahli keluarganya dan dia memikulnya ke rumah; pahalanya seperti dia memikul sedekah untuk orang yang sangat berhajat. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barangsiapa menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

Seorang lelaki bertanya; "Ya Rasulullah, kepada siapakah harus akuberbakti? "
Jawab baginda; "Berbaktilah kepada ibu bapamu."
Kata lelaki itu lagi; "Ibu bapaku sudah tiada lagi."
Sabda Nabi SAW; "Kalau begitu berbaktilah kepada anakmu, ibubapa berhak terhadap dirimu dan anakmu pula berhak ke atas dirimu."



:: tq wan sbb forwardkan ilmu yg berguna nih.





.: SEMALAM YG PENUH TRAGEDI :.

smlm 1st day aku blk keje awl.. sbbnye mmg bulan pose aku kete dr kol8.15 - kol5.00. tu berkuatkuasa mulai smlm... so, tepat je kol5.00 aku n opismate aku yg tah tinggal brape kerat je kat M***P*** ni terus blah la... smlm aku blk x ikut laluan yg sll aku lalu kalu time blk.. smlm wan, opismate aku yg masih merah inai di jari(orang masih berdarah manis lagi nih) tumpang aku.. jadi blk ikut shah alam dulu la sbb gi antar dia kat sec4.. dlm kete tu mmg xde keje lain..dok borak2 la ngan wan.. ade gak peneman aku borak time panas2 nih(mmg smlm cuaca panas pn)... aku gi antar dia ikut UiTM shah alam.. kat roundabout sec3 yg dekat ngan mc'donand, tiba je.. debebum... debuk.. debuk.. ayyak.. kete ku kena sondol kat kete blakang la.. hampes betul la driver keta blakang ni.. x tau bwk kete ke.. kat roundabout kena brenti la dulu... ni main sondol je... mmg panas la hati aku time tu... aku gerak la pelan2 kete aku gi dok tepi jln(kang jem lak jalan kalu dok situ je)... keta yg langgar kete aku tu pn ikut blakang aku.... sblm kuar, aku tarik nafas panjang2.. mudah2an sejuk skit hati aku yg mmg tgh panas skang ni... bulan2 pose ni, kena byk bersabar... kami berdua(aku ngan wan) pn kuar la dr kete... 1'st skali aku tgk, ket aku la.. adoi... sedey gak tgk kete yg remuk.. tapi tang bumper je la..sbb kete yg langgar tu pn langgar pelan jer... pahtu br aku tgk kete yg langgar kete aku.. wira eroback itam.. br lagi tu plat no SS****.. WIRA langgar WIRA la.. camne leh jadik nih.. :(

kecacatan WIRAku.. bumper kete jatuh la...


WIRA ku selepas kena patahkan bumper... kalu x patahkan, xleh nk jln la... bumper sangkut.. tp lps patahkan bumper, sensor blakang lak asyik bunyi.. nnt repair skali mlm ni la.. tq la tuk abg produa sbb tlg patahkan bumper ni.... :D


wira eroback itam ni la yg langgar WIRA ku.. :( cepat amik no keta gi tikam. ha3x.



driver kete wira itam tu kuar dari kete n trs ckp "TAK PE.. NNT SAYA BAYAR". seb baik dia sedar dia slh.. aku pn cool je la bile dia ckp camtu.. dia cam nk cepat je.. tapi aku x kasi dia gerak lagi sbb x tau kete aku leh gerak ke x.. dlm2 kekusutan tu, tiba2 ade la 2 orang abg produa brenti(pakai baju produa tapi aku tgk diorang ni cam callman je..).. dia la yg tlg leraikan kekusutkan ni.. mmg aku x nk report pn... sikit je x padan nk report.. lgpn org yg langgar kete tu tu student lagi(student UiTM).. kesian lak kat dia.. dia pn dh sanggup nk byr ganti rugi.. so, kami setle ngan cara baik kat situ.. aku amik no phone dia.. senang nk contact..

balik umah tu, aku soh hasben gi tgk kete aku tu camne.. dia kata x teruk...mmg kena ganti baru la bumper tuh... mlm tu aku soh dia gi tgk bengkel kat kg subang ni. kot2 ade yg bukak lagi.. bule tukar trs.. tp byk yg tutup la.. yg bukak xde sparepart lak.. last2 dia call tny kwn dia.. so, nnt repair kat bengkel kwn hasben aku je la... tapi x dpt la nk repair trs.. bumper tu xde lak.. kena order dulu.. mlm ni br dpt tukar... mahal gak benda ni ek.. tny mekanik tu smlm dia ckp bumper ori yg sama cam aku guna skang ni campur upah lebih kurang rm450. tu br bumper..kalu rosak lain, lagi la byk..adoi.. sakit gak la tuan kete kalu kete skit.. so, arini aku dtg keje ngan kete yg cacat la... ade bumper blakang sparuh jer... :(

pe2 pn aku hrp esok dpt la aku dtg keje ngan bumper br.. :D jgn budak yg langgar kete aku smlm tu tiba2 je x nk byr.. mmg aku wat report la pahni.. ajar skit dia.. sume dh ada bukti.. gmbr n no plat kete dia skali aku amik... tau la ko nnt kalu x nk byr...
ni la kisah aku yg malang smlm... harap2 kejadian cam ni x jadi lagi pahni..


:: x dpt smpi umah awal smlm.. kol7 gk br smpi. sbb benda ni la.. pesanan tuk sume pengguna kenderaan, berhati2 la masa memandu.. mata tu kasi liar skit tgk kiri kanan blakang depan... kaki tu pn kasi lembut skit.. biar cepat skit leh tekan break.. br leh elak dr berlaku tragedi cam aku smlm....





.: KEKESALAN DLM DIRIKU :.

perkara pertama yg sll aku buat setelah bangun dari tido adalah cium anak yg tido kat sblh... pagi tadi aku bgn untuk sahur, aku rase lain macam lak.. sbb xde anak kat sblh.. mana anak aku????... dlm mamai2, aku lupe yg mlm tadi abah asyraaf yg dodoikan dia tido... bila dh ilang mamai, br aku perasan asyraaf tido kat sblh abah dia... terharu je aku bila tgk anak aku tido.. sedey pn ade.. rase menyesal menyelubungi jiwa aku...sebaknye... mlm tadi aku tertengking anak teruna kesayanganku gara2 aku ngantuk sgt n dia lak x nk tido.. dok merengek je... dah la time tu dh kol 3lebih.. mungkin disbbkan ngantuk ssgt yg membuat aku hilang sabar... last2 aku ter tengking ngan kuatnye kat asyraaf.. lps tu, aku kejut abah dia soh layan anak teruna nye... aku terus ttido x sedarkan diri.. aku x penah meninggikan suara atau tengking anak camni skali.. ni kali pertama dh aku hrp kali terakhir aku wat camni... kol 430 pagi br aku sedar sbb cam joceng tuk bgn sahur dh bbunyi.. rase bersalah pn ade kat anak... menyesal pn ade... sume rase ade.. pagi tadi aku ter menitik air mata gak bile teringat kejadian mlm tadi.. maafkan ibu sayang.. ibu x berniat nk buat anak ibu macam tuh... sayu je aku tgk muka anak kesayangan aku tido.. dlm diam, aku bisikkan ungkapan "MAAFKAN IBU SAYANG" kat telinga asyraaf.. aku hrp dia dengar n faham apa yg aku bisikkan tuh... ... pe2 pn aku hrp kejadian camni xkan jadi lagi pahni...




"Ya Allah, KAU tabahkan hatiku dalam menguruskan urusan rumahtangga ku... KAU jadikan aku seorang hambaMU yang penyabar.. KAU jadikan lah anakku hambaMU yang berakhlak tinggi... KAU jadikan lah aku seorang isteri yang solehah kepada suamiku dan ibu mithali kepada anak-anakku.." AMIN...



:: sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya..






.: KEMULIAAN RAMADHAN :.

perjalanan hidup aku sepanjang ramadhan ni ok ok aja.. :D wlpn aku byk komitment(kat opis sebagai kuli batak bos, kat umah lak isteri kepada pak din n ibu kepada asyraaf) cuma tang keje time pose tu je yg x ok...rase cam mls je nk keje time pose ni... entah ler... mungkin skang ni masih tgh cari feel keje lg kot.. mood keje bulan pose... smbl2 tu, layan dulu la lagu ni... :D (sejak dari pagi lagi aku dok layan lagu.. dari dgr kat radio masa otw dtg keje, smpi la skang).. :D layan je la...


video







.: 3 RAMADHAN :.

arini hari ke-3 pose tapi hari pertama keje bulan pose... mls nye nk gi keje pagi tadi.. dh terbgn lwt pagi tadi sbb tido blk lps subuh.. tup2 tersedar time bising2 bunyi siren org wat announcement(besa la kalu dok quartes. kalu ade pe2 announcement diorang akan guna siren yg mmg kuat bangat tu la..)...alamak.... tgk2 jam, dh kol730 pagi.. seb baik aku dh siap mandi tadi lps hasben gi keje(hasben aku mmg gi keje awl.. kol630 pagi tu mmg dh siap sedia nk gerak dah..)... kelam kabut gak tadi.. terus bangun n gi cuci muka.. pahtu pilih2 baju tuk gi keje... smbl2 tu dok panggil nama asyraaf ala2 kejut la tuh kununnye soh dia bangun.. mmg time camni sllnye aku dh bangunkan dia.. mandikan dia n kasi dia makan dulu sblm gi antar umah babysitter.. seb baik la anak ibu sorang ni x liat bangun pagi ni.. 2x panggil je dh bukak mata.. pahtu siap leh senyum2 lak tuh.. terhibur aku kejap wlpn time tu aku agak kelam kabut gak la.. siap2kan asyraaf sume, kol830 pagi gak la aku berangkat turun gi keje.. terpakse guna kete aku yg panas bangat ni gi keje(aircond rosak.. x tau bile leh repair..xdok pitih nih).. sll gi ngan kete hasben aku je.. kali ni kete dia lak masuk 'wad'. dah sakit tenat. ape bule buat.. biar la kete tu kena tahan kat 'wad' lama skit.. tunggu ade duit br nak discharge... :D

dlm perjalanan dtg keje tadi, smpt la gak aku melayan sinar.fm. tertarik gak dgr topik pagi ni.. bekenaan NAPE RAMADHAN TAHUN NI LEBIH BERMAKNA.. pada aku, pose thn ni lagi bermakna sbb dpt pose ber3(dh bertambah ahli keluarga aku dengan kehadiran anak teruna aku, asyraaf)... lagi bermakna pose thn ni aku dpt la berbuka ngan suami tercentha. thn lepas wlpn aku dh berpuasa ngan hasben, tapi berbuka jarang ssgt dpt berbuka sesama bile tiba time berbuka(time tu aku dok tmpt client. kol830 mlm br leh smpi umah :( ape leh wat. keje membatasi segala-galanya masa tuh).. terpakse la aku berbuka ngan benda2 ringan dl sblm smpi umah n mkn sesama ngan hasben.. harap2 smpi abis ramadhan la aku dpt bersahur n berbuka ngan insan tersayang dlm hidup aku...


:: penah dulu smbt pose sorang2.. pahtu kakak lak call bgtau suasana smbt pose kt umah kg.. uhuhuhu.. rase cam nk nangis je time tuh.. thn ni tidak lagi.. sonot sbb dpt smbt pose ngan hasben tersayang wlpn jauh ngan family kt kg..




.: SUSU IBU PENYEMAI KASIH :.

RAMAI tahu khasiat susu ibu daripada sudut kesihatan, malangnya masih ramai tidak bersungguh-sungguh menyusui bayi kerana alasan tertentu yang kadangkala kurang munasabah.

Susu ibu sepatutnya menjadi santapan pertama anak ketika lahir dan berterusan sehingga si kecil mencapai usia dua tahun sebagaimana dituntut Islam.

Berapa banyak pun susu formula yang menggunakan teknologi masa kini dicipta, ia tidak mampu menyamai keunggulan makanan ajaib ini.

Melihat kelebihan susu ibu dalam jangka panjang membentuk keperibadian seseorang, Presiden Pertubuhan Wanita Muslim Antarabangsa Malaysia, Dr Robiah Kulop Hamzah, berkata anak yang diberi susu ibu lebih senang dibentuk atau dilentur.

Menurutnya, cairan ini adalah unsur pertama bagi menyemai kasih sayang dan kejiwaan dalam diri anak, iaitu secara fizikal melalui pelukan erat ibu ketika menyusu anak. Ia adalah lesen pertama membentuk dan membangun kekuatan personaliti anak, membentuk jiwa hamba Allah, jujur dan berketrampilan.

Susu ibu terjamin kebersihannya kerana tiada sentuhan tangan manusia dan jika betul cara didikan ibu bapa, anak akan menjadi insan yang baik.

Memberi susu ibu ialah konsep memberi dan menerima, menjadikan hubungan antara anak dan ibu akrab kerana selama dua tahun menyusu ibu, si anak membesar menjadi individu yang patuh pada orang tua dan tidak banyak melukakan hati ibu.

“Susu ibu dapat menurunkan darjah sikap melawan atau menentang ibu kerana rangkulan si ibu ketika menyusui bayinya memberi aura ketaatan. Malah, dalam jangka panjang, susu ibu menjadikan kesihatan mental, fizikal dan emosi anak lebih mantap.

“Jika ketika mengandungkan anak, ibu sering membaca ayat suci al-Quran sebagai makanan rohani anak dalam kandungan, selepas melahirkan, amalan boleh diteruskan ketika menyusu anak. Ketika menyusu bayi, ibu digalakkan membaca doa yang baik untuk kesejahteraan anak, ayat al-Quran serta harapannya supaya anak itu menjadi orang berguna. Ruang mendoakan anak terbuka selebar-lebarnya ketika menyusu anak. Melalui cara itu, anak bukan saja sihat daripada segi fizikal dan mental, tetapi juga rohani,” katanya.

Anak yang menyusui susu ibu sangat dekat hubungan kejiwaannya dengan ibu dan bapa dan emosinya tidak mudah terganggu.

“Amalan menyusu berserta doa dan harapan juga baik jika dibuat dengan menyentuh ubun-ubun anak dan membelainya. Anak mendapat tumpahan kasih sayang dan perhatian mutlak daripada ibu ketika menyusu.

“Degil macam manapun, anak yang menyusu ibu akhirnya akan mendengar cakap ibu. Begitu juga jika setinggi manapun pangkatnya, jika penyusuan ibu lengkap dan disertai amalan doa, anak akan menghormati dan taat padanya,” katanya.

Dr Robiah berkata, kebanyakan ibu yang memberi alasan tidak dapat menyusu anak kerana susunya kering berpunca daripada tindakan memakan ubat yang menyebabkan masalah itu atau tidak gembira ketika memberi susu badan.

“Ibu perlu membuat persediaan untuk menyusukan anak ketika hamil lagi, iaitu dengan mengambil makanan berkhasiat. Jika menghadapi masalah susu kering, ibu boleh mengambil ubat penggalak susu atau makan makanan yang boleh memperbanyakkan susu ibu.

“Ada sebilangan ibu berpendapat, susah hendak kembali bekerja selepas cuti bersalin jika menyusukan anak. Malah, ada juga berpendapat, jika tidak menyusu anak, mudah sedikit jika dia hendak pergi kursus,” katanya.

Oleh : NORAINON OTHMAN - Harian Metro





src="http://signatures.mylivesignature.com/54488/186/F34EACCDEBC0A4F663685320249DDA92.png"

style="border: 0 !important; background: transparent;" />

.: 2 RAMADHAN :.

hari ke2 pose.. cam smlm gak.. tapi arini aku x terbabas lagi tuk bangun sahur.. wlpn mlm tadi asyraaf tido lwt (kol 230pagi gak la dia br tido.. tu pn lena atas riba ibu dia..), tapi aku dh standby awl2.. kunci jam loceng handset aku tu.. takut terbabas lagi.. :D arini, lps je sabur n smayang subuh, aku tertido balik (best woo tido time2 ujan camni).. tido je la.. lgpn mmg sakit pale je rase nih.. smlm x cukup tido.. dh x tau nk wat pe.. xde aktiviti pun tuk hari minggu kali nih.. nk kemas umah, br je smlm kemas... kalu nk kemas lagi, x tau nk kemas ape lagi da... xpe la.. layan tido ngan asyraaf n abah dia la.. tup2... aku tersedar mase asyraaf merengek.. lapa la tuh kot.. dia bgn nyusu kol6 tadi je.. skang ni dh kol12..hehehe.. aktiviti hujung minggu ni, tido je kat umah... time tu pn ujan masih renyai2 lagi... tapi alhamdulillah, belah petang x ujan dah. so, dh bule kuar gi PARAM(singkatan tuk pasar ramadhan).. lps je solat asar, terus siapkan asyraaf.. nk kuar nih.. ibu dia lak yg ter'over' sonot leh kuar... ape x nye, 2 hr cuti dok terperuk je kat umah.. tp ok gak dok umah.. lgpn skang ni dok risau psl H1N1.. arini memandangkan hasben dh janji nk bwk gi PARAM, tu yg xcited nk gi nih... lgpn masak tuk juadah berbuka dah siap sume pn... tinggal nk beli kuih2 je.. plan nk gi PARAM kat stadium shah alam.. tapi niat aku terbantut kat tengah jalan je.. hasben x sanggup nk gi.. sb jalan jem la.. huhuhu.. xpe la.. dia bwk aku gi PARAM kat TTDI jaya pn dh kira ok la tuh... dpt la menghabiskan duit kat param(duit aku mmg btl2 abis da.. terpakse mintak duit hasben tuk beli kuih2 kat sana.hehehe..)..

menu hari ini :
- nasik putih
- kari ayam kampung(panaskan lebihan smlm punya la...)
- gulai udang
- ayam pedas
- ikan pekasam goreng(atuk hasben kasi)
- sayur goreng
Publish Post

- agar-agar
- kuih tepung pelita(ni beli kat PARAM)
- kurma
- tau fu fah(beli kat PARAM)
- air soya tuk aku n air tebu tuk hasben (ni n beli kat param gak la..)


:: tq abg sbb bwk ayang ngan anak gi PARAM..




.: PUASA DAN MENYUSUKAN ANAK :.

Apabila ibu yang menyusu berpuasa memang akan berlaku sedikit perubahan di dalam pengeluaran susu. Biasanya, susu akan kekeringan pada penghujung hari menghampiri waktu berbuka. Maklumlah kita tidak mengambil sebarang makanan dan minuman sepanjang waktu berpuasa.

Walau bagaimanapun, untuk mengatasi keadaan ini, bule la try petua:

1. Sepanjang waktu malam (iaitu ketika kita boleh makan dan minum) susukanlah bayi kita semaksimum yang mungkin. Ini dapat mengurangkan permintaannya terhadap susu ibu di siang hari.

2. Minumlah lebih air di malam hari. Makan makanan yang berkhasiat serta amalkan sunnah nabi iaitu buah kurma. Kandungan khasiat di dalam buah kurma amat tinggi dan dapat membantu ibu menyusu.

3. Apabila telah hampir waktu imsak, bacalah ayat Al-kauthar dan minumlah seteguk air kosong sambil berdoa agar dikurangkan rasa dahaga sepanjang waktu berpuasa.(kerana lazimnya ibu menyusu akan berasa dahaga selepas menyusukan bayi)

4. Jika perlu, ambillah vitamin dan makanan tambahan untuk sepanjang bulan puasa untuk memastikan badan kita mempunyai tenaga yang mencukupi untuk menjalani ibadah puasa serta meneruskan tanggungjawab sebagai ibu.

5. Seterusnya berdoalah agar kita diberikan kekuatan dan dipermudahkan untuk melakukan kedua-dua ibadah ini kerana susu ibu adalah rezeki yang dikurniakan Allah terhadap anak kita dan jika telah ditentukan rezeki untuknya, pasti ada jalan untuk rezeki itu sampai kepada bayi kita dengan apa cara sekalipun.




.: 1 RAMADHAN :.

arini 1st day pose.. seb baik pagi tadi sempat bgn sahur... terbangun lwt la sahur tadi.. :D lum biase lagi la tuh kot ngan bangun sahur.. sllnye asyraaf yg kejutkan time pagi2 ni..kejutkan mintak susu la.. :D arini lena tol dia tido.. x de bunyi la JAM LOCENG aku... tapi wlpn lwt, alhamdulillah aku ngan hubby masih lagi bule bersahur wlpn ala kadar je... arini disebabkan cuti n hari pertama pose, aku mmg bercadang nk masak sdiri je juadah berbuka nnt.. azam pose thn ni (kalu thn lp, beli kat pasar ramadhan je)...

menu hari ini :
- nasik putih (mesti la.. dh mmg makanan ruji kami la)
- kari ayam kampung(lama x mkn ayam kampung..)
- ayam goreng(ni lebih ayam KFC makan sahur tadi.. panaskan balik je. :D)
- ikan terubuk masin(ikan ni jiran sbelah umah kasi.. tq tuk jiran sblh umah..)
- sayur goreng
- agar-agar meloooo
- kuih tepung pelita(ni beli kat PARAM)
- kurma
- kek batik(babysitter kasi)

ni je la menu tuk hari ni... ala kadar je la.. cukup la tuk aku ngan hasben mkn tuk bbuka... entah2 leh simpan tuk sahur nnt gak.. :D harap2 time bbuka nnt asyraaf x meragam la...




.: KHASIAT BUAH KURMA :.

1. KESIHATAN

A. Mencegah Penyakit Kronik Seperti Penyakit Jantung & Kencing Manis

Berdasarkan kajian Prof. Madya Asiah Zain, Pensyarah Sains Makanan, Fakulti Sains Makanan dan Bioteknologi, Universti Putra Malaysia (UPM) menyatakan “Dari segi perubatan, amalan memakan kurma setiap hari boleh mengurangkan rsiko seseorang itu diserang penyakit kronik seperti jantung dan kencing manis kerana mengandungi zat galian seperti potasium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel darah merah”. (BERITA HARIAN, SELASA, 20 FEBRUARI, 2001)

B. Merangsang Dan Memudahkan Kehamilan.

Prof. Madya Asiah juga berkata buah kurma mampu memanaskan badan dan merangsang keshatan wanita hamil dan anak yang dikandung, memudahkan wanita bersalin dan memberi tenaga.

C. Membunuh Kuman Dalam Badan.

Saidina Ali r.a. meriwayatkan “Barangsiapa yang memakan 7 butir tamar setiap hari, ia akan membunuh semua kuman di dalam badannya”.


2. KECERDASAN DAN KECERGASAN

A. Kecerdasan Minda Dan Membantu Proses Tumbesaran.

Menurut Prof. Madya Asiah lagi, kanak-kanak digalakkan memakan lebih banyak buah kurma kerana ia memberi khasiat dari segi proses pembesaran, sekaligus membentuk minda kanak-kanak yang sihat.

B. Tenaga Segera

Maksud Firman Allah s.w.t. di dalam Surah Maryam: Ayat 25-26:

“Dan goyangkanlah pangkal pohon kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu, maka makan serta minumlah dan bersenang hatilah kamu”.

Kurma mampu membekal tenaga dengan pantas ke dalam tubuh mereka yang memakannya. Maka dengan itu Allah s.w.t. menyuruh Saidatina Maryam memakan buah kurma agar beliau mendapat bekalan tenaga untuk melahirkan Nabi Isa a.s., kerana kehilangan tenaga dan darah yang banyak.


3. KEPERIBADIAN


Membentuk Sifat Penyabar, Bersopan Santun Dan Cerdas Pemikiran.

Maksud Hadis Rasulullah s.a.w. :

“Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya”.

“Melentur buluh biar dari rebungnya”. Islam mengajar kita mendidik anak sejak dari dalam kandungan ibu agar anak yang bakal dilahirkan itu dibentuk mengikut rohaniah yang suci serta memiliki tubuh badan yang sihat dan minda yang cerdas. Buah kurma merupakan makanan yang mampu membentuk insan yang berperibadi luhur. Seorang pelatih dari Universiti Sains Malaysia (USM) menulis tentang hadis ini dalam majalah Mingguan Wanita.


4. KEBERKATAN

A. Mengambil Keberkatan Sewaktu Kelahiran.

Diriwayatkan daripada Abu Musa r.a. katanya;

“Anakku lahir, lalu aku membawanya kepada Nabi s.a.w. lalu baginda menamakannya dengan nama Ibrahim dan meletakkan pada lelangitnya dengan buah kurma”.


B. Makanan Yang Paling Sempurna.

Maksud Sabda Rasulullah s.a.w. :

“Rumah yang tiada kurma nescaya penghuninya kelaparan”.

Dengan sebab itulah Prof. Madya Asiah menyatakan lagi “Pengambilan buah kurma itu tidaklah sekadar penting pada bulan puasa atau ketika seseorang itu sedang berpuasa, sebaliknya memakan kurma wajar dijadikan amalan harian”.




.: AKTIVITI LAST SEBELUM SAMBUT POSE :.

arini ari jumaat.. last keje tuk minggu ni n last keje sblm pose... arini aku n opismate-opismate ku yg tah brape kerat je tinggal ni, menyopingkan diri kat jusco bukit raja.. hehehe.. ngulor lagi.. ni la aktiviti mingguan kami kalu xde keje.. sonot gak ngulor nih.. tapi gi jusco pn just gi window shopping je la.. nk shopping, masih kekurangan pendapatan lagi skang ni :D.. lum gaji la..tunggu gaji dulu la... jap lagi blk umah nk singgah shopping lagi.. shopping barng dapur yg mmg dh kehabisan stok.. bekalan tuk bulan pose la.. lagi 15minit nk blk.. kena kemas2 ni.. chow......




~ KELEBIHAN SOLAT TARAWIKH ~

Diriwayatkan oleh Saiyidina Ali (r.a) daripada Rasulullah S.A.W., sebagai jawapan dari pertanyaan sahabat-sahabat Nabi S.A.W. tentang fadhilat (kelebihan) sembahyang sunat terawikh pada bulan Ramadhan:

Malam 1
Keluar dosa dosa orang mukmin pada malam pertama sepertimana ia baru dilahirkan, mendapat keampunan dari Allah.

Malam 2
Di ampunkan dosa dosa orang mukmin yang sembahyang terawikh serta kedua ibubapanya (sekiranya mereka orang beriman).

Malam 3
Berseru Malaikat di bawah 'Arasy supaya kami meneruskan sembahyang terawikh terus menerus semoga Allah mengampunkan dosa engkau.

Malam 4
Memperolehi pahala ia sebagaimana pahala orang orang yang membaca kitab kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al Quran.

Malam 5
Allah kurniakan baginya pahala orang orang yang bersembahyang di Masjidilharam, Masjid Madinah dan Masjid Aqsa.

Malam 6
Allah kurniakan pahala kepadanya pahala Malaikat batu dan tanah tanah mendoakan supaya Allah mengampunkan dosa dosa orang yang mengerjakan sembahyang terawih pada malam ini.

Malam 7
Seolah-olah ia mendapat bertemu dengan Nabi Musa serta menolong Nabi 'Alaihissalam menentang musuh ketatnya Fir'aun dan Hamman.

Malam 8
Allah mengurniakan pahala orang sembahyang terawikh sepertimana yang telah dikurniakan kepada Nabi Allah Ibrahim "Alaihissalam.

Malam 9
Allah kurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hambanya seperti Nabi Muhammad S.A.W.

Malam 10
Allah Subhanahuwata'ala mengurniakan kepadanya kebaikan didunia dan di akhirat.

Malam 11
Kelauar ia daripada dunia (mati) bersih daripada dosa seperti ia baru dilahirkan.

Malam 12
Datang ia pada hari Qiamat dengan muka yang bercahaya (cahaya ibadatnya).

Malam 13
Datang ia pada hari Qiamat dalam aman sentosa daripada tiap-tiap kejahatan dan keburukan.

Malam 14
Datang Malaikat menyaksikan ia bersembayang terawikh, serta Allah tiada menyesatkannya pada hari Qiamat.

Malam 15
Semua Malaikat yang menanggung 'Arasy, Kursi, berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

Malam 16
Allah Subhanahuwata'ala tuliskan baginya terlepas daripada neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

Malam 17
Allah kurniakan orang yang berterawikh pahalanya pada malam ini sebanyak pahala Nabi-nabi.

Malam 18
Seru Malaikat: Hai! Hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha kepada engkau dan ibubapa engkau (yang masih hidup atau mati).

Malam 19
Allah Subhanahuwata'ala tinggikan darjatnya didalam Syurga Firdaus.

Malam 20
Allah kurniakan kepadanya pahala sekian orang yang mati syahid dan orang-orang solihin.

Malam 21
Allah binakan sebuah istana dalam Syurga daripada nur.

Malam 22
Datang ia pada hari Qiamat aman daripada tiap-tiap dukacita dan kerisauan (tidaklah dalam keadaan huru-hara di Padang Mahsyar).

Malam 23
Allah Subhanahuwata'ala binakan kepadanya sebuah bandar didlam syurga daripada nur.

Malam 24
Allah buka peluang 24 doa yang mustajab bagi orang berterawikh malam ini, (elok sekali berdoa ketika dalam sujud).

Malam 25
Allah Taala angkatkan daripadanya siksa kubur.

Malam 26
Allah kurniakan kepada orang berterawikh pahala pada malam ini seumpama 40 tahun beribadat.

Malam 27
Allah kurniakan orang berterawikh pada malam ini ketangkasan melintas atas titian Sirotulmustaqim seperti kilat menyambar.

Malam 28
Allah Subhanahuwata'ala kurniakan kepadanya 1000 darjat diakhirat.

Malam 29
Allah Subhanahuwata'ala kurniakan kepadanya pahala 1000 kali haji yang mabrur.

Malam 30
Allah Subhanahuwata'ala beri penghormatan kepada orang berterawikh pada malam terakhir ini yang teristimewa sekali, lalu berfirman: "Hai hambaku: Makanlah segala jenis buah-buahan yang engkau ingini hendak makan didalam syurga, dan mandilah engkau daripada air syurga yang bernama Salsabila, serta minumlah air daripada telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammada S.A.W. yang bernama 'Al-Kauthar'".



:: meh la kita pakat2 mengimarahkan bulan ramadhan..




.: KELEBIHAN RAMADHAN :.

Kelebihan bulan Ramadan dan keagungannya dengan adanya malam Lailatul Qadar yang dirahsiakan, sehingga mendapat keampunan dan pahala serta darjat dan darjah tertinggi bagi orang yang berjaya mendapatkan malam Lailatul Qadar dengan dipenuhi amal ibadah dan bertaqwa kepada Allah, disamping sembahyangnya yang sunat , istiqfar, tasbih dan berzikir sepenuhnya.

Bersabda Nabi (s.a.w) : Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadan. Pada awal malam bulan Ramadan bertiup angin di bawah Arasy bergeraklah daun kayu lemah-longlainya di dalam syurga. Terdengarlah desiran daun-daun kayu, hembusan sang bayu syurga yang teramat indahnya.Seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya lalu berdirilah di atas puncak mercu syurga itu. Lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah, kata bidadari pula: Apakah malam ini namanya? jawab Malek Ridwan (malaikat), Hai bidadari yang cantik manis, inilah malam awal Ramadhan, Lalu Allah berfirman: Hai Ramadan bukalah pintu syurga Bab AlJanan untuk orang-orang yang berpuasa daripada umat Muhammad (s.a.w). Hai Malek Ridwan tutuplah pintu neraka Al-Jahim daripada umat Muhammad (s.a.w), hai Jibrail belenggukan syaitan, lontarkannya ke dalam lautan supaya tidak membinasakan umat Muhammad akan puasanya. Maka berfirman Allah pada tiap-tiap malam Ramadan tiga kali : Adakah orang yang meminta ampun? Akan Aku ampunkan!

Pada malam Lailatul Qadar menyuruh Allah Ta'ala akan Jibrail Alaihisalam turun ke bumi, lalu turunlah Jibrail ke dalam perhimpunan malaikat ke bumi bersamanya bendera hijau lalu dipacakkan ke atas Kaabah, baginya 600 sayapnya , setengahnya tiada dibuka keduanya, melainkan pada malam Lailatul Qadar baharulah dibukakan keduanya, hingga sampai dari timur ke barat ( Musyriq Ke Maghrib ). Untuk menyelamatkan umat Muhammad, Lalu memberi salam kepada tiap orang yang berjaga pada malam Lailatul Qadar beribadah kerana mencari keredaan Allah, dan orang-orang yang duduk beribadah, orang yang sembahyang dan berzikir dan berjabat tangan sesama mereka mukmin dan mengucap amin doa orang-orang mukmin hingga terbit fajar subuh....... berkata para malaikat kepada Jibrail , apakah Allah berikan pada hajat orang mukmin dari umat Muhammad (s.a.w) pada bulan Ramadan ini? Berkata Jibrail bahawasanya Allah menilik kepada umat Muhammad yang berpuasa dan beribadah padanya dan dimaafkan mereka, diampunkan dosa-dosa mereka, melainkan empat orang yang tiada diampunkan dosanya: yaitu orang yang kekal minum arak, orang yang derhakakan ibubapanya, orang yang memutuskan sillaturrahim dan orang yang tidak bercakap dengan saudaranya lebih dari 3 hari.

Apabila pada malam akhir Ramadan dinamakan malam persalinan. Pada malam hari raya Aidilfitri didatangkan Allah malaikat kepada tiap-tiap negeri turunlah mereka ke bumi, berdiri pada permukaan jalan menyeru dengan suara yang kuat, semua mendengarnya kecuali jin dan manusia berkata mereka, hai umat Muhammad keluarlah kamu menghadap tuhan yang amat mulia (sembahyang raya di pagi raya) yang memberi pemberian yang berpanjangan dan mengampun akan dosa-dosa yang besar. Apabila tibalah umat Muhammad ke tempat sembahyang, firman Allah kepada maliakat : Hai malaikatKu, apakah balasan orang yang mengambil upah apabila selesai kerjanya ? Jawab malaikat , hai Tuhan kami, sempurnakanlah upahnya! Firman Allah bahawa Aku saksikan kamu hai malaikatku, telah aku jadikan pahala mereka dari puasa mereka pada bulan Ramadan mereka mendirikan sembahyang, ialah keredaanKu dan keampunanKu kepada mereka! Maka firmannya lagi : Hai segala hambaku, pohonlah kamu kepada ku, maka demi ketinggianku dan kebesaranku, tiada memohon kepadaku hari ini akak sesuatu bagi agamamu dan duniamu, melainkan Aku kurniakan kepadamu! (Al-Hadith).

Sabda Nabi (s.a.w) : Diberi kepada umatku lima perkara yang belum pernah diberi kepada umat-umat dahulu sebelumnya :
a) Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada kasturi di sisi Allah
b) Segala perbelanjaan dan derita lapar selama puasanya adalah syurga balasannya.
c) Diampunkan dosa-dosa mereka pada malam Lailatul Qadar.
d) Amalan yang dilakukan pada bulan Ramadan digandakan kepada 10 hingga 700
kali ganda, melainkan puasa maka ianya bagiKu, Aku balas kepadanya yang
berkuasa menahan syahwatnya, makan minumnnya kerana Aku.
e) Dan mereka dikurniakan nikmat kepada mereka keseronokkan ketika berbuka dan
ketika menemui tuhan di akhirat.(Al-Hadith)

Sabda Nabi (s.a.w) : Menunaikan yang sunat diberi balasan pahala fardhu, dan amal fardhu diberi balasan 70 kali ganda. Bulan puasa adalah bulan sabar (sabar dalam berbuat taat kepadaNya.), dan sabar itu adalah syurga balasannya bulan ini dilebihkan rezeki kepada hambanya orang mukmin, diampunkan baginya dosa-dosa. Barang siapa memberi makan kepada orang berpuasa pahalanya seperti memerdekakan hamba dan diampunkan dosanya, berkata sahabat : Bagaimana kami tak sanggup memberi makan orang yang berpuasa (berbuka puasa) ya Rasullullah - Allah memberi pahala ini kepada orang yang memberi seteguk susu atau sebiji kurma atau segelas air, barang siapa kenyangkan orang berpuasa diampunkan Tuhan dosanya, diminumkan Tuhan dari kolam Hudh sejenis minuman yang tiada dahaga lagi kemudiannya hingga masuk ia ke syurga dan pahalanya seperti pahala orang berpuasa. (Al-Hadith)

Puasa menurut segala yang disuruh dan menjauh segala pantang larangannya, diampunkan dosanya, dan bertasbih, bertahlil dibinakan rumah indah dalam syurga.

Barang siapa hadir ke dalam majlis zikir pada bulan Ramadan, ditulis tiap langkahnya ibadat setahun, dan pada hari Qiamat bersamaku di bawah Arasy. Siapa tetap berjemaah dalam bulan puasa didirikan kota bercahaya indah, cemerlangnya , dan yang berbakti kepada ibubapanya Allah memandang rahmat kepadanya, dan isteri yang berbuat sesuatu mencari keredaan suaminya, maka pahala yang besar Allah kurniakan kepadanya , seperti Siti Maryam dan siapa yang menyampaikan hajat orang mukmin, Allah menunaikan seribu hajatnya, dan siapa bersedekah kepada fakir miskin (yang ada anak isteri) tiap langkah dikurniakan kepadanya seribu kebajikan, dihapuskan seribu kejahatan dan diangkatkan seribu darjat baginya. (Al-Hadith).

Orang yang sembahyang bulan Ramadan tiap sekali sujud, dikurniakan kepadanya 1700 kebajikan, dan dibinakan rumah didalam syurga daripada permata bagi orang yang berpuasa dan beribadat, 75000 malaikat meminta ampun baginya dari pagi hingga tenggelam matahari, dan dibina sebuah mahligai baginya . (Al-Hadith)

Pada hari Qiamat, Allah memerintah Malek Ridwan supaya dikeluarkan orang-orang berpuasa daripada kuburnya dengan keadaan lapar dan dahaga, lalu disuruh Malek Ridwan berikan segala keinginan mereka dari segala macam makanan dan minuman syurga. Maka Malek Ridwan memerintah kepada anak-anak membawa talam-talam makanan , minuman dan buah-buahan. Sebagai balasan berlapar di bulan Ramadan. (A-Hadith)

Orang mukmin yang tidur dalam bulan puasa kerana puasa Ramadan, dia membalikkan badannya sambil meyebut Allah! maka kata malaikat kepadanya : Rahimakallah (Allah Mencucuri Rahmat kepada kamu.)
- Apabila dia berdiri maka berdoalah hamparannya : (Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadanya hamparan permaidani tebal kepadanya di dalam syurga)
- Apabila memakai pakaian , berdoalah pakaian (Wahai Tuhanku, kurniakan kepadanya pakaian syurga)
- Apabila memakai kasut, berdoalah kasut (Wahai Tuhanku, tetapkanlah atas titian Siratul Mustaqim!)
- Apabila memegang timba berdoalah pula timba : (Wahai Tuhanku kurniakan kepadanya gelas syurga!)
- Apabila mengambil air sembahyang , berdoalah air itu : (Wahai Tuhanku sucikannya daripada segala dosa dan kesalahan!)
- Apabila berdiri sembahyang , berdoalah rumahnya: ( Wahai Tuhanku cahayakanlah kuburnya dan luaskanlah , lapangkanlah kuburnya!)

Malaikat yang banyak muka bersujud kepada Allah pada hari Qiamat, satu muka sujud , satu muka melihat syurga, satu muka melihat neraka, satu muka melihat Arasy , lalu berkata malaikat itu : Wahai Tuhanku , ampunlah umat Muhammad, kasihanilah mereka! janganlah disiksa orang yang berpuasa Ramadan dari umat Muhammad! (Al-Hadith)

> Keredaan Allah (bagi orang yang taat)
> Keampuan Allah (bagi orang yang maksiat)
> Jaminan Allah (bagi orang yang taat)
> Kejinakan Allah (bagi orang yang tawakkal)
> Anugerah Allah (bagi orang yang benar).
+ Ramadan, Ramada, ertinya : membakar - yakni menghapuskan dosa dosa orang yang berpuasa dan beribadat bulan Ramadan.
+ Ramadan ertinya bulan mendapatkan keredhaan Allah dan keampunan bagi hambaNya. Orang yang mendapat keredhaan dan keampunan Allah bererti memberi jaminan (kerana ibadatnya pada bulan mulia dengan penuh taat) mendapat syurga anugerah Allah bagi hambaNya yang benar benar melakukan ibadat kerana Nya pada bulan Ramadan termulia ini dengan ganjaran pahala sehingga seribu kali ganda dan keampunan yang banyak sekali, teristimewa pada malam Lailatul Qadar.

"Semulia mulia sedeqah ialah sedeqah pada bulan Ramadhan." (Al Hadith)

"Puasa itu perisai dan sedeqah itu memadam kesalahan dosa sepertimana air memadamkan api." (Al Hadith)

"Siapa memberi makan ( berbuka puasa) kepada orang puasa makan baginya seumpama balasan pahala orang yang berpuasa dengan tidak kurang sedikitpun ." (Al Hadith)

Sabda Nabi (s.a.w) : Tiada daripada seorang hamba berpuasa Ramadan, diam tiada berkata yang sia sia dan daripada yang haram dan yang makruh, dan sentiasa menyebut Allah (berzikrullah), menghalalkan yang dihalalkan Allah, mengharamkan akan yang diharamkan Allah, tiada mengerjakan kejahatan, melainkan sehingga berakhir Ramadan, telah diampunkan baginya segala dosanya, dan tiap tasbih, tiap tahlil, dibinakan sebuah rumah yang terindah di dalam syurga daripada permata zamrud, di dalamnya daripada yaqut merah indah, di dalam rangka permata itu (yaqut) terdapat sebuah khemah, di dalamnya terdapat bidadari ( hurul ain isteri syurga). Terhias dengan permata bercahaya indah yang menerangkan bumi seluruhnya.(Al Hadith)

Sabda Nabi (s.a.w) : Bahawa pintu langit dan pintu syurga dibuka pada awal Ramadan hingga akhir malam Ramadan, tiap orang yang bersembahyang pada malamnya dituliskan baginya tiap satu sujud 1700 kebajikan, dibina rumah baginya di dalam syurga daripada yaqut merah indah, baginya 70 pintu daripada emas yang bertatah yaqut permata yang merah, orang yang berpuasa pada awal Ramadan diampunkan segala dosanya hingga ke akhir bulan Ramadan, dibinakan baginya tiap tiap hari sebuah mahligai di dalam syurga, mempunya 1000 pintu daripa emas, dan meminta ampun baginya 70 000 malaikat dari pagi hingga tenggelam matahari (Al Hadith)

Sabda Nabi (s.a.w) : Kelebihan hari Jumaat pada bulan Ramadan atas segala hari yang lainnya seperti kelebihan Ramadan atas segala bulan (Al Hadith)

Barangsiapa mengerjakan ibadat pada bulan Ramadan dengan keimanannya dan ikhlasnya kerana Allah, maka di ampunkan segala dosanya yang telah lalu (Al Hadith)

Sabda Nabi (s.a.w) : Tidur orang yang berpuasa itu adalah ibadat, dan nafasnya itu adalah tasbih, doanya itu mustajab, dosanya diampunkan Allah, dan amal ibadatnya dilipatgandakan . (Al Hadith)

Apabila berakhir bulan Ramadan, menangis wali-wali Allah kerana terpisahnya bulan yang paling mulia yang digandakan ibadat berlipatkali ganda daripada bulan bulan yang lainnya, bulan Allah mudah menerima ampun taubat hambaNya, bulan yang banyak sekali diturun rahmat ke alam, bulan yang terdapat padanya malam Lailatul Qadar, suatu rahmat dan rahsia yang dikurniakan kepada hamba hamba Nya yang salihin, yang tidak terdapat pada bulan bulan yang lainnya. Mereka menangis kerana belum tentu akan dapat menemui bulan termulia ini pada tahun tahun hadapan, kiranya dipanjangkan umur.

Apabila berakhirlah malam bulan Ramadan, menangislah tujuh petala langit dan tujuh petala bumi, dan segala malaikat, jerana berlalu Ramadan berlalulah kelebihan, sebab musibah bagi umatku, dan duduk segala malaikat bagi musibah, orang bertanya : Ya Rasullullah, apa itu musibah ? Jawab rasullullah (s.a.w), Kerana segala doa padaNya itu mustajab, sedakah makbul, segala kebajikan digandakan dan siksa kubur diangkat, maka apakah musibah yang terlebih besar daripada ini bagi umatku?! (Al-Hadith)

Malam Lailatul Qadar adalah malam rahsia, yang turunnya padanya malaikat Jibrail dan beberapa malaikat dengan perintah Allah. Orang yang berjaga dengan malam ibadatnya untuk mendapatkan malam Lailatul Qadar yang terahsia itu yang tidak diketahui oleh manusia, hanya orang-orang solihin yang hampir, orang berusaha mendapatkan malam mulia itu dengan berjaga malam pada sepuloh malam Ramadan yang terakhir maka diampunkan tuhan segala dosanya. Di pahalakannya dengan banyak , dirahmatkannya dengan limpah kurnia. Dan orang-orang solihin yang dikurniakan Allah mendapat malam Lailatul Qadar itu satu keberuntungan kebahagiaan bagi akhirat, mendapat keampunan dan rahmat terbesar, mendapat pimpinan Allah dalam hatinya, mendapat keredaan Allah dalam hidupnya dunia dan akhirat.

Malam Aidilfitri, malam raya, disunatkan kepada kita berjaga malam, beribadah, bertakbir "AllahuAkbar" sepanjang malamnya. Akan mendapat keampunan yang banyak, pahala yang besar, rahmat Allah tercurah kepadanya. Siapa yang menghidupkan dua malam raya (AidilFitri & AidilAdha) dengan ibadatnya dan takbirnya , tiada dimatikan hatinya pada hari yang dimatikan segala hati. (Al-Hadith).


Petikan dari buku Fadilat Rejab, Syaaban, Ramadan oleh Budiman Radhi





.: MAJLIS PRA-RAMADHAN :.

arini ada sorang x-opismate aku, ayu ade buatkan puding tuk budak2 opis ni... org baru dapat gaji. dpt la blanje puding kat kwn2 opis ek.. :D byk tu dia bwk puding.. sampai ke petang pn x abis lagi.. ade dok simpan dlm freeze lagi tu.. dia buatkan puding kastard ngan puding caramel.. x tau la dia yg buatkan ataupn org lain yg buat...yang pasti mmg sedap ssgt... aku lagi suka puding kastard sbb x muak sgt kalu nk banding ngan puding caramel.. kitorang kat opis ni berkelah sakan la tadi.. mentang2 la bos xde... hahaha... ni ala2 majlis makan2 pra-ramadhan la nih.. sbnrnye tu puding tuk promosi jualan kat PARAM a.k.a pasar ramadhan nnt.. ayu yang jugak bini faisal sorang ni mmg rajin kalu bab2 wat makan ni.. sbb tu la laki dia sihat.. sbb ayu rajin masak.. :D:D ok la tuh ayu..wat bisnes sdiri.. nnt aku nk gi serbu gerai dia nnt.. mana la tau ade free ke... hihihi

jom kita pakat2 gi serbu gerai mex ayu nnt kat PARAM sec9 shah alam.. macam2 ada...


:: ayu, x dpt pe2 ke kite tlg promote nih.. :D




.: SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN :.

pejam celik....pejam celik... kejap je rase dh nk jupe RAMADHAN lagi... tapi ade sesetengah org tu pose ganti pn x abis2 lagi (jangan marah sape2 yg berkenaan) hehehe... seb baik la aku x tinggal pose thn lepas... mase tu aku tgh pegnent.. x kena ganti la.. :D sonot nye... byk pahle pose bulan ramadhan ni.. wat pe tinggal kalu xde pe2 yg bule mengganggu kesihatan kita.. btl x.. lgpn berdosa tau kalu x pose.. pose WAJIB lagi tuh..

nmpk gayanye tahun ni x aku kena berterawikh sdiri kat umah je la... kalu nk gi masjid, nnt sape nk jaga baby.. xpe... wat sdiri kt umah pn bule kan.. tapi reti ke aku????.. ni kena blajar nih..

thn ni x tau la camne kehidupan aku sepanjang bulan pose nih.. kalu thn lps, berbuka sll je kat tmpt client.. hubby kat umah, dok berbuka sorang2... kesian nye.. ape leh wat.. dh thn lepas mmg bizi bangat... mmg time tu kena dok tmpt client kat putrajaya.. kalu berkejar blk pn x smpt gak nk bbuka sesama.. plg awl leh smpi umah pn kol830 mlm.. aku berbuka ngan air je la dl.. pahtu balik umah br mkn ngan hubby.. seb baik la aku dpt suami yg faham keje aku.. kalu x, mahu sll gaduh nih :D tah2 perang besar... hehehe...
thn ni hrp2, xde la cam thn lepas.. nk gak la berbuka ngan suami tersayang.. xkan la dah kawen, hubby kat umah berbuka sorang2 cam orang bujang lak.. mmg dh tanggungjawab isteri kan jaga makan minum suami..

azam sempena smbt bulan pose yg bakal tiba nnt, hari2 nk berbuka ngan suami.. wlpn terpakse gilir turn makan(
tu kalu baby x tido. kena la sorang main2 ngan dia. kalu x, bising je la nnt. kalu baby tido, bule je mkn sesama), ttp nk berbuka ngan suami tersayang gak... thn ni sambut pose kat kl je la.. kalu xde aral melintang, mahu je blk kg sambut pose ngn family.. tapi apa kan daya.. pak din kesayanganku x dpt cuti... weekend pn keje.. tapi, kalu sambut pose kat kg, family mana yg perlu diutamakan?.. adakah family sdiri ataupn family hasben.. ni yg masih jadi persoalan lagi.. xpe la.. biarkan ia nye jadi persoalan dlm pale otak aku ni je la...
pe2 pn aku nk ucapkan :

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN
&
SELAMAT MENJALANI IBADAT PUASA






:: ni kena wat persiapan tuk bulan pose nnt. beli kurma.... beli stok beras yg dh nk abis... beli itu... beli ini...






src="http://signatures.mylivesignature.com/54488/186/F34EACCDEBC0A4F663685320249DDA92.png"

style="border: 0 !important; background: transparent;" />

~ SAYA BUDAK BARU BELAJAR ~

hari ini, aku x leh la nk lepak2 goyang kaki je kat opis... bkn sbb mls nk lepak, tapi ssb aku skang dh kena wat keje la.. nama pn keje.. mmg kene keje la.. aku kena ammend website kompeni ni lak.. ish.. aku x penah2 wat website, tiba2 je kena ammend website... guna CSS lak tuh.. ish... risau gak sbnrnye nih... takut x smpt siap ngn dateline yg bos aku kasi... skang ni masih lagi dok surf cara2 nk guna CSS ni... seb baik ade contoh yg senior aku kasi.. bule la copy n paste je coding tuh :D pahtu, dia gak ada kasi cth kat tenet tuk jadikan guideline aku nnt.. ish3x... saya budak baru belajar... kalu salah, jgn marah ek... :D

http://www.softcomplex.com/products/tigra_menu/




~ SEAWAL PAGI @ OPIS ~



semalam, setelah di 'sound' kat bos psl aku sll dtg lwt, maka hari ni aku pn ter'datang' awal la plak... smpi2 je br sorang yg smpi.. hakim mmg sampai awal pn tiap2 pagi.. so arini aku ni geng hakim la.. dtg awl... tapi hari ni je la.. hehehe... esok2 x tau la leh dtg awal cam hari ni ke x... kebetulan pak din gi keje lwt hari ni.. tu yg aku bule dtg awal.. mintak dia je gi antar asyraaf kat umah babysitter... asyraaf skang ni dh makin nakal.. tadi masa aku tgh bersiap2 nk gi keje, dia asyik dok ajak aku main n borak2 jer... tapi ape bule buat.. xleh nk main2 sgt pagi2 ngan asyraaf.. petang nnt je la br bule main2 borak2 ngan asyraaf... anak ibu jangan nakal2 ek.. jangan jadi budak nakal cam shincan tu ek :D




.: DISEBALIK BUTTON HOME :.



petang2 nan bosan... mmg x de benda lain yang akan aku fikirkan kecuali balik umah... kat keyboard pn asyik mata ku tertumpu kat button HOME je...lambat nye nak bule balik nih... kol 545ptg je, aku nk chow... pada hal tadi dah kena sound kat bos sbb dtg lewat.. hahaha.. lantak la.. xde keje, dok lepak2 kat opis, n then balik.. tu la keje seharianku sejak kebelakangan ni..






src="http://signatures.mylivesignature.com/54488/186/F34EACCDEBC0A4F663685320249DDA92.png"

style="border: 0 !important; background: transparent;" />

.: UPDATE : CONVOCATION KALI KE-2 :.

sbnrnye convocation ni bkn aku punya..tapi adik ipar la.. dia br je abis blajar kat UPSI. so ni gi memeriahkan majlis konvo dia je la nih...

masa hari gi konvo adik ipar aku kat UPSI, kesian gak sbnrnye kat baby... start dari mlm 12hb lagi baby demam.. sbb kena cucuk kot.. pahtu bwk lak gi majlis konvo adik ipar.. berpanas berhujan lagi lak tuh kat sana.. risau demam nye makin teruk je.. tapi alhamdulillah la, demam dia x melarat... seb baik bwk gak ubat demam baby mase gi tuh... sementara menunggu majlis konvo ni abis, sempat la aku menghabiskan saat2 kebosanan tu ngan baby n abah baby kat bangunan ape tah tmpt aku lepak nih.. dok lepak2... borak2... main ngan baby... pahtu smpt gak tangkap gambar.. :D last2 kami tiga beranak tertido kat ruang legar bangunan ni.. hehehe.... kebetulan hujan ngan lebatnye kat luar, mmg best kalu dpt tido.. tu yg buat kami tiga beranak leh tertido...


saat2 kebosanan menunggu majlis abis... posing2 dulu la...


terkezut ape nih ????????...


bestnye leh tido...


close-up...

lebih kurang kol5 lebih gak la br siap majlis convocation ni... seb baik la cuaca arini x panas.. x de la baby nk meragam.. wlpn majlis siap agak lewat gak, tapi sempat gak la bergambar sekeping dua wat kenang2an...


anak ibu kecik2 dah masuk U...hehehe... hrp2 nnt besar pn leh masuk U gak la..


asyraaf ngan alang, atuk n neneknye.. sonot sakan tuh.:D


lps sume urusan kat sana selesai, kami pn berangkat balik kl.. kol7 lebih gak la br smpi kl... TAHNIAH la kat para2 graduan terutama skali kat adik ipar ku....





.: @ UPSI CONVOCATION :.

hari ni hari convocation adik ipar aku kat UPSI.. bakal cikgu la nih... hari ni awl pagi lagi la aku bangun dari tido(kebetulan mertua ada kat sini.. kalu x, xdenye seawal ni.. :D)... kena wat bfast dulu tadi... pahtu dah siap wat bfast, on laktop dulu.. wat laporan terkini sementara asyraaf masih lena dibuai mimpi :D... lgpn sume dah siap.. tinggal nk mandikan asyraaf tuk gerak gi UPSI pahni je... mertua aku ngan hasben tgh bersiap2 tuh.. aku pn dh kena bersiap2 gak la nih.. nk kemas2 brg baby jap lagi nih.... xde la byk pn brg baby yg nk bwk.. baju dia selai dua... pahtu bwk nestum ngan susu dia la (kena bawak gak susu asyraaf. kang dia mintak depan org ramai, x kan nk kasi susu ibu gak. malu la ibu :D)... nnt esok2 akan ku update gambar2 mase gi konvo nih..





.: INFO SIHAT :.

arini aku gi klinik tuk check-up baby aku... dh masuk 3 bln kan.. kena jarum lagi la.. so disbbkan arini hari aku gi klinik, aku teringin kongsi info sihat skit ngan korang2 sume... sbb tu la nk singgah kasi info sihat skit wlpn kejap.. arini xleh lama sbb mertua ada kat umah.. singgah kejap kat blog ni sblm mulakan keje2 sebagai housewife.. :D esok dh la x dpt nk ber'blog'.. esok gi majlis konvo adik ipar (sbb tu mertua dtg... sbb nk gi majlis konvo tu la)..


KALAU ANDA HADAPI SIMPTOM SELSEMA, BATUK, DEMAM, SUKAR BERNAFAS, PENING KEPALA, SAKIT TEKAK, ANDA MUNGKIN TERKENA H1N1.. MINUM LA AIR SUSU & AIR BUAH... MAKAN MAKANAN YANGDIPERBUAT DARIPADA BUAH KERANA PIHAK HOSPITAL TELAH MENJALANKAN KAJIAN BAHAWA MINUMAN SEGAR MAMPU MEMBERSIHKAN ATOM2 H1N1. BERSAMA2 LA MENDIAKAN KESEJAHTERAAN UMMAH..
PESANAN DARI PIHAK HOSPIAL SULTAN AMINAH JOHOR.




:: best kan kalu dapat guna tenet ngan broadband free... :D jgn marah ek sesape yg berkenaan ni :D..