.: DISEBALIK BULAN POSE :.

entry pembuka bulan september......

sume org tau kan yg bulan ramadhan adalah bulan paling mulia bagi ummat islam... sume ganjaran berlipat kali ganda... segala hantu syaitan iblis sume kena ikat.. tapi lain plak pengertian nya bagi org cina.. aku pn x pasti sbnrnye kesahihannye... tapi ni bos aku la yg ckp... bos aku kan cina.... kalu ikut pada apa yg bos aku ckp, bln ni adalah bulan plg diorang x nk.. sbb katanye hantu byk bln ni... sbb tu la byk bendera2 merah dipacak kat tepi2 jalan... pahtu akan ade upacara ape tah nama dia pada bulan ni... ala2 halau hantu la gtu... terpikir gak aku, betul ke ape yg bos aku ni kata... ke dia semata2 nk bergurau.. tapi mase dia bercerita tu, serius je.. xde nmpk muka brgurau pn... tapi kalu nk bergurau, sejak bila bos aku ni pandia brgurau senda.. hahaha... kalu tgk ape yg bos aku cakapkan, ade betulnye gak... sbb mmg byk aku tgk bendera diorang terpacak kat tepi2 jalan.... pahtu aritu aku ade nmpk satu majlis besaran time aku gi melawat anak buah aku kat hospital segamat... mungkin btl gak kot katanye...

pe2 pn, pengertian bulan ramadhan bagi ummat islam adalah bulan yg paling mulia... x kesah lah pengertian bagi kaum2 lain ape lak.. yg penting, bulan ni la kita berpeluang melipat gandakan amal ibadat kita... sedekah jariah.... berterawih..... eh!!! crite pasla terawih, aku rindu nk gi berterawih kat masjid.. serius aku ckp... aku dh lama ssgt x gi terawih... sejak kawen, x gi terawih pn lagi... kirenye dh 3 ramadhan la aku termiss terawih... mase thn pertama kawen, bln ramadhan aku kena wat keje kat tmpt client kat putrajaya.. plg awal smpi umah pn kol830 mlm... mane sempat nk gi terawih.. lgpn time tu aku tgh pening2 lalat... awal2 pegnent.... thn ke2 plak sbb dah ade anak kecik.. xde sape nk jaga. terpakse la berterawih ngan si kecik tu jer.. thn ni pn sama.. kalu aku gi terawih, sape nk jaga asyraaf... xpe la... biar asben aku je la gi... aku berterawih kat umah je la(tapi mmg jarang la wat terawih sdiri kat umah :D)...

so, kesimpulannye dah 3 thn la aku termiss lailatulqadar... xpe la... kalu kita gandakan amal ibadat yg lain pn, insyaAllah akan dapat gantaran yg setimpalnye jugak.. kan..kan...



:: tinggal beberapa hari lagi je ramadhan nk melabuhkan tirai.. jgn lupe gi byr zakat fitrah... igtan tuk kita sume




2 Responses
  1. Aliya Says:

    sgt setuju dgn statement (tapi mmg jarang la wat terawih sdiri kat umah :D)...


  2. $ue @nim Says:

    tu la kan... rasenye ramai yg setuju ngan statement nih.. :D