.: WEEKEND :.

Assalamualaikum..
syukur aku masih bule bernafas lagi.. pejam celik dah seminggu lebih kita pose .. rase kejap jer.. alhamdulillah aku masih dpt pose penuh.. dan harap2 nye dpt pose penuh la thn ni..

arini rase nk wat entry ala2 cerpen skit.. dah lama x wat entry pjg.. komitment keje katakan.. hahaha... poyo je..keje la sgttttt....jumaat aritu, 27/7 adalah ulangtahun kelahiran putera ke2 aku, Muhammad Hafiz Arsyad.. plan awal nk amik cuti ari jumaat aritu.. nk luangkan lebih masa ngan anak pada hari lahir dia.. xde wat celebrate pn..sbb bulan pose.. lgpn beg duit pn tgh pose skang ni.. duit x brape nk ada sgt.. pikir2 last2 x jadi la nk amik cuti.. tapi still cam x best sbb x wat pe2 sempena bday anak no2 aku tuh.. last2 sabtu aritu aku ala2 masterchef masuk dapur.. bukan nye masak nk wat majlis ke ape.. plan nk wat kek, x jadi.. sbb bahan2 xde.. last2 wat pulut kuning ngan rendang... byk la gak masak.. sbb pplan nk bagi2 kat jiran2.. xpe la.. x celebrate pn x pe la.. lgpn kecik lagi kan ..x reti pe2 lagi pn.. yg best nye, anak aku tu bukan main suka makan pulut kuning yg ibu dia wat.. bule kata, sabtu aritu dia mkn pulut je la.. nasi mkn skit jer.. mmg sabtu aritu x de program pe2 la.. program masterchef kat dapur aku tu je la. mlmnye, kuar jap gi potong rambut hero sulong aku.. skang ni dah bule la gi potong rambut kat kedai.. x payah la ibu dia yg jadi tukang gunting lagi.. kalu sblm ni, dia bukan main takut ngan mesin potong rambut tu.. siap nangis2.. tah ape2 la abe long nih...

ahadnye plak, aku ada la jemput anak2 buah aku dpt berbuka sesama kat umah aku.. be'iftar' kat umah aku ramai2.. bukan ramai mana pn, just jemput anak buah aku, abg aku n ipar aku jer.. tapi tu pn x sume dtg.. lgpn makan ramai2 ni best dia lain macam skit.. ari2 dok makan berdua je.. rase nk gak berebut2 makanan nih.. biar kecoh skit dapur umah aku.. hehehe... aku xde la masak meriah2 mana pn..

menu ber'iftar ramai2 aritu :
     - tomyam udang (hasil pancingan asben.. hobi terbaru dia skang ni),
     - ayam percik ala2 kelate mari (versi kelate kuah dia byk berbanding yg kt kl nih), 
     - ikan lambok goreng (kalu bahse stended aku x tau nama ikan tu ape.. ni bahse kelate la),
     - sayur kangkung goreng...
     - tambah 1 lagi menu yg ada org bagi, gulai daging..
     - serawa durian makan ngan pulut (durian dari kg lg nih.. )...
     - agar2 santan
     - agar2 santan gak ngan buah melaka (jiran sblh umah)..
     - otak2 ngan mertabak - hasil dari ahtu kuar gi jalan2 kat PARAM
     - air - soya (beli kat PARAM juga)
     - air teh ais

bile masa nk menghidang tu, mak ai... x muat meja.. hahaha... sllnye x de smpi x muat meja.. tu kuih muih terpakse letak tepi dl sbb kitorang nk bedal nasik .. biase la perut org melayu, nk kena ade nasik gak..

alhamdulillah ssgt sbb lauk2 aku sume abis.. bukan licin la maksudnye.. ade la skit tuk sahur pagi tadi.. mana yg lebih tu bekalkan tuk anak2 buah aku jer... maknanye lauk2 yg aku masak tu memenuhi citarasa si pemakan la.. dah bule la ni masuk masterchef 2 nih.. hahaha... koyaaa la ibu MHA nih..  so, pagi tadi just makan lauk yg ade skit lebih smlm.. aku just makan kuih je.. pagi2 x de selera lagi nk mkn.. tapi sama je kuantiti dia aku mkn kuih ngan asben aku mkn nasi.. hehehe..

ptg ni, menu ape yek nk berbuka.. x pikir lgi nk berbuka ngan apa.. kalu rase mls, masak yg simple2 je la.. goreng ikan pekasam je la ptg ni.. best gak. lama x pekena ikan pekasam..



0 Responses