.: HEPPY 6'TH MONTH :.

heppy 6 month day to my baby.... sbnrnye arini umur dia dh 6bln 2 hari.. start sabtu aritu, aku dh start rajinkan diri aku wat bubur nasi tuk anak teruna aku tuh.. nyum..nyum..nyum... sedap jer dia mkn... makan byk lak tuh... 1st time aku bg bubur nasi, aku masak ngan carot jer(sbb aku penah terbaca dlm majalah PA&MA, carot sesuai tuk bayi yg baru makan makanan pejal)... asyraaf mkn n xde ape2 alahan ngan carot..pahtu campur buah2 lak... pahtu lagi aku wat bubur ngan carot n kurma lak.. lagi byk asyraaf makan.. mungkin sbb rase manis kurma kot.. tu yg dia mkn byk.. dia mkn bubur nasi + carot n kurma, x de pe2 masalah sembelit or alahan... kire ok la tuh.. try lak kasi bubur nasi ngan kentang... asyraaf x mkn byk kalu nk berbanding ngan sblm2 ni.. mungkin dia rase tawar je kot.. aku masak bubur x letak perasa makanan pn.. org kata, x elok tuk bayi.. esok, aku nk try masak bubur ngan ayam lak... kalu ikut dlm majalah PA&MA, ayam bagus dijadikan sebagai pengenalan pertama kepada bayi.. ini kerana ayam mudah dihadam.. tu yg aku nk try masak bubur ngan ayam lak.. skang ni sejak bg bubur, asyraaf dh x nk makan nestum lagi.. sayang je nestum yg tinggal lagi suku tin tuh... so, sejak sabtu aritu, aku dh bgn br biase la sbb kena spend masa tuk mask bubur asyraaf dl.. nnt k bekalkan dia kt umah baby sitter.. kalu aku sempat bg dia mkn pagi tu sblm aku gi keje, aku suapkan dl.. tp sllnye mmg x smpt la.. .arini je la aku smpt suapkan asyraaf makan.. sbbnye arini dia bgn awal.. mase abah dia nk gi keje, dia dh bgn la.. bubur pn aku x smpt masak lagi..aku biarkan dia golek sorang2 atas tilam.. aku kat dapur masak bubur dia.. dh siap masak dlm kol730, terus mandiakan n suapkn dia makn.. ok la.. dh kenyang pn ... barangkali skang ni dia dok lena tido.. perut dh kenyang... cuaca la mendung jer.. aku kat opis ni pn rase cam nk tido jer.. :D

eh!.. btl ke kita xleh bg madu kat bayi?.. mgg lps asyraaf batuk2.. smggu gak berlarutan. kalu aku, minum madu ngan limau nipis, insyaAllah ok.. pahtu jiran2 lak kata x elok bg ubat batuk kat baby.. last2 aku bagi madu kat asyraaf... campur dlm bubur dia la.. batuk dh xde... tapi risau gak sbb aku ade terbaca dlm majalah yg dia bgtau JANGAN BAGI BAYI MADU SEMASA UMUR BAYI KURANG DARI SETAHUN....ape effect dia nnt ek... risau gak...


pagi tadi aku kena marah kat bos.. sbbnye??????? sbbnye aku x siapkan keje dia.. hahaha.. ape bule buat.. saya budak baru belajar.. kalu salah, x tau sapa nk tunjukkan.. :D tensen nih... selasa ni dia nk.. aku skang ni hape pn xde.. dok terhegeh2 nk istall je br.. :D




5 Responses
  1. Kelkatu Biru Says:

    Yeay! aku pengomen pertama.
    Aku sekadar berkongsi apa yang aku tahu kat sini. Terpulang lah pada ko nak menilai & memilih mana yang bersesuaian.
    --------------

    Dr anak aku larang bagi madu kat bayi bawah umur setahun takut boleh kene 'infant botulism',(ko kene try google, sbb aku x reti nak explain yg ni)...

    kalau buat bubur pun jgn campur benda manis2(mcm kurma) dulu ms awal 6 bulan...nak bagi buah pun dia sarankan jgn bg yang manis2 sgt sbb leh mnyebabkan obesiti & tooth decay.(gigi reput)

    menurutnya lagik, kalau awal2 dah kenalkan makanan manis2, baby cenderung utk payah utk diajar & mengenal makanan baru...

    kalau nak anak blajar makan sayur skrg ni antara masanya...dah besar nanti payah.


    Hopefully, this helps.


  2. Kelkatu Biru Says:

    Dulu ms winter, anak aku kene selsema & batuk teruk...dr tak kasi bagi ubat apaperpun...dia kata, ubat anak aku hanya susu aku... nak bagi pun infant panadol jer.

    Dia kata, aku yang kene tingkatkan amik vitamin C, makan byk bawang putih & halia, makan byk sayur sumer...Alhamdulillah,berkesan utk aku & baby aku.

    ko BF kan?...ko kene kayakan lagik susu ko & teruskan BF die, insya allah...ok.


  3. $ue @nim Says:

    tq to aisyah.... satu ilmu baru yg aku dpt... thenz sudi kongsi ngan aku... risau gak aku ni bile ko ckp camni.. aku dh terbagi anak aku madu.. .lps tu br aku terbaca psl ni.. aisyeh.. hrp2 x de pe2 la.. skangni aku wat bubur anak aku letak sayur ngan kurma... sbb nk kasi rase manis2 skit.. cmane tu... ko sll wat bubur anak ko(mase umur 6bln) campur ape... bule aku try... arini pn aku wat bubur letak buah+kurma+kentang...


  4. Kelkatu Biru Says:

    aku bg makan biasa jer...
    bubur nasik + kentang + X...X tu leh jd mcm2, avocado, labu, lobak, sawi...(blended)

    masuk 8-9 bln aku mula campur pasta rebus sket, ayam & ikan isi putih(ikan merah/tenggiri)...dlm bubur die...

    buah aku kenalkan masa 8 bulan...itupun yg lembut2 je...

    Kalau tak guna sayur hijau, aku buat stok makan utk 2 hari. Jd 2 hari sekali ler aku masak bubur.


  5. $ue @nim Says:

    aku nk try wat mcm ko gak la.. krna blajar dr org yg dh berpengalaman.. :D pe2 pn tqvm. nnt kalu ade pe2 tips, bule pass kat aku lagi..