.: Phenomia :.

salam kwn2 sume...
rindu bangat dengna dunia blog aku ni..
tapi apa kan daya, x berkesempatan nk mencoretkan apa2 kat blog aku ni..
tapi kadang2 ada jugak la aku curi masa menjenguk blog kwn2..
jadi silent reader je la skang ni..

arini just nk share pasal satu penyakit nih.. phenomia, atau dalam bahasa yg senang nk paham radang paru2...aku terpanggil nk cari info pasal ni sbb kawan aku, farah, anaknya terkena serangn penyakit ni..
pahtu arwah anak kawan lama aku masa sama2 blajar kat U dl pn kena serangan sakit ni jugak.. tu yg tergerak hati aku nk cari pasal ni... 

bile aku refer kat sini, takut pn ada gak ni.. sbbnye anak aku yg sulong pn cam ada tanda2 phenomia je..
aritu sejak cuti skolah aritu, dia demam, batuk, selsema... skang ni demam dah baik.. tinggal batuk ngan selsema jer.. kadang2 tu bile bila dia batuk, lambat btl nk leh benti.. kadang2 tu smpi muntah.. cam malam tadi, batuk smpi muntah. byk gileee. separuh bekas tuperware putih yg aiskrim nye tuh.. mlm2 kadang2 bile dia batuk, mesti nangis sbb katanye sakit.. tu yg mlm2 je bile terjaga mesti dia mintak air.. ubat batuk, antibiotik dah berbotol2 abis... 

tadi masa search pasal ni, aku bgtau kat asben aku... trs esok nk bwk anak sulong aku tu gi klinik.. hehehhe..
agak2 la, bule x kalu aku nk mintak vaksin



2 Responses
  1. Nana Zack Says:

    Sue, ko maksudkan pneumonia ke? Anak sdara aku pun ada sorang kena skt ni... Mmg sblmni slalu sgt la keluar masuk hospital...last2, doc sahkan dia pneumonia... Bru mggu lepas dia masuk wad, akak aku kata mmg kena amik antibiotik gak la...skangni aku tgk dia dh ok smula... Cuma anak sdara aku ni dia kalo demam je mesti terus nk cecah 40, batuk2 n selsema...pastu nnt ada efek kat bilangan sel darah dia ms tgh skt hr tu...

    Anak farah kena skt ni ke?


  2. Anonymous Says:

    salam,

    how are you? Lama tak dengar berita...semua ok ke?

    Harap semua ok kat sana.
    Take care, dear...-mrs kelkatubiru