.: SEMUANYA BERJALAN LANCAR :.

alhamdulillah.. segalanya berjalan seperti ape yg dirancangkan.. last saturday aritu hari raya pose 6 asben aku... so, sabtu aritu aku ade la wat skit majlis ala2 sambutan raya la juga merangkap open house.. cuma xde lemang.. x de ketupat.. ni pertama kali aku wat ni.. mula2 tu risau gak.. macam2 benda la aku risau.. takut x leh nk bajet la.. takut sambutan x menggalakkan la... dan.. macam2 lagi la.. dh la last minute rancang(sbnrnye awl2 lagi aku dh rancang. cuma asben aku lmbt bg lampu ijau la)... kelam kelibut gak la jadinye.. dh la aku yg tukang gi beli brg nye(bkn x nk soh asben yg gi beli.. tapi kang aku soh beli lain, lain plak dia beli).. so, tiap2 ptg, sblm aku blk umah, aku singgah la dl kedai yg berdekatan ngan umah aku.. beli skit2 la.. kalu beli byk trs, x leh nk bwk naik umah plak.. jumaat aritu plak, nasib baik la jugak adik ipar aku dtg umah aku.. ade la gak pembantu nye...

sbnrnye, menu open house aku aritu, xde la grand sgt cam org lain.. ni je la antara menu2 aku masak aritu :

- nasi minyak
- ayam masak merah
- acar kuning (ada gak org pgl acar rampai.. kalu bahse kelate, org pgl acar bakok)
- papadom
- roti jala
- kari ayam
- kek batik
- tembikai
- air sirap pandan

start wat persiapan tuk masak2, mlm jumaat lagi la.. starr kupas bawang... potong timun... dan seangkatan ngan nye.. pahtu mula wat roti jala malam tu gak.. takut x smpt nk wat pagi jumaat.. korang faham la... lama tuh nk siapkan 2kg roti jala.. tapi disebabkan mata ak ngantuk malam tuh + asyraaf dok merengek nk nenen, so, aku pn masuk bilik, tidoooo gk la.. hehehe... smbg blk lps bgn subuh esoknya.. pagi tu gak la ligan masak segala makanan yg nk dihidangkan nnt.. aku rase cam lipas kudung plak wat keje.. dh la umah aku ni xe periuk kuali yg besar.. terpakse la masak byk2 kali.. tapi alhamdulillah la, aku sempat masak sume2 sblm kol12... tetamu pertama smpi adalah abg sulung aku n famili.. trs hidang bg diorang makan(sbb diorang rushing nk gi tmpt lain plak)... diorang dh beredar dr umah aku, aku plak siapkan kemas2 runag tamu n diri aku sdiri plak la.. asyraaf pn sempat la pakaikan baju raya aritu.. tapi aku, pakai bj kurung biase je.. sayang nk pakai baju raya.. hahaha....dlm kol2 tu dh siap sume skali... memandangkan si kecik tu x tido lagi, dia mula la ngamuk2.. wat masuk bilik jap n bg nenen trs tertido.. ngan aku2 skali bule tertido.. ahahaha.. smpi la asben aku dtg bgtau kwn aku dh smpi.. hahaha..

proses melayan tetamu plak.. aku pn x igt kol brape tetamu2 aku start datang.. lgpn time aku bgn lps dodoikan asyraaf, dh ade tetamu lain(kwn asben aku) dtg.. so, start dari saat tu, x putus2 la org dtg..tapi seb baik x serang ramai2 skali gus. kalu x, mmg x muat umah aku.. almaklum la, umah aku ni kan mmg khas tuk hidup bertiga jer.. hehehe.. aku igtkan smpi maghrib je org nk dtg.. aku dh siap kemas2 la.. skali, ade lagi tetamu yg agak terlambat smpi.. seb baik dia msg bgtau.. kalu x, mahunye aku dh xde umah time tu(mlm tu sbnrnye aku ade open house kat kg baru hicom).. dh dia bgtau nk dtg, aku tunggu je la.. mmg aku akan tunggu nye tetamu ni... dh lama ssgt x jupe dia.. tu yg tunggu gak... jauh dari banting dia dtg semata2 nk jupe aku.. aku kena la melayan dia sebaik mungkin kan... ni sbnrnye adik angkat abg sulong aku.. mmg dulu2 time aku kecik2 lagi aku baik gak ngan dia.. borak punya borak, x sedar jam dh kol11.. hahaha.. so, tetamu terakhir blah dlm kol11 lebih la.. alhamdulillah la.. makanan yg aku masak, tinggal skit je la x abis... bule la wat aku n famili bfast pagi esoknye...

ahad plak.. ade lagiii sorang kwn aku, nik n famili yg xleh dtg mase open house aku, dtg ari ahad plak.. adeh!!! kelam kelibut dibuatnye... dh la xde ape dh... lauk2 yg ade pn sume dlm freeze.. seb baik aku off peti ais smlm(nk buang froz).. so, lauk2 pn lembik dh lembik la.. ape lagi... aku main campak2 je la dlm kuali.. masak mana yg sempat je la.. masak nasi putih je la tuk diorang.. x smpt nk masak nasi minyak lagi... tapi alhamdulillah, mereka2 berselera makan wlpn makanan x seberapa... tu la.. sapa soh dtg ari ahad.. aku soh dtg sabtu.....hehehe... tapi pe2 pn, aku mmg puas hati n gembira la sb berjaya wat open house aritu.. thn depan, insyaAllah kalu xde aral, bule wat lagi.. ngan menu lain plak la... :D


:: tq kat adik ipar aku sbb tlg aku nih.. kalu la dia ade terbaca blog aku ni la..
:: tq gk kat asben sbb bg sokongan moral kat aku... :D

:: tq gk kat tetamu2 sume sbb hadir. sapa2 yg x dtg tu, xpe. mungkin ade perkara yg x dpt nk elakkan. kan..

:: tq buah mak teh ayu n hubby... dari jauh sanggup dtg.. wlpn dh x larat nk jalan, ttp gak dtg.. sgt terharu.. insyaAllah, mudah2an bby nnt senang kuar.. bak kat org, kuat jalan, bby senang kuar.. :D
:: tq juga buat buah hati si kecik ku, asyraaf sbb spoting gile la sabtu aritu.. x de merengek time aku masak.. ibu sayaaaang anak ibu.. mmmmuah...

:: mintak maaf la... gmbr x dpt nk tepek lagi.. gmbr2 sume dlm kamera adik ipar aku.. x smpt nk transfer lagi... nnt aku tepek gmbr2 tu bile dh ade k..




8 Responses
  1. Yanie Says:

    kak su.. akim ckp roti jala kak su buat sedap sgt... lembut je..dia x sempat mkn nasik minyak.. yani plak x sempat mkn roti jala.. sorry xduk lama2 kat umah kak su.. x sempat nk sembang2.. macam ni la kitorang kak su.. pegi mana2 xbleh lama2.. dua org tu buat prangai.. hehe.. tima kasih kak su sbb ajak.. lain jemput la lagi tau.. :D


  2. Zuri@ni Says:

    Meriahnya menu Sue :D terliur la aku kt Kangar nie, ngee


  3. $ue @nim Says:

    yani : hahaha... kembang la lobang idug kaksu dpt pujian dari korang nih... xpe.. nnt kaksu jadikan menu roti jala tu menu ttp tuk tiap2 majlis makan2 yg kaksu wat k.. hehehe..

    zue : hehehe... kalu ko ade kt kl, bule la dtg gak umah aku nih kan.. tapiiiii... nk wat camne... xpe.. pahni ko lak wat open house kat sana.. dh MERDEKA skang ni kan.. kan.. :D


  4. nanazack Says:

    adoiiii...ada ayam masak merah yg xtahan tu...aku kalo nmpk yg ni, yg ni la aku balun dulu....huhhu sdpnye... rajinnye ko menajala ye sue...aku yg takat menjala 1cawan tepung pun dh bising, apa lg kalo 2kilo? hehehe.....


  5. $ue @nim Says:

    ayam masak merah aku ni 2 version... sbb masak 2 kali.. hehehe.. biase la kalu xde kuali besar. .terpakse masak bekali2 la.. hehehe...

    roti jala tu yg x tahan nk menjala.. x penah aku wat byk.. sll wat skilo pn cam nk patah pinggang... ni plak 2kg... last2 masuk bilik tido dulu.. esok pas subuh bgn smbg plak.. hehehe...


  6. MYRAspberry Says:

    ooo mak teh datang eh..... hihi...sorry tak stay n tlg basuh periuk...;)


  7. $ue @nim Says:

    a'ah da.. makteh dtg ngan hubby dia.. bby sorang tinggal kat umah.. sorang lagi bwk kat dlm perut.. hehehe... tu la.. pandai tul ngelat ek.. tapi seb baik tinggl sental periuk jer.. pinggan n cawan sume guna pakai bunag punya.. kalu x, kompem, maksu tahan da x bg balik.. sanggup gi antar.. hehehe


  8. MYRAspberry Says:

    hahahah sampai sggup nk g anta lg tu kan... hihihih....