.: BAGAIMANA INGIN MENYUSUKAN ANAK DENGAN JAYANYA :.

arini aku x de pe nak coret kat blog ni.. tapi aku nak membebel sedikit pasal “BAGAIMANA INGIN BERJAYA MENYUSUKAN ANAK”

Laa..nak susukan anak pun nak kena belajar ka?

kita sebenarnya jangan la terover confident lak.. nnt kang terover sgt, kite gagal menyusukan anak dengan jayanya. Itulah yang sering kali menggagalkan kita kerana kita over confident konon kita ni ibu yang dahsyat! Kita ibu yang hebat sebab kita bagi anak kita pakai baju berjenama..pakai stroller gaji sebulan engineer kilang..kita rasa gah..SAYA IBU TERBAIK... semua kita nak bagi yang terbaik…sehingga kita terlupa nak belajar...belajar menjadi ibu….

yang pertama…mengandung 9 bulan 10 hari/40 weeks…dan ada yang tak sampai..tak kisah la…berapa lama tempoh anda mengandung…itu rezeki masing-masing la (aku sdiri pn pegnent x smpi pn 40 mgg :D)...


bagaimana nak berjaya susukan anak dengan susu ibu


1. pilihlah hospital/klinik untuk check up bulanan ketika hamil yang breastfeeding friendly.

Kalau yang BF friendly ni mereka akan provide kita paling2 koman pun risalah bab susu ibu…tak caya try la…


2. Pilihlah kawan yang menyusukan anak yang boleh bantu anda ketika anda hamil terutama kehamilan pertama.. nnt kite bule la mintak tips dan pendapat diorang..


3. Pilihlah hospital bersalin yang breastfeeding friendly juga (Hospital kerjaan memang rakan bayi)..


4. Ketika hamil…takyahlah nak survey apakah jenis puting tiruan(sama ada silikon ka... getah ka...latex ka…) so, surveylah apakah device yang mungkin anda boleh guna nak feed EBM buat anak kita…Instead of pk botol-botol susu….puting-puting susu..pk la bab..feeding cup….breastflow botol ka…sudu ka apa ka…..


5. Tak yah hegeh2 nak survey apa FM terbaik…tak wujud pun FM terbaik…

jangan marah ya…yang bagi anak FM…FM tak ada yang terbaik cuma ada yang SESUAI dengan individu tertentu saja..sebab apa?? sebab kat semua tin FM ada tulis ‘susu ibu adalah makanan terbaik bayi anda’ (aku sdiri pn bagi FM gak kat baby aku kalu x cukup stok susu yg dipam kat umah baby sitter).


6. Banyakkan mencari info bab susu ibu…

hukum menyusukan….
hukum suami minum susu isteri – suami minum susu isteri tak akan batal pernikahan.. tak akan jadi anak susuan sebab suami dah tua.. bukan bawah 2 tahun...(aku cr info ni kat tenet) dah yang lain takyah nak perjelaskan dah... tapi janganlah suami minum susu isteri sampai anak tak cukup makan plak.. hehehe... melampau la tuh..
hukum menyusu lebih 2 tahun - tak salah laa.. selagi tak memudaratkan sapa-sapa kat muka bumi ini….
hukum anak susuan – anak yang anda lahirkan BUKAN anak susuan anda.. anak susuan tu anak org lain yang anda susukan…tu pun kena cukup syarat la kalau takat sekali minum tak de nya nak jadi anak susuan..


7. Kenalpasti antara mitos... perkara karut dan sebagainya tentang susu ibu...

anda hanya akan yakin dengan susu ibu jika anda benar-benar kenalinya... kalau dah kenal.. apa jua orang cerca tentang susu ibu anda akan gah.. bergaya... sampai anda rasa malasnya nak ajar orang-orang yang tak akan reti bahasa itu (kejamnye)


8. Join la kelas-kelas keibubapaan yang relevan…

Paling koman pun, join le forum parenting yang berilmu bukan untuk meniaga ataupun untuk promote blog semata..


9. suami dan isteri haruslah sering memahami... kalau tak sefahaman.. carilah pasangan lain (yg ni jgn lak ikut)hahaha

ajak pasangan anda belajar bab susu ibu….dan bab-bab yang lain-lain juga…parenting world bukan macam ‘small world’ disneyland..


10. Istiqamah & wasatiah

Jangan over... niat kena betul. menyusu anak kerana Allah SWT...


11. Doa


berdoalah agar Allah bantu kita sepanjang masa... minta dipermudahkan segala urusan….


12. kesungguhan & keazaman

bukan setakat di bibir tapi dizahirkan




sumber : byk dapat dari tenet tuk panduan aku sdiri...





0 Responses