.: CIRIT-BIRIT :.

arini nk crite pasal anak teruna kesayangan aku yg sorang tu la, si asyraaf..... skang ni dia dh pn berumur 1 tahun 7 bln.... dh macam2 ragam skang ni.. yg baik pn byk. by x brape nk baik pn byk.. budak2, terikut2 la ngan sekeliling... xpe la... kita sbgi parent ni, dh jadi tanggungjawab nk membetulkan ape yg slh kan...

asyraaf skang ni, br je lps cirit birit yg teruk(sblm ni x penah lagi cirit birit)... seb baik start onar ari jumaat... weekend dok ngan ibu ngan abah dia je... aku pn x tau nape leh jadi camni.. slh mkn ke ataupn sebab lain, wallahullam.. korang bygkan la, pampers 30 keping hampir2 abis pakai 2 hari je.. smpikan, xde benda nak buang, buang air je... mula2 tu, aku mls nk bwk gi klinik... kununnye nk bg mkn jambu je... tapi bile tgk ari sabtu tu, bontot dia dh merah2, last2 bwk gi klinik gak... gi klinik, doc plak xde...x nk gi klinik lain, sbb dh biasa n asyraaf pn ngam ngan doc tu.. dh doc xde, aku gi beli ubat kat farmasi je la. dh abis ubat tu, x jalan gak... masih lagi cirit birit... hinggakan nk basuh 'beyak' dia pn, nangis.. sapa x nangis.. tgk pada punggung dia, mmg dh merah.. mesti pedih.. x smpi ati tgk dia dok murung je, ahad tu bwk gi klinik lagi.. seb baik doc ade.. dia bg ubat n cek2 mana yg patut.. pahtu, aku mintak nasihat doc tu skit.. time tu, bule plak asyraaf ni main itu ini dlm bilik doc tuh... dh la org larang dia wat pekak badak jer... seb baik dh biase ngan doc tu je la... kalu x, mesti dia ckp pe kat aku kan.. hehehe

isnin aku keje cam biase... terpakse la pesan kat ngasuh asyraaf yg asyraaf tu cirit birit... aku bekalkan pampers nipis je la.. syg plak nk pakai pampers tebal2 kalu pakai x smpi sejam dh kena buang... at least pampes nipis, harga pn nipis skit.. tu yg ibu asyraaf suke.. :D....

kat sini aku nk bg skit tips kat bloggers terutama skali tuk ibu2 yg ada anak kecik(kalu dah anak2 tu besar, diorang dh pandai jaga sdiri :D)... ni nasihat dari doc la...

1. kalu anak cirit birit, elakkan dari bagi susu... mmg aritu asyraaf pose susu la time dia cirit birit(mmg dia x nyusu botol pn kat umah).. mengikut kata doc, kalu kita teruskan bg susu kat anak2 yg cirit birit, kemungkinan cirit birit akan ssh nk benti(tapi kalu bby yg hanya nyusu je, camne lak ek???? lupe nk tny doc la..)...

2. gantikan susu ngan minuman yakult.. mengikut kata doc, bakteria baik dlm minuman yakult ni bule melawan cirit birit..

3. sekiranya ade ruam merah2 kat punggung anak, itu adalah jangkitan kulat... jadi, sapulah cream tuk kulat... kalu sapu cream lain, lmbt baik... mmg pn... mula2 jadi kat asyraaf, aku sapu cream kelapa dara je.. tapi x baik2 gak.. last2 gi klinik, dia bg cream tuk kulat... pakai sehari je, esknye dh baik.. dh baik maksudnye, merah2 tu dh xde la.. dh jadi kehitaman(mungkin dah jadi parut kot...)..


ni je rasenye pesanan2 berguna yg doc bg kat aku aritu... kalu korang2 ada mengalami masalah cam aku nih, bule la try guna nasihat di atas... mane tau berkesan gak kat anak2 korang... kan.... kita hanya berikhtiar jer...


:: wlpn asyraaf x sihat, makan ttp berselera... hehehe...




2 Responses
  1. Hmmm susah tul jd ibu bapa ni..


  2. $ue @nim Says:

    camtu la akmal kalu dah ada anak ni.. camni rupenye mak2 kita jaga kita dl kan... bile dh ada anak sdiri ni br tau besar pengorbanan diorang tuk kita...

    p/s : eh!!! kalu nk makan nasi minyak tu, jgn lupe la jemput.. :D