.: PEMBAHARUAN UNTUK BABY KU :.

tertarik aku bile terbaca pasal solid food tuk baby kat satu blog ni.. aku pn sbnrnye dah bagi baby asyraaf solid food wlpn umur dia baru nk masuk 4bln. kalu ikutkan, mmg dia tulis kat tin bijirin beras "untuk bayi 6 bulan ke atas".. tapi kesian aku tgk bile time aku mkn ngan hasben, dia dok tgk je.. cam nk meleleh air liur.. that why la aku kasi je ..

tapi aku apa yg aku baca kat satu blog ni, lain lak.. dia x galakkan kita kaum2 ibu terutama skali bagi bijiran beras kat baby kita.. KENAPA??????

Menurut Dr. David Ludwig of Children's Hospital Boston, a specialist dalam pediatric nutrition, some studies suggest rice and other highly processed grain cereals actually could be among the worst foods for infants. Kenapa worse? Sebabnya, kalau kita bagi bijirin beras kepada baby kita, samala macam menambah gula dalam makanan. Nasi kan sumber karbohidrat. Karbohidrat pulak akan ditukar kepada bentuk gula ringkas sebelum diproses menjadi tenaga. Walaupun ia merupakan sumber gula semulajadi, badan kita tidak dapat membezakan antara gula asli atau yang diproses kerana semuanya memberi kesan sama.
panduan nk avoid food alergics macam limitkan hanya makan makanan tawar sahaja, elakkan makan citrus, nuts and certain seafood hanya memberikan kebaikan kepada baby yang family histories dia ada food allergics kat certain food.

jadi bila aku fikir balik, ada betul gak apa yg di katakan nye tuh... aku pn bertekad dlm diri aku sdiri, xnk lagi kasi bijirin beras lagi kat baby aku... tapi kena abiskan bijirin yg hanya tinggal skit je lagi nk abis tu(x elok membazir kan)... pahni aku plan nk buat bubur sdiri je.. biar asyraaf merasa bubur dari air tangan ibu dia.. biar lagi bertambah kasih sayang antara kami..mudah2an..

aku ada tny kwn2 aku psl first solid food tuk anak2 diorang.. so, ni la ape yg diorang suggestkan kat aku..

- Nasi+Epal
- Nasi+Pir
- Nasi+Carrot
- Potato+Carrot
- Nasi+Kurma
- Nasi+Kismis
- Nasi+ bayam


aku nk try la..mane tau baby asyraaf berminat ngan pembaharuan yg aku buat ni... asyraaf suka makan kurma(time berbuka pose, sll je aku kasi dia kurma.. suke dia ngan rasa kurma tuh.. mmg dah perut orang kelantan kot.. mmg suka mkn mknan manis2 :D)..



akan ku cuba resepi2 ni..



2 Responses
  1. Kelkatu Biru Says:

    Yup betul...kalo ko prasan makanan bayi kat M'sia banyak yang manis...kita rasa pun sedap.hehehee...senang cerita masak sendirik je lah...pek pek kan simpan kat fridge...itu kalau nak efisyen(@ malas)...itupun ikut baby jugak...mcm anak sulong aku, dia nak yang baru masak je...tp anak no 2 aku blasah je...


  2. $ue @nim Says:

    hehehe..anak aku ni speses ank no2 ko..ape yg kite kasi, sume ditelannye... :D mmg cadang nk mask sdiri.. biar baby rase masakan hasil dr air tgn ibu dia nih.. lehla jimat skit.. :D